Käväisin tässä välissä Tallinnassa, joten Roosa nauha -toppi -arvonnan voittajan julkistuksessa hiukan kesti. Suoritin arvonnan kysymällä viattomalta sivulliselta numeron, ja samalle järjestysluvulle osunut kommentti oli voittaja. Nerokasta vai mitä! Onnettaren suosiossa oli Enne, jolle topin pitäisi kolahtaa luukusta pian.

Arvonnassa kysäisin, että tuleeko tutkittua rinnat säännöllisesti vaiko ei, ja vastaukset menivät suunnilleen puoliksi. Iso osa tutkijoista tosin totesi, että se tulee tehtyä turhan harvoin. Parempi sekin kuin meillä jotka jätämme väliin...

Hölmösti sitä ei tosiaan tule itsekään tutkittua. Syyni ovat samoja, jotka nousivat kommenteissa esille. Päällimmäisenä lienee se, että ei muista tai ei vain tule mieleen, joka oli vastaajienkin suurin syy olla tutkimatta. Olisi ihan hyvä, että tulisi, sillä rintasyöpä on yleisin naisten syöpäsairaus. Siihen sairastuu Suomessa vuosittain noin 3 000 naista. Rintasyövän hoitotulokset ovat erittäin hyvät silloin, kun kasvain todetaan riittävän ajoissa, kertoo Helsingin terveysvirasto.

http://www.youtube.com/watch?v=VsyE2rCW71o&feature=player_embedded

Auttaisikohan tämä muistamaan?

En ole tähän asti sellaista harrastanut kun olen luullut ettei syöpä koske minua.... Välinpitämättömyyttä., kirjoitti yksi vierailija. Sama vika. Ihmisillähän on tapana yliarvioida todennäköisyys silloin, kun voi saada jotain kivaa, ja aliarvioida se silloin, kun voisi seurata jotain ikävää. Eli lottoarvontaan kyllä pistetään numerot vetämään, mutta terveyden kanssa ei ole niin justiinsa. Eihän elämä tietystikään voi olla pelkkää syövän välttelyä, mutta ainakin isoimmat riskit on syytä tiedostaa.

Vierailija Ellu kirjoitti Ehkä siinä syynä on se, että "mitä jos".. jos sieltä löytyisikin jotain. Tuttua tämäkin. Samasta syystä (vaikka pienemmällä riskillä) välttelen myös hammaslääkäriä. En halua kuulla mitä kamalaa siellä ehkä on meneillään, eroosioita ja ientulehduksia ja mitä vielä. Ja niin kauan kuin en tutki rintojani, voin tuudittautua ajattelemaan, että kaikki on kunnossa.

Parilla tutkiminen on jäänyt oman iän takia, ja kyseessä on aika sama juttu kuin jo mainittu "ei koske minua" -ajatteluun tuudittautuminen. Ira S. kommentoi, että ystäväpiirissä on ollut sen verran rintasyöpätapauksia ihan nuorillakin, että koen tutkimisen tarpeelliseksi. Vähän roikun tässä ikäselityksessä itsekin, vaikka eihän minua nuorena pidä enää edes Alepan kassa.

eleoa taas totesi, että ei tutki koska en osaa. Ei sitä ole kai koskaan opetettu minulle missään. Nyt kun oikein rupesin miettimään, niin ei muuten minullekaan. Jotenkin ajattelin, että onhan se nyt terveydenhoitajalla tai gynellä kerrottu, mutta en kyllä pysty muistamaan, että näin olisi. Sen sijaan Cosmosta olen ohjeet joskus lukenut, mutta hei olen lukenut aika sieltä aika paljon muutakin, enkä kertaakaan ole vaivautunut taipumaan kuukauden asentoon. Ja kyllä sitä kaipaisi ihan kädestä pitäen -ohjetta, varmuuden vuoksi. Voisi olettaa, että tämä kuuluu palveluun kun käy gynekologilla, joten ensi kerralla pitää pyytää. (Ai niin, en juuri käy sielläkään. Syyt samat kuin edellä. Korjaan tapani heti kun olen muistavainen, realistinen ja rohkea.)

Siihen asti pärjättäneen tällä terve.fi -sivustolta löytyneellä ohjeella:

Rintojen omatoiminen tutkiminen

  1. Tutki rinnat kuukautisten jälkeen, jolloin rintakudos on mahdollisimman pehmeä. Voit tutkia rinnat ensin peilin edessä yläruumis paljaana, kädet alhaalla riippuen. Nosta kädet ylös (pään yläpuolelle) ja tarkkaile liikkeen aikana, sekä alkuasennossa seisten, onko rinnoissa muodonmuutoksia tai sisäänvetäytymiä. Tarkasta myös nännit ettei niissä ole muodonmuutoksia, pysyviä sisäänvetäytymiä tai esim. veristä vuotoa.

  2. Käy selin makuulle, siten rintarauhasten tutkiminen on helpompaa. Tutki rinta pehmein painalluksin ja liikkein. Mikäli kovettumia on, ne tuntuvat käden ja rintakehän välissä. Tee tutkimus sekä toinen käsi alhaalla että ylhäällä.

  3. Tunnustele lopuksi kainalokuopat samoin kuin rinnatkin. Rintasyöpä voi aiheuttaa suurentuneita imusolmukkeita kainalokuoppaan. Suurentuneet imusolmukkeet tuntuvat pikkurillinpään/sormenpään kokoisina nysterminä.

Milloin lääkäriin?

  • Jos tunnet kovettuman

  • Jos rinnan ääriviivat ovat muuttuneet

  • Jos iho vetäytyy kuopalle

  • Jos nännit ovat sisäänpäin vetäytyneet

  • Jos nännistä alkaa tulla nestettä

Tämä on ilmeisesti edelleen yleinen suositus, mutta löysin myös toisen käsityksen: Kansainväliset tutkimukset ovat osoittaneet, että naiset elävät yhtä pitkään ja terveinä riippumatta siitä, tarkistavatko he rintansa kuukausittain vai eivät. Kyhmyt löytyvät silti yhtä aikaisin., väitetään KuntoPlussan nettisivuilla. Lähdettä "kansainvälisiin tutkimuksiin" ei jutussa kuitenkaan mainita, ja jos tutkiminen osoittautuukin ns. varmuuden välttämiseksi niin eipä se ole paljoa aikaa tai vaivaa vienyt.

Vielä pitäisi ratkaista se muistamispuoli. Tuo video tuossa ylempänä ei ollut mikään vitsi, vaan Your Man Reminder App on ihan oikeasti olemassa ja saat sen Rethink Breast Cancer -sivuilta. Myös Promama ry -järjestö on väsännyt muistin tueksi rinnat.fi -sivuston, joka lähettää muistutuksen kun on aika tutkia rinnat.

Ja jos ei vaan huvita, niin eräällä vierailijalla on vinkki: mieskin pitää tutkimisesta :) Varsinainen win-win-tilanne onkin ulkoistaa omasta mielestä ikävä puuha puolisolle, jonka mielestä se on mitä parhainta ajanvietettä. Valitettavasti tämä ei taida päteä hampaiden lankaamiseen...

P.S. Jos jäi harmittamaan, ettei natsannut arvonnassa, niin saat tilattua topin täältä. Vielä 28.2. ajan linkin kautta tilatuista topeista menee 2 euron lisälahjoitus Roosa nauhalle rintasyövän vastaiseen työhön, tavallisen 0,30 euron lahjoituksen lisäksi.

***

Enne is the winner of Roosa nauha -sports top. Remember to check your breasts on a regular basis, it seems that about half of you don't. And I don't remember either. Maybe I should install Your Man Reminder App.

Kommentit (2)

Ninan verkkareissa
3/2 | 

Onpa kattava postaus aiheesta. Ja tarpeellinen. Hyvä sä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rentoa jutustelua ja ärhäköitä kannanottoja liikunnasta ja sen lieveilmiöistä. Blogia pyörittää kirjoittamisen ja liikunnan parissa työskentelevä Sofia Kilpikivi, joka juoksee pitkiä matkoja siksi, ettei joutuisi juoksemaan kovaa.

 Seuraa blogiani >

 

 

 

 

 

 

 

Fitness Führer somessa:

fitnessfuhrerblogi@gmail.com

Instagram @fitnessfuhrer

Facebook

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012