Lyhyen ajan sisällä olen kuullut useammalta kanssabloggaajalta, miten lukija on kommentoinut heidän ulkonäköään. Joku näyttää kuulemma vanhalta (vai oliko se niin, että on vanha, hui kauhistus), toisella on liikaa lihaksia, eräällä vääränlaiset hiukset ja yksi ei ymmärrä, miten hänen ikäisensä tulisi pukeutua. Nämä ovat vain siis ne viimeisimmät, mistään perus sinuna en kyllä -kommenteista tuskin edes jaksetaan mainita.

Bloggaaja on tyrkyllä netissä, joten häntä sopiikin arvostella. Sehän on vain totta, että joku on vanha tai tyylitön. Ja kyllä blogin lukija saa päättää, mikä määrä lihasta bloggaajassa sopii olla. Vai?

Älytön ilmiö tämä kyllä minä saan kritisoida kun sinä olet kerta tyrkyllä siellä. Tekemisiä sopii aiheesta kritisoida, mutta ulkonäön ruotiminen on yksinkertaisesti typerää. Minuakaan ei jaksa kiinnostaa bloggaajien ulkonäkö niin paljoa, että viitisin puhua siitä tämän enempää. Joten keskityn enemmän ilmiöön yleisesti.

Niille, jotka eivät ole huomanneet: maailmassa on ihan tolkuttomasti porukkaa. Jos et ole erityisen kaikkiruokainen, suurin osa heistä on sinulle seksuaalisesti joko vastenmielisiä tai kiinnostusta herättämättömiä. Vaikka unohtaisimme seksuaalisen puolen, ja puhuisimme ulkonäöstä vain esteettisenä miellyttävyytenä, on maapallo silti ääriään täynnä populaa, joka ei juuri sinun silmääsi viehätä. Erityisesti tai lainkaan. Meinasitko, että käyt kertomassa näille jokaiselle erikseen, mikä mättää?

Siinä sitä on elämäntehtävää kerrakseen. Osa onkin huomannut, että pääsee helpommalla jos kirjoittaa nettiin mikä muiden ulkonäössä on vialla. Koska a.) kaikkia kiinnostaa, b.) se on tosi, tosi tärkeää.

Noh, tämähän on juuri sen tasoista, mihin ei voi vastata muuten kuin samoin: Älä oo tommonen. Älä ite oo.

Mutta siinä missä bloggaajaa ei (ehkä) jaksa kiinnostaa, mitä joku anonyymi lukija mankuu, julkkis jättää nimensä googlaamatta, eikä satunnainen kommentoinnin kohteeksi joutunut välttämättä asiasta hätkähdä, eivät nämä huutelut ole merkityksettömiä.

Mitä enemmän muiden ulkonäön ruotimista yleisessä puheessa on, sitä hyväksytymmäksi se muuttuu. Jo nyt osa ihmisistä on siinä käsityksessä, että julkisilla paikoilla on ihan sopivaa ilmoittaa ohikulkijalle, jos tämän ulkonäkö ei miellytä. Kaikki tämä huutelu, nettikommentointi ja mediassa vatvoskelu hämärtää käsitystä siitä, miten muita ihmisiä on hyväksyttävää puhutella, ja mikä on ulkonäöllinen velvollisuutemme muita kohtaan.

Kärkkäimpien mukaan kauneusihanteita kaikin osin täyttämättömillä ihmisillä ei ole asiaa julkisille foorumeille, olivat se sitten virtuaalisia tai reaalisia. Jos he sinne tunkevat, niin omapahan on syynsä, tottahan tässä vaan puhutaan ja minulla on oikeus mielipiteeseeni. Kyllä rumalle saa kertoa, että se on ruma, eikä lihava todennäköisesti tiedä olevansa obeesi, jos siitä ei "ystävällinen" kanssakulkija huomauta.

Täyttä tuubaa! Kohtalaista hygieniaa sopii odottaa jokaiselta terveeltä ja ei-kriisiytyneeltä kanssakulkijalta, mutta mitään naama- tai kropparajaa ei todellakaan ole asetettu. Aika monen olisi syytä miettiä, mitä julkisesti sopii mölistä. Sanan- ja mielipiteenvapaus ei tarkoita sitä, että jokainen päähän plompsahtava ajatus on huudettava ilmoille. Mitä tulee niin sanottuun läpänderiin, niin jos et keksi muuta vitsailtavaa kuin toisten ulkonäkö, olisi varmaan aika uskoa, ettet ole kummoinenkaan huuliveikko.

En yleensä tykkää puolihenkevistä latteuksista, mutta niin kauan kun ei puhuta yhteiskunnallisista ongelmista, on Jos sinulla ei ole mitään hyvää sanottavaa, älä sano mitään, harvinaisen oikeassa. Kukaan ei saa mitään siitä, että nillität netissä tai julkisesti julkkisen, bloggaajan tai ohikulkijan ulkonäöstä. Tai no, kohde saa pahan mielen, ja vaikea on uskoa että paskanjauhajallekaan tulisi puuhastaan kovin ihana olo.

En tykkää siitäkään, kun aina valitetaan, kuinka Suomessa on sitä ja tätä ja katkeria ollaan ja kyräillään ja nän nän nää. Mutta joo. Suomessa kyllä ajatellaan paljon sitä, mitä muut ajattelevat. Ilmeisesti ihan syystä, sillä netin ja rehellisen, suorapuheisen sananvapauden käyttämisen ansiosta on käynyt selväksi, että monet muut ajattelevat varsin ikävästi. Vaikea nähdä, millä tavalla tämä on kenenkään etu. Toiset jättävät tekemättä ja menemättä ja miltei olemattakin, kun toiset kyttäävät, että mitä se nyt tekee ja miltä näyttää.

Vaikea sanoa, kiinnostaako huutelijaa, miten hänen toimintansa vaikuttaa muihin. Sanonkin tämän siksi, että ehkä joukossa on joku paatumaton, joka ei vain tullut ajatelleeksi.

Älä oo tommonen.

***

Blogger, celeb or a bypasser doesn't look the way you'd like them to? Here's some advice for you before you give yours: If you don't have anything good to say, just keep your mouth shut. No-one is interested.

Kommentit (10)

sanumaria
1/10 | 

Luultavasti joukossa on joku joka "vaan on tällanen". Joku jolla "vaan on huonot sosiaaliset taidot" ja ajattelee että ei se ole hänen syynsä  jos vastapuoli ottaa itseensä.

Mutta joo. Tavallaan jokainen meistä joka julkisesti omasta elämästään ja tekemisistään netissä huutelee ottaa sen riskin että joku idiootti tulee huutelemaan. Mikä tietenkään ei tee siitä mitenkään oikeutettua siitä huutelusta. Musta siinä on juurikin jotain sitä samaa mitä livenäkin olen itse kohdannut, huudellaan perään että läski tai kommentoidaan rintojen kokoa tai muuta hauskaa. Livenä huutelijat ehkä ovat sentään vähän rohkeampia koska näyttävät naamansa, netissä on hyvä huudella nimettömänä ja kasvottomana.

CougarWoman
2/10 | 

Mä eksyin jonnekin vauvapalstalle ja huomasin, että mun blogia ruoditaan sielläkin. Ketjun aloittaja kyseli muilta, mitä mieltä blogista. Ja jossain vaiheessa tuli uudelleen kommentoimaan: "Hei huomasin nyt vasta että sehän on läski! Miten se kuvittelee olevansa seksikäs?" (Parafraseeraan, koska en jaksa lähteä hakemaan sanatarkkaa kommenttia.)

Repesin huutonauruun. En jotenkin ollut koskaan älynnytkään, että eihän läskeillä saa olla seksielämää. 

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
3/10 | 

Joo, ja muut taas: "Mä oon rehellinen, suorapuheinen ihminen." :P Ikäänkuin rehellisyys olisi sama asia kuin törppöys.

Se on musta eri asia, jos ei oikein osaa ilmaista itseään. Kaikilla on varmaan joku sukulainen tai vastaava, joka laukoo mitä sattuu, mutta tarkoittaa ihan hyvää kuitenkin. Kun nämä huutelijat kyllä varmasti tajuavat, että ei se ole ok.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
4/10 | 

"Huomasin vasta nyt, että sehän on läski" :D

Joo ei tietenkään saa olla. Plus että jos et ole jonkun vauvapalstalaisen mielestä seksikäs, niin et ole kyllä kenenkään mielestä :D

Mä itse asiassa yritin kuvittaa tän jutun ruutukaappauksilla keskustelupalstojen jutuista, mutta sitten alkoi ottamaan päähän niin paljon, että en pystynyt.

Torey
5/10 | 

Itse olen törmännyt joskus tämän tyliseen kommenttiin "miksi se valitsi ton, sillähän on pienet tissitkin."

Ihan kuin aviomieheni olisi kanssani tissien takia. :D Ja sitäpaitsi, B-kuppi on selälle varmaan ystävällisempi kuin silikoneilla hankittu DD... Kai? :P

sanumaria
6/10 | 

Joo, onhan se eri asia jos ei osaa sanoa "oikein". Mutta jotenkin vois kuvitella että ihminen olis ajan mittaan huomannut että "hmm, mää sanon asiat aina vähän hullusti, pitäsköhän kiinnittää huomiota siihen koska kaikki tuntuu järjestään loukkaantuvan mun sanomisista". Että jos vaikka sanois sen mitä on sanomassa eka päässään ääneen ja vasta sitten pullauttaisi ulos.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
7/10 | 

Kyllä tissien koko on se määrääävin tekijä, joka suhteessa, joka miehelle. Että mäkin ihmettelen täällä syvästi :D

Voi luoja, siis että joku oikeasti ihmettelee tollaista, ja vielä sanoo sen ääneen? Käsittämätöntä.

miltseri
9/10 | 

No niinpä, julkinen tila se bussikin on, eikä sielläkään ole asiallista huudella "olet pienitissinen". Vaikka on tullut tyrkylle poistuttuaan kotoaan! On aika vanhahtava käsitys väittää, että bloggaus olisi tyrkyllä oloa. Mulle tästä on tullut tuntemattomien, puheliaitten ihmisten Facebook ja muitten juttujen seuraaminen on ihan yhtä tärkeä osa sitä kuin oman blogin sisältö. Blogeja taitaa olla jo joka toisella, nämä on kuin pitkiä puheenvuoroja, ihan mistä tahansa kukin katsoo tarpeelliseksi puhua:) Ei nämä blogit mitään egotrippejä ole, vaan sellaista osallisuutta. 

Eikä tyrkyllä olokaan anna oikeutta käyttäytyä huonosti. Toisen tyrkyllä olo ei poista vastuuta omasta käytöksestä. Ikävä kuulla, että tuollaisia kommentteja tulee. Omalla kohdalla se sattuisi varmasti. Mun blogia ei kommentoida niin paljoa, että sekaan mahtuisi törkeilijöitä. Oon suojassa omassa blogikolossani!

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
10/10 | 

Joo on toi aika muinainen käsitys. Nuoremmilla ihmisillä ei varmaan edes käy mielessä moinen :D

Siis nimenomaan näin, vaikka olisi miten tyrkyllä ja missä, silti pitää osata käyttäytyä. Ja ihan tosiaan voi olla sanomatta mitään, jos kaikki sanottava on negatiivista.

Mullekin on hyvin vähän (kop kop) tullut mitään edes vienosti negaavaa, mutta jatkuvasti näitä tulee vastaan kuitenkin. Ja irl tietysti on ollut paljon tilanteita, joissa tällaista saa todistaa. En vaan tajua että mikä se motivaatio siihen on, tai miten ajattelematon sitä voi olla...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rentoa jutustelua ja ärhäköitä kannanottoja liikunnasta ja sen lieveilmiöistä. Blogia pyörittää kirjoittamisen ja liikunnan parissa työskentelevä Sofia Kilpikivi, joka juoksee pitkiä matkoja siksi, ettei joutuisi juoksemaan kovaa.

 Seuraa blogiani >

 

 

 

 

 

 

 

Fitness Führer somessa:

fitnessfuhrerblogi@gmail.com

Instagram @fitnessfuhrer

Facebook

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012