Nukuin viime yönä 12 tuntia. Taisi vähän väsyttää... Olen flunssassa, mikä osaltaan selittää asiaa, mutta terveenäkin nukun mieluusti mahdollisimman paljon.

Lukaisin juuri haastattelun, jossa joku julkimo kertoi pyrkivänsä kahdeksan tunnin yöuniin, mutta "käytännössä ne tuppaavat jäämään 6-7 tuntiin". Huh huh, miten kuuden tunnin yöunilla voi selvitä? Kuulemma unentarve on yksilöllistä, ja jotkut sanovat, etteivät tarvitse kuin neljä tuntia unta vuorokaudessa. Jos minä saisin nukkua vain neljä tuntia yössä, tapahtuisi kauheita. Enkä voi sanoa, että olisin yhteiskuntakelpoinen kuudellakaan tunnilla yössä.

Kahdeksalla toimin mitenkuten normaali ihminen. Kuitenkin vasta yhdeksän tuntia nukuttuani alan tuntea oloni mukavaksi herätessäni. Siksi todellakin pyrin tuohon kahdeksaan tuntiin. Valitettava totuus on, että se ei aina onnistu. Jotta saisin paitsi nukuttua tarpeeksi, myös oltua tolkulliseen aikaan aamulla työpaikalla, minun pitäisi painua pehkuihin kymmenen aikaan illalla. Myöhään nukahtavat lapset tai pitkään jatkuvat työt kuitenkin aiheuttavat silloin tällöin tilanteen, että haluan varastaa itselleni rauhallista aikaa valvomalla. Se ei ole poikkeus niiden yöllisten ideoiden joukossa, jotka aamulla kaduttavat...

Prinssi Florimond päätti antaa Ruususen nukkua, sillä Florimond tiesi, että Ruusunen oli ollut eilen spinnigissä ja core-tunnilla. Kuva

Sanotaan, että erityisesti luovat ihmiset tarvitsevat paljon unta. Sekä tietysti ne, jotka rasittavat itseään kovin, esimerkiksi treenaamalla. Nukkuminen on oikeastaan treeniä sekin: Syvän unen aikana elimistössä kehittyy kasvuhormonia, joka huolehtii lihasten kasvusta ja palautumisesta. Kasvuhormoni vaikuttaa myös rasvan kertymiseen elimistöön ja vähentää insuliiniherkkyyttä. Eikä tässä vielä kaikki. Laihduttavan on hyvä tietää, että univaje tekee aivot nälkäisiksi. Väsynyt saattaa syödä 500 kaloria enemmän päivässä.

Eikä kyse ole pelkästään kropasta. Univaje vaikuttaa negatiivisesti mm. tarkkaavaisuuteen, muistiin, oppimiseen, mielialaan ja asioiden hallintaan, kertoo Työterveyslaitos (joka myös muistuttaa, että lepoa ei ole pelkästään nukkuminen vaan tarvitaan myös sosiaalista elämää, muuallakin kuin netissä).

Näin meillä. Kiinassa uskotaan, että yli kahdeksan tunnin yöunet ovat epäterveellisiä. No sen riskin olen valmis ottamaan!

Time to sleep, beauty. It makes you fitter and happier!

Kommentit (2)

Inka / alternatiiviurheilija.b...
1/2 | 

Oon kyllä just sellanen että 6-7 tuntia yöunta ei riitä mihinkään! 8 tai jos vaan mahdollista niin 9 ja sitten jaksaa illallakin tehdä jotain. Liian vähillä unilla oon vaan uupunut ja huonotuulinen,

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
2/2 | 

Näin on! Outoa on, että vaikka riittävän unen hyödyt kyllä tiedetään, niin silti ihannoidaan liian lyhyitä unia. Vähän nukkuva ihminen kun on selvästi kiireinen, tärkeä ja aikaansaava. Mutta mitenköhän aikaansaava univajeinen oikeasti on?

Vähän samaa tuntuu olevan siinä, että on paljon hyväksytympää olla aamu- kuin iltavirkku!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rentoa jutustelua ja ärhäköitä kannanottoja liikunnasta ja sen lieveilmiöistä. Blogia pyörittää kirjoittamisen ja liikunnan parissa työskentelevä Sofia Kilpikivi, joka juoksee pitkiä matkoja siksi, ettei joutuisi juoksemaan kovaa.

 Seuraa blogiani >

 

 

 

 

 

 

 

Fitness Führer somessa:

fitnessfuhrerblogi@gmail.com

Instagram @fitnessfuhrer

Facebook

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012