Tuollaista näppärää lorua hoettiin pohjoishelsinkiläisen ala-asteen pihalla 80-luvun loppupuolella samalla kun hypättiin narua. Samaa hoetaan aika monessa muussakin yhteydessä. Lihavuus on valinta, niinhän sitä nykyään ajatellaan.

Ihan satavarmasti pitkälti onkin. Kuten kukaan muu ei kaada viinaa alkoholistin kitusiin kuin kyseinen ongelmajuoja itse, ei myöskään kukaan toinen ole asialla silloin, kun ylipainoinen vetää energiaa napaan yli kulutuksensa.

Mutta asia ei välttämättä ole ihan noin yksinkertainen. "Venla" kertoo tämän viikon Nyt-liitteen jutussa miltä tuntuu olla 58 kiloa ylipainoinen. Ihan kamalaa se on. Miksi Venla ei sitten laihduta?

No kun homma ei ole niin yksinkertainen. ”En ole tavannut yhtään lihavaa ihmistä, joka haluaisi olla lihava, jos vaihtoehtona on olla normaalipainoinen. En ymmärrä, miten se on itse valittua”, sanoo Kirsi Pietiläinen. Hän toimii lääkärinä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin, Husin, lihavuustutkimusyksikössä., jutussa kirjoitetaan.

Kissi on ehkä osittain oikeassa. Kuva täältä.

Nyt on saatu myös jotakin näyttöä siitä, että pelkkä energian saannin ja kulutuksen tasapaino ei välttämättä riitä. Tänään, huomenna ja lauantaina Ylellä esitettävässä Prisma-dokumentissa esitellään teoriaa, jonka mukaan kemikaalit altistavat lihavuudelle. Kemikaalitko meitä lihottavat -dokumentti (Programmed to be Fat?) osoittaa, kuinka muovi- ja kosmetiikkateollisuuden käyttämät kemikaalit voivat muuttaa kehomme soluja ja altistaa lihomiselle. - - Dokumentissa kerrotaan tutkimuksista, jotka eivät sinänsä liittyneet liikalihavuuteen, mutta kaikissa kävi selväksi, että altistuminen tietyille kemikaaleille sai koe-eläimet lihomaan epätavallisen paljon. Näitä kemikaaleja on vaikka missä, esimerkiksi astioissa, ruokapakkauksissa, ja kosmetiikassa kuten itseruskettavissa.

Puhumattakaan siitä, miten yhteiskuntamme ihanne hoikkuudesta tämän mielipuolisen yltäkylläisyyden keskellä vaikuttaa. Pakkohan sen on. Myös seuralla on merkitystä. Sekä lihavuus että laihuus on eräänkin tutkimuksen mukaan tarttuvaa: ylipainoinen ystävä lisää lihavuuden todennäköisyyttä 57%, lihava sisarus 40% ja 37% todennäköisyys tulee, mikäli puoliso on pullero.

Ehkä sun pitäisi lopettaa meikkaaminen ja hengata laihempien kanssa. Kuva täältä.

Niin, kuka käski olla läski?

***

It's so easy to say that being obese is a choice, and maybe it is. But the question is more complex. Chemicals may make us fat, says Programmed to be Fat? -document. It is also way too simple to think that obese people are just that greedy. Our friends and family effect on our bodyweight too, and so does society.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rentoa jutustelua ja ärhäköitä kannanottoja liikunnasta ja sen lieveilmiöistä. Blogia pyörittää kirjoittamisen ja liikunnan parissa työskentelevä Sofia Kilpikivi, joka juoksee pitkiä matkoja siksi, ettei joutuisi juoksemaan kovaa.

 Seuraa blogiani >

 

 

 

 

 

 

 

Fitness Führer somessa:

fitnessfuhrerblogi@gmail.com

Instagram @fitnessfuhrer

Facebook

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012