..kertoo Iltiksen lööppi tänään.

Kohu-uutinen! Lopettakaa liikunta!

Karoliinisen instituutin tutkimuksen mukaan joka kymmenes kuntoilija ei hyödy juuri lainkaan kovastakaan treenistä. Tietyllä geeniperimällä paiskattujen kunto ja hapenottokyky eivät kohene millään, kirjoittaa Iltalehti Aamulehden mukaan. (Kivasti ollaan rikkinäistä puhelinta tässä, en viitsinyt maksaa lehdestä, eikä juttua ollut vielä netissä.)

Syynä ovat geenit. Tällainen geeniperimä on noin kymmenesosalla kansasta eli Suomessa on yli 500 000 ihmistä, joiden kuntoon liikunta ei vaikuta kohottavasti, jutussa jatketaan.

Ehkä sinä olet yksi niistä, jotka eivät edes hyödy liikunnasta?

Kävely ei paranna verenkiertoasi. Kaverin kanssa vietetyn pumppitunnin jälkeen on paha mieli. Rannalla tehty juoksulenkki ei piristä sitten yhtään. Joogan jälkeen on hirveä stressi. Hiihtolenkin jälkeen ei maistu uni. Sydän ei tykkää kun hypit ja pompit, tulee vaan slaagi. Iho ei tykkää kun olet ulkoilmassa. Hartiat nauttivat kun et väännä, käänää ja pyöritä niitä minnekään. Joukkuekaverien seurasta on haittaa siitäkin, eikä hienosta saavutuksesta tai uuden oppimisesta tule mitään kiksejä. Eikä tässä kaikessa kulu edes yhtään kaloreita, kroppa ei näytä kivemmalta eikä siinä ainakaan ole mukavampi ja helpompi olla ja elää. Vai?

No ei todellakaan. Kunhan paiskattiin kohauttava lööppi asialle, joka ei sitä paitsi ole mikään uutinen. Karoliinisen instituutin sivuilla asia kerrotaan vähän vähemmän raflaavasti. Tehdyn metatutkimuksen mukaan noin joka kymmenennellä liikunta ei vaikuttanut verenpaineeseen, veren rasva-arvoihin tai insuliiniherkkyyteen. Silti: -Liikunta on aina hyvästä ja hyödyksi. - - Liikkumisesta on aina kropallemme hyväksi ja paikallaanolosta on haittaa, dosentti Thomas Gustafsson Karoliinisesta instituutista sanoo. Geneettisesti määräytyneistä syistä liikunnan vaikutukset ovat yksilöllisiä, mutta mitkä kaikki geenit tähän vaikuttavat, ja miten nämä geenit toimivat yhdessä, on selvittämättä. Sekin on auki, aiheuttaisiko jokin toisenlainen liikunta terveyshyötyjä niille, joille tutkittu aerobinen kuormitus ei kyseisiä terveyshyötyjä tuottanut. Tulevaisuudessa liikuntasuosituksia saatetaankin muuttaa yksilöllisemmiksi yleisten kansallisten ohjeistusten sijaan.

Niin, onhan se selvä, että lööpillä halutaan kohaduttaa. Mutta mutta. Paitsi että otsikko liippasi aiheen vierestä, pidän tuollaista myös potentiaalisesti haitallisena. Monille on haastavaa liikkua tarpeeksi, joten tällaisten liikunta voi olla turhaa! hölinöiden sijaan pitäisi keskittyä niihin hyviin puoliin. Sillä niitä todellakin on - ja kaikille.

P.S. Muista osallistua arvontaan ja voit voittaa kaksi festaripassia Kulttuuritalon tanssimessuille (arvo 54 €)!

***

Newsflash! Training may not benefit you at all! Erm, nonsense. According to a Swedish metastudy, every tenth of us doesn't get some healt benefits (such as lower blood pressure or cholesterol) from aerobic training. That doesn't mean there is no benefits at all. Just think about how fun, stress relieving, enjoyable, calming, toning and social excercising can be! Read more here (in Swedish).

Kommentit (6)

Enne
7/6 | 

Taas tätä laatujournalismia! Mahtaa olla aika kiitollista hommaa työskennellä iltapäivälehtien "toimittajana", toivottavasti siitä edes maksetaan hyvin.

Mirja_
8/6 | 

Tuo sama väite tuli vastaan pari kuukautta sitten myös Totuus kuntoilusta -dokkarissa (The Truth About Exercise), mutta siellä väitettä avattiin aika kattavasti.

Itse tarvitsen liikunnan endorfiineja ihan jo painonhallinnassakin. Jollen pääse päästämään höyryjä salille, syön itselleni "paremman" olon suklaalla. Eli vaikkei liikunta veren rasva-arvojani parantaisikaan, se silti parantaa yleistä hyvinvointiani.

Ninan verkkareissa
9/6 | 

Juu nää on just näitä lööppejä, joita muutenkin liikuntaa vieroksuvat lukevat ja sitten toteavat tyytyväisinä, että "Kah, tuossahan se lukee mustaa valkoisella. Ei se kannata tuo hikoilu. Mulle se ei sovi." Hmph.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
10/6 | 

Enne, en tosiaan tiedä itse jutusta, toivottavasti siinä oli vähän tolkullisemmin sanottu kuin pelkässä lööpissä.

Mirja_, joo kirjoitin siitäkin ja se on linkattuna tekstin puolivälissä. Ja niinhän se on, aika harva edes motivoituu mistään veren rasva-arvo-jutusta, ennemmin ne on juuri koettuun hyvinvointiin tai ulkonäköön liittyviä asioita, jotka innostaa liikkumaan.

Nina, no niinpä! Vastuutonta suorastaan tuommoinen!!

Saara S.
11/6 | 

Itsekin naurahdin lööpille ja mietin kuinka moni einespitsojaan kassalle kärräävä tuhahtaa huojentuneena, että "minä olen VARMASTI se yksi kymmenestä" >:D

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
12/6 | 

Juuri näin :D "Kerrankin oon käynyt jumpassa ja siitä tuli paha olo, ja joskus juoksin kanssa, sattui keuhkoon ja oli hiki, että selvästi ei sovi. Oikeen lehdessäkin luki tästä, mullon kato semmoset geenit ettei siitä liikkumisesta mitää hyötyä oo."

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rentoa jutustelua ja ärhäköitä kannanottoja liikunnasta ja sen lieveilmiöistä. Blogia pyörittää kirjoittamisen ja liikunnan parissa työskentelevä Sofia Kilpikivi, joka juoksee pitkiä matkoja siksi, ettei joutuisi juoksemaan kovaa.

 Seuraa blogiani >

 

 

 

 

 

 

 

Fitness Führer somessa:

fitnessfuhrerblogi@gmail.com

Instagram @fitnessfuhrer

Facebook

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012