Olin aamulla päiväkodin kevätjuhlassa. Osa lapsista oli pistetty tanhuamaan. Tanhu, tiedättehän. Se suomalaiskansallinen aiemmin perversiona pidetty taipumus liikahdella nolosti musiikin soidessa jossa hypähdellään jähmeästi ja liikutaan kömpelösti, ja tanhuaja usein itse kokee sen tapahtuvan musiikin tahdissa, vaikkei vierestä katsoja sitä huomaisikaan. (Lähde Hikipedia) Aluksi olin kauhuissani: mitä te niitä lapsia rääkkäätte, verovaroin vielä! Mutta kun show alkoi, olin aika vaikuttunut. Sehän voisi olla hauskaa. Aivan oikein huippuhauskaa!

Simppeleitä askelkuvioita jotka minäkin pystyisin hallitsemaan, hilpeitä sanoituksia, jossa kuitenkin piileksi turvallinen mollivire taustalla, hiukan hupsuja perinteisiä sukupuolirooleja ja loistavaa aerobista harjoittelua. Mitäpä jos kokeilisi...

Mieletöntä! Kuva täältä.

Mutta missä ihmeessä normaali aikuinen ihminen voi testimielessä tanhuta? Toistan, normaali aikuinen ihminen. En halua hyppelehtimään minkään oudon pirtanauhaporukan kanssa (älkää loukkaantuko hyvät pirtanauhaihmiset, tämä ei ole henkilökohtaista. Tunnen syvää  epäluuloa myös energiakenttäjengiä ja ihan saliväkeäkin kohtaan ja voi ehkä olla niin, että tämä kertoo enemmän minusta kuin niistä.).

Mieluiten kokeilisinkin lajia tutun joukon kesken, yksityistunnilla, sellaisella mitä vaikka polttariseurueet varailevat. Kesälauantaisin muun muassa tankotanssikoulut täyttyvät polttareita viettävistä kaveriporukoista, mutta eikö olisi aika hilpeää viedä morsio tanhutunnille? Itselleni ainakin olisi kelvannut (mutta toisaalta minulle olisi kelvannut mikä tahansa, naimisiin karanneena kun en saanut polttareita ollenkaan). Mutta missä olisi urbaani, nuorekas tanhukoulu? Tanhuaako yksikään alle eläkeikäinen ihminen vapaaehtoisesti? Löysin helsinkiläisen Tanhu-Visa-seuran, joka järjestää esimerkiksi viiden kerran polkkakurssin ensi syksynä edulliseen 25 euron hintaan. Seuralla on iskulauseena Elämä on lyhyt – kokeile tanhua. En tiedä teistä, mutta minusta tuo on aavistuksen pahaenteinen toivotus... Lisäksi tulkitsen, että en ehkä ole ihan Tanhu-Visan polkkakurssin kohderyhmää.

On muuten aika jännää, että tanhuamista pidetään urpona koikkelehtimisena, mutta muita etnisiä tansseja on suotavaa ja jopa hienoa harrastaa. Flamencoa naputeltiin ja vatsatanssia veivattiin jo lapsuudessani, eikä kukaan katso kieroon sambaajaa tai intialaisen tanssin harrastajaa. Kreikkalaiset voivat tanssahdella hasapikoa Euroviisujen lavalla, mutta auta armias jos Krista olisi tanhunnut: siis miten noloa! Kun nyt tuli mainittua Kreikan loistava Euroviisuedustus, niin käytän tilaisuuden hyväkseni ja lyön videon tähän, häh häh.

www.youtube.com/watch?v=SYSTA1XHF3k

Kreikan kansantansseja kaivellessani minulle selvisi myös, että sirtaki (jota tuossa lavalla ehkä tarkemmin ottaen mukaillaan) ei ole perinnetanssi vaan Kerro minulle Zorbas -elokuvaan kehitetty ja sittemmin turisteille veivattu koreo, joka pohjautuu hasapikoon. Sirtakin tanssimisen maailmanennätys on muuten tehty 2012 Volosissa, 5 614 tanssijalla. (Nyt tiedät tämänkin.) Tanhuamisen maailmanennätystä ei taida olla, mutta jos jossain sitä lähdetään yrittämään, lupaan tulla mukaan. Koska elämä on lyhyt.

MUOKATTU heti julkaisemisen jälkeen: Video ei taida näkyä. Jätän linkin silti tuohon lillumaan, haluatte kuitenkin käydä katsomassa sen, vai mitä!

***

I saw some children dancing Finnish folk dance today. It looked like much fun though we here in Finland tend to think our folk dance the stupidest thing one can do. Maybe I should try it out, I just don't know where since it seems as no-one under 60 years does it voluntarily.

Kommentit (14)

tiiti
1/14 | 

Meillä oli salilla puolen vuoden verran ohjelmassa kansantanhujumppaa, nimi taisi olla Folk Jam. Siis suomalaista tanhumusiikkia ja sitten joku virallinen tanhunainen jazz-housuissa vetämässä taputus-käsikynkkä-kuvioita. En testannut, olen tanhuni pakkotanhunnut ja pienenä :D

Mun oma tanhukammo johtuu kai siitä, että näkemäni tanssikuviot ovat (minusta) oikeasti heittämällä paljon urpompia kuin missään muussa kansantanssissa (käsikynkkä) ja suomalainen kansanmusiikkin on minusta ihan hirveää: riipivää viulu-haitaria ja siihen päälle joku riiaa-riiaa-rallati-pallati-riiaa -tyylinen sanoitus kimeällä naiskuorolla. Aargh. En. Vaan. Tykkää. Et kysynyt, kerroin silti :D

Ninan verkkareissa
3/14 | 

Meitsipä on tanhunnut Kuopio Tanssii ja soi -lavalla Kuopion torilla. Mitäs siihen sanotte, niin. About 27 vuotta sitten. Silloin kävin ihan vapaaehtoisesti kyllä, mutta nyt ei ehkä ihan napostelis enää. Hyvää liikuntaahan se olis, melkoista pompottelua.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
4/14 | 

Ihme tanhumestarijengi tänne on pesiytynyt!! (Kyllä, Folkjamin tanhunaisen salilla näkeminen lasketaan siksi itsekseen.) Lähette mun mukaan tanhutunnille kun ootte tuollaisia asiantuntijoita, en uskalla mennä yksin. Järkkään jotkut puistotanhut kesäksi, hyvin julkiseen paikkaan. Itsensä voittamista juu nou.

Kati Toivanen
5/14 | 

Ootsää Kuopiosta? MINÄKII. (Sori, ei liity mitenkään tämän postauksen aiheeseen.)

A. Sinivaara
6/14 | 

Mua niin naurattaa :D

Mutta kuulkaas, meillä Orange Countyssa, kyllä - Kaliforniassa, on oma tanhuseura. Ystäväni vetää lähinnä paikallisille suomensukuisille kansantanssitunteja joka viikko! Ja minäpä aion mennä joskus kokeilemaan. Miettikää nyt, moniko tanhuaa Kaliforniassa? :D ja kenellä tulisi edes mieleen.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
7/14 | 

Hämmästyttävää mutta totta, tanhua googlatessani iso osa osumista tuli sinne teille päin :D Ja sinähän olit tulossa Suomeen kesällä, viimeistään silloin on tanhuhetken aika, eikö?!

Kati Toivanen
9/14 | 

Ikinä en oo tanhunnu! En murtunut paineen alla edes silloin, kun kavereitani haastateltiin radioon, kun heidän tanhuryhmänsä esiintyi Kuopion kaupunginteatterin isolla näyttämöllä.

A. Sinivaara
10/14 | 

No, viime kesänä kokeilin lavatansseja... että ei se ainakaan sen pahempaa voi olla. Ehkä.

Jutta Jaakkola
13/14 | 

Ensin tunnustus: olen tuon "elämä on lyhyt -kokeile tanhua" -iskulauseella itseään ja polkkakurssejaan mainostavan Tanhu-Visan aktiivijäsen. Osuit aika naulankantaan miettiessäsi, mikä tanhussa viehättää. Ne on juuri ne perisuomalaiset haikeankauniit melodiat ja tyttöjen ja poikien välinen kisailu. Ja hei, olen alle nelikymppinen. Mitä tahansa kansantanssikurssia kannattaa koettaa, joko Folk Jamia tai kansanparitanssien alkeiskurssia, vaikka ei tanhuharrastajaksi päätyisikään. Pari- ja lavatanssit ovat nosteessa juuri nyt, ja ihan huippuhyvää liikuntaa. Sitäpaitsi, jos kurssille eksyy ja innostuu ja pelkää pirtanauhan painaumaa otsassaan, lupaamme säilyttää salaisuuden... :)

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
14/14 | 

Hahaa, hauskaa että päädyit tänne :D Olemassa siis on kuin onkin muita kuin 75+ tanhuharrastajia!


Luin juuri Hesarista, että folkjamia pääsee kokeilemaan puistoissa kesällä, ilmeisesti tänään olisi Seurasaaressa. Taidan jäädä vielä keräilemään rohkeutta...


Kansanparitanssien alkeiskurssi voisi olla hauska, mutta en tiedä millaiseen suomalaiskansalliseen shamanistiseen humalaan joudun parini juottamaan että saan puserrettua hänestä lupauksen osallistua kurssille kanssani :D

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rentoa jutustelua ja ärhäköitä kannanottoja liikunnasta ja sen lieveilmiöistä. Blogia pyörittää kirjoittamisen ja liikunnan parissa työskentelevä Sofia Kilpikivi, joka juoksee pitkiä matkoja siksi, ettei joutuisi juoksemaan kovaa.

 Seuraa blogiani >

 

 

 

 

 

 

 

Fitness Führer somessa:

fitnessfuhrerblogi@gmail.com

Instagram @fitnessfuhrer

Facebook

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012