Tiedättekö, mikä on juoksemisessa vaikeinta? No se, että itse juoksee kovaa ja joku muu on hitaampi kuin sinä.

Näin on ainakin seuraamieni keskustelujen perusteella. Ennen kuin viimeinen puolikas HCR:n juoksijoista oli ehtinyt maaliin, alkoi kauhea mösmötys kuinka jotkut julkeavat juosta niin hitaasti.

Tai juosta ja juosta. Juoksuaiheisten keskustelujen klassikkovääntöhän on se, että oliko nyt varmasti molemmat jalat yhtä aikaa ilmassa, ettei vaan kävelyksi mennyt.

Kävelykisoissahan toisen jalan on säilytettävä maakontakti. Juoksukisoissa, edes niissä ammattiporukan, ei tällaisia sääntöjä ole. Ei edes sitä molemmat jalat ilmaan -ohjetta.

Maakontaktin lisäksi vaahdotaan myös siitä, mikä vauhti lasketaan juoksuksi ja mikä hölkäksi tai jopa siksi kammotuksi kävelyksi. Erityisen tärkeää on arvostella muiden vauhteja juoksutapahtumissa.

Eräskin julkkis oli HCR:issa juossut puolikkaan kahteen tuntiin. Silmiini osui useampikin ruodinta siitä "miten se kehtasi edes lähteä". Kaverin seinällä kauhisteltiin vielä enemmän: "Tuolla saatana ne poseeraa kuvissa jos on mennyt 2:15 tms. mihin aikaan matkan jo konttaa. Ei pysty tajuamaan."

Tiedättekö, nillittäjät. Minä pystyn tajuamaan, ja varsin hyvin vielä.

Juoksutapahtumat ovat kivointa, mitä voi tehdä ulkona porukalla ja selvin päin.

Sellaisesta matkasta, jonka on uskonut itselleen mahdottomaksi, selviytyminen on ihan mieletöntä. Eikä ole liioiteltua sanoa, että se voi muuttaa koko elämän suunnan. Tiedän kokemuksesta.

Tapahtumiin valmistautuminen antaa paljon. Elämänsisältöä, oppimisen kokemuksia, kykyä selvitä vastoinkäymisistä, terveyttä, hyvinvointia ja tietysti iloa.

Kuten itse juokseminenkin. Varsinkin niinä hetkinä, kun kroppa tuntuu juoksemaan tehdyltä, ja jostain sieltä vuosirenkaiden alta kaivautuu se lapsi, joka haluaa hyppiä, pomppia, tanssia ja juosta eteenpäin, väsymättä ja hengästymättä.

Jos ei pysty ymmärtämään, miksi hitaampi menijä haluaisi osallistua juoksutapahtumaan ja olisi saavutuksestaan iloinen, herää kysymys että eikö se kovaa juokseminen anna näistä asioista mitään?

Luoja varjelkoon minua kovilta kilsavauhdeilta ja korkealta laktaattikynnykseltä jos näin on!

 *

Jos hieno juoksukokemus kiinnostaa ja 2:30 on sinulle sopiva vauhti, niin tule peesiini Helsinki Half Marathonilla 6.6. Maalissa saa juhlia onnistumistaan ja ottaa niin paljon kuvia kuin sielu sietää! Muillekin vauhdeille löytyy hyviä jäniksiä, kahteen tuntiin kirittää henkilökohtainen suosikkini..!

Mikäli haluat ottaa vielä rauhallisemmin, niin Pullukka Run puolimaratonilla 11.7. on neljän tunnin maksimiaika.

P.S. Kunhan selittelet laiskimus, juoksisit kovempaa! Vai? Palaan pian aiheeseen!

***

One thing I keep on wondering. Why so many fast runners whine about their fellow joggers being so slow? Like how that's your problem? You'll seem even faster when we come around!

Kommentit (15)

16/15 | 

Sä oot just tän takia mun suosikeista suosikein.

Jännästi muuten tähän juoksuun liittyy (yhä) ainakin itselläni kaikenlaista epävarmuutta, jossa juuri tuollaisten kommenttien kuuleminen tuntuu yllättävän kurjalta. Ja kun en vain voi tajuta, miten sen on keneltäkään pois, että olen hidas. Sillä sitähän mä olen, mutta olen myös juoksijana onnellinen ja juoksutapahtumia täyttävä tyyppi. Sekö ois parempi, että tapahtumissa kävisivät vain ne muutamat, jotka täyttävät tiukat laatukriteerit, etteivät kaiken maailman tavikset tulisi pilaamaan kunnon juoksijoiden meininkejä?

Sillä osallistujamäärällähän sitä nimittäin varmasti niitä kisoja järkättäiskin.

 

-Liina

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
17/15 | 

Kiva :)

Mullakin liittyy, ja muistan hyvin miten paljon enemmän liittyi joskus aiemmin. Mulla on ollut pari kertaa ihan realistinen pelko olla tapahtuman viimeinen maaliintulija, ja se on ollut tosi ahdistavaa. Että ihmiset kattoo, että mitä toi tuli edes tänne kun se on noin hidas. Onneksi olen uskaltanut mennä kuitenkin!

Mulle itselleni on ihan sama jos jotakuta ärsyttää se, että mä ramppaan tapahtumissa vaikka tuskin koskaan tulen juoksemaan kovia aikoja. Mutta mua harmittaa se, että tällaiset asenteet vaikuttaa siihen, että uskaltaako joku mennä tapahtumaan tai kenties edes aloittaa juoksemista.

Entisaikaan järkättiin esim. HCM niin, että siellä oli mukana vain suht kovaa juoksevia. Tapahtuma oli tosi paljon pienempi. En mä näe mitään itseisarvoa siinä, että vaan jotkut 3:30 maratoonarit voi osallistua, mutta kyllähän tätä ihan yleisesti paheksutaan että on ihan lepsuiluksi mennyt :D

 

18/15 | 

Voi vihtori ihmiset on kyllä ihan pössöjä noitten juoruamistensa kanssa. =D Juoksu on parasta.

Kaikista parasta on kun ihmiset liikkuvat ja se, että tavalliset kuntoilijat voi osallistua tapahtumiin, että ei tartte olla mikään proo.

jaanaba.fitfashion.fi

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
19/15 | 

No siis näinpä! Inhoan lausahdusta mitä se on sulta pois, mutta tähän se kyllä sopii :D

20/15 | 

En mä tiedä mitä foorumia olet lukenut, mutta jos samoja kuin minä niin olet ymmärtänyt lukemasi väärin. "Hitaista" juoksijoista valitettiin, koska he olivat ilmoittautuneet kuntotasoaan kovempaan lähtöryhmään. Lähtöryhmän sai valita itse asettamalla tavoiteajan ja monet asettivat tahallaan liian kovan tavoiteajan päästäkseen nopeampaan ryhmään, jotta heidän ei itse tarvitsisi ohitella ketään. Eli hyvinkin itsekkäistä syistä. Kun tällaisia ihmisiä on riittävän paljon niin se aiheuttaa suurta tungosta keskuspuiston kapeilla teillä. Realistisesti aikatavoitteensa asettaneet joutuivat ruuhkaan eivätkä ehkä pystyneet juoksemaan täysin omaa juoksuaan. Miksi sellaisesta toiminnasta ei saisi älähtää?

Ja Martinaa mollattiin, koska oli ottanut surrealistisen tavoitteen (1:30) ja jäänyt siitä puoli tuntia. :) Hänenkin juoksuaikaansa monet (mielestäni lähes poikkeuksetta kaikki) kyllä kehuivat ja kyllähän se 2h on todella hyvä, etenkin kun oli kramppiongelmiakin ollut. Hänellä vaan oli liian kova aloitusvauhti, minkä näkee väliajoista ja liian kova tavoite, koska oli jäänyt siitä ~5 minuuttia jo ensimmäisellä väliaikapisteellä, vaikka vauhti oli siitäkin hyytynyt roimasti loppua kohti. Miksi tätä asiaa ei saisi sanoa julkisesti? Pitäisikö vain olla hiljaa? Tuokin on sellaisia asioita, joista moni voi ottaa opiksi. Itsellesi hyvään suoritukseen kannattaa asettaa realistinen tavoite, jos jotain tavoitteita aikoo asettaa ja lisäksi ehdottomasti kannattaa aloittaa maltillisella vauhdilla, jotta väsy ei tule liian aikaisin. Tottakai saa ja pitää kävellä jos siltä tuntuu, mutta onhan se tasapainoinen ja tasavauhtinen suoritus itsellekin varmasti mielekkäämpi.

En ole itse nähnyt kenenkään valittavan siitä, että on hitaampia tai nopeampia juoksijoita. On vain valitettu tuosta lähtöryhmävalinnasta ja epärealistisesta tavoiteajasta. Tietysti jos on lukenut kommentteja läpi sormien, niin oikea pointti on saattanut jäädä huomaamatta. Lisäksi jos olet lukenut jotain iltalööppilehtien kommenttipalstoja, niin niistä en tiedä mitään. Oletusarvoisesti sanoisin, että niitä ei kannata lukea. Trolleja ovat.

Itse olin reitin varrella kannustamassa juoksijoita, ensimmäisestä vihoviimeiseen. Se oli hauskaa, ja kiva huomata, että simppeleillä kannustavilla huudoilla sai virtaa niihin kaikkein väsyneimpiinkin. Olen siis samaa mieltä kanssasi siitä, että kannattaa lähteä juoksemaan vauhdilla kuin vauhdilla, mutta olen myös sitä mieltä, että suurin osa ainakin liikuntaa harrastavista ihmisistä on tässä asiassa kanssamme samoilla linjoilla. 

t. Jarkko

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
21/15 | 

Nämä kommentoinnit olivat pääasiassa muualta kuin foorumeilta. Ja niilläkään ei tänä vuonna osunut silmään valitusta siitä, että pitää tunkea nopeampien ryhmään tukkeeksi vaan nimenomaan siitä, että mitä järkeä on lähteä jos ei pysty juoksemaan kovaa. Lähtöryhmäasia on täysin relevantti, mutta eri juttu.

Toi Martina taas....me ollaan varmaan samassa ryhmässä? Siellä puhuttiin epärealistisesta aikatavoitteesta, ja siitä olen ihan samaa mieltä. Joko tavoite on tehty pitkän aikaa sitten, tai sitten ei ole ihan hahmotettu, että millainen juttu se puolikas on. Asiasta voi toki puhua, ja kyllähän "taviksienkin" keskuudessa on tosi yleistä uskoa älyttömiin tavoitteisiin koska "kaikki juoksee sellaisia aikoja" "se on ihan helppoa" "ei se niin pitkä matka ole" jne. Taisi mun oma arvio ekalla puolikkaalla heittää puoli tuntia myös, ja viimeiksinkin heitti 10 min :) Mutta mä viittasin ihan toiseen keskusteluun kuin tähän.

Vielä jos keskustelupalstoja miettii, niin olkoon trolleja, mutta tällainen kommentointi kuitenkin oikeasti vaikuttaa ihmisiin. Musta on tärkeää sanoa, että ihan tuubaa moiset väitteet, vaikka ne olisi sanottu provosointitarkoituksessa. Siihen sohvalle jäämiseen kun harva tarvitsee rohkaisua, mutta lenkille saati kisaan lähtemiseen voi ihan todella tarvita.

Mäkin uskon, että suurin osa on sitä mieltä, että joka vauhti on hyvä. Mutta muutama pitää vielä käännyttää ;)

 

 

22/15 | 

Aivan loistava kirjoitus! Itse juuri kirjoitin Päivi Susanna's blogiin uudesta juoksuharrastuksestani. Vaikka muuten liikun paljon, juokseminen on aika oma juttunsa, vieläpä sellainen mitä en uskonut koskaan voivani harrastaa. Olin kohtuuttoman ylpeä, kun pari viikkoa sitten onnistuin hölkkäämään/juoksemaan (missä se raja meneekään?) kokonaisen tunnin, edeten 8km. JOS edes jaksaisin juosta puolikkaan, aikaa menisi siis hyvän matkaa kolmatta tuntia. Joidenkin mielestä ilmeisesti juokseminen on harrastus, jota ei saa koskaan aloittaa, siinä pitää olla hyvä jo syntyessään ;) 

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
23/15 | 

Mulla oli ihan sama luulo :)

Ilmeisesti joo, ihan älytön ajatus. Missään muussa lajissa ei taideta puhua samalla tavalla, että vain tosi hyvät saisivat harrastaa.

Mahtavaa että olet aloittanut juoksemisen! Tsemppiä treeneihin :)

 

24/15 | 

Asiaa! Olin ihan kauhuissani kun tuolla mollattiin Martinan aikaa. Sehän oli oikein, oikein hyvä. Itsellä meni vartti kauemmin ja oli pirun hankalaa. Oon sentään juossut aiemminkin ja tiesin mille alan, reitti oli upouusi. 

http://sannamamainprogress.blogspot.fi/2015/05/radiohiljaisuutta.html

Mää olin varmaan niitä hirveimpiä mänkijöitä siellä koko matkalla... Kuinkahan moni himojuoksija tarumatisoitui. Ja siltikin, seuraavalle puolikkaalle tähtään syyskuussa ja tavoite on kahden tunnin alitus, vuoden päästä Koko Mara. 

Kyllä sinne reitin varrelle mahtuu hitaammatkin menijät, ihanaa kun ihmiset liikkuu! Kun on meitä hitaampiakin niin silloinhan ne piirikunnalliset tähdet oikein loistaa;)

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
25/15 | 

Niinpä, hyvä aika minustakin, itse en ole samaan päässyt vaikka olen yrittänyt monta vuotta :D

Ja joo, eipä sitä tiedä mitä reitillä tulee vastaan vaikka olisi enemmänkin juossut. Joinain päivinä on syystä tai toisesta tosi vaikeaa.

26/15 | 

Kiitos, taas kerran loistava kirjoitus. Pääasia, että porukka liikkuu, haastaa itsensä ja kokee onnistumisia.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
27/15 | 

Kiva että pidit :)

Ja nimenomaan näin! Tuskin ne nillittäjätkään ovat sitä mieltä, että olisi parempi, että hitaat eivät liikkuisi ollenkaan.

28/15 | 

[quote author="Vierailija" time="20.05.2015 klo 11:28" Joidenkin mielestä ilmeisesti juokseminen on harrastus, jota ei saa koskaan aloittaa, siinä pitää olla hyvä jo syntyessään ;) 

[/quote]

Ilmeisesti kyllä! Onneksi en seuraa mitään palstoja tai ole muutenkaan perillä näistä nillittäjistä, enhän muuten uskaltaisi lähteä rupuvauhdillani lainkaan lenkille! Saati sitten juoksutapahtumiin.

 

Hyvä blogikirjoitus Fitness Führeriltä, kuten yleensä. :)

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
29/15 | 

Parempi ollakin lukematta ja kuuntelematta :D En mäkään kehtaisi juosta jos noita rupeaisi kuuntelemaan.

Kiva kuulla, että pidit :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rentoa jutustelua ja ärhäköitä kannanottoja liikunnasta ja sen lieveilmiöistä. Blogia pyörittää kirjoittamisen ja liikunnan parissa työskentelevä Sofia Kilpikivi, joka juoksee pitkiä matkoja siksi, ettei joutuisi juoksemaan kovaa.

 Seuraa blogiani >

 

 

 

 

 

 

 

Fitness Führer somessa:

fitnessfuhrerblogi@gmail.com

Instagram @fitnessfuhrer

Facebook

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012