Eniten toistuvat lauseet: Oletko syönyt? Mitä olet syönyt? Oletko syönyt tarpeeksi? Onko sinulla mitään syötävää mukana?

Toiseksi eniten toistuvat lauseet: Väsyttääkö sinua? Oletko ihan poikki? Mene nukkumaan.

Kolmanneksi eniten toistuvat lauseet: Onko pukuja? Tuleeko pyykkiin mitään? Onko sinulla lämsät? Pinnit? Harja? Juomapullo?

Vanhempien kesken eniten toistuvat lauseet: Miten lasten vienti? Miten lasten haku? Kumpi hakee? Kumpi vie?

Vanhemmissa eniten liikettä aikaan saavat lauseet: Sieltä tuli talkoolista! Ota äkkiä jotain! Ei mokkapaloja! Ei mitään, mitä pitää leikata! NOPEASTI!

Lapseni harrastavat telinevoimistelua ja jo tässä vaiheessa arkemme pyörii pitkälti sen ympärillä. Treenejä on viitenä päivänä viikossa, ja lisäksi kilpailut ja leirit. Varsinkin kisojen ympärillä pyörii talkooshow: telineitä pitää järjestellä, tuomareita kahvittaa, niitä kirottuja mokkapaloja leipoa ja kahvilassa rahastaa. Laskuja tulee ainakin kolmesti vuodessa, kevät-, kesä- ja syyskaudesta omansa. Lisäksi kisamaksut, leirimaksut, fysioterapia, valmentajien lahjat. Sekä tietysti treenipuvut (alan liikkeestä 40-80 euroa) ja kisapuvut (reilun satkun) ja seuran tuulipuvut (sama juttu). Aikaa palaa lähes kaikki käytettävissä oleva ja rahaa sesonkina tehtävään, hyvätasoiseen etelänmatkaan verrattavissa oleva summa.

Mutta menköön, molemmat. Koska...no lapset tykkäävät ja tuntuvat osaavan jotakin.

Samanlaista menoa on Ylen uudessa Futisvanhemmat sarjassa, jonka ensimmäisen jakson näin ennakkoon. Sarja alkaa TV1:llä 29.3., ja kaikki jaksot ovat Areenassa katsottavissa pääsiäisenä. Dokumentaarisessa realitysarjassa seurataan yhden kauden ajan lahtelaisen Kuusysin 13-14-vuotiaiden poikien edustusjoukkueen elämää vanhempien näkökulmasta.

Hikeä, kyyneleitä - ja välillä vähän verta. Pettymyksiä ja voittoja; kilpailua, kyräilyä ja ihanaa yhteispeliä. Raastavaa arjen kiirettä sekä kamalaa rahan menoa. Unelmia ja raakaa todellisuutta. Juniorijalkapalloilijoiden isien ja äitien elämä on yhtä futista. Siihen menee kaikki vapaa-aika ja enimmät rahat. Se tuo elämään sisältöä, iloa ja surua, eikä jätä aikaa muulle. - -

Edustusjoukkueen vuosi on dramaattinen: sen lopuksi joukkue hajoaa. Parhaat pelaajat pääsevät uuteen FC Lahden eliittijoukkueeseen. Ketkä valitaan? Sitä jännittävät vanhemmat vähintään yhtä paljon kuin pojat. Mutta ennen kauden loppua on edessä ulkomaanmatkoja, loukkaantumisia, voittoja, häviöitä, ja oman ison turnauksen järjestäminen.

Sarja näytti, tuntui ja kuulosti tutulta. Tuollaista se on. Eniten samaistuin Ojalan perheeseen: jalkapallo ei ole heidän juttunsa, mutta lapsi on lahjakas. Jotenkin tähän hommaan nyt jouduttiin ja siinä yritetään selvitä. Muilla perheillä on omat haasteensa. Yhdessä vanhemmat ovat työttömiä ja pojan harrastus nielee kaikki rahat. Toisessa rahaa on vaikka oman jalkapallokentän rakentamiseen.

Futisvanhemmat ei kerro vain lasten jalkapalloharrastuksesta, vaan vanhemmuudesta ylipäätään. Mitä lasten eteen pitää uhrata? Millaisia mahdollisuuksia heille pitää tarjota? Mitä heiltä voi vaatia? Kenen elämästä ja harrastuksesta on kyse? Kenen unelmia tavoitellaan? Keskeisintä ja kaikille tunnistettavaa on sarjan kuvaus lasten ja vanhempien suhteesta: Tällaista on elää perheessä.

Toki harrastuskuviot näyttävät myös sen, millaista säätämistä on kaikkien perheenjäsenten aikataulujen yhteensovittaminen. Mulla on koko ajan sellainen olo, että pitäisi olla jo jossain muualla. Mutta missä?, pohtii sarjassa Ojalan perheen isä. Todellakin tiedän tunteen.

Futisvanhemmat Yle1 kanavalla 29.3. alkaen ja Yle areenassa 24.3. alkaen.

 

Ylin kuva Hannu Sipilä/ Suomen Taitovoimisteluklubi.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rentoa jutustelua ja ärhäköitä kannanottoja liikunnasta ja sen lieveilmiöistä. Blogia pyörittää kirjoittamisen ja liikunnan parissa työskentelevä Sofia Kilpikivi, joka juoksee pitkiä matkoja siksi, ettei joutuisi juoksemaan kovaa.

 Seuraa blogiani >

 

 

 

 

 

 

 

Fitness Führer somessa:

fitnessfuhrerblogi@gmail.com

Instagram @fitnessfuhrer

Facebook

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012