Kävin eilen keskustelun. Henkilö: ”Sinähän kokeilit beach volleyta? Eikö ollut niin, että pidit siitä?” Minä: ”Joo se oli mahtavaa!” Henkilö: ”Pidit siitä kuitenkin vain siksi, että sait olla hiekalla bikineissä.” Minä: ”Hahahaa totta!”

Aina kesäolympialaisten aikaanhan sitä mietitään. Beach volleyn naispelaajien asuja. Että miksi pitää olla sellaiset pikkiriikkiset bikinit, ja miksi miehet saavat olla väljissä sortseissa?

Keskustelussa on aika vähän uria. Kyllähän heitä näin miehenä mielellään katsoo, heh heh. Eivät voi olla mukavat tuollaiset pienet bikinit. Miksi miehillä on pitkät sortsit ja paita päällä, mutta naisilla ei. Mutta uinnissa miehillä on pienemmät vaatteet!

Niinpä. Aika moni katsoo (nais-)beach volleyn pelaajia mielellään. Aika moni katsoisi myös mies-beach volleyn pelaajia mielellään niukemmissa asuissa. Itsehän katson koko olympialaisia pelkästään nähdäkseni nuoria, kauniita ja taitavia ihmisiä, ja voin myöntää, että paljastavat asut ovat bonus.

Eri asia sitten on se, että onko käytetty kisa-asu kovin tarkoituksenmukainen.

Mietitään vaikka naisten telinevoimistelupukua. Että menisi hermot kaivella sitä pakaroiden välistä. Telinevoimistelijanaiset treenaavat voimistelusortseissa, joita ei saa kisoissa käyttää. (Ja ainakin lasten kisoissa alushousujen näkymisestä tulee pistevähennys!) Sortsien treenikäytöstä voisi tehdä sen johtopäätöksen, että kukaan ei halua kekkaloida puolet pakaroista näkyvillä, jos ei ole pakko. Tai kenties syy on vain se, että niin on tapana tehdä – ehkä se on lähtenyt halusta peittää takamus, ehkä jostain muusta.

Miettiä voi, miksi miehet telinevoimistelevat peittävämmissä vaatteissa, ja miksi heillä ei permannolla ole tanssillisia osuuksia, toisin kuin leotardiin pukeutuneilla hempeillä lajitovereillaan?

Ajatus hyppimisestä hiekalla pelkkä bikinitoppi rintojen peittona saa monen naisen spontaanisti irvistämään. Saa olla aika pieni rintavarustus tai aika tukeva toppi, jotta asiaa voi edes harkita. Brief-mallinen alaosakaan ei vaikuta käytännölliseltä: sellainen päätyy kankkujen ahmaisemaksi alta aikayksikön. Pikkubiksut eivät todellakaan vaikuta käytännölliseltä asulta.

Mutta ehkä se on istuva ja paikallaan pysyvä asu. Vaikea sanoa, kun itse olen pelannut vain Stormtrooper-sortseissa ja treenirintsikoissa. Tiedän kyllä, että kuumissa oloissa ja ylipäätään treenatessa kaikki ylimääräinen kangas käy helposti hermoille.

Niin, tässä keskustelussa usein unohtuu se, että naiset voivat pitää pienistä vaatteista ihan issekseen, ilman mitään ajatuksia seksikkäältä näyttämisestä. Voin ihan suoraan myöntää, että yksi syy siihen, miksi pidän tankotanssista, on lajissa käytettävät vaatteet. Tykkään todella paljon pikkiriikkisistä mikrosortseista.

Tykkään myös siitä, että tankosali on turvallinen paikka käyttää niitä. Mitä päheämmät ja törkeämmät sortsit, sitä enemmän niitä ihaillaan. Kukaan ei ihmettele lyhyitä lahkeita, kukaan ei juoruile näittekö mitä sillä horolla oli päällä, kukaan ei huutele eikä puristele, eikä kukaan inise siitä, että ei noilla reisillä/ tuossa iässä oikeastaan sovi tuollaisia sortseja käyttää.

Jännä juonne tässä asukeskustelussa onkin juuri sopivuus. Onko naisten sopivaa käyttää pieniä bikineitä? Onko miesten (ja naisten) sopivaa tiirailla pieniin bikineihin sonnustautuneita kilpailijoita silmät kiiluen?

Usein väitetään, että naiset valittavat pikkubikineistä, koska he ovat epävarmoja omasta kropastaan. On se mahdollista. Naisia arvotetaan vahvasti ulkonäön kautta ja yleisesti ihanteena pidetyt kropat ovat tavoittamattomia monille. Maailmassa, jossa naisten bikinikropat ovat keskeisiä uutisaiheita, timmi urheilija minimaalisissa bikineissä lähes väistämättä muistuttaa, että "tuolta sinunkin pitäisi näyttää". Jos taas bikineihin uskaltautuu, on vapaata riistaa arvostelulle. Ehkä sitä vain toivoo, että beach volleyn naispelaajat saisivat keskittyä pelaamiseen ilman ulkonäköasioiden miettimistä.

On myös mahdollista, että beach volley -pelaajien kisa-asu nähdään epämiellyttävänä, koska itsestä tuntuisi epämiellyttävältä kekkaloida siinä. Vaikka pitäisi itseään universumin tyrmäävimpänä misuna, ei välttämättä halua pyllistellä niukassa asussa kameroiden edessä.

Valitettavasti en löytänyt kuvalähdettä. Tästä ansaitsisi vaikka mitä.

Aiemmin beach volleyssa oli naispelaajille säädökset siitä, että kisa-asun piti olla tarpeeksi niukka: pöksyjen sivukorkeus sai olla maksimissaan 7 senttiä. Sääntöä on sittemmin löysätty, mutta silti useimmat pelaavat edelleen pienissä biksuissa. Jokaisella pelaajalla on siihen oma syynsä. Ehkä se on sponsoritulot. Ehkä se on huomionhakuisuus. Ehkä se on jopa käytännöllisyys tai mukavuus tai helppous. Ehkä se on rakkaus bikineihin.

Uskoisin kuitenkin, että suurin syy on vakiintunut käytäntö. Jos lajissa on tavattu kisata jossakin asussa, on aika hankalaa lähteä yhtäkkiä muuttamaan sitä. Varsinkin, jos kaikki muut tekevät toisin. Erittäin ilahduttavaa tänä vuonna olikin nähdä Egyptin joukkue. Hijabista voi normaalisti olla monta mieltä, mutta tässä tapauksessa sen voi nähdä edustaneen valinnanvapautta ja mahdollisuutta päättää siitä, miten kroppaansa näyttää.

Vaatteilla voidaan peittää vartalo, mutta ei taitoa ja intohimoa. Kumpi sitten lopulta on seksikkäämpää?

Lopulta kyse ei ole siitä, sopiiko vähäpukeisia urheilijoita kuolata, eikä siitä, että naisia oman epävarmuutensa takia pännisi paljastavat biksut.

Ongelma on se, että bikineissä saa enemmän näkyvyyttä, enemmän huomiota, enemmän rahaa. Tämä syy-seuraussuhde on ok ja looginen, jos kyseessä on strippaus. Lajia tuntevana en hetkeäkään vähättele sen fyysistä tai henkistä vaativuutta, mutta kyseessä ei kuitenkaan ole olympialaji. Ja ehkäpä koko nuoruutensa ja kenties terveytensäkin menestyksen eteen uhrannut urheilija haluaisi tunnustusta muiden syiden kuin kroppansa kauneuden ja seksikkyyden ansiosta.

Lajimme ei ehkä olisi edes hengissä, jollemme kuolaisi nuoruutta, kauneutta ja suvereniteettia. Mutta ihminen, joka on maailman parhaimmistoa lajissaan, olisi todella ansainnut arvostusta muutenkin kuin pikkiriikkisiin pöksyihin verhottuna silmänilona.

***

I love watching female beach volley players in their skimpy outfits. I still found it problematical that women play in bikini and men wear loose outfits.

Kommentit (3)

jari
4/3 | 

Lajin alkuajan pukeutumiskäytännöistä on tosiaan jäänyt tämä bikinikoodi, eikä voi toki kiistää, ettei liitto sitä käyttäisi hyväkseen lajin sponssien lisäämiseksi. Voi kamalaa.

Tosin käytit esimerkkeinä jostain syystä treeni kisa vs treeniasujen eroissa telinevoimistelijoita, vaikka Suomen biitsin kirkkaimmat huiput treenaavat areenoilla myös niissä bikineissä - eri tavoin kuin kerrot telinevoimistelijoiden kohdalla. Mikset haastellut ja käyttänyt esimerkkinä heitä keistä puhut? 

Toinen mikä jäi kirjoituksessaisi askarruttamaan oli tuon sinun blogisi linja: maratonblueksen, slack-linen ja muiden lajien esiintuonti blokissasi biksukuvilla. Pitäisikö myös sinusta olla huolissaan, vai onko tää blokkaus ihan eri juttu?

Heidi-täti, jolla ei ole hiekk...
5/3 | 

Itse ymmärsin että tässä keskusteltiin ja ehkä vähän haastettiin vakiintuneita käytäntöjä jos eivät olisi tarkoituksenmukaisia. Tämä on minusta arvokas analyysi. Jos urheilija haluaa pukeutua bikineihin vapaasta tahdosta se on täysin ok. Jos siihen painostaa liitto, sponsorit tai joku muu se ei ole ok. Vaikka minäkin tykkään esteettisestä aspetkista urheilussa, niin entisenä urheilijana tiedän että ainoastaan asioilla jotka vaikuttavat suoritukseen on merkitystä tai ainakin näin pitäisi olla. 

Jos kirjoittaja tykkää bikineistä voi hän olla bikineissä. Sekin on täysin ok, vaikka se Jaria harmittaakin.

Vierailija
6/3 | 

Naisten telinevoimistelussa saa kyllä (ainakin kansainvälisten sääntöjen mukaan) käyttää myös kilpailuissa trikoita. Tosin en tiedä yhtään maata, jonka viralliseen kisa-asuun kuuluisi myös trikoot. Voisikin kysyä, miksi naiset laitetaan kilpailemaan epäkäytännöllisissä asuissa, kun toisenlaisetkin ovat sallittuja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rentoa jutustelua ja ärhäköitä kannanottoja liikunnasta ja sen lieveilmiöistä. Blogia pyörittää kirjoittamisen ja liikunnan parissa työskentelevä Sofia Kilpikivi, joka juoksee pitkiä matkoja siksi, ettei joutuisi juoksemaan kovaa.

 Seuraa blogiani >

 

 

 

 

 

 

 

Fitness Führer somessa:

fitnessfuhrerblogi@gmail.com

Instagram @fitnessfuhrer

Facebook

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012