Palatkaamme vielä hetkeksi (tai hieman pidemmäksi hetkeksi) Berliiniin. Näkemis- ja tekemisvinkkejä kaupunkiin löytyy blogien täydeltä, joten tämä postaus on enempi semmoinen mitä tuli tehtyä -tyyppinen ratkaisu.

Olen käynyt Berliinissä kahdesti, vajaa vuosi sitten maratonilla ja nyt. Edelliskerralla majoituimme Mittessä, hyvin rauhallisella alueella lähellä Nordbahnhoffia i31 boutique-hotellissa. Tällä kerralla asuimme Friedrichshainissa Best Western Ost -hotellissa, joka oli melko vaatimaton ja persoonaton mutta kelpo. Tämänkertainen sijaintimme oli muuten aivan mahtava, mutta lähimmän pysäkin ollessa metron U5-linjan varrella, se tiesi aikamoista ramppaamista linjalta toiselle. No junia tulee usein ja ne ovat nopeita, joten sinänsä asialla ei ollut väliä.

Ihmeteltiin

Olimme paikalla jalkapallon MM-kisojen ollessa käynnissä, mikä näkyi kyllä katukuvassa. Autojen ikkunoista ja parvekkeilta roikkui Saksan lippuja, ja fanikrääsää myytiin joka nurkalla. Otteluja pystyi katsomaan joka baarissa, ja jopa seuraamaan kadulla kävellessään.

Lisäksi kaupungissa oli useita yhteiskatsomoja, joista suurin Straße des 17. Junilla, jonne kokoontui tolkuttomasti porukkaa.

Yhteiskatsomoja oli myös pystytetty spontaanisti milloin minnekin esimerkiksi heijastamalla kuvaa videotykillä seinään ja rakentamalla tikastyyppiset penkit kadunvarteen.

Musiikinystävillekin löytyi ohjelmaa. Juhannuksen aikaan eurooppalaisissa kaupungeissa vietetään Fête de la Musique -juhlaa, jolloin musiikkiesityksiä on kaduilla, ravintoiloissa ja konserttisaleissa ympäri kaupunkeja.

Virallisia nähtävyyksiä Berliinissä on tietysti riittämiin. Muurin jämät, televisiotorni, kirkot sun muut. Muutama käytiin tällä kertaa katsomassa, viimeksi ei oikein aika riittänyt.

Ehdoton kohde visiittilistalla oli holokaustin uhrien muistomerkki. Ensin kävi hermoon kun paikalla oli melskaavia ja kirmaavia turisteja, mutta sitten mietin, että mitä vahvemmin tällaisenkin muiston äärellä on elämä läsnä, ja mitä riemullisemmin, sen parempi.

Elämää ja ilmaisua näkyy joka puolella katukuvaa muutenkin.

Taitellista ja mielenlmaisua, kuten näiden anarkistien mielenosoitus (vaiko vain kulkue, kuka noista anarkisteista tietää).

Syötiin

Nälkä ei Berliinissä yllätä. Ruokaa saa kirjaimellisesti joka nurkalta ja arkisinkin yötä myöden. Tarjolla on jotakin suunnilleen jokaisesta mahdollisesta kulttuurista, ja wokkinuudelipurkkien sekä pitsanpalojen lisäksi mukaan voi napata myös rahkaa tai hedelmäsalaattia.

Kun kysyin ravintolavinkkejä Minnalta, hän kehotti syömään missä tahansa, huonoa ei kuulemma ole tullut vastaan. Se piti paikkansa, jokaisessa vastaan tulleessa paikassa ruoka oli vähintäänkin kelvollista, ja lisäksi olen syönyt Berliinissä parasta kebabia, parasta sushia ja parasta falafeliä koskaan. Nyt kun tarkemmin muistelen, niin myös parasta omenapiirakkaa. Niin ja raparperipiirakkaa kanssa! Sekä parhaat aamiaiset, niistähän kaupunki tunnetaan.

Nämä suolainen ja makea aamiainen tuli nautittua Szimpla-kahvilassa. Hintataso oli edullinen, ja kuten kuvasta näkyy, lautanen varsin täynnä varsin herkullista syötävää.

Hillot, Nutella, hunaja ja erilaiset leivokset sekä hedelmät aamupalana ovat kyllä paras idea koskaan!

Toinen Berliiniklassikko aamiaisten lisäksi on kebab, tai kebap kuten siellä sanotaan. Ja kebapien klassikko on Mustafa. Kyseiselle kiskalle sanotaan olevan aina jonoa, ja siltä se tosiaan vaikutti. Itse sain kebbeni vähäisellä, reilun vartin jonotuksella sunnuntaina puolen päivän tietämissä, mutta lauantai-iltapäivänä jono näytti tältä (ja jatkui vielä kuvan ulottumattomiin):

Toinen herkuistaan kuulu paikka on Babel, joka olikin tuttu jo viime reissulta. Kävimme ahmimassa siellä falafelia sekä tietysti myös kebbeä. Suomessa en juuri ole uskaltanut syödä falafeliä, sen verran karu oli ensimmäinen kosketukseni noihin palleroihin: Tuska-festivaaleilla VR:n makasiineilla vuonna -99 oli helteistä, kourallinen katsojia seurasi puolituntemattoman pikkubändin - nimeltään Nightwish - keikkaa ja eksoottiset kikherneistä tehdyt pyörykät olivat kuivia, kivikovia ja ikävän makuisia.

Toista ovat nämä mehevät pallerot kääräistynä vihanneksia, yrttejä ja maustekastikkeita täynnä olevaan rullaan! (Ja koska lomalla saa käyttäytyä hillittömästi muutenkin kuin aamiaisten osalta tarvitsin palanpainikkeeksi kofeiinijuomaa. Olinhan valvonut pitkälle aamuyöhön...kirjaa lukien!)

Sushi, kuten muukin ruoka, on Berliinissä Suomen hintatasoon verrattuna hyvin edullista. Siksi joka kulmalla tuleekin syötyä jotain... Mutta tasokin on hyvä: nämä Rice In -ravintolan sushit olivat mielettömän herkullisia!

Sushin jälkeen maistui jäätelö, ja koska naamani oli ihottuman takia edelleen sen tyyppisessä ilmeessä, että minun voisi kuvitella sanovan koko ajan arrr! oli luontevaa hakea jälkkäri...

Eis Piratenista!

Jätskikiskojakin on aika monessa kulmassa, ja jädet ihan kelpoja. Eivät ole ihan sillä tasolla kuin vähän etelämpänä, mutta makuja on useita eivätkä vaihtoehdot ole tylsiä.

Juotiin

Saksassa pitää totta kai juoda kaljaa, mutta onneksi sieltä saa myös paljon makoisia vähäalkoholisia vaihtoehtoja, niin jaksaa sitten talsia turistina ympäriinsä lipittelystä huolimatta.

Tykkään tosi paljon radlereista, ja niitä saa monenlaisia valmiina pullossa. Parhautta ovat täysin alkoholittomat radlerit, mutta voltillisissakin pysytään alle 3% lukemissa. Ravintoloissa radler näytti olevan tehty Fantaan, tätä sekoitusta en sitten intoutunut maistelemaan. (Radlerhan siis on yleisimmin sitruunalimpparin ja oluen blandis, monasti 60/40% suhteella.)

Paras valinta on Gösser, maku on mitä parhain, alkoholia 2%.

Alkoholittomia oluitakin saa Berliinistä aivan eri tavalla kuin Suomesta, ja mikä parasta, niitä saa kylmänä. Kotosalla en ole ikinä törmännyt valmiiksi viilennettyyn alkoholittomaan ölppään yhdessäkään putiikissa.

Erdinger on lempparini, mutta myös Franziskaner on varsin maistuvaa.

Toki sitä muutama "oikeakin" olut tuli ryystettyä. Brauhaus Mittessä Alexanderplatzilla pistäydyimme maistamassa talon omaa weissbieriä, ja se oli hienoisesta kitkeryydestä huolimatta makoisaa. Oli muuten vahvaakin... Tilasimme pienet tuopit mutta saimme isot, ja puolessa välissä kolpakkoa alkoi naurattaa joka asia ihan hullun lailla!

Brauhaus Mittessä olisi ollut mahdollista tilata myös desin maistiainen talon jokaista neljää olutlaatua neljän ja puolen euron hintaan. Näin sitä testailtavan terassilla poistuessani ja kadehdin kovasti.

Liikuttiin

Kävin Berliinissä juoksemassa ja tankoilemassa, ja aiemminkin on tullut siellä vähän juoksenneltua. Salia kaipailin vähän puolessa välissä matkaa, mutta koska ohjelmaa oli niin paljon, jätin sitten väliin.

Hotellin vieressä olisi ollut Fitness First, ja näitä saleja on joka puolella kaupunkia. Nauratti hiukan tuo nimi ja logo, jotenkin tutun oloisia!

Tarkoituksenamme oli mennä ottamaan aurinkoa ja uikkimaan Badeschiffille, mutta säät eivät suosineet ja se jäi väliin. Pohdimme tutustumista myös kaupungin maauimaloihin, mutta samaisesta syystä nekin tippuivat ohjelmasta.

Kylmällä säällä voi tietystikin piipahtaa uimahalliin, tai rantakelien perässä suunnata sisätiloissa olevalle "trooppiselle saarelle" Tropical Islandsiin, kuulemma noin tunnin matka junalla Berliinistä.

Täältä löydät Berliinin sisä-, ulko- ja hupiuima-altaat.

Rannalle pääsee Berliinissäkin, siitä huolimatta että luonnonbiitsiä ei jokimaisema keskusta-alueella tarjoakaan. Keinorantoja on useampia. Beach Mittessä voi lojua rantatuolissa ja siemailla juomia tai pelata rantalentistä.

Huimapäisimmät yrittävät valloittaa Mount Mitten. Jossain mielenhäiriössä hinkusin tuonne, mutta minua estettiin. Ehkä ihan hyvä niin!


Vähemmän hurjaan liikuntoon sen sijaan sopivat Alexanderplatzille maahan upotetut trampoliinit.

Berliinin ja lähialueiden juoksutapahtumat löytää kätevästi täältä.

Shopattiin

En jaksanut taikka ehtinyt juurikaan pyöriä kaupoissa. Halpakenkäkauppaketjussa sovittelin kenkiä ja melkein ostin ihonväristä muovia olevat kiilaplatformkorkkarit. En ole ihan varma harmittaako vai olenko tyytyväinen että jätin ne sinne.

Kirppisihmiselle Berliini on erinomainen kohde, mutta vaatii kyllä kuntoa, kestävyyttä ja taitoa. Ihan satunnaiskirppailija ei tuosta vain selvitä esimerkiksi Humanan neljäkerroksisesta käytettyjen vaatteiden tavaratalosta. Itse havittelin siellä 80-lukulaista haalaria, mutta seuralainen oli sitä mieltä ettei todellakaan. Siis ei to-del-la-kaan.

Eniten kotiin kannettavaa tarttui tälläkin kerralla mukaan Rossmannilta ja DM:stä. Molemmat ovat kemppareita, jotka myyvät myös luontaistyyppistä ruokaa ja lastentarvikkeita. Kosmetiikka on hyvin edullista ja valikoimat laajat, myös luonnonkosmetiikkaa löytyy halvalla ja paljon. Ihanana yksityiskohtana molemmista puodeista löytyy hyllyllinen matkakokoista kosmetiikkaa, kaikkea hevosvoiteesta kylpyvaahtoon. DM on kaupoista mielestäni selkeästi parempi.

Shoppailun sijaan rahansa voi ehkä kannattavimminkin sijoittaa kulttuuriin, jonka tarjonta on hyvin runsasta. Keikkaa, oopperaa, showta ja kabareeta on tarjolla joka illaksi, näitä voi kurkistella etukäteen netistä, esim. täältä. Ja kannattaakin, ettei mene sitten mitään kivaa ohi.

Tämmöinen olisi pyörinyt vähän aiemmin, harmitti kyllä kun tuli missattua!

Oi että haluaisin lähteä saman tien takaisin!

***

My trip to Berlin was super nice, I would like to go back immediately!

Kommentit (2)

Vierailija
3/2 | 

Kiitos vinkeistä, menevät to do-listalle :) Itse tuota oluen sekoittamista limsaan kammoksuin aluksi, mutta testien perusteella se on kyllä ihan oivaa kesäjuomaa. Greippi-vehnäolut ja energiajuomapohjainen ovat vielä vähän arveluttavia tosin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rentoa jutustelua ja ärhäköitä kannanottoja liikunnasta ja sen lieveilmiöistä. Blogia pyörittää kirjoittamisen ja liikunnan parissa työskentelevä Sofia Kilpikivi, joka juoksee pitkiä matkoja siksi, ettei joutuisi juoksemaan kovaa.

 Seuraa blogiani >

 

 

 

 

 

 

 

Fitness Führer somessa:

fitnessfuhrerblogi@gmail.com

Instagram @fitnessfuhrer

Facebook

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012