www.pixabay.com

Reilu kaksi vuotta sitten olin lähes täysin velaton ihminen. Minulla oli tuolloin vain opintolainaa ja pankin pieni kulutusluotto. Olin maksanut muut isommat velkani pois ja olin oppinut elämään varojeni mukaan. Pärjäsin joten kuten kahden teini-ikäisen pojan kanssa elättäen heitä 2000 eur nettotuloillani.

Mitään kallista ei kuitenkaan ollut varaa tehdä. Esim. matkoja jne. Säästäminen ei myöskään onnistunut, kaikki rahat menivät elämiseen. Elämä oli kuukaudesta toiseeen sitä samaa, mitä se oli ollut aina.

Keväällä 2016 tarvitsin uuden pyykinpesukoneen. Minulla ei ollut rahaa ostaa sitä käteisellä. Joten ostin sen sitten luotolla. Mietin tätä jonkin aikaa ennen kuin tein ostoksen. Tunnen itseni ja tajusin jo siinä vaiheessa, että nyt olin taas antanut itselleni luvan ostaa luotolla.

Hiljakseen huomasin jälleen ostelevani kaikkea tarpeellista ja tarpeetonta luotolla. Kun se kerran oli mahdollista. Ajattelin ei huolta huomisesta asenteella. Aina välillä järjestelin luottojani. Mutta nyt huomaan vain lisänneeni velkojeni kokonaismäärää.

Tällä hetkellä suunnittelen, että alan soveltaa lumipallotekniikkaa omaan tilanteeseeni niin, että alan lyhentää pienintä velkaani +50 eur/kk. Tällä tavalla saan sen nopeammin maksettua pois. Siitä sitten vaan jatkaen kohti sitä isointa velkaa.

Aion myös vielä jotenkin järjestellä näitä luottojani. Takuusäätiön velkaa en halua, koska sitten olen luottotiedoton monta vuotta. Uskon tilanteeni helpottavan, kun molemmat lapseni ovat aikuisia. Silloin voin lyhentää velkojani kuukaudessa enemmän. Jätän itselleni rahaa tilille vain vuokraan ja välttämättömään elämiseen.

60 v aion olla velaton. Ja siinä iässä toivottavasti olen jo läksyni oppinut. Alan elää varojeni mukaan. Velaton vanhuus on varmasti oikein järkevää. Eläkkeet kun ovat niin kovin pieniä.

Onko muilla samoja kokemuksia?

 

Kommentit (9)

Kädestä suuhun -eläminen velka...
10/9 | 

Lumipallotekniikka on varmasti hyvä keino, kyllä se siitä lähtee rullaamaan! :)

Olen hieman eri kannalla velkaantumisen syystä. Useimmiten taustalla on se, ettei budjetoida velkaa mukaan, jolloin mennään miinukselle (eli otetaan se velka, jota ei pysty budjetissaan maksamaan). Jotta elämän yllätyksiin, kuten hajonneeseen pesukoneeseen pystyisi varautumaan, olisi oltava säästöjä, joita yllättävän moni ei budjetoi ja säästä taloudessaan, vaan se mikä palkkapäivänä tulee, kulutetaan.

Otin kummitätini vinkistä nuorempana tavoitteeksi säästämisen puskurirahastoon, mikä oli käytännössä 20 €/kk siirto säästötilille. Ideana oli, että sieltä ei otettaisi rahaa kuin hätätilanteessa. Tämä neuvo on säästänyt minut velanotolta paitsi nyt kun budjetoin asuntolainan, jota maksan niin että kuitenkin samalla jää hieman rahaa säästöön.

Elämän keskivaiheilla
Liittynyt27.8.2017
11/9 | 

Olen kyllä säästänytkin elämäni varrella, mutta aina vaan ne säästöt on tarvinnu nostaa käyttöön. Nyt ei tarvi säästääkään kun kaikki ylimääräinen menee velkoihin.😁

Vierailija
15/9 | 

Sinulla näyttää olevan halu pysäyttää velkakierre ja vähentää velkataakkaa niin eikö tuossa tilanteessa kannata nimenomaan lopettaa uusien velkojen ottaminen. Eihän sitä kannata turhaan velkaa kerryttää asioilla, jotka eivät ole välttämättömyyksiä. Totuttuja tapoja on tietysti vaikea muuttaa, mutta pystyt siihen, kun päätät! Tsemppiä!!!

Anni Rahapalleroinen
17/9 | 

Hei. Luin mielenkiinnolla postauksesi. Täällä painitaan vastaavien asioiden kanssa. Itse laskin juuri miten lähden sulattamaan omia lumipallojani, joten linkkaan tähän blogini.

Kovasti tsemppiä lisävelkaantumisen lopettamiseksi! Itse harkitsen vakaasti oman luottokiellon ottamista, ehkäisee laskulle ostamisen lisäksi tehokkaasti identiteettivarkauksia ja on voimassa 2 vuotta.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Elämän keskivaiheilla blogissa pohditaan kaikkea maan ja taivaan väliltä, mitkä liittyvät omaan elämääni. Olen tällä hetkellä elämän muutosvaiheessa, jossa lapset eivät enää ole pieniä, vaan molemmat jo opiskelijoita, joista toinen ei asu enää kotona. Haluan elää laadukasta ja monipuolista aikuisen naisen elämää. Tule seuraamaan elämääni. <3

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
Toukokuu
Huhtikuu

Kategoriat