En käsitä mistä näitä päähänpistoja aina tulee. Nyt olen keksinyt, että avantoon pitää päästä.

Harmi, että keksin sen tässä vaiheessa talvea, jolloin täällä Helsingissä ovat jäät jo lähteneet. No vesi on edelleen jäätävää, joten kaipa se lasketaan, vaikka kiinteä olomuoto olisikin jorpakosta kadonnut.

Muutama muukin ongelma tässä on matkassa. Kuten esimerkiksi se, että inhoan kylmää. Ja pelkään vettä. Nämä ratkeavat helposti, sanon tässä julkisesti että menen jonkkaan, niin en sitten enää kehtaa olla menemättä. Kai.

Mikäs siinä on köllötellessä. Kuva Wikipedia.

Muut ongelmat ovat kiperämpiä. Ensinnäkin: minne pääsen avantoon? Yritin googlata, mutta sivustoilla oli vanhentuneita linkkejä ja väärää tietoa. Sauna saisi olla, ja sijainti mielellään länsipuolella Helsinkiä. Tarvittaessa lähden kyllä kauemmaskin, jopa ulos kaupungista.

Toiseksi mietin, että miten siellä toimitaan? Joissain kuvissa avantouimareilla on pipo. Kuuluuko se siihen juttuun? Entäpä sandaalit? Jo hankeen mennessä tulee ikävä paleltumatuntu varpaisiin, joten onko hyvä ottaa läpsykkäät rantaan tallustelua varten?

Kolmanneksi, miten kauheaa se on? Ehkä olisi parempi unohtaa koko juttu?

P.S. Nuorempi lapseni haluaisi myös avantoon. Koska hän kuulemma on jääkarhu. Mutta ei sinne varmaan voi kuusivuotiasta viedä, ainakaan ilman että päätyy tekemisiin lastensuojelun kanssa?

***

I want to swim in icy water. Why on earth, I do not know.

Kommentit (18)

Lotta Katariina
19/18 | 

Mun piti mennä Kuusijärvelle avantoon mut en oo vielä saanut aikaiseksi! Siellä on sauna ja hyistä vettä! Mennäänkö yhdessä? :D

iinaem
21/18 | 

Itse olin ehkä noin lapsesi ikäisenä avannossa, omasta tahdosta. :'D Eli sinne vaan jos uskaltaa/haluaa, aikuiset voi vaikka 'dipata' veteen niin hyvin se sujuu. Pipoa en itse muistaakseni ole koskaan käyttänyt (täällä Englannissa ei ole jostain syystä oikein tullut avannossa uitua eli edellisestä kerrasta on aikaa...), mutta jonkinlaiset tossut on kyllä hyvä olla matkassa mukana, ainakin oman varvastuntuman mukaan. Kauheaa avantouinti ei missään nimessä ole, aluksi kannattaa kokeilla ihan vaan kastautumalla ja jos sekin on jo ihan kamalaa niin sitten sen voi unohtaa. Mutta jos tykkäät niin sitten vaan uimaan vähän pidempiä matkoja jne. :) (Äitini on harrastanut avantouintia SM-kisatasolla, joten väitän jopa tietäväni mistä puhun aina silloin tällöin.)

jenniree
22/18 | 

Ei ole kauheaa, on ihanaa! Mä en ole enää käynyt kuitenkaan, se kävi tylsäksi (?!) ja päätin pitää taukoa parempien kiksien toivossa. Olen siinä käsityksessä että avantoon saunamahdollisuudella pääsee kertamaksulla näillä seuduilla vain tuolla Kuusijärvellä, että sinne vaan ja jääkarhu mukaan!

Aasara
24/18 | 

Olen kuullut että Seurasaaressa pääsisi avantoon ja saunaan?

Oon kyllä melkein valmis lupaamaan, että mua ei kuuna kullan valkeana saa avantoon. :D Mutta koskaan ei pidä sanoa ei koskaan...

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
25/18 | 

Helsingin uimarit pyöritti siellä ennen avantouintipaikkaa, mutta en tiedä mitä sille tapahtui kun HU luopui siitä. Mäkin olin ennen että ei ikinä, mutta jotenkin se silti alkoi kiinnostaa... 

laiturilla
27/18 | 

Hei jee! Mie tutustuin avantomaailmaan viime talvena, ja nyt olen onnellisen koukussa. Valitettavasti en osaa neuvoa eteläsuomalaisia avantopaikkoja, sillä oma lähiavantoni sijaitsee Joensuussa. Mutta tässä vähän pohjoiskarjalaisia ohjeita avantokävijälle. Pidätän oikeudet olla väärässä valtakunnallisella tasolla.

Tossut on hyvä olla, mutta lähinnä sitä varten, että matka saunasta sinne avantoon voi olla jalkapohjille jäätävä. Ilman pro-avantotossuja pärjää kyllä hienosti. Itse läpsyttelen varvastossuilla laiturille, jätän tossut siihen ja pulahdan järveen ilman niitä. Sit tossut takaisin jalkaan ja pois.

Hattua en ole koskaan käyttänyt.

Mulle opetettiin, että vaikka se saunan lämpö heti alkuun kiinnostaisi enemmän kuin jäätävä järvi, kovat tyypit käy ensin nopeasti pulahtamassa järvessä ja menee sitten vasta saunaan. Näin olen toiminut. Se on kamalaa. Toisaalta osaa kivasti arvostaa sitä saunan lämpöä sitten.

Ensipulahduksen jälkeen käyn yleensä neljä tai viisi kertaa pulahtamassa järveen, ja välissä sitten kunnon lämpö hipiään saunassa. Viimeinen pulahdus tapahtuu juuri ennen poistumista, niin saa saunan hiet huuhdottua. Kuulostaa pahemmalta kuin mitä on.

Meillä ei Joensuun jääkarhuilla ole sellaista luksusta kuin lämmin suihku (tai siis on, mutta siitä pitäisi maksaa ekstraa), mutta se onkin lällärien hommaa. Kotiin mentyään voi sitten käydä suihkussa.

Sitten vielä pari etikettiasiaa, jotka pätevät ainakin meillä täällä. Kuulostavat kyllä järjen ohjeilta, joten miksei voisi soveltaa myös muualla: Saunaan tultuaan ei saa ensimmäiseen minuuttiin heittää löylyjä. Saunassa ei jauheta politiikasta tahi uskonnosta. Ja saunaan ensimmäistä kertaa tullessa ja vikaa kertaa lähtiessä tervehditään ihmisiä.

Ja ai niin, kyllä tuolla meillä käy lapsosiakin! En tosin muista, hyppäävätkö avantoon vai puljaavatko saunassa vain.

Näillä puhein siis tervemenoa avantoon! Se on ihanaa.

Mindemin
28/18 | 

Oi, avannossa käynti oli hauskaa! Minä kävin ala-asteikäisenä isosiskon matkassa, joten kaipa sen kuusivuotiaankin voi viedä jos itse haluaa :) pipo kannattaa olla ja ihan vaikka tavalliset sukat jos ei halua varpaitaan palelluttaa laiturilla :) minulla oli tosiaan alkuun tavalliset sukat ja myöhemmin panostin muutaman euron sellaisiin sukelluspukukangasta oleviin uintitossuihin, jotka oli tosi hyvät ja kestävät.

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
29/18 | 

Joo Kuusijärvelle täytyy lähteä!

Kuulostaa kyllä vähän oudolle, että avantouinti käy tylsäksi :D Ehkä saavutit jonkun zen-mestari-tason :D

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015
31/18 | 

Kiitos vinkeistä! Hui kuulostaa kyllä aika pelottavalta mennä suoraan avantoon, ja samoin tuo että lopuksi mennään! Täytyy nyt katsoa, että mitä sitä uskaltaa... Voi olla, että päädyn kurkkimaan avantoa saunan ikkunasta :D

Uraäidin Ruuhkavuodet
34/18 | 

Hitsi, ehdin nyt vasta kommentoimaan... Ellei avantoa ja uintikaveria ole vielä löytynyt, ota yhteyttä! Vien sut mielelläni kokeilemaan vakioavantoamme. Se tosin sijaitsee täällä Länsi-Uudellamaalla, kehä III:n paremmalla puolella.
Itse olen ihan hulluna avantoon ja uskon täysin kaikki sen terveysvaikutukset! Olen tänä talvena käynyt avannossa (ilman saunaa, tietenkin) keskimäärin joka toinen päivä ja yhtään flunssaa en ole sairastanut. Lisää hehkutusta omassa blogissani: http://uraaidinruuhkavuodet.blogspot.fi/2015/02/jainen-vesi-on-kiireisen...

Hylje
35/18 | 

Moikka!

Itse käyn yleensä avannossa ilman saunaa, mutta välillä on kiva pulikoida oikein pitkän kaavan mukaan saunan kanssa. Suurin osa pk-seudun avantosaunoista perustuu seuran jäsenyyteen, mutta ainakin Oittaalle, Kuusijärvelle ja Merihaan kulttuurisaunaan pääsee myös kertamaksulla. Itselleni uusi tuttavuus on soutuseura SMARKin Avantosaunaankin, jota pääsee kokeilemaan muutaman kerran viikossa myös ei-jäsenet. Samassa yhteydessä on mahdollista kokeilla soutuspunningiä, joka on ihan mahdottoman hauskaa. Sunnuntain spinning on kaksituntinen, eli lähes maraton-luokkaa. Etkös sinä sellaista kaivannut?

Itse viihdyn avannossa aina melko pitkään, ja se onnistuu (ainakin minulta) vain avantotossujen ja -hanskojen kanssa. Ei sellaisia kuitenkaan yhtä kokeilukertaa varten kannata hankkia, kunhan on jotkut tossut jotka jalassa kävelee rannalla. Jos sitten innostuu lajista, kannattaa tossut ja hanskat ehdottomasti hankkia, ne kun tekevät uimisesta paljon miellyttävämpää (ei ala niveliä särkeä).

Vielä lopuksi voin lastensuojelun sossua kertoa, ettei avantouinti ole varsinaisesti lastensuojelullinen huoli :-) . Omakin mukulani on käynyt avannossa useita kertoja. Tärkeää on olla lapsen lähellä hänen mennessään avantoon, sillä kylmässä saattaa iskeä pikku paniikki.

Elikkä rohkeasti vaan avantoon sekä äiti että jääkarhunpentu.

marile
36/18 | 

Jos et ole vielä mennyt, mene ihmeessä! Itse mulla oli raskauden ja lapsen saamisen takia pitkä tauko. Pari kuukautta sitten aloitin uudelleen ja muistin taas, että avanto on ehdottomasti paras palautumiskeino, jonka tiedän. Avannon ja saunan jälkeen on palautunut sekä kroppa että pää.

Ja se ei ole kauheaa, paitsi ehkä ekalla kerralla juuri ennen veteen astumista. Kauheaa on palella bussipysäkillä varpaat märkinä, kun loska lentää naamaan. Avannossa on kylmä, mutta se ei ole verrattavissa mihinkään muuhun. Tiedät, kun olet kokeillut. :-)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rentoa jutustelua ja ärhäköitä kannanottoja liikunnasta ja sen lieveilmiöistä. Blogia pyörittää kirjoittamisen ja liikunnan parissa työskentelevä Sofia Kilpikivi, joka juoksee pitkiä matkoja siksi, ettei joutuisi juoksemaan kovaa.

 Seuraa blogiani >

 

 

 

 

 

 

 

Fitness Führer somessa:

fitnessfuhrerblogi@gmail.com

Instagram @fitnessfuhrer

Facebook

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012