www.pixabay.com

Itse olen tehnyt nyt n. 10 vuotta kolmivuorotyötä yhtäjaksoisesti. Sitä ennen pyrkinyt tekemään päivätyötä, koska se on ollut pienten lasten yksinhuoltajaäidille parempi vaihtoehto. Tuossa vaiheessa 10 v sitten alkoi taloudellinen puoli olla tärkeämpää, koska lapset kuluttivat jo huomattavasti enemmän. Ja niinkuin jo tiedättekin, minulla ei ole oikein rahat riittäneet vuorotyöstäkään huolimatta.

Olen mielestäni jaksanut ihan hyvin vuorotyötä. Varsinkin silloin, jos se on ollut oikeasti vuorotyötä eikä vain aamuvuoroputkea. Onneksi iltavuoroja ja öitäkin on ollut, että ei joka aamu ole tarvinnut herätä klo 4.45. Aamuvuorot ovat myös yleensä työteliäämpiä kuin illat ja yöt. Ei ole kyllä reilua, jos jotkut tekevät vain ilta- ja yövuoroa ja toiset raatavat aamuissa. Minä tykkään, että kaikkia vuoroja on tasaisesti. Tällä hetkellä tämä toteutuu hyvin minun kohdallani työpaikallani.

Tyypillisimmällään teen kolmen viikon aikana 2 yövuoroa ja 6 kertaa illasta aamuun. Illasta aamuun vuorot ovat toki kuluttavia, mutta on niin paljon mukavampaa tulla vapaalta iltaan tai nukkua aamuvuoron jälkeisenä aamuna pitempään. Minun on mahdollista tehdä näin, koska lapseni ovat jo isoja. Ja olen vielä itse suhteellisen nuori niin jaksan tämäntyyyppistä rasitusta.

Itselläni ei suurempia vaivoja vielä ole. Nukkumisasiatkin on vielä ihan kunnossa. Ylipainoa minulla on ollut jo ennen vuorotyön aloittamista, joten se ei johdu vuorotyöstä.

Olen kuitenkin pohtinut viime aikoina, että olisiko elämäni laadukkaampaa, jos tekisin ihan vaan päivätyötä. Syömiset voisi suunnitella tarkasti ja olisi ehkä mahdollista jaksaa käydä salilla joka toinen päivä. Päivätyötä tekeviä ystäviäkin ehtisi tavata useammin.

Vai olisiko sittenkin vaan mahdollista vuorotyötä tehdessä jättää herkut ostamatta ja tv:n tuijotuksen sijasta käydä lenkillä ja salilla? Onko se vaan omaa mukavuudenhaluani, että istun sohvalla syömässä ja tuijottamassa tv:tä samalla tuhoten terveyttäni? Voiko vuorotyötä tekevä elää terveellisesti?

Kommentit (4)

Vierailija
5/4 | 

Oln tehnyt 35 vuotta vuorotyötä. En oikein ymmärrä tätä jatkuvaa valittamista. Voi ei, taas on kolme aamua peräkkäin. Joutuu raatamaan ja muut saa levätä illassa ja yössä. Mutta jos on iltaa ja yötä, niin samat ihmiset valittaa kohta, että voi ei, taas joutuu tekemään vain iltaa ja yötä ja en jaksa öitä, kun menee unirytmi sekaisin ja särkee päätä ja valivali.

Jos on paljon öitä, niin kaikki valittaa, että minä ainakaan en halua tehdä öitä. Jos sitten muutama ihminen pannaan tekemään yöt, samat valittajat kitisee kohta, että miksi en saa tehdä öitä.

En ole missään muualla kuullut niin paljon valitusta ja kateellisuutta, kuin vuorotyössä. Ja juuri aina niistä vuoroista, mitä muut tekee.Jos on aamuja, niin hirvee paikka, kun joutuu heräämään niin aikaisin. Jos ilta, niin ei oo elämää, ku on ilta. Jos yö, niin kauhee, ku päätä särkee ja pumpusta ottaa valvominen.

Vierailija
7/4 | 

Olen tehnyt työvuorolistoja 15 vuotta periaatteella, että valittaa saa vaan omasta listastaan. Voi sanoa että miks mulla on näin, mutta toisen vuoroista ei saa vinkua ”miks tolla on noin paljon sitä ja tätä....” Meillä vuoroja ei tehdä tasapuolisesti vaan osa tekee aamu- ja osa iltapainotteista, toiset enemmän öitä ja jotkut ei valvo ollenkaan - miten elämäntilanteeseen ja omalle kropalle sopii. Työhyvinvointikyselyissä palaute listoista on positiivista ja sen koetaan lisäävän työhyvinvointia. Mutta ehkä työyhteisöön on tullut sopivasti erilaisia ja eri-ikäisiä ihmisiä, joten tällainen säätö on mahdollista.

mummo
8/4 | 

Tein 27 vuotta vuorotyötä paperiteollisuudessa laboranttina. Ensimmäiset vuodet viisivuorojärjestelmää eli AAAA-IIII-YYYY ja kuusi päivää vapaata. Jossain vaiheessa siirryttiin lyhyeen kiertoon AAIIYY ja neljä vapaata. Näitä työaikamuotoja tehtiin ympäri vuoden säännöllisesti. Ja vuorokalenterin sai koko vuodeksi eli tiesi vuoronsa läpi vuoden. Sopi hyvin minulle koska nukkuminen onnistui ja viikko vapaata kahden viikon välein. Palkka hyvä joten ei valittamista. Nyt valmistuin uuteen ammattiin ja sekin on vuorotyötä mutta epäsäännöllistä siinä mielessä, että vuoroja tulee sekaisin esim. tuo illasta aamuvuoroon mikä tuntuu ikävältä jopa epäinhimilliseltä. Onneksi oma työmatka kestää 10min. Pidän vuorotyöstä vapaa-ajan vaihteluiden vuoksi. Olen niin tottunut vuosien saatossa juhlapyhä työhön, että sekään ei tunnu ihmeelliseltä. Tosin eri aloilla tuossa korvaamisessa pyhä- ja juhlapyhissä on hurjia eroja.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Elämän keskivaiheilla blogissa pohditaan kaikkea maan ja taivaan väliltä, mitkä liittyvät omaan elämääni. Olen tällä hetkellä elämän muutosvaiheessa, jossa lapset eivät enää ole pieniä, vaan molemmat jo opiskelijoita, joista toinen ei asu enää kotona. Haluan elää laadukasta ja monipuolista aikuisen naisen elämää. Tule seuraamaan elämääni. <3

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
Toukokuu
Huhtikuu

Kategoriat