Instagram on mennyt ihan pilalle. Kukaan ei enää julkaise autenttisia kuvia elämänsä hetkistä, vaan harkittuja ja sommiteltuja ja lavastettuja otoksia, missä ei ole mitään aitoa.

Näinhän sitä valitetaan. Itse sanon tähän Matti Nykäsen tapaan sou not. Sekä seuraamillani tileillä että omallani riittää kummankinlaisia kuvia, eikä harkittu ja lavastettu instasisältö haittaa minua sinänsä.

Sitä paitsi mikä tilanne oikeastaan on autenttinen? Hetken luonne muuttuu väkisinkin, kun kuvassa olija asettuu kameran eteen tai kuvaaja siirtelee lautasta pöydällä saadakseen lounassushinsa näyttämään mahdollisimman hyviltä.

Kauniit kuvat ovat kivoja, ja katson niitä mielelläni. Joitain tilejä seuraan ainoastaan silmänruoan (ymmärrä miten haluat...) takia. Mutta kuitenkin: täydellisyys on tylsää, aitous kiinnostavaaa ja hirveys hauskaa.

Tapamme esiintyä Instagramissa kuitenkin mietityttää minua. Päällimmäisenä se, miksi toimimme instassa (ja muuallakin somessa) kuten toimimme? Katsopa tämä video:

Eniten nauratti tuo skeittityttö. Miksiköhän?

Hauska, eikö? Asian ytimessä, eikö? Mutta video on myös ärsyttävä. Kyllähän miehetkin toimivat samoin, mutta jostain syystä vain "tyttöjen instatavat" ovat naurettavia.

Toiseksi: hehän/ mehän julkaisemme tuollaisia kuvia ja käytämme tuollaisia häshtägejä, koska siitä palkitaan. Belfieille ja #fit ja #finnishgirl -häshtägeille nauretaan, mutta samalla niillä saa paljon tykkäyksiä. Toki jokainen haluaa esittää itsensä tavalla, josta muut tuntuvat pitävän.

Ehkä kyse ei ole siitä, että lavastamme elämämme sellaiseksi, miltä ajattelemme että sen "pitäisi" näyttää. Ehkä Insta täyttyy "feikeistä" tytöistä feikkeine tileineen, tyrkyistä tytöistä tyrkkyine kuvineen, koska sellaista sisältöä seuraajat haluavat nähdä.

Naureskelen itsekin ns. sattumahanureille ja vähäpukeisille kuville, joiden yhteyteen naputellaan mukafiksuja mietelauseita. Ihmettelen, miten niitä voidaan pitää kiinnostavina.

Kuvassa demonstroituna sattumahanuri. Vain mietelause puuttuu!

Sepä se. Olennaisempi kysymys kuin se, miksi julkaisemme selfieitä, belfieitä ja herutuskuvia, on se, miksi niistä tykätään eniten?

Ehkä me haluamme nähdä kauniita naisia vähissä vaatteissa, huulet töröllä ja selkä mutkalla, lausumassa latteita elämänviisauksia. Se on ihan ok, mutta sitten on turha kitistä niistä. Sitä saa mitä tilaa.

 

P.S. Sekä lavastettuja että lavastamattomia kuviani löytyy  Instasta @fitnessfuhrer.

***

Why people are so fake on Instagram? Because we seem to love it, that is.

Kommentit (4)

poppis | pikkuliten
5/4 | 

Suurin ero omien Insta- ja FB-päivitysteni kanssa on se, että Facebookissa saatan marmattaa maailman menosta, mutta Instagram on mulle positiivinen paikka. Esimerkiksi en ottanut suussani vellovista veripalluroista ja tikeistä kuvia Instagramiin, vaan asettelin lääkkeeni yhteispotrettiin. Ajoi saman asian. Toki sillä ällörealistisella kuvalla olisin tiputtanut varmasti puolet seuraajistani ;) Ja onhan se Instaan lataamani kuva lääkkeistäni sekin realistinen. Siinä ne lääkkeet olivat levällään sohvapöydällä. 

Seuraamissani Insta-profiileissa on yksi yhteinen tekijä, olivat kuvat millaisia tahansa. Ne ovat kokonaisuuksia. Nähdessäni kuvavirtaa, tiedän jo heti kuvan asettelusta tai aiheesta, kenen kuvasta on kyse. Mua ei haittaa asetellut tai suodattimien läpi julkaistut kuvat. Mulle ne näyttävät kuitenkin osan julkaisijansa arkea ja persoonaa. 

Vierailija
6/4 | 

Mun Instagram-sivulla pätee Voimauttavan valokuvan -periaatteet. Eli julkaisen vain sellaisia kuvia, joista itselle tulee hyvä ja voimautunut olo. :-) 

Luontokuvatäti
7/4 | 

Mun instatili täyttyy luontokuvista, treenikuva sinne menee ehkä kerran kaksi kuussa ja naamaa ei kyllä näy:) Mutta luontokuvatkin voi olla superfeikkejä: överikäsitellyt pilvenhattarat on yhtä laimeaa kuin tuo #newbae videolla:D

KL
8/4 | 

Minulle tulee siloittelusta mieleen lautailu (lumi- ja skeitti)videot. Niissähän tavoitellaan täydellistä otosta ja se mitä videolle saadaan on toki todellista vaan ei realistista - kymmenen minuutin pätkää kuvataan koko talvi. Netissä suosittuja ovat kuitenkin myös ns. fail-videot - karseimmat kaatumiset mitä saatiin kuvattaessa sitä täydellistä pätkää. Ne täydentävät upeaa videota mielestäni hyvin kahdellakin tavalla: muistuttavat kieli poskessa ettei se ole ihan näin kiiltokuvamaista, ja näyttäö miten perkeleellisen kovaa työtä hieno hyppy vaatii. (Paras oli joskus kun joku päästi skeittivideostaan esiin version jossa oli ainakin 10 yritystä tehdä sama temppu. Viimeisenä tuli onnistuminen.)

Tavallaan siis ymmärrettävää että instaankin alkaa tulla "kulissien takaa" kuvia. Voidaan näyttää muutamassa postauksessa isoja painoja ja belfieitä mutta välillä myös se irvistys kun oikeasti nostaa rautaa. Siitä tulee tehty työ esille paremmin. Effortless ei ole enää niin cool.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rentoa jutustelua ja ärhäköitä kannanottoja liikunnasta ja sen lieveilmiöistä. Blogia pyörittää kirjoittamisen ja liikunnan parissa työskentelevä Sofia Kilpikivi, joka juoksee pitkiä matkoja siksi, ettei joutuisi juoksemaan kovaa.

 Seuraa blogiani >

 

 

 

 

 

 

 

Fitness Führer somessa:

fitnessfuhrerblogi@gmail.com

Instagram @fitnessfuhrer

Facebook

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012