www.pixabay.com

Itse olen ollut jo pidempään kiinnostunut kaikesta perustuloon liittyvästä. Olen lueskellut aiheesta jonkin verran, mutta en kuitenkaan ole aiheen asiantuntija. Minusta oli kiinnostavaa, että Suomessa tehtiin perustulokokeilu. Itse en tietenkään päässyt siihen osallistumaan, koska minulla on vakituinen toimi. Enkä myöskään tunne ketään, joka siihen osallistui.

Sen verran mitä nyt olen tästä ja muista maailmalla tehdyistä kokeiluista lukenut niin ilmeisesti perustulon suurimmat hyödyt ovat olleet hyvinvointia lisääviä. Perustuloa saaneiden terveys ja mielenterveys ovat kohentuneet. Tämä varma kuukausittainen tulo on tuonut vakautta heidän elämäänsä. On voinut rauhassa keskittyä työnhakuun, kun talousasiat ovat olleet vakaammalla pohjalla.

Mielestäni olisikin ihanteellista, että kaikille yli 18-vuotiaille alettaisiin maksaa perustuloa. Nuorilla olisi tällöin helpompaa aloittaa oma elämänsä ja vanhempien ei tarvitsisi niin paljon murehtia heidän pärjäämistään. Ja onhan se kivaa, että vanhemmillekin jäisi enemmän rahaa omaan elämäänsä.

Perustulon lisäksi pitäisi tietenkin olla asumistuki ja täydentävä toimeentulotuki. Lapsilisät ja elatustuet voisivat säilyä sellaisinaan. Opiskelijat voisivat edelleen tarvittaessa nostaa opintolainaa. Tämän pidemmälle en ole asiaa pohtinut.

Itse käyttäisin saamani perustulon työaikani lyhentämiseen. Alkaisin tehdä 80 % työaikaa. Se lisäisi kyllä terveyttäni ja mielenterveyttäni. Minua huojentaisi myös tieto siitä, että lapseni saisivat joka kuukausi tililleen perustulon, jonka avulla pääsevät kyllä eteenpäin elämässään.

Perustulon arvioidaan tulevan kalliiksi yhteiskunnalle. Minä taas arvelen, että perustulolla voisi tulla jopa säästöjä. Ihmiset olisivat terveempiä ja hyvinvoivia. Ja kyllähän nuo Kelan nykyisetkin etuudet maksavat. Eivät ne ilmaisia ole.

Taitaa vain olla niin, että ihmisten ei haluta saavan rahaa näin helpolla. Arvelen sen olevan syy siihen, miksei perustuloa vielä ole alettu maksaa.

Mitä mieltä sinä olet perustulosta?

 

Kommentit (3)

Nurje
4/3 | 

Kannatan perustuloa ehdottomasti. Ihan yksinkertaisesti siitä syystä, että nykyinen systeemi on äärimmäisen passivoiva ja täysin syystä. Mietitäänpä ihmistä, jonka tulot ovat tällä hetkellä riippuvaisia nykyisestä mallista, johon kuuluu työmarkkinatuki, asumistuki ja toimeentulotuki. Käytännössä hänelle ainoa järkevä tapa päästä tilanteestaan eteenpäin, on kokopäivätyö. Kuitenkin elämme maailmassa, jossa osa-aikaisuus ja keikkatyöt lisääntyvät jatkuvasti ja kokopäivätöitä on aina vaikeampi löytää. Kuvailemallani tavalla elantonsa saavan ihmisen ei kannata ottaa osa-aika-, tai keikkatyötä. Miksikö? No siksi, että asia menee sen jälkeen aivan järjettömäksi byrokratiaviidakoksi, jonka selvittelyaikojen pituuden takia ihminen saattaa joutua käytännössä olemaan pitkiäkin aikoja ilman kunnollisia tuloja. Aina tarvitaan selvitystä, selvityksen lisäselvitystä, jne. Hyvällä tuurilla saat vain hiluja parin kuukauden ajan. Kuulostaisiko se mukavalta, stressittömältä elämältä? Ei. Tuskin kukaan haluaa lähteä työelämään tietäen, että kohta menee talous totaalisen kuralle.

Perustulon tapauksessa ihmisellä olisi enemmän vapauksia ottaa vastaan keikkatyötä tai osa-aikatyötä, ilman, että se tuo valtavasti riskejä. Jos siis ihan aidosti haluamme, että ihmisillä on paremmat mahdollisuudet päästä kiinni työelämään, perustulo olisi todella hyvä vaihtoehto. Eikä edes työllisyys ole tässä mielestäni se tärkein tekijä. Nykyinen malli luo myös valtavasti ahdistusta ja henkistä pahoinvointia. Tunnetta, että työtön ihminen on toisen luokan kansalainen. Jos emme pysty näkemään isossa mittakaavassa tapahtuvaa henkisen hyvinvoinnin lisääntymistä positiivisena yhteiskunnallisena tekona, silloin kannattaa miettiä, mikä on pielessä.

Mikäli asiasta on vielä epäileväinen, kannattaa vaikkapa verrata työssäkäyvän ja työttömän tilannetta niinkin arkisessa asiassa, kuin yllättävässä rahanmenossa. Töissäkäyvä ihminen, otetaan esimerkiksi vaikka minä, voin yrittää helpottaa tilannetta seuraavin keinoin:

- voin tiedustella extratyön mahdollisuutta, tunti siellä täällä voisi auttaa paljonkin tilanteeseen
- voin myydä jotain omistamaani vaikkapa kirpputorilla
- voin vaikkapa kutoa villasukkia ja myydä niitä, saadakseni hieman lisärahaa

Mikään näistä ei ole käytännön tasolla kannattavaa työttömälle. Mikäli hän ottaa pari tuntia keikkatöitä, se vaikuttaa negatiivisesti hänen tulojensa säännöllisyyteen. Mikäli hän myy jotain omistamaansa kirpputorilla, summa vähennetään toimeentulotuesta. Samoin käy kudottujen villasukkien. Melkoisen passivoiva ja nurkkaan ajava malli siis.

Uskon myös, että se, ettei suuria työllistymiseroja perustulon takia nähty, ei tarkoita vikaa perustulossa, vaan siinä, että työmarkkinoiden tilanne on raaka. Työn saaminen ei ole helppoa. Mutta pidemmällä tähtäimellä uskon, että vaikutukset alkaisivat näkyä myös työllistymisessä, kun saamme konkreettista näyttöä siitä, miten perustulo voi ihmistä aktivoida ja vähentää riskejä.

Kyllä, menoja perustulosta tulee. Mutta uskon, että sen hyödyt ovat todellakin sen arvoisia.

Vierailija
5/3 | 

"Kannatan perustuloa ehdottomasti. Ihan yksinkertaisesti siitä syystä, että nykyinen systeemi on äärimmäisen passivoiva".
Juuri näin! Perustulo ratkaisisi todella monta nykyjärjestelmän ongelmaa. Tosin sen täytyisi olla riittävän suuri (800 euroa?), että se todella tpimisi ja sen lisäksi pitäisi säilyttää joitakin muita tukimuotoja. Esimerkiksi vammaisetuudet eivät saisi joutua leikkuriin tämän takia. Kannatan mallia, jossa perustulo verotetaan pois hyvintoimeentulevilta.

Vierailija
6/3 | 

Kannatetaan! Nykyään jokaisesta päivärahasta saa taistella. Sairauttaan joutuu perustelemaan kuukaudesta toiseen, vaikkei mikään olisi muuttunut. Se rasittaa henkisesti.
Työttömät opiskelijat yrittävät pärjätä lainoilla ja ne jotka on töissä pärjätäkseen omillaan, laskevat tarkkaan, etteivät menetä opintotukiaan.

Luulen vahvasti, että yhteiskunta voisi paremmin, ja voisi myös paremmin, koska ihmisillä olisi varaa kuluttaa. Raha pyörisi.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Elämän keskivaiheilla blogissa pohditaan kaikkea maan ja taivaan väliltä, mitkä liittyvät omaan elämääni. Olen tällä hetkellä elämän muutosvaiheessa, jossa lapset eivät enää ole pieniä, vaan molemmat jo opiskelijoita, joista toinen ei asu enää kotona. Haluan elää laadukasta ja monipuolista aikuisen naisen elämää. Tule seuraamaan elämääni. <3

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
Toukokuu
Huhtikuu

Kategoriat