Kävinpä tässä uimahallissa. En käy niissä hirveän usein, joten en ole tottunut siihen porukkaan, jota siellä näkee. Uimassa oli paljon ylipainoisia ihmisiä. Eikä vain eufemistisesti "ylipainoisia", vaan suoraan sanottuna sairaalloisen lihavia. Yksikin oli sen kokoinen, että hänellä oli selvästi suunnattomia vaikeuksia päästä portaita ylös.

Hehee. Päädyin varastamaan tämän kuvan internetistä sen jälkeen kun yritin googlata "fat acceptance meme". Älä tee samaa virhettä.

Silti he olivat siellä, harrastamassa liikuntaa. Sitähän yleensä ajatellaan, että ylipainoinen ihminen ainoastaan makaa sohvalla tai liikkuu ainoastaan autolla Mäkkäriin. Heitäkin varmasti on, kuten on myös hoikkien joukossa. Mutta on harhaa ajatella, että ylipainoinen on automaattisesti laiska (ja ahne ja itsekuriton ja mitä näitä nyt on).

Olen kokenut pieniä uudelleenkäynnistymisongelmia maratonin jälkeen. Katsoessani sitä naista, joka kamppaili päästäkseen portaat ylös mietin, että mitä ihmettä oikein valitan. Voin mennä harrastamaan oikeastaan mitä lajia tahansa, voin kävellä tai juosta kadulla tai vaikka portaissa ongelmitta, enkä tee sitä kun nyt ei satu huvittamaan. Sillä välin toiset lähtevät liikkumaan vaikka jo pelkästään tuolilta ylös nouseminen voi olla heille ponnistus. Ehkä treenimotivaatiota ei aina kannata etsiä fitspo-kuvista, vaan kääntää katse ihan toiseen suuntaan.

Katseesta puheenollen, monet välttelevät uimahalleja, koska eivät halua että muut näkevät heidän (puoli-)alastoman vartalonsa. Tottahan se on, että uimahallissa ihmiset tuijottavat. Sekin on totta, että jotkut mittailevat ja arvostelevat. Näiden katseiden eteen asettuminen ei välttämättä ole helppoa edes silloin kun kropassa on ulkoisesti kaikki kuten "pitäisi".

Siitäkin huolimatta nämä ylipainoiset ihmiset olivat tulleet uimahalliin. Ehkä heitä ei kiinnostanut katsotaanko heitä, tai ehkä he pystyivät olmaan välittämättä siitä, että heitä katsottiin. Kummin tahansa, siitä voi ottaa mallia. Asioita ei todellakaan pidä jättää tekemättä siksi, että miettii mitä muut ajattelevat. Sinusta, vartalostasi tai tekemisistäsi.

***

I went swimming and saw a lot of overweight people. We tend to think that fat people are lazy, but there were women who really struggled even to climb stairs, and still they had come to work out. I felt really stupid thinking for days and days that I'm not in the mood for exercise.

Kommentit (23)

Suvi K.
24/23 | 

Kiitos jälleen kerran postauksesta. Taidanpa taas jättää pikkujutuista inisemisen hetkeksi vähemmälle (laitathan uutta teksiä siihen mennessä kun tämän vaikutus alkaa hiipua?). ;)

Duussi
25/23 | 

Nostan peukun ylös!

Mä olen harrastanut uintia nyt kolme ja puoli vuotta, käyn altaassa vähintään kerran viikossa. Olen näiden vuosien aikana tullut koko ajan vakuuttuneemmaksi siitä, että kaikkien, jotka märehtii ja murehtii tai edes miettii miltä naisen vartalon (oman tai muiden) "pitäisi" näyttää, olisi syytä käydä joskus uimahallissa. Siellä todella näkee naiseuden koko kirjon tavalla, joka loistaa poissaolollaan ainakin useimmissa kuntokeskuksissa. Ja näkee nimenomaan sen, miten monennäköisellä kropalla ja krempalla varustettuina ihmiset harrastavat liikuntaa.

Melkein sanoisin, että sellainen tyyppi, joka uimahallissa muita tuijottaa, ei käy siellä kovin usein. Koska kun käy, kaikkien niiden erilaisten vartaloiden näkemiseen kyllä tottuu niin, ettei tarvitse tuijottaa.

CougarWoman
26/23 | 

Kun itse olin vielä "sadan kilon keijukainen", oli kynnys lähteä harrastamaan minkäänlaista kuntoilua todella korkea; ja juurikin siksi, että koin, että kaikki tuijottavat minua ja läskejäni, hymähtelevät säälivästi kun hikoilen kuin pieni sika jo kuntopyörän lämmittelykierroksella. 

En silloin koskaan ajatellut, että joku voisi katsoa minua ja ajatella: "vau, respectiä naiselle, joka on päättänyt parantaa elämäntapojaan"

Kiitos tästä postauksesta siis <3 

murina
27/23 | 

Mä en oo ikinä kokenut uimahallissa keikkaloimista ahdistavaksi, ehkä just siks, että tiedän, ettei siellä muutkaan oo ihan mallinmitoissa...

Mutta tossa puoltoista vuotta sitten kun päätin ottaa itteäni niskasta kiinni ja alkaa harrastaa liikuntaa piiiitkän tauon jälkeen, päätin ensin, että en kertaakaan ahdistu (tai jätä menemättä) sen takia, että oon lihavin ja huonokuntosin... Ja se ihan tehos, ei ne muut siellä kerenny mua kattelemaan, kun ne jumppaili itse. Ja silloin kun piti pysähtyä puuskuttamaan, kattelin aina lattiaa, etten huomais, jos joku sattuiskin kattomaan sellasella taas toi lintsaa ilmeellä :D Nykyään melkosen paljon paremmalla kunnolla ja aika monta kiloa pienemmällä elopainolla ahdistaa  enemmän jos joutuu pitämään puuskutus tauon... Mutta pidän silti jos siltä tuntuu, vaikka ohjaaja kuinka huhuilis, että ei haittaa vaikka tulee seinä vastaan, sitten se vasta rupeaakin tehoamaan!

Mutta nyt ehkä eksyin jo aiheesta :) 

Uraäiti
28/23 | 

Mun mielestä uimahallireissut lasten kanssa ovat tosi hyviä kasvatustilanteita. Siellä oppii myös itsensä hyväksymistä. Kaikki ihmisvartalot, joita media näyttää ovat samasta kuosista. Uimahallissa näkee niitä todellisia vartaloita - laidasta laitaan!

Sillycatlady
29/23 | 

Juurikin samaa olin tulossa kommentoimaan. Yksi syy, miksi tykkään käydä tyttären kanssa uimahallissa on, että toivon sieltä jäävän johonkin alitajuntaan vähän monipuolisempaa kuvaa naisvartalosta kuin mitä muista tuuteista tykitetään. Lisäksi lapsi tuntuu kuuntelevan tarkalla korvalla saunassa vanhempien naisten turinointeja elämästä, vähän niin kuin Vainion Yleisessä saunassa, mutta naisten puolella :).

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
31/23 | 

Totta! Olen käynyt nyt muutaman kerran ketjusalilla, ja olen ihan ihmeissäni miten treenatun näköisiä (ja nuoria) ne ihmiset siellä ovat! Ei ole todellakaan ihme jos ahdistaa mennä sellaiseen joukkoon. Paljon enemmän erilaisia vartaloita tosiaan näkee uimahallissa.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
32/23 | 

Mä en tiedä ajatteleeko siellä kukaan muuta kuin kannustavasti (tai ei mitään)? Jos ajattelee, niin voivat mennä itseensä kyllä.

Eipä mitään :)

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
33/23 | 

Joo totta. Toimii varmasti hyvin tuohon tarkoitukseen. Jos on ei näe normaaleja naisia missään, niin kyllä siinä käsitykset vääristyy.

Mä olen aiemminkin kertonut sen, että kun en tokan raskauden jälkeen oikein päässyt ulkomaailmaan, ja näin ikäisiäni naisia vain telkkarissa/lehdissä jne., oli lopulta heidän näkemisensä "luonnossa" hämmentävää: pidin normaalikokoisia lihavina, kun olin tottunut siihen kuvaan, minkä sain median välityksellä :O Kesti hetken ennen kuin tajusin, että tämän kokoisia nuoret naiset ovat, ja että se on normaalia.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
34/23 | 

Muakin ahdistaa jos pitää lepuuttaa, mutta lepuutan silti ihan pokkana. Ei ole mikään pakko, eikä sillä ole väliä mitä muut jaksaa, mun treenihän se on :D

nimimerkki
35/23 | 

Hei! Kävin blogin sivulla ensimmäistä kertaa ja myös varmasti viimeistä. Olen itse ollut aina hoikka, mutta en oikeasti käsitä tälläisiä kirjotuksia. Ehkä osittain juuri siksi. Uimahalli on mielestäni täysin vapaa vyöhyke neuroottisten fitnessmimmien ongelmilta. Ihmiset, kaiken ikäiset, näköiset ja oloiset, menevät sinne urheilemaan, leikkimään ja nauttimaan. Käyn itse siellä uimassa, en kyttäämässä toisten enkä omaa rasvaprosenttia. Olen usein ajatellut miten hauskaan on esimerkiksi, että uimassa käy paljon myös reilusti vanhempia ihmisiä. Ymmärrän, etä kirjoituksen oli ehkä tarkoitus olla kannustava, mutta se kuulosti omissa korvissani omassa kropassaan viihtymättömän ihmisen kirjoitukselta, jolle liikunta on kontrollikeino eikä nautintoa. Ja joka avoimesti halveksii ylipainoisia ihmisiä. Ehkä koska pelkää itsessään jotain; lihomista, kontrolkin puutetta tai vastaavaa. Ihmiset jotka tarkkailevat toisten painoa, on poikkeuksetta itsellään ongelmia suhtautua rennosti omaansa. Kannattaa ehkä uimahallissa keskittyä vaikka uimiseen, veteen ja saunan lämpöön, ilman muiden pohjimmiltaan pahansuopaista tarkkailua. Itselläkin voi olla hauskempaa. Ja kyllä, me kaikki myös vanhenemme ja kuolemme joskus :). Itselleni tuli todella huono olo tästä kirjoituksesta. Kirjottajan huono olo itsestään ilmeisesti tarttui. Luen jatkossa vähän toisen tyyppisiä urheilublogeja. Ja tiedoksi, että tämän blogin nimi ei huumorillakaan menisi kyllä kovin monessa Euroopan maassa läpi. Täällä Suomessa varmaan kyllä :).

CougarWoman
36/23 | 

Mun on kyllä pakko tähän nyt kommentoida (sori FFFifi), kun siis itse nykyään ylipainoisena, ja ennen jopa sairaalloisen ylipainoisena (=BMI 30+) käsitin sanoman ihan eri tavalla. Jos kohtaa todella, todella ison ihmisen, ei siinä mun mielestä ole niinkään kyse omista (painoon tai mihin tahansa) liittyvistä neurooseista; vaan ne nyt vaan kiinnittää huomiota. 

Eri asia on sitten tietysti jos kyylää jokaisen normaalipainoisenkin jenkkakahvoja ilkeästi ilmeillen (näitäkin ihmisiä on, ja heillä usein sitten saattaakin olla omaan kehoon liittyviä antipatioita) - mutta siitähän tässä ei mielestäni ollut kyse. 

Itse en siis nähnyt tässä postauksessa mitään pahansuopaista, päin vastoin - kuten yllä jo kommentoinkin. Mutta ehkä se sitten tosiaan on omasta tulkinnasta kiinni. :)

hupu
37/23 | 

Jos uhkauksistasi huolimatta päädyt lukemaan tätä blogia yhtään pidemmälle, huomaat ehkä että sun omituiset spekuloinnit kirjoittajan henkisestä tilasta meni aika huolella metsään. Tää on ehkä kaikin puolin tervehenkisin blogi jonka tiedän, oli kyse sitten liikunnasta, kehonkuvasta tai ulkonäköpaineiden ruotimisesta yhteiskunnallisena ilmiönä.
Suosittelen kaivautumaan blogin arkistoihin, saatat löytää neuroottisen fitnessmimmin vastakohdan. :)

Suvi K.
38/23 | 

Kieltämättä mäkin vähän hätkähdin tuota alkua, mutta kuten jo edelliset sanoi, postauksen tarkoitus lienee ollut juuri päinvastainen. :)

phocahispida
39/23 | 

Tuttavani ahdistui jossain vaiheessa kesähelteillä siitä, kehtaisiko mennä raskauden muuttaman, arpeuttaman ja aiempaa paksumman kehonsa kanssa rannalle laisinkaan. Kopioin tähän kommentin suoraan, sillä uimahallit, ne vasta ovat täynnä erilaisia kehoja ja esimerkkejä siitä, että melkein kaikki voivat liikkua, vaikka sitten pyöräruolihissillä altaaseen laskettuina ja avustajan kanssa. :)

"Kannattaa kokeilla julkista uimahallia. Joka kerta kun menen sektioarpineni, reisiselluliitteineni, pyöräilyarpisine polvineni, albiinoläntteineni ja imetyksestä osumaa ottaneine buubseineni uimahalliin, tulen hyvillä mielin kotiin, kun sellaisia bikinibeibejä on ehkä yksi ja kaikki muut ovat tavallisia, kavereidensa kanssa juttelevia ryppyisiä ja roikkuvia vesijuoksijamummoja, vähän väsähtäneitä, mutta onnellisia äitejä lapsineen tai miten tahansa muuten iän myötä omanlaisikseen muotoutuneita naisia. 

Hymyjä, selänpesuja ja kymmeniä sellaisia tissejä, reisiä, käsivarsia ja peppuja, joita ei koskaan näy lehtien kuvissa, mutta jotka kuuluvat kehoihin, joilla tehdään työtä, synnytetään, hoivataan, rakastetaan, puolustetaan muita, opetetaan, palvellaan, urheillaan, iloitaan, sairastetaan…

Julkinen uimahalli on itseinhopäivien retriittimesta. <3"

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
40/23 | 

Voi apua.

Ehkä ei kannata tehdä hirveän syvällisiä analyysejä bloggaajan persoonasta sillä perusteella, että lukee koko blogista yhdestä postauksesta kaksi ensimmäistä lausetta. Jos olisit lukenut koko postauksen, niin olisi varmaan selvinnyt, että tässä ei kyylätty eikä halveksittu ketään. Kaikki pahansuopuus, minkä koit tässä tekstissä olevan, on puhtaasti omaa tulkintaasi. Samoin kuin uskomuksesi siitä, miten suhtaudun kroppaani.

Ikävä kuulla, että sinulle tuli paha olo tästä, mutta itselleni tulee todella hyvä olo siitä, että nämä mainitsemani ihmiset nauttivat uimisesta ja huolehtivat hyvinvoinnistaan siitä huolimatta, että heidän voi olla vaikeaa liikkua tai edes uskaltautua uimahalliin. Sen takia tämä postaus on kirjoitettu.

On toki mahdollista, että väärintulkinta syntyy ensimmäisistä lauseista, mutta niiden tarkoitus on houkutella ihminen lukemaan tämä postaus. Vittu mitä paskaa! -aloitus toimii yleensä aika hyvin :) Hämmennystä voi lisätä sekin, jos blogi ei ole tuttu, mutta silloin ei kannata kovasti alkaa huutelemaan, voi mennä nopsasti metsään.

Mikäli palaat joskus lukemaan uudelleen, huomaat aika pian, että en ole ylipainoisia halveksuva (todennäköisesti olen Suomen treenibloggaajista heitä kaikkein eniten puolustava :D) enkä neuroottinen fitnessmimmi. Tai no, olen neuroottinen. Vähän. Aika vähän. Riippuu mikä lasketaan.

Jos blogia jaksaa lukea, niin myös nimen tarina tulee aika usein vastaan. Sekin käy nopeasti selväksi, että sitä ei kannata ihan kirjaimellisesti tulkita, tämä info lukee jopa sivupalkissa. Vähän kyseenalainenhan se kyllä on. Kun matkustin Saksaan treenaamaan, niin kysyin puoliksi saksalaiselta kaveriltani, että kehtaanko sanoa nimeä missään. Hänen mukaansa mitään ongelmaa ei ole, sillä eri alojen führereita istuu kuulemma toimistoissa, ohjaa matkustavaisia ja niin edelleen.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
41/23 | 

Just näin. Huomaahan sitä huomattavan laihatkin. Tai ihmiset ylipäätään, jos semmoinen näkökenttään osuu. Jonkun havainnon tekeminen ja kyttääminen on eri asioita.

Itse mä en pysty ymmärtämään, miten postauksen kokonaan lukemalla voisi päätyä tuohon tulkintaan, mutta eihän sitä välttämättä epäselvyyksiä omassa tekstissään näe :)

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
43/23 | 

Aloitus on tarkoituksella kirjoitettu sellaiseksi, että sitä hämmästyy ja haluaa väittää vastaan, silloin todennäköisesti päätyy lukemaan. Teknistä kieroilua siis :D Näköjään pitää kehittää vielä siltä osin ilmaisutaitoa, että mielenkiinto pysyy yllä sinne oikeaan pointtiin asti..!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rentoa jutustelua ja ärhäköitä kannanottoja liikunnasta ja sen lieveilmiöistä. Blogia pyörittää kirjoittamisen ja liikunnan parissa työskentelevä Sofia Kilpikivi, joka juoksee pitkiä matkoja siksi, ettei joutuisi juoksemaan kovaa.

 Seuraa blogiani >

 

 

 

 

 

 

 

Fitness Führer somessa:

fitnessfuhrerblogi@gmail.com

Instagram @fitnessfuhrer

Facebook

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012