Menikö uni - valverytmisi sekaisin kesäaikaan siirtymisestä? Oletko ollut aamulla väsyneempi? Et ole ainoa!

Itsehän olin ensin Italiassa - tunti taaksepäin - ja palattuani Suomeen kännykkäni siirsi minut, ei pelkästään takaisin Suomen aikaan vaan suoraan kesäaikaan. Tämä selvisi minulle vasta ollessani tippa linssissä Länsisatamassa, maaniteltuani koko taksimatkan kuskia ajamaan kovempaa (ehdin, olinhan tunnin etuajassa). Ensin aika kohdilleen - ja sitten siirryttiinkin saman tien oikeasti kesäaikaan. Suoraan sanottuna en vieläkään tiedä paljonko kello on.

Oletettavasti yli yksitoista illalla. Minun pitäisi olla nukkumassa, mutta mutta. Kellohan on oikeastaan vasta yli kymmenen, eikä minua muutenkaan tähän aikaan nukuta. Ja se on ongelma.

Vaikka minua ei nukuta näin alkuillasta, usein pitää herätä aikaisin, tai vielä aikaisemmin. Minulle "aikaisin" on kahdeksan tienoilla, ja kaikki sitä ennen yötä, jolloin liikkuvat vain möröt ja kummitukset, minun ainoa liikkeeni on kääntää kylkeä.

Sopiiko, jos ihan vähän nukun tässä?

Olen aina ollut iltavirkku. Äitini kertoo, kuinka häntä hävetti viedä minua päiväkotiin, kun minulla oli niin tummat silmänaluset. Hän pelkäsi, että siellä kauhisteltaisiin, kuinka minun ei anneta kotona nukkua, tai en olosuhteista johtuen pysty nukkumaan. No en pystynytkään, koska olosuhteet olivat ne, että en saanut unta kahdeksalta vaikka minut oli kiskottava ylös kuudelta. Äitini on kertonut myös, kuinka nukahtelin koko aamun ("en minä nuku, minä vain lepäsen", puolustauduin) ja jopa hänen pukiessaan minua. Vähän vanhempana saatoin herätä aamupäivällä koulun jo alettua esimerkiksi eteisen lattialta, toppahaalari puoliksi päällä.

Omat lapseni ovat samanlaisia. Esikoinen tapasi vauvana hörpätä maitoa ensimmäisen kerran aamuyhdeksän tienoilla, ja jatkoi sitten uniaan yhteentoista. Aamuvirkumpi kuopus saattoi nousta jopa yhdeksältä! Kauhutarinoilta kuulostavia vauva herää kello viisi -aamuja meillä ei ole ollut yhtä ainutta kertaa.

Nykyisin jos pystyn elämään täysin luonnollisen rytmini mukaan, kuten lomilla, minua alkaa nukuttaa yhden aikoihin yöllä ja herään itsestään noin puoli kymmenen. Sen lisäksi, että en saa unta aikaisin, myös tarvitsen keskimääräistä enemmän unta.

Koulunkäynnin, opiskelujen ja työelämän kannalta tämä on tietysti ollut hyvin hankalaa. Omaan rytmiin sopimaton ja liian vähäinen nukkuminen aiheuttaa terveyshaittoja ja epämukavuutta, ja niiden lisäksi saa myös kärsiä siitä, että pidetään laiskana ja saamattomana. Kyllä kunnon ihminen nousee viimeistään seitsemältä! Miksi sinä nukut noin paljon, oletko sairas!

Vuosia olenkin yrittänyt kääntää ja muuttaa rytmiäni. Olen pitänyt tiukasti kiinni ikävistä herätysajoista myös viikonloppuisin, en ole yli vuosikymmeneen juonut kahvia, kolaa tai teetä iltapäivän jälkeen, olen harrastanut väsyttävää liikuntaa raittiissa ilmassa ja riittävän ajoissa, olen syönyt kourakaupalla melatoniinia. Olen pyörinyt sängyssä tunteja nukahtamatta, olen herännyt aikaisin ja vielä aikaisemmin. Olen uskonut niitä juttuja, joissa sanotaan kaikkien selviävän seitsemän tunnin yöunilla.

Yhden kesän kävin töissä paikassa, jossa työt alkoivat kuudelta. Lähdin kotoani aamulla 5.15. Illalla kello 20.00 vedin kiinni kolmet päällekäiset verhot, asetin unimaskin kasvoilleni ja odottelin epätoivoisena unen saantia puolille öin saakka. Kyllä sinä totut, kaikki rohkaisivat. En tottunut, enkä muista koko kesästä mitään muuta kuin sen, että olin paitsi hyvin väsynyt, myös kaikin puolin sekaisin. Voi olla, että muitakin tekijöitä oli, mutta unenpuutteella oli varmasti iso vaikutus.

Jos aurinko on jo korkealla, saatan olla iloinen herätessäni.

Liian vähäinen uni vaikuttaa minuun todella vahvasti. Voin fyysisesti huonosti (olen naureskellut koko elämäni sitä, että mistä lienee erotan mahdollisen aamupahoinvoinnin kun minua oksettaa joka aamu - kyllä sen erotti: raskaana voin pahoin yhtä lailla aamulla, päivällä, illalla ja yöllä), en jaksa harrastaa liikuntaa tai tehdä muutenkaan terveellisiä valintoja, unohtelen asioita ja olen sekava, kärttyinen sekä altis liikutuksille. Lisäksi palelen, silmiä kirvelee, ja muutaman vajaaunisen yön jälkeen alan nähdä harhoja, silmänurkissa hyppiviä kuvioita. Prisma Studion muistikokeissa kävi ilmi, että aamuisin en muistanut juuri mitään, kun taas yhden ja kahden välillä yöllä muistini toimi varsin hyvin.

Tällä hetkellä olen pystynyt järjestämään elämäni niin, että työni painottuvat päivään ja iltaan, eikä minun tarvitse nousta kovin aikaisin. On käsittämätön tunne, kun ei koko ajan kärsi univajeesta! Siltikään riittävästä nukkumisesta kiinni pitäminen ei ole helppoa. Suurimman osan aikatauluistani sössin ihan itse, ja välillä tulee valvottua ihan valvomisen ilosta.

Yllättävän paljon nukkumisiaan joutuu myös selittelemään. Lauseet En halua nousta aikaisin. tai Tarvitsen yhdeksän tuntia unta yössä. koetaan jostain syystä provosoinniksi. Kun kaikkihan tässä joutuvat tyytymään liian vähäisiin uniin! Ei kenelläkään aika riitä sen paremmin!

On varmaan liikaa vaadittu, että tässä edelleen agraarimeininkiä noudattavassa yhteiskunnassa otettaisiin paremmin huomioon muut kuin aamuvirkut. Mutta toivoisin kyllä enemmän ymmärrystä sen suhteen, että toiset meistä eivät ihan oikeasti pysty nukahtamaan aikaisin, eivätkä myöskään heräämään aikaisin. Eikä kaikille meistä riitä seitsemän tunnin yöunet, lyhyemmistä määristä puhumattakaan! Kyse ei ole laiskuudesta, sairaudesta tai tottumuksen puutteesta.

Itselläni mikään muu asia, kuten ruokavalion tai liikunnan laiminlyönti, ei aiheuta niin nopeasti niin voimakasta toimintakyvyn laskua ja hyvinvoinnin vähenemistä kuin univaje. Riittävä uni on taustaedellytys sille, että pystyn tekemään mitään muuta. Ja vaikka se riittävä nukkuminen on yksilöllinen asia, näppituntumalla sanoisin, että aika huolettomin mielin siitä tingitään. Minä en suostu tinkimään. Ihan sama kuinka laiskan ja saamattoman kuvan itsestäni annan.

Koska olen pitkään tuntenut itseni tämän päätöksen ansiosta luonnonoikuksi, avaudu ihmeessä kommenteissa, jos koet että unirytmisi ei sovi yleiseen rytmiin tai tarvitset keskimääräistä enemmän (tai vähemmän) unta!

***

I've been training for years to get up early and go to bed early. But I still can't. I need lots of sleep and I need to get it late.

Kommentit (34)

Mahdoton Nainen
35/34 | 

Kiitos tästä, iltavirkku ilmoittautuu! Iltavirkkuuteni on vain pahentunut iän myötä, mikä on tosi kiva koska niin ovat myös univajeesta johtuvat oireet. Itselleni sopiva määrä unta on 7,5-8 tuntia (onneksi), jos saan herätä ilman kelloa enkä ole valtavassa univajeessa herään yleensä tossa kahdeksan tunnin kohdalla.

Kuitenkin tämä iltavirkkuus on ongelma. Mulla ei ole edes perhettä mikä pitäisi jonkinlaista rytmiä yllä, vaan viikonloppuina ja lomina nukkumaanmenoni valuu aina aamuyölle. Ja vielä kun toisinaan päälle laitetaan alkuillan vahinkotorkut, jotka johtuvat edellisyön univajeesta niin kierre on valmis.

Onnekseni olen tällä hetkellä työssä, jossa voin itse säädellä työaikojani. Yleensä pyrin menemään töihin kymmenen kieppeillä, mikä antaa nukkumisaikaa noin 7.30-8.00 saakka. Iltavirkkuuden lisäksi olen aamuhidas, eli tarvitsen ainakin puolitoista tuntia aikaa aamutoimiin, mieluiten enemmän. En siis viitsi venyttää uniani edes aamusta kovin paljon pidempään, tai pääsisin töihin vasta iltapäivällä.

Periaatteessa pärjään 7 tunnin yöunilla, mutta etenkin useamman vajaan yöunen jälkeen väsymys alkaa kasautua. Lisäksi ravitsemusterapeutti sanoi mulle, että painon pudotuksen kannalta olisi parasta nukkua se 8 tuntia yössä. Olen yrittänyt siirtää nukkumaanmenoaikaani puolenyön paremmalle puolelle, ja juuri kun aloin olla lähellä jonkinlaista rytmiä tuli tää saakelin kesäaika.

Aamuvirkkujen maailmassa ei iltavirkku voi voittaa.

Jaimes
36/34 | 

Siis mahtavaa,kohtalotoveri! Tää ois voinu olla mun näppäimistöltä koko teksti. Mä oon maailman surkein aamuherääjä,olen ollut aina. Oksettaa,ajatus pätkii,maailma on vain yksi tahmea paikka ennen kahdeksaa. Iltaisin kymmeneltä en saa vielä unta muuten kuin äärimmäisen kipeänä. Jos voisin itse valita vuorokausirytmini menisin nukkumaan kahdentoista jälkeen ja heräilisin yhdeksältä. Eihän se näin onnistu oikeassa elämässä,ei mitenkään.

Olen nyt opiskeluaikoinani itkenyt verta työharjoitteluiden aikataulujen vuoksi.Sairaalamaailmassa työpäivä on ollut joku 7-15 tai 7.30-15.30..joka IKINEN päivä!Aloitin työharjoitteluaikojen aamuina päivän halailemalla pönttöä,vein lapset silmät ristissä päiväkotiin ja "heräsin"töissä yhdeksän aikaan kolmen kahviämpärillisen jälkeen.Loppuiltapäivän haukottelin ja kärsin päänsärystä. Illalla sitten olin tietenkin virkkuna ja seuraavan yöunen unet jäivät taas aivan liian lyhyiksi.. "kyllä siihen tottuu,sähän oot äiti! ja aattele kun menee aamulla töihin ajoissa niin on iltapäivä aikaa tehdä hommia.." Jepjep. En vaan kykene.

Nyt onneksi alkaa opinnot olemaan takanapäin ja SAAN alkaa taas tekemään kolmivuorotyötä.Voi luoja kuinka paljon olen kaivannut ilta-ja yövuoroja! Saa nukkua aamulla pidempään,saa välillä luvan kanssa valvoa koko yön! ja sitten ehkä kestää välillä elää normaaliaikuisen elämänrytmissä..

teehoo
37/34 | 

Ilta- ja aamuvirkku tässä hei!

nukun parhaiten silloin kun saan vetäistä neljän tunnin päikkäreitä yöunien sijaan.

harmi vaan ettei töissä saa puolilta päivin heittäityä unille..

Naks
38/34 | 

Aamuherääminen ei ole itselleni ongelma, mutta kyllä se vaan herättää ihmettelyä, että aikuinen ihminen ei arkena valvo koskaan yli kymmeneen, useammin nukkuma-aika on jo klo 21 maissa. Mut kun mä tarvitsen yhdeksän tuntia unta?!

teehoo
39/34 | 

Ja sitä piti vielä kirota että jos nukkuu yli 6 tuntia, on puoliunessa koko päivän, jos nukkuu sen sopivat 4 tuntia ja alkaa touhuta, iskee kuolema sitten puolen päivän jälkeen kun pitäisi päästä kakkosunille. 
4 tuntia unta, 8 tuntia hereillä ja toisto. Ei sovi sitten mihinkään tuommonen.

Skutti
40/34 | 

Täällä kanssa yksi iltavirkku! Ihan kuin olisin lukenut omaa tekstiäni. Olen koko ikäni kärsinyt siitä, että pitää herätä "keskellä yötä" kouluun tai töihin. Lomilla oma unirytmini, jos saan määrätä nukkumisistani itse, on täsmälleen sama kuin sinulla. Ja tämä on todellakin perinnöllistä: äitini, joka on jo eläkkeellä, laittaa kellon soimaan aamulla, että herää ns. ihmisten ajoissa ja ehtii keittää ja syödä puurot ennen kuin koiran kanssa lähtee ulos. Oma tyttäreni on myös samaa sarjaa, nukkui vauvana pitkään ja nyt koululaisena aamuherätykset ovat vaikeita. Ihanaa että meitä on muitakin! Kiitos blogista. :-)

Suvi K.
41/34 | 

Olisit voinut ihan yhtä hyvin kuvailla mun elämää (tosin mun spontaani unirytmi on n. 24-10), ja näköjään kommenttien perusteella löytyy muitakin samanlaisia. Mä oon just se joka esim. retkelle lähdettäessä pyytää kahta tuntia myöhäisempää lähtöaikaa koska pitää ehtiä nukkua ja jolle tukee darra pelkästä liian vähästä yöunesta.

Yhellä ex-työpaikalla oli "joustava työaika", mikä käytännössä tarkoitti sitä että kaikki muut (aamuvirkut) tuli kuuden-seiskan aikaan töihin, ja meikäläinenkin oli käytännössä pakotettu raahautumaan paikalle viimestään ysiin mennessä ja sitten pyörittelemään peukaloita tyhjässä toimistossa neljän jälkeen. Voitte arvata etten pysyny siellä kovin pitkään. Nyt opiskelijana onneksi mikään ei ala aamusin ennen kymmentä, ja siitä aion kyllä pitää kynsin hampain kiinni jatkossakin.

JoYlimys
42/34 | 

Rakastan rakastan rakastan unta. Mies aina vitsailee et mun ja unen välinen suhde on spesiaali, siihen ei voi tulla väliin. Myös mulle uni on edellytys kaikelle muulle toiminnalle. Nukun sen 9 tuntia ja vähempi määrä vaikuttaa heti. Jos enemmän asioita kuten työt yms. voisi ilta painottaa, eikä kaupat menisi kiinni ns. ajoissa, niin ehtisi iltavirkkukin kokea olevansa aikansaava :D

Mistäköhän johtuu että koko yhteiskunta pitkälle perustuu aamuvirkkuihin. Ehkä saanut alkunsa maanviljelysajoista...

Mahdoton Nainen
43/34 | 

Sen verran ehtinyt sunnuntaista kertyä univelkaa, että tänään kun kello soi 7.30 yritin nousta noin 15 minuutin ajan sängystä, sitten luovutin ja siirsin herätystä tunnilla eteenpäin. Nyt on ihan ihmismäinen olo, taivahan kiitos liukuvista työajoista. 

Johanna--
44/34 | 

Joo mulla sama, 01-10 unirytmiä pystyisin noudattamaan suht kivutta vaikken täydessä valinnanvapauksessa varmaan nukkuisi minkään rytmin mukaan. Koska noin paljon liukuva työaika ei ole työssäni realistinen tavoite on aamuväsymys valitettavasti jatkossakin luultavasti osa elämää. Ilmeisesti siitä 9 tunnin unentarpeesta pitäisi myös syyllistyä, vaikka tiedän kyllä itse että paljon lyhyemmät unet JÄÄVÄT MINULLA KESKEN.

Sananas
45/34 | 

Sama juttu, täälläkin. Oma unirytmi olisi yhden kahden maissa yöllä nukkumaan, aamupäivällä kymmenen maissa ylös. Paras ja luovin työvire on 22.00-> nukkumaanmenoon asti :( eihän semmoinen sovi aamuihmisten yhteiskunnassa. Olen itsekin ollut aamuntorkku ihan pikkulapsesta saakka ja tarvitsen paljon unta. Kamalaa kun jotkut kehuskelevat pärjäävänsä NELJÄN tunnin yöunilla ja paheksuvat meitä unikekoja. Ihan niinkuin se tekisi ihmisestä jotenkin paremman ja ahkeramman kun nukkuu vähän? Liikun itse aika paljon eikä raskaista punttitreeneistä palaudu parin tunnin nokosilla. Ja miten aivot, pitäähän niidenkin saada palautua?

Mutta lohdutukseksi meille, onhan niitä tutkimuksia, joiden mukaan illanvirkut ovat niitä älykkäämpiä ja luovempia ihmisiä ;)

Sananas
46/34 | 

Hahaa, löysin useita juttuja aiheesta ja tässäpä yksi hauskimmista: http://www.huffingtonpost.com/2014/10/23/night-owl-benefits_n_5877272.html

Parasta on kohta 2: Night owls may have a physical advantage over early birds. Researchers at the University of Alberta tested the leg strength of nine morning people and nine night people and found that the early birds' strength remained consistent throughout the day, but night owls' strength peaked to higher levels at night. Olle Lagerquist, the co-author of the study, told CNN that the reason for this may be because at around 9 p.m., evening types "show increased motor cortex and spinal cord excitability."

Tämänköhän takia parhaat tulokset punttisalilla tapahtuu juuri ilta-aikaan :D

Satya
47/34 | 

Suomalainen yhteiskunta on pitkään leimannut aamutorkkujat unimaailman lihaviksi. Jos heräät 5:00, olet automaattisesti tuota 9:00 heräävä parempi. Eräs kolmivuorotyötä tekevä kaverini joutui ensimmäistä kertaa elämässään hakemaan unilääkkeitä. Hän sai hirveän kuulustelun ja ennakkoasenteen yksityislääkäriltä tästä pyynnöstä. Syynä oli väärinkäytösten estäminen. Kuinka monella nappinikkarilla on varaa käydä yksityisellä pyytämässä yhtä pikkuista reseptiä? Olisikohan Subutexia saanut helpommin...

Hem Buggah
48/34 | 

Yökyöpeli ilmoittautuu! Mä rakastan nukkumista (ja syömistä – oon siinä mielessä vähän ku vauva), ja nukun mielelläni pitkiä unia, mutta mun unirytmi on kans täysin sopimaton tähän yhteiskuntaan. Paitsi etten pääse aamuisin sängystä ilman pakkoa, oon myös todella hidas: mulla kestää keskimäärin kaksi tuntia nousemisen jälkeen hoitaa aamutoimet ja päästä ovesta ulos. Tällä hetkellä työtilanne ja liukuva työaika sallivat tällaiset "laiskat" aamut, mutta kieltämättä sitä tuntee itsensä huonoksi ihmiseksi, jos ennättää toimistolle vasta lounasaikaan... :/ En mitenkään kykene aamu-urheiluun, ja tuotteliain kirjoitusaika mulla alkaa alkuillasta viiden aikoihin, joten turhan aikaisin työpaikalle raahautuminen meinaa yleensä melko tuloksetonta kissavideoiden tuijottelua. Silti: huono omatunto. En tiedä mitä tapahtuu, jos joudun joskus perinteiseen "yhdeksästä neljään" -työhön.

Ihan periaatteesta kieltäydyn käyttämästä herätyskelloa loma-aikoina ja viikonloppuisin, mikä tietysti kostautuu jatkuvana arjen jet lagina. Mies on ehkä vieläkin pahempi yökukkuja, joten meillä lomilla rytmi keikahtaa yleensä hyvin nopeasti melko eksoottiseksi. Viimeksi joululomalta arkeen palaaminen oli yhtä tuskaa, kun loppuvaiheessa mentiin nukkumaan joskus aamuviideltä ja nukuttiin iltapäivään. :P

aani
49/34 | 

Aamuoksentelu! Kyllä! Mä oksennan parina arkiaamuna viikossa, viikonloppuna en koskaan. Normaali unirytmi olisi ehkä 01-10. Olosuhteiden pakosta kello soi arkisin klo 6.30 ja vaikka iPhoneen lataamani unisoftan ansiosta pääsen nykyään helpommin sängystä ylös, on aamupahoinvointi aika ikävä vaiva. Iltaisin nukkumaanmeno tuntuu tosi ikävältä. Lisäksi kärsin luterilaisesta synnintunnosta ja tunnen huonoa omaatuntoa myöhään valvomisesta. En todellakaan ymmärrä miksi.

Lemmi
50/34 | 

Itse en ole enään iltavirkku, nykyään saan onneksi unta jo helposti (työelämään siirtyminen vaikutti siihen paljoltikin) mutta aamut.. Vaikka miten koettaisin saada rutiineja aamuun ja koettaa herätä heti kun herätyskello soi niin se on yhtä tuskaa. Itse tarvitsen sen 9h unta yössä ja kun aamusin pitää heräillä kuuden jälkeen niin taattu väsymys on varma. En malta mennä yhdeksältä illalla nukkumaan, mutta se kostautuu hyvin hitaina ja uneliaina aamuina. Teininä jo saatoin nukkua viikonloppuisin 12h+ yöunia helposti, ja jos mahdollisuus olisi niin nukkuisin vain piiitkään. Kissat vaan tuppaavat herättämään ja nykyään harmittaa päivän "hukkaan" menemisellä jos nukkuu yli kymmeneen. Hankalaa :D Onneksi en ole yksin!

Mahdoton Nainen
51/34 | 

Nythän on myös uutisoitu iltavirkuille kasautuvista terveysongelmista, kuten sydän- ja verisuonitaudeista, diabeteksestä ja masennuksesta. Aika monesti uutisissa on se sävy, että kylläpä te iltavirkut elätte epäterveellisesti kun ette edes mene ajoissa nukkumaan. Kävikö yhdelläkään toimittajalla mielessä että kyllähän se nyt jumalauta stressaa ja masentaa kun joutuu elämään luontaisen rytminsä vastaisesti, ja kaiken päälle vielä syyllistetään siitä!

alice k.
52/34 | 

Mä olin aina aiemmin ajatellut, että oon huono nukkuja, mutta sitten muutin omilleni ja huomasinkin, että ihan hyvä oon nukkumaan, unirytmini ei vaan sopinut lapsuudenperheen kanssa yksiin. Vanhemmat meni kummatkin jo ysin jälkeen nukkumaan ja heräsivät viiden maissa töihin. Mäkin menin tunnollisesti iltakymmeneltä nukkumaan, jotta saisin kahdeksan tuntia unta, kun kuudelta piti herätä, jotta ehti koulubussiin.

Yliopistossa onneksi alkoi luennot yleensä vasta kymmeneltä, niin sain alkaa nukkua mulle luontevamman unirytmin mukaan: puoliltaöin nukkumaan ja kasilta hereille. Tämänhetkinen työnantajakin on ystävällisesti järjestellyt suurimman osan päivistä alkamaan vasta kymmenen tai yhdentoista aikaan. Jos pitää jo mennä kasiin, meen puoltaöin nukkumaan ja herään kuudelta, mutta otan sitten parin tunnin päiväunet töiden jälkeen. Monen vuoden yrittämisen jälkeen oon todennut, että ei tule uni vielä kymmeneltä, vaikka kuinka sinnittelisin hereillä ja väsyttäisin itseäni. Monimutkaisia juttuja nämä unirytmit.

elsa-aalia
53/34 | 

Helou! Täällä aamuvirkku. Yörientojen jälkeenkin (opiskeluaikana - enhän mä enää) heräsin 7-8 aikaan suihkuun ja saatoin nukkua päiväunet myöhemmin. Mutta unen tarpeeni on suuri, tai kärsin tuosta mainitsemastasi pahoinvoinnista. Se iskee päälle iltaisin ja järjestelen itseni sänkyyn ennen kymmentä. Päiväunetkin voin nukkua vaikka joka päivä. Harmi vain, että tässä elämäntilanteessa ne ovat sellaiset "avainunet", ihan muutaman minuutin torkut.
Tänään olen vallan villillä tuulella, ja kello on nyt 22.25. Hyvää yötä siis :)

MuuMuu
54/34 | 

Sama. Iltavirkku, luontainen unentarve 9-10 tuntia. Työajat ovat onneksi liukuvat, voin mennä töihin 10-12 välillä tai tehdä välillä kotoa töitä.

Silloinkin, kun herään levänneenä, olen uskomattoman aamuhidas. Sängystä nousemisen ja ovesta ulos pääsemisen välillä menee 1,5 tuntia, ja tämä on silloin kun kiirustan. Kiirustamatta menisi 2-2,5 tuntia. En ymmärrä mihin se aika menee. Kerran kellotin, ja ihan hampaiden ja naaman pesuun ja kahvikupin tekemiseen meni 25 minuuttia.

Tänään jouduin heräämään tosi aikaisin (puoli kahdeksalta) ja aamupirtelöä tehdessä vähän ihmettelin, että tämä on jo toinen kiivi jota kuorin, mutta sitä ensimmäistä ei näy siellä blenderissä. No se oli biojätteessä.

kooquu
55/34 | 

Heippa, itse kuulun aamuvirkkujen heimoon, mutta unta tarvitsen minäkin sen 9 tuntia yössä.
Hämmästyin vähän tuota kirjoitustasi, en ole koskaan kokenut, että "paljon" nukkuminen olisi jotenkin huono juttu, saati että sitä pitäisi jotenkin selitellä / puolustella yhtään kenellekään. Itse koen, että se on: mahtavaa! :)
Puoliso selviää noin 7,5h unilla, joten hän usein jää iltaisin someilemaan peiton alla tunniksi pariksi, kun itse jo posotan unten mailla. Parisuhde-läheisyys hoituu näin hyvin :)

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
56/34 | 

Meilläkin on niin, että kaikilla vapailla ym. alkaa koko perheen rytmi liukua sinne normaaliin, ja on kiva sitten yrittää palata koulurytmiin :/ Päiväkodin kanssa sentään on joustoa, mutta kouluun ei valitettavasti voi lähettää lasta silloin kun itselle sopii.

Mä olen myös aamuhidas, ja jotenkin saan tuhlattua sitä aikaa vaikka miten yrittäisin olla nopea. Olen tehnyt aamupaloja valmiiksi ja laittanut kännykän hälyttämään kylppärissä että pääsen ajoissa suihkusta jne., silti olen ihan uskomattoman hidas.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
57/34 | 

Mäkin aina yritän ja yritän...joskus harvoin käy niin, että kun vaan nousee, onkin ihan tolkuissaan jonkun vartin kuluttua. Yleensä ei ole :D

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
58/34 | 

Mä olen myös ollut sairaalassa töissä. Noi seiskan aamut bbrr. Ja vielä usein meni niin, että kun edellisenä iltana on iltavuoro, joka loppuu tyyliin 20.30 ja kotona on noin tunnin päästä, oli seuraavana aamuna aamuvuoro. Muuten iltavuorot oli oikein hyviä!

En kerta kaikkiaan käsitä tota "kyllä siihen tottuu" -hokemista. Ei muuten totu!

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
59/34 | 

Ai että toi on jo tosi hankala!

Musta on kyllä harmi, että asiat ovat niin jähmeitä, että jos ei ole juuri se oikea unirytmi, niin joutuu koko ajan kärsimään. Johan siinä kärsii opinnot ja työpanos ja kaikki muukin. Mun mielestä kaikkien paikkojen pitäisi olla koko ajan auki jo ihan sen takia, että erirytmiset ihmiset saisivat itselleen sopivia töitä :D

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
60/34 | 

No on mustakin outoa jos menee nukkumaan ysiltä :P Ymmärrän sen unentarpeen oikein hyvin, mutta mulla itselläni ei ole mitään mahiksia nukahtaa silloin :/

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
61/34 | 

Joo nimenomaan keskellä yötä pitää herätä! Tosi inhottavaa!

Ja vaikka on kiva, että lapset ovat samanlaisia, niin se on kurjaa, että heitä joutuu väkisin herättelemään samoin keskellä yötä. Meilläkin koululainen itkee sitä, että pitää nousta niin aikaisin, siitä huolimatta että huolehditaan kyllä riittävän aikaisesta nukkumaanmenosta :/ Unta hän saa paremmin kuin minä aikaisin, mutta ei se kokonaan pelasta, kun se aikainen herätys tuntuu silti kurjalta.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
62/34 | 

Toi on kanssa kauheaa, kun muut tulevat kissan kirkuessa töihin :O Ysiltä työpaikalla oleminen on aikaista musta sekin, ja kiva kun jotkut ovat siinä vaiheessa olleet töissä kaksi tuntia.

Mullekin tulee nimenomaan darrainen olo. Joskus olen miettinyt ihan, että en kai mä juonut mitään eilen, ja sitten vasta tajunnut että ainiin en ehtinyt nukkua :D

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
63/34 | 

Mun mielestä hyvin monia aukioloaikoja voisi pidentää. Luulisi, että se lisäisi työpaikkojakin.

Ja ihan naurettavaa tämä meininki, että yhä edelleen eletään jossain maatalousrytmissä.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
64/34 | 

Kesken jää, nimenomaan! Mä en kanssa pysty käsittämään, että miksi siitä pitäisi syyllistyä. Ihmeellistä kommentointia kuulee tosi paljon, ja asenneilmapiiri on sellainen, että mitä vähemmän nukut, sitä parempi ihminen olet. En voi käsittää!

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
65/34 | 

Mustakin kuulostaa ihan kauhealta joku neljä tuntia, mutta jos sillä pärjää niin ok. En tajua miksi paljon nukkumista pitää paheksua.

Ja tosiaan, mitä enemmän treenaan, sitä enemmän tarvitsen unta. Ehkä sitä pitäisi alkaa väittämään, että ne jotka nukkuu vähän ei varmasti ajattele mitään eikä liikukaan yhtään :D

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
66/34 | 

No niinpä! Kun on koko ajan väsynyt, niin tulee elettyä paljon epäterveellisemmin, eiköhän ne terveysriskit johdu aika paljon pelkästään siitä. Lisäksi vielä toi syyllistäminen.

sokeris
68/34 | 

Iltavirkku ilmoittautuu! En tosin voi pahoin, jos joudun heräämään kesken unien, mutta olen täysin toimintakyvytön ja sekava. Kouluaikoina minut on suoraan sanottuna kannettu aamiaispöytään. Herään lisäksi aika hitaasti, joten lähes jokainen arkiaamu on jonkinasteinen katastrofi. :) Aamutreenit...ei tule kysymykseenkään.

Olen usein väitellyt tästä aiheesta aamuvirkkujen kanssa, he kun tuppaavat olemaan sitä mieltä, että ihan hyvin voi opetella nousemaan viideltä! Joopa joo ja ei kiitos.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rentoa jutustelua ja ärhäköitä kannanottoja liikunnasta ja sen lieveilmiöistä. Blogia pyörittää kirjoittamisen ja liikunnan parissa työskentelevä Sofia Kilpikivi, joka juoksee pitkiä matkoja siksi, ettei joutuisi juoksemaan kovaa.

 Seuraa blogiani >

 

 

 

 

 

 

 

Fitness Führer somessa:

fitnessfuhrerblogi@gmail.com

Instagram @fitnessfuhrer

Facebook

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012