Hiihtokisat. Sana ei herättänyt minussa mitään mielenkiintoa. En ole koskaan itse osallistunut hiihtokisoihin enkä juuri edes hiihtänyt. Olen käynyt kouluni Helsingissä, eikä ainakaan meidän koulussa koskaan suksille joutunut. Telkkarista olin tietysti nähnyt hiihtokilpailuja, mutta ne eivät saaneet minussa aikaan suuria intohimoja.

Sitten sain kutsun Lahteen Salpausselän kisoihin viime vuonna. Kävin siellä kahtena päivänä, ensin perheen kanssa ja vielä uudelleen aikuisten kesken. Perheenkin kanssa oli kivaa: lapsille oli omaa ohjelmaa Pikku Kakkosesta tuttuine hahmoineen, ja heidät oli myös mahdollista jättää ilmaiseen lapsiparkkiin siksi aikaa, kun kävi seuraamassa kisoja.

Lapsille oli myös oma alue, jossa pääsi laskemaan mäkeä eri välineillä.

Ikärajaa ei ollut, vaikka ehkä olisi pitänyt olla...

Vielä hauskempaa oli kuitenkin seuraavana päivänä. Sana ”hiihtokisat” saattaa kuulostaa epäilyttävältä, mutta siihen ei pidä juuttua!

Lähdimme Helsingistä vanhalla ”lättähatulla”. Jo pelkkä juna oli elämys! Ilma oli ensin kylmä, mutta lämpeni vähitellen, ja tuoksui vuoristoradalle. Matka kesti kauemmin kuin uusilla junilla, mutta se ei haitannut lainkaan. Mikä parasta, pääsimme junalla suoraan hiihtostadionin viereen.

Perillä pääsimme mäkihyppytorniin, siihen kuuluisaan Lahden suurmäkeen. On kuulkaa korkea.

Urheimmat kävivät istumassa sillä penkillä, mistä hyppääjä lähtee, mutta itselleni riitti katselu portailta. Ne kun tuntuivat kovin liukkailta ja alaspäin viettäviltä…

Totta kai seurasimme myös itse kisoja. En tiedä hiihdosta mitään, mutta se ei haitannut. Oli jännittävää nähdä huippuhiihtoa aivan ladun vierestä ja stadionilla. Se vauhti on ihan käsittämätöntä!

Tunnelmaan veivät myös televisiosta tuttu äänimaailma kellojen kilkatuksineen ja kannustuksineen, sekä keskellä hankia seisovat kannustajat höyryävine mukeineen.

Kisojen hiihto-osuuden jälkeen mekin pääsimme lämmittelemään, kun saimme kokeilla hiihtoa stadionilla heti huippujen jalan- vai pitäisikö sanoa suksienjäljissä. Suhtauduin tähän osuuteen arroganssilla. Kyllähän nyt jokainen hiihtää osaa!

Syytän niitä ammattilaisia hiihtostadionin lumen pilaamisesta, koska kävi ilmi, että jokainen ei osaakaan hiihtää. Lumi oli todella kovaa ja todella liukasta ja sukset ihan mahdottoman pitkät. Homma ei ihan ottanut sujuakseen, mutta hauskaa se oli silti!

Jatkoimme lämmittelyä humppaamassa bileteltassa, jossa varsinkin norjalaisilla hiihtofaneilla oli meno päällä. Ilmeisen perinteiseen hiihtokisa-tapaan söimme makkaraperunoita ja joimme kaakaota odotellessamme mäkikisaa. En ollut mäkihypystäkään kovin kiinnostunut alkuun. Miltä se voisi näyttää kaukaa ja alhaalta katsottuna?

Todella, todella jännittävältä! Mäkihyppy oli koko päivän mielenkiintoisin osuus. Laji on vaikea ja pelottaa katsojaakin. Hyppääjien tekniikkaa ja laskeutumista oli mahtavaa seurata ja heidän hermojensa pitävyyttä ihmetellä. Miltei lumoavampaa vielä oli seurata japanilaisten kannustusta omilleen: ihastuimme yllättävästä villiintymisestä ja erikoisista karjahduksista. Ilta päättyi ilotulitukseen ja kaikin puolin kivaan fiilikseen. Mäkimontun tunnelmaa oli kehuttu meille etukäteen, ja paikkansahan se piti. Hiihtokisojen tunnelmasta en ollut tietoinen, mutta kävi ilmi, että ne ovat mitä parhain elämys!

Vinkit hiihtokisan katsojalle:

-Pue lämpimästi päälle. Paikalla on sisätiloja ja lämmitetty teltta, mutta itse kisat seurataan ulkoa.

-1980-90-lukujen törkeä, mieluiten neonvärinen toppahaalari on trendikkäin asu. Niitä löytää Uffeista.

- Kylmältä eristävä istuinalusta voi olla tarpeen.

-Samoin kuin vaihto(villa)sukat.

-Muista myös kannustusväline, kuten lippu tai jokin, mikä pitää meteliä.

-Sekä kaverit! Hiihtokilpailut ovat vähän niin kuin festarit, hauskinta on porukalla.

Salpausselän kisat eli Lahti Ski Games järjestetään Lahdessa 19.–21.2.2016. Tämän vuoden kisat toimivat myös lämmittelynä ensi vuonna, Suomen 100-vuotisjuhlavuotena, Lahdessa järjestettäville historiallisille seitsemänsille pohjoismaisten hiihtolajien MM-kilpailuille.

Lisätietoa Salpausselän kisoista saat nettisivuilta ja Fb-tapahtumasta.

Osallistuin tapahtumaan järjestäjän kutsumana, enkä vastannut kustannuksista itse.

***

Who could have thought that watching ski games would be a lot of fun? Well, that's exactly what it is, based on my experience in Lahti Ski Games 2015.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rentoa jutustelua ja ärhäköitä kannanottoja liikunnasta ja sen lieveilmiöistä. Blogia pyörittää kirjoittamisen ja liikunnan parissa työskentelevä Sofia Kilpikivi, joka juoksee pitkiä matkoja siksi, ettei joutuisi juoksemaan kovaa.

 Seuraa blogiani >

 

 

 

 

 

 

 

Fitness Führer somessa:

fitnessfuhrerblogi@gmail.com

Instagram @fitnessfuhrer

Facebook

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012