Sain puhelun. Puhelimessa uimapukumerkki X:n maahantuoja kysyi, haluaisinko heidän uutuustuotteensa testiin. Ihan normaali puhelu, joskin tällaiset yhteydenotot tulevat yleensä sähköpostilla. En kiinnittänyt huomiota siihen, että soitto tuli tuntemattomasta numerosta. Enkä välittänyt siitä, että maahantuojan edustaja oli puhelimessa jotenkin outo: kaikenlaista maakaria tässä hommassa tulee vastaan. Sanoin, että mikäpä etteipä, voin testata, ja sovimme että jatkamme sähköpostitse.

Sähköposti tuli. Alkuun se vaikutti myös ihan normaalilta. Yleensä yrityksen edustaja kertoo ehtoja, mitä yhteistyöltä toivoo. Millaista näkyvyyttä ja niin edelleen. Aloin hieman närkästyä jo tässä vaiheessa, olimme puhuneet ainoastaan tuotetestauksesta, emme markkinointikampanjasta, ja viesti näytti etenevän siihen suuntaan, että minulta haluttaisiin kaikenlaista, mutta palkkiosta ei mainittu mitään.

Kaikenlaista tosiaan haluttiinkin. " - - toivoisimme sen näkyvän blogissasi ja noin joka viidennen käyttökerran jälkeen toivoisimme saavamme sähköpostiin pientä kertomusta asun ominaisuuksista mm. istuvuus, mukavuus, kuluneisuus yms. sekä kuvia asusta päälläsi edestä, takaa ja sivulta."

Kuvia asusta päälläsi edestä, takaa ja sivulta. Ensin ajattelin, että öö siis haluavat, että puku näkyy kunnolla blogissa. Ymmärrettävää, mutta täytyy vastata, että tämä tuskin tapahtuu. Sitten jatkoin lukemista.

" - - kuvaa nykyiset asusi päälläsi edestä, takaa ja sivulta mahdollisimman tarkoin ja iso kokoisin kuvin."

Kuvaa nykyiset asusi päälläsi edestä, takaa ja sivulta mahdollisimman tarkoin ja isokokoisin kuvin? Nykyiset asusi? Tarkoin, isokokoisin kuvin?

Hetkinen, mikä se firma oli. Käyn katsomassa nettisivut. Sähköpostissa ei ole linkkiä. Google ei löydä nimellä mitään. Kaupparekisteristä ei löydy. Haen "uimapukumerkki X:n maahantuoja", ei sanaakaan tästä puljusta. Soitan oikealle maahantuojalle, josta minulle kerrotaan, että he ovat merkin ainoa maahantuoja. Palaan viestiin. Se on lähetetty "firman" nimelle tehdystä hotmail-osoitteesta. Lähettäjän nimi on tavallinen suomalainen miehen nimi, mahdoton jäljittää vaikka olisikin oikea.

Että semmoinen "yritys" ja että semmoinen yritys.

Tässä on nyt muutama taho, jota tämä ei ihan hirveästi huvita. Ensinnäkin uimapukumerkki X:n oikea maahantuoja: ei ole kovin mukavaa, että tällaista tehdään firman nimissä. Yrityksen maine on vaarassa, eikä sellainen ihan helpolla siistiydy. Uimapukumerkin edustaja huijasi perheenäidiltä paljastavia kuvia, tiedätte kyllä miten äkkiä tällainen lähtee käsistä.

Toiseksi tietysti minä. Jos se nyt on jollekulle epäselvää, bloggaan työkseni. On todella ikävää, että joku viitsii käyttää työaikaani siihen, että hän pyrkii valheellisen yhteistyökuvion perusteella saamaan minulta vähäpukeisia valokuvia. Ihan yksityishenkilönäkin on tietysti ärsyttävää, että valehdellaan ja yritetään huijata.

Sekä kolmanneksi (en ole kysynyt, mutta oletan), sisältömarkkinointikenttä. Tällaiset yhteydenotot saavat aikaan epäluuloa muitakin yritysten edustajia ja markkinointitahoja kohtaan. Lievää epäluuloa puolin ja toisin on nytkin ilmassa, ala kun on uusi ja etsii toimintapojaan. Jonkinasteisesta hyväksikäytöstä ja höynäyttelystä kuulee jatkuvasti - joskin se on enemmän linjalla ei se ole tyhmä joka pyytää. Mutta mikäli tällaisia yhteydenottoja tapahtuu enemmäkin, mustamaalaa se koko alaa.

Niin, vielä se hyväksikäyttö. Sellaisen yrityshän tuo oli. Olen epäluuloinen ja tarkka vahtimaan etujani. Olen myös jo tottunut siihen, että saan paljon "ilmaista tavaraa", joten se ei juuri hetkauta. Kaikki bloggaajat ja somettajat eivät välttämättä ole, saati kaikki yksityishenkilöinä netissä pyörivät. Näinkin viitseliäästi tehty huijausyritys voi hyvinkin mennä läpi, eikä välttämättä ole kovin mukavaa tajuta lähettäneensä uima-asukuvia itsestään jollekin vedättäjälle. Ei vaikka siitä oikeastikin saisi vastineeksi uikkarin. Eikä edes silloin, että niitä uikkarikuvia on ihan muutekin jo netissä nähtävillä.

Ihan yleisesti muistutuksena kaikille netissä pyöriville: Älkää uskoko kaikkea, ja tarkistakaa aina taustat.

Ihan yleisesti kaikille vedättäjille: Minä (kuten muutkin somettajat) olen 1.) oikea ihminen, 2.) töissä täällä. Arvostakaa molempia kohtia.

 

P.S. Ai mitäs läksit, itse postaat uikkarikuvia? No kuinka kiinnostavina pidät tämän postauksen kuvia, joissa näkyy pelkkä allas ilman uimaria?

***

I just don't like when people lie to me.
 

Kommentit (6)

Mirkku
7/6 | 

No huhhuh mitä settiä... aika creepyä!

NinstheBear
9/6 | 

Ihan paras setti. Itse kuulun piiriin "uskon kaiken mitä luen tai minulle sanot". Onneksi olet sharppi!

T. Fani

Ps. Kirjoitat niin hyvin.

NooraY
11/6 | 

Melko tarkoin suunniteltu juttu... joskin tosi ärsyttävä sellainen.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
12/6 | 

Joo ihan uskomatonta, miten huolella suunniteltu. Ja ainakin näin omasta näkökulmastani mitättömällä hyötysuhteella vaivaan nähden, vaikka onnistuisikin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rentoa jutustelua ja ärhäköitä kannanottoja liikunnasta ja sen lieveilmiöistä. Blogia pyörittää kirjoittamisen ja liikunnan parissa työskentelevä Sofia Kilpikivi, joka juoksee pitkiä matkoja siksi, ettei joutuisi juoksemaan kovaa.

 Seuraa blogiani >

 

 

 

 

 

 

 

Fitness Führer somessa:

fitnessfuhrerblogi@gmail.com

Instagram @fitnessfuhrer

Facebook

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012