Tänään tuli somessa kerta toisensa jälkeen vastaan hämmentävä kuva. Lukuiset linkkaukset aiheutti Huffington Postin artikkeli Barbiesta, joka oli tehty keskimääräisten 19-vuotiaiden amerikkalaistyttöjen mittojen mukaiseksi. Toisin kuin näin täti-ihmisen korvaan kuulostaa, keskiverto viimeistä teinivuottaan viettävä jenkkiläinen naisenalku ei ole gasellijalkainen ilmestys, vaan aika lailla saman muotoinen kuin minä. Oman muotonsa näkeminen Barbiena - suorastaan riemastuttavaa! Ei kun hetkinen.

On mulla kyllä isompi haba - ja nätimmät bikinit .

Barbien epäluonnollisesta kropasta ja sen mahdollisesti aiheuttamista ongelmista on jauhettu jo pitkään. En lähde tutkimuksia tässä kovin tarkasti esittelemään, kunhan totean, että niitä on lukuisia. Niin innokkaasti kuin monet haluavat sen kiistääkin, niiden valossa vaikuttaa siltä, että Barbien negatiivinen vaikutus (tyttö-)lasten kehonkuvaan on tosiasia. Ja se on huono juttu, oli Barbie miten ihana tahansa, ja oli sillä miten hienoja ja tyttöjä rohkaisevia ammatteja tahansa.

Moni barbeilla leikkinyt ja niitä lapsilleen ostanut on varmasti sitä mieltä, että ei jonkun muovinuken mittasuhteilla ole mitään vaikutusta heihin tai heidän lapsiinsa. En tiedä olenko jotenkin erityisen heikko ja vaikutuksille altis tapaus, mutta jos telkkarissa kaadetaan olutta huurtuvaan tuoppiin, alan himoita kaljaa. Mikäli tyylikäällä muotibloggaajalla on ihanaa harmaata kynsilakkaa, haluan samaa. Ja jos minut ympäröidään tietynlaisella mallilla naisen vartalosta, alan lopulta uskoa että se on se oikeanlainen kroppa. Barbie ei missään nimessä ole ainoa syyllinen, ja näin aikuisena voi tietoisesti vaikuttaa siihen, minkä verran tällaisten asioiden antaa hetkauttaa. Mutta vuosikausien altistus ei voi olla jättämättä jälkiään, eikä kulttuurinsa ihanteita voi päästä kokonaan pakoon, kuten jutun ansiosta huomasin.

Masentavaa kyllä, muovinukke on ilmeisesti kyykännyt enemmän kuin minä.

Huffington Postin kuvissa sanottiin olevan "normaali" Barbie. Huomionarvoista on, että vaikka ilahduin lähes suhteettomasti plastiikkikloonistani - hahaa ihan mun näköinen, yhtä muovinen tukkakin - pidin aitoa barbia ideaalin näköisenä. Valistuneet vanhempani eivät aikanaan suostuneet ostamaan minulle kyseistä muotinukkea, nimenomaan vedoten sen antamaan vääristyneeseen kuvaan naisen vartalosta. Lapsena olin tästä katkera, mutta nyttemmin ymmärrän ratkaisun. Tämä varjelu ei kuitenkaan suojannut minua kulttuurimme malleilta, minkä huomaan silloin kun sen jokin minulle osoittaa. Näemmä pidän täysin epäluonnollista, mittasuhteiltaan vääristynyttä nukkea jollakin tavalla paremman näköisenä kuin sitä lelua, joka näyttää minulta. Se minun näköiseni näyttää vialliselta, mikä tietysti tarkoittaa sitä, että tavallaan minäkin näytän mielestäni vialliselta, vaikka en niin aktiivisesti ajattelekaan. En vain pääse pakoon sitä kulttuurista ideaalia, joka minun muka pitäisi täyttää, ja välitinpä siitä tai en, jossain taustalla se silti kummittelee.

Tämä henkilökohtainen järkytys ei ole pätevä otanta, tietenkään. Mutta tuskin minä olen ainoa, johon kulttuuriset kuvamme vaikuttavat?

Oikea Mattelin Barbie nukke ei tietenkään ole, vaan sen on tehnyt taiteilija Nickolay Lamm 3d tulosteena ja fotaroimalla.

Nuken valmistuksessa käytetyt mitat löytynevät tästä dokumentista.

Mikäli Barbie-tutkimukset kiinnostavat, niitä löytää guugeltamalla. Aluksi voi tutustua vaikka tähän, jossa tiivistettynä todetaan, että lapset jotka leikkivät laihoilla nukeilla, halusivat syödä vähemmän ruokaa ja pitivät itseään lihavampina kuin ne lapset, jotka leikkivät normaalikokoisilla. Aikuisen ihmisen kokoiseksi tehty Barbie taas näyttäisi näin vinksahtaneelta, ja kiintoisan infograafin nuken sekopäisistä mittasuhteista löytää mm. Ninan tontilta.

Minut ja bikinini näet täältä.

***

Barbie. What can I say on this evergoing topic. I was bit puzzled about this Huffington Post article. I look like that "normal Barbie" made by Nickolay Lamm, but I can't help thinking that actual Barbie looks like I should.

Kommentit (34)

tiiti
2/34 | 

(Kommentoisin jotain tiedostavaa ja voimauttavaa, mutta ei pysty, kun noilla on noin helkkarin rumat bikinit :D Violettia glitterleopardikuosia? Rusetti? Pilkkuja ja pinkkejä ruutuja?

Lisäksi, koska tälle asialinjalle kerran lähdin, niin miten musta tuntuu, että mun lapsuudessa Barbeilla oli isommat boobsit?)

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
3/34 | 

Barbien todellinen vaara taitaakin olla se, että niiden bikinit on niin rumia, että tiedostava ajattelu (ja ehkä kaikki muukin ajattelu) lamautuu.

Mun mielestä niillä oli myös isommat pohkeet.

Tiikerililja
5/34 | 

Mä muistan leikkineeni barbeilla lapsena monta kertaa. Kaikista kivointa oli vaihtaa barbien vaatteita. Ehkä barbieni vaatteet eivät olleet niin järkyttäviä, kuin nuo bikinit :D En ainakaan koe, että barbien ulkonäkö olisi vaikuttaneet kovinkaan paljon itseeni. Minusta tuntuu, että lasten lelut ja ohjelmat ovat muuttuneet paljonkin oman lapsuuden jälkeen ja luultavasti tulen olemaan aika tarkka sen suhteen, mitä lapseni saavat katsoa tai millä leikkiä. 

Mindeka
6/34 | 

Eli ihan turhaan et saanut Barbeja lapsena :/ Mutta olet ensimmäinen, jonka vanhempien kuulen edes ajatelleen tuota syytä. Yleensä se on ollut enemmänkin rahakysymys, kun lapsi haluaa joka vuosi vähintään kolme uutta sadan markan nukkea. (Mitä Barbiet muuten maksaa nykyisin??)

Mun mielestä "oikealla" nukella on liian lyhyt kaula ja liioitellut pakarat. Mitä se kertoo minusta?

;)

honeychile
7/34 | 

Mä en tajuu kun aina väitetään että eihän aikuisen ihmisen sitten tarvitse välittää näistä muodin ja median ihannenaiskuvista.... ihan kuin naiset olisi jotain superimmuuneja yli-ihmisiä visuaalisen tulvan edessä. 

Tätä ja muuta mainontaa tuli pohdittua Kuubassa, jossa ei saanut mainostaa mitään muuta kuin vallankumousta. Koko saarella ei siis ollut kuvan kuvaa missään kadulla (paitsi siis Fidelistä). Alkuun ihmetteli, että miksi kadut näyttävät niin tyhjiltä, mutta me ollaan täällä totuttu jatkuvaan visuaaliseen tykitykseen. 

Lii
8/34 | 

Minä kun taas niin ilahduin, että haa! Minusta se oikeammaksi muokattu Barbie näyttää oikeasti paljon kauniimmalta. Ilmeisesti tiukka työ itseni hyväksymiseksi on tuonut tulosta, vihdoinkin, vihdoinkin, voisin vaikka itkeä.

Tuo Honeychilen kommentti tuossa ylhäällä on ihan mahtava - niinpä niin, eihän tässä kukaan yli-ihminen ole, ja jos jatkuva visuaalinen pommitus ei tehoaisi, tuskin siihen kukaan viitsisi mainosbudjettiaan tuhlata.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
9/34 | 

Skeletor on kova. Eipä He-Manit ja vastaavat hirveän tervettä ruumiinkuvaa tarjoa nekään. Nyt kun miettii, niin omassa ikäluokassani miehet tavoittelee lihaksia (näin yleistyksenä) kun taas nuoremmat eivät tunnu olevan niistä yhtä suuressa määrin kiinnostuneita. He-Manien syy, oli iso hitti silloin kun me oltiin pieniä.


Nykyäänhän muuten suomalaiset naiset suosii feminiinisiä piirteitä, joten ilmeisesti karvat ja lihakset on out. (En kyllä tajua keneltä tässä tutkimuksessa oikein kysyttiin!)

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
10/34 | 

Kyllä mäkin leikin niillä sitten naapurissa :P Onhan nykyään vieläkin kieroutuneemman näköisiä leluja, esim. Brazit. Toistaiseksi en ole joutunut tilanteeseen, jossa pitäisi pohtia ostanko tällaisia leluja lapsilleni vai en. Varmaan kuitenkin ostaisin, muistan että halusin barbia ihan älyttömästi, eikä mua kiinnostanut yhtään, minkä muotoinen se on, vaan ne hiukset ja vaatteet ja kengät ja tavarat....

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
11/34 | 

Niinpä, en pelastunut kuitenkaan :/ Muistan miten järkytyin Citymarketissa (vai olisiko se ollut Maxi-Market silloin?) kun huomasin, että perusbarbie maksoi 79 markkaa. Se ei ollut siihen aikaan hirveän paljon rahaa, ja olin ikäänkuin olettanut, että ehkä se vartalomallihölinä on peitetarina sille, että ei raatsi kallista ostaa. Eikä se ollutkaan kovin kallis!


Äskettäin näin Lidlissä(!) Barbieita, maksoivat ehkä 14.90? Ei hajuakaan, mitä sellaiset viritetymmät maksaa :D


Mulla on tuollainen kaula :/ Mutta pakaroita ei ihan, harmi! Toisaalla kun keskusteltiin tästä aiheesta, osa oli sitä mieltä että "normaalin naisen näköinen" Barbie on liian lihaksikas eikä siksi näytä oikealta naiselta.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
12/34 | 

Samaa olen ihmetellyt. Totta kai voi jossain määrin vaikuttaa siihen, paljonko tällaisen kuvaston parissa viettää aikaa, ja suhtautuuko siihen tietoisesti niin, että tämä kuvasto on jos ei mahdotonta niin epärealistista. Mutta ei sitä silti kokonaan pakoon pääse. Ja vaikka itse pääsisikin, vaikuttaahan nämä käsitykset muihin ihmisiin, jotka taas saattavat suhtautua sinuun siltä pohjalta.


Kyllähän tuolla on keskustelupalstat täynnä juttua, kuinka julkkikset, missit tai jopa bloggaajat ovat liian lihavia, liian löysiä, liian lihaksikkaita, oudon muotoisia ja vaikka mitä. Tavalliset naiset niitä kommentteja siellä huutaa eikä mikään kasvoton "kulttuurinen ihanne".

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
13/34 | 

Hienoa :)


En minäkään täällä aktiivisesti voivottele, että miksi en näytä aidolta Barbielta, mutta silti... tiukassa nämä käsitykset ovat.


Joo, ihan sama juttu kuin esim. keskustellun alkoholimainonnan suhteen. Kaikki sanovat, että ei se vaikuta, mutta olisi aika huono veto viinien maahantuojilta yms. syytää hirveästi rahaa kampanjoihin, jos minä olen ainoa, johon ne tehoaa :D

Tiikerililja
14/34 | 

Bazit ovat kyllä niin hurjannäköisiä, että hirvittää! Barbiet ei hirvitä niiden rinnalla yhtään niin paljoa :D Sitten kun niitä lapsia saa, joutuu kyllä pohtimaan, kumpi on pienempi paha, ostaa tuollaisia leluja vai olla ostamatta, kun muilla niitä kuitenkin on. Se suuri lapsen harmituskin vaikuttaa kehitykseen, niin kuin sinäkin muistat aina, ettet saanut barbieta.

Kiva, että pääsit niillä kuitenkin leikkimään ;) Ai, että ne kengät ja vaatteet oli ihania... :D

Tiikerililja
15/34 | 

Brazit piti kirjoittaa :D Töissä valvottu yö ilmeisesti veroittaa kirjoituskykyä :D

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
16/34 | 

Tuli tästä mainonnan puuttumisesta mieleen, että muutama vuosi sitten olin ollut pitkän ja vaikean synnytyksen jälkimainingeissa pari kuukautta lähes pelkästään kotona. Sitten sain kutsun kolmekymppisille. Paikan päällä ihmettelin, että onpas tuhteja kaikki tytöt/naiset täällä. Oikein pohdin sitä, että miten on sattunutkin, että koko porukka on vähän pullean puoleista.


Sitten tajusin, että en ollut nähnyt 20-30 naisia juuri muuten kuin median kautta, ja siihen kuvastoon verrattuna nämä normaalikokoiset, jopa hoikat nuoret naiset näyttivät pulskilta...

Maleficent
17/34 | 

Mun täytyy sanoa, että itseäni ei olisi pienenä voinut vähempää kiinnostaa minkä näköisellä nukella leikin. Se mikä minua kiinnosti uudessa lelussa oli enemmänkin se, miten se on tehty ja mitä sen sisällä on. Yleensä jouduin pettymään, kun olin jotenkin onnistunut varovaisesti kikkailemaan esim. Barbielta jalan tai käden irti, että se on ontto. No sitten tyydyin leikkimään sillä normaalisti, kun suuremmat mysteerit oli selvitetty.

Mielestäni on jälleen kerran aika lapsellista tai ehkä enemmänkin vastuun pakoilua syyttää ulkonäköihanteista jotakin muovinukkea. Kyllä vika on syvemmällä kulttuurissamme ja kasvatuksessa. Koko ajan tuijotetaan vaan enemmän omaan napaan ja ulkoasuun.

Barbiegirl
18/34 | 

Täysin samaa mieltä, musta muokattu Barbie oli suorastaan ihana! :D Poislukien kammottavat bikinit ;)

tiiti
19/34 | 

Mietin täsmälleen samaa tuosta tutkimuksesta :D Tosin tuossa tarkasteltiin vain kasvoja, ei niitä lihaksia. En sitten tiedä oliko Skeletor mukana kuvissa, olisi ainakin pitänyt olla. Sehän olisi tietenkin voittanut koko homman (kyllä, tutkimuksissakin on voittajia): naamasta pelkkää hymyä ja kropasta silkkaa terästä.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
20/34 | 

Kyllähän se nukke on kulttuurin tuote. Ei Barbie ole tyhjästä pompsahtanut eikä se ole itsestään tietyn näköinen, eikä sen vaikutusta ainakaan monien tutkimusten perusteella voida kiistää. Eikä mielestäni ihan arkijärjenkään perustella... Mutta ennemmin kyseessä tosiaan on kulttuuristen ihanteiden ilmentymä (tai vääristymä) kuin niiden lähde.

ekoemo
21/34 | 

Tässä ilmoittautuu lapsena 30 barbia omistanut ja niillä  iloisesti leikkinyt kulutuskriittiseksi ei-ulkonäköpaineiseksi kasvanut. Silti uskon tutkimuksia, silti en ostaisi niitä lapsilleni... Ehkä mulla oli immuniteetti tai jotain.

Kärttyri
22/34 | 

Joo, itse haluaisin tuollaisen Barbien jos niitä myytäisiin! Hieno!

Itse asiassa olis oikeasti siistiä, jos olis eri näköisiä ja kokoisia barbeja. Tosin niille olis kallista ostaa vaatteita, kun ne ei sovikaan päittäin. 

Joskus lapsena leikittiin ihan ongelmitta niillä barbeilla (mun mielestä näyttivät ihan Dallasin naisilta, enkä nähnyt eroa niiden ja oikeiden naisten välillä, mutta myönnän että koen edelleen niillä olevan ihannevartalon), mutta yksi täti tuli kommentoimaan, että "tuollaisen vartalon kun saisi" jne. Lapset tuijotteli sitten siinä niitä nukkeja vähän hölmistyneenä, sellaiset asiat ei olleet meidän päässä pyörineet siihen asti lainkaan.

Eli yksi pahimmista lapsen kehitykseen vaikuttavista tekijöistä on vanhemmat, jotka tuskailevat laihdutuksen ja oman kehonsa kanssa. Olen onnellinen, että omat vanhempani eivät olleet lapsuusaikanani ikinä millään dieetillä.

Kärttyri
23/34 | 

Olipa paljon "olis" -sanaa. Sori, särkee jo omaa silmääkin katsoa tuota omaa tuotostani.

Joanna Lundahl
24/34 | 

Minuun Barbiet ja barbimainen äitini ovat tehneet lähtemättömän vaikutuksen. Vaikken koskaan (varsinkaan lapsena) saavuttanut Barbien mittoja, Barbie ohjaa edelleen elämänvalintojani. Haluan edelleen, ja varsinkin nyt näyttää Barbielta. Hmmm..Jospa vain keksikin keinon miten...?? Musta tulis varmaan miljonääri, jos sen keksisin vielä joku päivä.

honeychile
25/34 | 

Huh, hurjaa! Siis sekä kotona olo rankan synnytyksen jälkeen kuin median vaikutus naisihanteeseen :D 

Kiisa
26/34 | 

Mua nauratti se, että tuon realistisen barbin kuvan nähdessäni kiinnitin huomiota eka siihen, että ohhoh, sehän on selkeesti fitnesmimmi, kun on niin kyykätyn näköinen peppu. :D

Mutta asiaan. Mä olen ollut superhyperbabrifani lapsena, mulla oli paljoan barbeja, samoin siskolla ja niillä leikitiin ahkerasti. Meillä oli myös Barbie and the Rockers -piirretty videolla 8voi hitsi, sen haluaisin kyllä nähdä taas) ja mulle tilattiin Barbie-lehteä.

Enkä tosiaan tunne, että alkuperäisen Barbien mitat olisi millään lailla vaikuttanut mun kehonkuvaan. Se tuli ihan muualta. itseasiassa muistan lapsenakin joskus äimistelleeni muun muassa sitä, että kuinka sen barbin vyötärö voi muka olla kapeampi kuin pää ja miten sillä voi olla niin pitkät jalat.

Mutta on ihanan rehellistä ja pysäyttävää, että sinä myönnät pitäväsi yhä tuota nomribarbia paremman näköisenä. Kyllä näissä ulkonäköpaineissa on silti vinha perä.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
27/34 | 

Ehkä mulla onkin kieroutunut Barbie-suhde siksi, että en saanut niitä :/

Toistaiseksi olen päässyt sikäli helpolla, että lapset eivät ole pyytäneet mitään sellaista, joka olisi musta liian kyseenalaista.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
29/34 | 

Kyllä, tuo ympäröivien aikuisten (naisten) antama malli on isossa roolissa. Paljolti sitä kautta sosiaalistutaan jatkuvaan tyytymättömyyteen ja pakkolaihduttamiseen. Eihän tässä hoikkuuspakossa ole kokonaan kyse siitä, että se tulisi jostain "ulkopuolelta", kuten mediasta, vaan tavallisilta naisilta yhtä lailla, saman kulttuurin osia kun ovat.

Itse olen tosi tarkka että en sano lasteni kuullen mitään negatiivista kropastani (tai oikeastaan pyrin siihen, että en sano siitä mitään negatiivista koskaan, koska ei siinä ole mitään negaamista _oikeasti_ vaikka jonkun ihanteen mielestä olisikin). Samoin meillä ei saa ruoka-/kahvipöydässä puhua laihduttamisesta tai valittaa ruoan kalorimääriä. Sääntö koskee myös vieraita :P Ylipäätään yritän pitää ruoan ja laihduttamisen suhteesta puhumisen vain sellaisissa paikoissa, joissa se on olennaista, kuten nyt vaikka terveyteen liittyen.

MauL
30/34 | 

Barbiella oli isommat rinnat ennen, nykyinen versio tehtiin joskus reilu kymmenen vuotta sitten, koska vanhoilta mitoiltaa barbie oli "liian epätodellinen" (rintoja ja lantiotqa pienennettiin, vyötäröä levennettiin) :D hyvin saivat sen kyllä realistiseksi :D

phocahispida
31/34 | 

Minäkin katsoin ensin että harvalla vaalealla naisella on noin DAT ass.
Ja sitten totesin olevani häiriintynyt ja semirasistinen. Oi voi. :D

Tai sitten vaan ikuisella lättäpepulla varustettu nainen katsoo oman peilikuvansa kautta.
Kuriositeettihuomautuksena ihmettelin varmaankin samasta syystä Barbie-neitien pieniä tissejä...

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
32/34 | 

Musta tuntuu, että mä myös ihmettelin niitä mittoja, mutta jotenkin silloinkin taisin ajatella, että ne olisivat jollakin tavalla realistiset...siis että jotkut naiset olisivat sen muotoisia oikeasti. Mutta tämä muistikuva on aika hämärä... Sen muistan tarkasti, että mielestäni Barbiella oli isot pohkeet (ennen ne varmaan oli isommat), ja jotenkin hämmästelinkin sitä, että miksi niissä on muotoa vaikka muuten nukke on niin laiha.

phocahispida
34/34 | 

Nimenomaan täsmäjumpatulta siinä tapauksessa.

Kun tuli vähemmän löysällä kaudella treenattua korista 5 krt viikossa + pelit + lihaskunnot/lenkit eikä takamukseni sellaisella perus-pelaamis-juoksemis-porrasjuoksulla ole ikinä ollut puoliksikaan noin törröllään. ;)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rentoa jutustelua ja ärhäköitä kannanottoja liikunnasta ja sen lieveilmiöistä. Blogia pyörittää kirjoittamisen ja liikunnan parissa työskentelevä Sofia Kilpikivi, joka juoksee pitkiä matkoja siksi, ettei joutuisi juoksemaan kovaa.

 Seuraa blogiani >

 

 

 

 

 

 

 

Fitness Führer somessa:

fitnessfuhrerblogi@gmail.com

Instagram @fitnessfuhrer

Facebook

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012