Lähtötilanne:

Törmäsin Ameriikan naistenlehdessä mielenkiintoiseen avokadojäätelön ohjeeseen. Ensin olin että ei ei mitään tämmöisiä juttuja, jäätelö jäätelönä ja vihannekset vihanneksina (vai mikä se avokado onkaan). Sitten muistin, että onhan Italiassakin vaikka minkä makuista gelatoa. Olen syönyt esimerkiksi olut- ja oliiviöljyjäätelöä, joista kumpikin oli hyvää (vaikka sekä olut että öljy oikeastaan kuuluvat muualle kuin jädekkään).

Hypoteesi:

Tarkalleen ottaen jäde oli nimeltään lime-avokadojäätelö, ja koska olen sitrushedelmähullu, päätin kokeilla. Siitä huolimatta että suhtauduin siihen suurella epäluulolla: avokado tunnetusti maistuu läpi ihan kaikesta – mietoudestaan huolimatta. Hieman pienemmällä epäluulolla suhtauduin siihen, että ohjeessa ei ollut kaikkia termiin "jäätelö" sisältyviä välttämättömyysaineita. Sokerin, kerman ja keltuaisten puuttuminen vaikuttaisi oletettavasti maun lisäksi rakenteeseen.

Tutkimusmenetelmä:

Vanusin useamman päivän ennen kuin muistin laittaa jäätelökoneen kulhot pakastimeen. Sitten jumitin vielä pari päivää koska en muistanut ostaa ainesosia. Kun kaikki oli kasassa, valmistin jäden seuraavan reseptin mukaan:

Lime-avokadojäätelö

2 kypsää avokadoa paloiteltuna

180 ml makeutettua kondensoitua maitoa 

180 ml kevytmaitoa

3 limen mehu

2 limen raastettu kuori (Itse jätin tämän pois, kun en tykkää. Ai miten niin olen muka nirso?)

Sekoita kaikki aineet blenderissä tai sauvasekoittimella sileäksi. Kaada jäätelökoneeseen ja aja valmiiksi tai pakasta noin neljä tuntia.

Tulos:

Kuva on otettu yöllä, ei vertauskuvallisesti vaan kirjaimellisesti, ja siksi se on hieman pimeä.

Jääteökoneeni on aika väsynyt, mistä johtuen kokeiluerä jäi lötköksi. Laitoin sen vielä pakastimeen, ja odotin niin kauan kuin ehdin ennen nukkumaanmenoa. Seos jäätyi yllättävän nopeasti, joskin olisi ollut hyvä odottaa pidempään, jotta siitä olisi saanut kauniita palloja.

Arvio:

Jäätelö oli upean väristä, oikein raikasta ja yllättävyyden takia virkistävän makuista. Limen kirpeys nousi ihanasti esiin, mutta se avokado kummitteli edelleen taustalla. Enkä voi mitään sille fiilikselle, että nyt kummiteltiin väärässä paikassa. Suosittelen tätä siis kyseisen ainesosan läheisille ystäville tai heille, joita eivät ennakkoluulot rajoita. Ja heille, joiden jälkiruoassakin on oltava jotain terveellistä. Sekä tietysti heille, joilla on surkeammanpuoleinen makuaisti.

Ei kannata kuitenkaan luottaa yhteen mielipiteeseen, joten sekoitetaan hommaa vielä puolisoni näkemyksellä, joka selviää seuraavasta keskustelusta.

Opponentin näkemys:

Minä: Haluatko loput tästä avokadojäätelöstä?

Hän: Onko se niin pahaa?!

Minä: Se on erilaista...ehkä...vähän pahaa.

Hän: (maistaa) Tämähän on hirveää! Huh huh!

Minä: No ei se nyt niin pahaa ole!

Hän: Tosi kirpeää! Ihan liikaa limeä!

Minä: Limeä? Ei se ole ongelma vaan se, että avokado maistuu läpi.

Hän: Eikä maistu. Lime maistuu ihan liikaa.

Että ehkä arvioit itse.

Muunnelmat:

Koska kondensoitua maitoa jäi, tein toisen satsin jäätelöä, tällä kertaa hedelmästä. Avokadon tilalle laitoin pakastettuja mangokuutioita, säilykepersikkaa (laita mieluummin tuoretta jos löydät), banaania sekä hieman sitruunamehua. Tämä oli mukavamman makuista, mutta banaani teki koostumuksesta hiukan liisterimäisen eikä makukaan olisi sitä kaivannut. Jos ryhtyisin hifistelemään tämän ohjeen kanssa, niin heittelisin mukaan vielä vaniljaa, vaahdotettua kermaa ja munankeltuaisia, mutta tässä nyt taisi olla ideana esitellä semiterveellistä mukajäätelöä.

Johtopäätökset:

Haluan edelleen vihannekset vihanneksina ja jäätelön jäätelönä, paitsi Italiassa (ja ehkä Etelä-Ranskassa).

Pyrin ennakkoluulottomuuteen (Ha. Ha.), mutta muistan jatkossa että myös banaaniin kannattaa suhtautua varauksella.

Avokado kirjoitetaan avokado eikä avocado, toisin kuin luulin.

Kondensoidun maidon käyttäminen itsetehdyssä jäätelössä on loistoidea.

Tarvitsen paremman jäätelökoneen.

Pimeässä on vaikea kuvata vaikka käyttäisi apuna kirkasvalolamppua. Sen jälkeen kun on käyttänyt kirkasvalolamppua kuvausapuna yöllä on vaikea nukahtaa.

Makuasiat ovat makuasioita.

***

Try this lime avocado ice cream if you love avocados (but only if you really love those). Mix 2 ripe avocados, peeled & sliced, 3/4 cup condensed, sweetened milk, 3/4 cup low fat milk, juice of 3 limes and zest of 2 limes and freeze for 4 hours (or use an ice cream machine).

Kommentit (4)

Tiinuska / Parempia polkuja
5/4 | 

Ihailen sun kirjoitustaitoa! Ja ennakkoluulottomuutta ;) avocaado on mun lempparijuures, mutta jäätelössä? Hmm, miettisin kyllä kahdesti, vaikka väri kieltämättä on vinkeä! Kiva postaus, tällaisia lukisi mielellään lisääkin :)

heta margareta
6/4 | 

Viimeaikoina jälkkäreissä on näkynyt ihan kreisinä juureksia ja viime perjantaina maistoin ravintolassa jotain selleripannacottaa. Se oli ihan kreisin pahaa! :D Koska en ole jälkkäreiden suurin ystävä, silloin kun jälkkäriä syön, haluan, että se on jotain oikeeta jälkkäriä, niinkun suklaata tai marjoja, eikä mitään kasvista tai punajuurta tai palsternakkaa.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
7/4 | 

Joo, tällaisia punajuurta tai kesäkurpitsaa suklaakakussa ym. Ei ihan iske, mä vierastan jo porkkanakakkuakin. Kyllä munkin mielestä jälkkärin pitää olla tehty jälkkäriaineksista, mutta piti tätä nyt testata. Vaikka lopputulos oli aika ennalta arvattavissa. Sitä tässä vaan mietin, että onko juuresjälkkärit joidenkin ihmisten mielestä aivan älyttömän herkullisia (?!?) vai tehdäänkö niitä vaan vaihtelun- ja kokeilunhalun takia?

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
8/4 | 

Kiva kuulla :) Joo, avokadolla on ehdottomasti paikkansa, mutta se paikka ei ole jälkiruoassa :D Paljonhan ihmiset käyttää sitä joihinkin raakaruoka-suklaajuttuihin, mutta ei se mun mielestä toimi niissäkään, maistuu läpi. Enkä osaa jotenkin asettaa itseäni niin, että se olisi ihan ok että suklaa maistuu avokadolle!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rentoa jutustelua ja ärhäköitä kannanottoja liikunnasta ja sen lieveilmiöistä. Blogia pyörittää kirjoittamisen ja liikunnan parissa työskentelevä Sofia Kilpikivi, joka juoksee pitkiä matkoja siksi, ettei joutuisi juoksemaan kovaa.

 Seuraa blogiani >

 

 

 

 

 

 

 

Fitness Führer somessa:

fitnessfuhrerblogi@gmail.com

Instagram @fitnessfuhrer

Facebook

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012