Välillä tuntuu, että tämä on enemmän sairauskertomus kuin treeniblogi. Siitä huolimatta jälleen vaivain valitusta, ehkä näistä on joskus jotain hyötyä muillekin.

*Varoitus: postaus sisältää kuvia ihottumasta ja duckfacen*

Keväämmällä kävi niin, että pistin pyykkejä koneeseen, ja sen jälkeen huomasin pieniä, punaisia kutisevia jälkiä käsivarsissani. Seuraavana pyykkipäivänä sama juttu. Sitten näitä hyttysenpiston näköisiä jälkiä alkoi ilmestyä myös sohvalla istumisen jälkeen sekä aamuisin sängystä noustuani. Hetkinen...talvella Kanarialla minua ehkä pisti jokin hyönteinen muutamaan otteeseen, ja aiheutti samanlaisia jälkiä. Kirppuja! Hotellissa oli kirppuja ja nyt ne ovat tehneet siirtokunnan meille!

Nämä kuvat ovat tosi surkeita, otin ne ainoastaan demonstroidakseni tilannetta lääkärille, kun jäljet vaihtelivat koko ajan.

Ryhdyin guuglaamaan kirppuasiaa raivokkaasti. Kävi ilmi, että pistos- tai puremajäljet eivät olleet oikeanlaisia. Kauhistuksien kauhistus, toinkin hotellista mukanani luteita! Menin kierroksille, meillä on ihan uudet patjat ja nyt ne pitäisi polttaa! Googlaaminen jatkui, tunsin syvää ällötystä otusten kuvia näkiessäni ja löysin kaikenlaisia näin tunnistat luteiden asujaimiston -ohjeita. Huohotin petarin alle ja kiinnitin teippiä sängynjalkoihin. Merkkiäkään luteista ei löytynyt.

Kutisevat pistokset valloittivat yhä uusia alueita kropastani. Käsivarsien ja pakaroiden lisäksi niitä ilmeistyi myös sääriini, jalkateriini, reisiin ja vyötärölle. Ilmestyi, ja katosi.

Googlaus jatkui. Punaisia, kutisevia jälkiä, jotka nousevat koholle. Mikä ihmeen elukka tämä voi olla? Lopulta tajusin, että mikään ei ehdi pistää eikä purra niin paljon, jollen nyt suoraan makaa elikoiden pesässä. Kyseessä olikin ihottuma, mutta mistä se oli tullut?

Ruokavalio ei ollut muuttunut. No, sitä detox-juomaa olin juonut, mutta tämä ongelma oli alkanut jo ennen kuin pullo oli edes taloudessamme. Pyykinpesuaine ei ollut vaihtunut. En ollut ollut auringossa, en altistunut uusille kemikaaleille enkä muillekaan tietääkseni allergisoiville tekijöille. Mutta mikä ihme olisi sellainen, johon koskisivat juuri nämä kehonosat, mutta eivät esimerkiksi kasvot tai rintakehä. Ei helvetti. Tankotanssi. Minulla on krominen X-pole, olin allergisoitunut sille!

Ensin voivottelin, vääntelin käsiäni ja huutelin kaik on menny. Sitten tein testin. Istuin puoli tuntia ihottumalle altis reisi kiinni tangossa. Mitään ei tapahtunut. Raavin ihoa ja lykkäsin sen uudelleen kiinni tankoon. Mitään ei edelleenkään tapahtunut.

Olen käsitellyt näitä sen värisiksi, että kulloisestakin kuvasta näkyisi jotain. Niin kiinnostunut en sentään ollut ihottumastani, että olisin varta vasten kuvannut sitä oikein kameralla.

Jonakin aamuna heräsin entistäkin laajempien punaisten näppylärykelmien peittämänä. Kädet kutisivat ja olivat turvoksissa, sormuksia ei mitenkään saanut sormiin. Istuin tietokoneella ja nojasin kasvojani käteeni, minkä seurauksena huuleni turposi kuin ampiaisen pistämänä. Muistin, että hieman aiemmin olin herännyt toinen silmä umpeen turvonneena kun olin edellisenä iltana törkkinyt kulmakarvan alla ollutta näppylää. Soitin lääkäriin.

Vastaanotolla en ehtinyt edes istua alas, kunhan sanoin että kutittaa, en tiedä mikä tämän laukaisee, näitä näppylöitä tulee ja menee. Diagnoosi tuli saman tien: nokkosrokko. Ei tarvinnut edes vilauttaa ihoa, kuulemma oppikirjatapaus. Lääkäri kirjoitti kortisonia ja kutinaa hillitseviä allergialääkkeitä. Varmuuden vuoksi katsottiin myö kilpirauhasarvot, liittyy kuulemma usein vajaatoimintaan. Arvot olivat normaalit.

Nimi vaivalle siis löytyi, mutta ei syytä. Nokkosrokon voi laukaista kuulemma mikä tahansa, kuten lämpötila, hikoilu tai hankaus ja jopa ilmanpaine esimerkiksi lentokoneessa ja äänet (!). Ihottuma ilmaantuu usein iltaa kohden, koska elimistön stressihormoni kortisolin tuotanto vähenee. Kortisoli, kuten kortisoni, vähentää oireita. Niin paljon kuin kaikenlaista siivoamista inhoankin, ehkä kuitenkin jollain tavalla rentouduin siinä pyykkikonetta täyttäessäni...

Selvyyden saatuani olen ollut sekä täysin oireeton, että kevyesti näppylöity ja kutiava silloin tällöin. Laajoja ihoalueita ei ole enää peittynyt ihottumaan, eikä mikään kohta ole enää turvonnut hullun lailla. Laukaisevaa tekijää en ole löytänyt. Kuumuus se ei ole, mutta kylmästä olen aiemmin saanut vastaavia, tosin lievempiä oireita. Hankauksesta tämä ei johdu, tuskin ilmanpaineesta tai äänistäkään. Ehkä se joku päivä selviää, tai paranen.

Koska oli huulet, piti niistä ottaa oikeaoppinen töröhuuli-kuva. Taidan vaihtaa tuon CV-kuvakseni, antaa niin älykkään vaikutelman.

Netin kaivamisen perusteella olen hyvin onnekas nokkosrokkotapaus, joillakin se rajoittaa normaalia elämää todella paljon: esimerkiksi lähes kaikki kosketus aiheuttaa kropan täyteen kutisevaa ihottumaa, onnea vaan vaatteiden valitsemisen kanssa. Todella ikävässä versiossa oman kropan paino aiheuttaa kutisevaa ihottumaa ja pahaakin turvotusta jalkapohjiin, jolloin kaikki seisominen ja käveleminen on hankalaa jollei mahdotonta. Osalla taas naama turpoaa helposti, käy siinä sitten vaikka töissä tai ylipäätään kodin ulkopuolella...

Niin ja se käsien, huulien ja luomien turpoaminen on siis osa taudinkuvaa, ja tunnetaan nimellä angioödeema.

Loppuun vielä asiapenttiselostus.

Nokkosrokko (nokkosihottuma) eli urtikaria (teksti lainattu Terveyskirjastosta)

Nokkosihottumaa eli nokkosrokkoa eli urtikariaa on joka viidennellä ainakin kerran elämässä. Termi 'nokkosrokko' on harhaanjohtava, sillä se viittaa rokkoviruksen tai bakteerin aiheuttamaan rokkotautiin. Nokkosihottuma on vain oire, jonka syy jää useimmiten tuntemattomaksi. Epäillään, että akuuteissa, muutaman päivän tai muutaman viikon pituisissa nokkosihottumissa oireen laukaisijana on jokin tavallinen virus, joka ei useinkaan aiheuta hengitystie- tai vatsaoireita. Muutamalla prosentilla kyseessä on allerginen reaktio.

Joka toisella on nokkospaukamien lisäksi myös turvotusta, ns. angioödeemaa. Angioödeemaa (Angioedeema) on 15–20 %:lla väestöstä ainakin kerran elämässään. Sillä tarkoitetaan pienen ihoalueen tai limakalvon, esimerkiksi huulen, kielen, sormen, käsivarren, silmäluomen tai posken, turpoamista.

Jos paukamat kestävät yli vuorokauden, kyseessä on jokin muu kuin nokkosihottuma. Varsinaissa rokkotaudeissa ihottuma kestää päivistä muutamaan viikkoon. Nokkosihottuman paukamat kutiavat tullessaan kovasti. Kutina loppuu, kun ne alkavat painua pois. Rajussa nokkosihottumassa paukamaan voi vuotaa vähän verta, ja tuloksena on mustelma. Muuten paukamat eivät jätä parantuessaan jälkiä.

Nokkosihottumaan ei liity kuumetta, nivelvaivoja tai muita senkaltaisia yleisoireita.

***

I developed some kind of weird rash. I freaked out that my days in poling are done, but that was not the case. I suffer from utricaria, which is quite annoying but since I have an easy form, I can live with this.

Kommentit (17)

cialis men
18/17 | 

Hello There. I found your blog using msn. This is an extremely well
written article. I will be sure to bookmark it and return to read more of
your useful information. Thanks for the post. I will certainly return.

huih
19/17 | 

On kokemusta niin nokkosrokosta kuin angioödeemasta, itselläni lähes joka kerta aiheuttajana joku lääke. Kauhun sekasin tuntein aloitan antibioottikuurien syömiset, kun olen saanut niistä kaikista pahimmat oireet, kerran piti lansilla lähteä pillit palaen sairaalaan. Itselleni olen saanut ohjeen syödä antihistamiineja päivittäin läpi vuoden. Ei ole ollut mitään pahoja allergiakohtauksia nyt yli vuoteen!

NinaMaria
20/17 | 

Oisin noista kuvista (vaikka hieman epäselviä ovatkin) tehnyt saman diagnoosin. Itse saan nokkosrokkoa hikoilusta (navan ympärille) ja lentopallonpelaamisesta käsiin (hankaus?). Lentopallon pelaaminen on tästä syystä jäänyt aika vähiin koska ne on myös aika kipeät siinä vaiheessa kun se pallo käsiin seuraavan kerran saapuu. Mutta kuten varmasti jo kuulitkin se on täysin vaaraton vaiva. Ja itsellä ainakin sen esiintyvyys hieman vaihtelee. Ensimmäisen kerran sain ihottumaa joskus teininä. Sen jälkeen on ollut aikoja kun sitä ei ole näkynyt hetkeen ollenkaan ja aikoja jolloin sitä tulee kokoajan. Että elämä on :D

Suvi K.
21/17 | 

Yksi kaveri sai kanssa nokkosrokon e-pillereistä. :o

Mulle yleisimpiä aiheuttajia tuntuu olevan tietyt mausteet ja kosmetiikkatuotteet, joille muuten voi herkistyä vaikka niitä olisi käyttänyt pidempään. Että onnea vaan syyllisen etsintään... :D

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
22/17 | 

Mä ajattelin myös, että tämä olisi lääkkeistä on kun olen kevään aikana syönyt useamman tulehduskipulääkekuurin jalkavammaani. Mutta ihan ekalla kerralla kun muistan oireita (tammi-helmikuun tienoilla), en käyttänyt lääkkeitä, ja nämä myöhemmät oireet eivät ole tulleet päällekäin lääkkeen käytön kanssa vaan kuurien jälkeen. Että ehkä se ei ole se syy, en tiedä voisiko se vaikuttaa noin.

Luin myös tuosta että hengitystiet voivat turvota umpeen, kamala juttu!

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
23/17 | 

Joo, ei se ihan helpolla taida selvitä... Todella vaikeaa miettiä, että mitä on on tehnyt/ käyttänyt/ syönyt jne. Ja kun tämä on ollut tässä välillä kokonaan poissa, välillä tosi lievä ja välillä älyttömissä mittakaavoissa, enkä mä ole löytänyt mitään yhdistävää tekijää.

Sitäkään en tiedä, että jos kyseessä on kosmetiikka, voiko oire tulla mihin tahansa kohtaan. Kun looginen ehdokas on vaikka vartalovoide, mutta sitähän laittaa joka puolelle, eikä ihottumaa kuitenkaan tule joka kohtaan.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
24/17 | 

Joo mä pelästyin ihan älyttömästi kun goolesta selvisi, että hikoilu on yksi aiheuttaja! Mutta mulla se ei johdu siitä. Onneksi sulla ei ilmeisesti tule pahoja oireita hikoilusta?

Joo kuulin, eikä se kutina ole mulla mitenkään sietämätöntä. Onhan se nyt ärsyttävää, mutta ei niin voimakasta, sellaista "järki lähtee" -tyyppistä kuin vaikka hyttysenpistoissa. En esimerkiksi herää yöllä kutinaan, hyttystenpistojen kanssa sitä käy koko ajan. Ja tämäkin oli välillä pari viikkoa poissa, ja tuli nyt takaisin, vähän lievempänä.

Johannaj
25/17 | 

Mulla puhkesi urtikaria kunnolla lukion kakkosen syksyllä eli nelisen vuotta sitten. Ei sitten tiedetä puhkesiko se antibioottien takia vai mahdollisesti koulussa piilleen homeen vuoksi, mutta olen syönyt nyt sen melkein neljä vuotta antihistamiinia, joka päivä (miinus kontrollit ja unohdukset) ja juuri tiputin yhden lisälääkkeen pois vihdoin viimein.

Itselläni oireet olivat ihan kamalat, koko kroppaan puhkesi tuota ihottumaa ja pahimpina se alkoi aina, kun edes käveli paikasta a paikkaan b ja laantui sen aikana, kun istuin paikallani, mutta alkoi taas liikkuessa. Kutina oli aivan sietämätöntä, oli ihan hirveää edes yrittää olla paikallaan, kun koko keho vaan kihelmöi ja kutisi. Sormien turpoaminenkin oli ihan kamalaa, tätä tapahtui vielä toissa syksynäkin vaikka itseäni lääkitsinkin.

Nykyisin sitä ei mitenkään hirveästi tule, ihan pieninä ja satunnaisina, jos tulee isoja lämpötilan vaihteluita yms. ja naarmut näkyvät selkeästi. Viimeksi unohdin ottaa lääkkeitä joskus viime marraskuun alussa ja heti alkoi kutisemaan ja tuota ihottumaa kohosi eritoten käsivarsiin. Ainut paikka missä oireita ei ollut nimeksikään (ei edes hengitystieongelmia, joista aloin kärsimään urtikarian kanssa samaan aikaan) oli Teneriffalla tasaisen lämpimässä meri-ilmastossa.

Minulle sanottiin lääkärissä tästä, että saattaa kestää kolme kuukautta tai mahdollisesti kolme vuotta. Koko ajan vaan vahtaan, että milloin voisin alkaa vähentää lääkitystä, sillä tuo antihistamiinien ainainen syöminen tekee sen, että minulle ne eivät enää vaikuta auttavasti hyttysenpistojen kutiamisiin vaan ne ovat ihan yhtä ärsyttäviä, kuin ilmankin ja siitepölyherkkyysoireet eivät lievity juuri lainkaan (ainakaan en sitä ole huomannut).

Mutta näillä mennään, on tässä kuitenkin vuosien aikana oppinut sen kanssa elämään. Toivottavasti sulla saadaan tilanne silleen hoitoon ettei tarvitse jatkuvaa lääkitystä ja ettei ollutkaan mikään "ulkopuolinen" aiheuttaja kuten punkit tai ne luteet, joista tänään hesarissakin kirjoitettiin (kauhulla luin, mutta ainakin oli informatiivista).

Badel
26/17 | 

Sain kerran myös tollaisen nokkosrokkokohtauksen ja yritettiin pitkään selvittää, että mistä. N. 10 vuotta myöhemmin en edelleenkään tiedä aiheuttajaa. Onnekseni laaja kohtaus oli ohimenevä ja ainutkertainen, mutta sen jälkeen välillä iholle ilmestyy yksittäisiä kutiavia paiseita.Vuosien jälkeen totuin siihen kutinaan, enkä nykyisin paljoakaan noteeraa niiden tuloa tai menoa. Ingen panik,siis!

NinaMaria
27/17 | 

Joo en ole kokenut ongelmaksi. Tai no sillon alta kaksikymppisenä harmitti se etten voinut käyttää bikineitä koska omasta mielestä se punatäplikäs vatsa ei ollut mitenkään kaunis :D mutta vanhemmiten ei haittaa, ihan sama. Ja on muutenkin ollut sellanen vaihe ollut menossa, että sitä ei ihan joka hikoilukerta tule kunhan muistaa käydä mahdollisimman nopeasti suihkussa. Hiki joka viipyilee iholla aiheuttaa sitä kyllä edelleen. ...mutta siis se kutina ei ole koskaan ollut mitenkään pitkäkestoisesti tuskallista. Kosmeettiset haitat ovat siis olleet aina ne suuremmat. Mitä nyt pikkusen rapsututtaa. 

Suvi K.
28/17 | 

Mä luulen että voi tulla aikalailla minne vaan. Esimerkiksi mä sain yhdestä shampoosta naaman punaiseksi (vain naaman!) ja oletan että tietyt pyykinpesuaineet (esim. hotellien lakanoissa) tekee mulle ihottumaa yleensä reisiin, muttei välttämättä muualle. Viime viikolla taas ilmeisesti sain ihan kosketusihottumaa siitä kun istuin lyhyissä shortseissa siitepölyisellä penkillä! :D

Mutta tosiaan tuohan on vain mukavuus- ja esteettinen haitta, ei missään nimessä vaarallista. :)

jonny
29/17 | 

Ihottumat - nuo mystiset vierailijat. Mulla ilmestyi kerran aivan yllättäen punaisia hilseileviä länttejä joka puolelle vartaloa. Aluksi käsiin ja sitten jalkoihin, mahaan, selkään... pelästyin toden teolla! Viikon sitä kesti ja sitten se hävisi. Diagnosoin sitten itselleni punatäplähilseily-nimisen ihottuman, joka tulee kevättalvella yleensä flunssan jälkeen 20-30-vuotiaille. Ja kerran elämässä, toiste sitä ei saa!

Kys. tapaus vahvisti käsitystäni siitä, että ihottumat come and go, ja osa ilman syytä. Toivottavasti saat oikean hoidon ongelmaasi!

jonny
30/17 | 

Ihottumat - nuo mystiset vierailijat. Mulla ilmestyi kerran aivan yllättäen punaisia hilseileviä länttejä joka puolelle vartaloa. Aluksi käsiin ja sitten jalkoihin, mahaan, selkään... pelästyin toden teolla! Viikon sitä kesti ja sitten se hävisi. Diagnosoin sitten itselleni punatäplähilseily-nimisen ihottuman, joka tulee kevättalvella yleensä flunssan jälkeen 20-30-vuotiaille. Ja kerran elämässä, toiste sitä ei saa!

Kys. tapaus vahvisti käsitystäni siitä, että ihottumat come and go, ja osa ilman syytä. Toivottavasti saat oikean hoidon ongelmaasi!

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
31/17 | 

Mystiset todellakin :D Ihmeellinen tuokin, miten se voi tulla vain kerran?

Mä sain kortisonia ja allergialääkkeitä, mutta en itse asiassa ole käyttänyt niitä kun olen pystynyt elämään tämän kanssa, sen verran lievää kuitenkin.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
32/17 | 

Mulla kanssa oli pari iltaa se älytön ihottuma päällä, suurimman osan ajasta vaan muutama näppylä siellä täällä. Ei niistä hirveästi haittaa tosiaan ole, mutta tietty vähän pelottaa että se äityy tuosta kun piti netistä lukea kaikkia kauhutarinoita :D

Ja olisi ihan kiva keksiä se aiheuttaja, niin osaisi sitten välttää, mutta toistaiseksi en ole pystynyt rajaamaan mitään, mikä voisi olla se syy. Aikajanaa tässä on kuitenkin useampi kuukausi, mutta oireita on ollut vaan osan ajasta. Että mitä olisi syönyt/ tehnyt/ käyttänyt vain niinä oireaikoina, mutta ei silloin kun on oireeton.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
33/17 | 

Voi ei, onpa tosi kurja juttu :( Toivottavasti tuo helpottaa, aika usein nämä ilmeisesti tuntuvat jossain vaiheessa helpottavan.

Mulla on tosiaan paljon lievempi ainakin toistaiseksi.... Mietin nyt, että olisikohan se nuo lämpötilan vaihtelut, muistan että jotain oireita oli Kanarialla, silloinhan olin tullut kylmästä, ja kotona, jolloin tulin lämpimästä. Nyt nämä viimeisimmät tulivat noina hellepäivinä, ensin luulin taas että joku elikko söi kun makasin puistossa.

Onneksi ei tosiaan ollut mitkään luteet! Olin ihan kauhuissani kun niitä epäilin!

avaruuskerho
34/17 | 

minulle tuli tuota samaa nokkosrokkoa kun vessaamme tuli hometta :/

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rentoa jutustelua ja ärhäköitä kannanottoja liikunnasta ja sen lieveilmiöistä. Blogia pyörittää kirjoittamisen ja liikunnan parissa työskentelevä Sofia Kilpikivi, joka juoksee pitkiä matkoja siksi, ettei joutuisi juoksemaan kovaa.

 Seuraa blogiani >

 

 

 

 

 

 

 

Fitness Führer somessa:

fitnessfuhrerblogi@gmail.com

Instagram @fitnessfuhrer

Facebook

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012