www.pixabay.com

Tätä asiaa olen pohtinut usein. Tuntuu, että suurin osa ihmisistä haluaa pihistellä juuri ruoassa. Sitä parempi ihminen, mitä vähemmän kuluu rahaa ruokaan kuukaudessa. Onko se niin mielestäsi?

Minä asun tällä hetkellä kaksin 17-vuotiaan poikani kanssa. Poika käy vielä lukiota. Hän saa koulussa siis arkisin ilmaisen lounaan koulupäivän aikana. Itse ostan töihin eväitä kaupasta. Esim. kasviskeittoa, banaania ja rahkaa. 

Kotona syömme Sannan ruokakassin ruokia ja ostamme kaupasta leipää, jogurttia / maitoa, juustoa, leikkelettä jne. Hedelmiä tulee kerran viikossa ruokakassin yhteydessä. Ostan joskus myös valmista ruokaa kotiin ja herkkujakin tulee ostettua. Käymme ulkona syömässä muutaman kerran kuukaudessa. 

Meillä siis kuluu ruokaan ja hygieniatuotteisiin rahaa kuukaudessa yhteensä n. 800 eur. Mielestäni ei ole liikaa, jos aikuisen kulutuksella oleva ihminen kuluttaa 400 eur kuukaudessa ruokaan ja hygieniaan. 

Mielestäni syömme aika terveellisesti ja nykyisiä ravitsemussuosituksia noudattaen. Sannan ruokakassissa on aina paljon kasviksia. Kerran viikossa kalaa, kanaa ja kasvisruokaa.

Olen sitä mieltä, että en ala tällä hetkellä yhtään pihistelemään näissä. Vielä muutama vuosi sitten minulla saattoi mennä 1200 eur kolmen ihmisen päivittäisostoksiin kuukaudessa. Muutaman vuoden päästä kauppalaskuni onkin sitten vaan se 400 eur kuukaudessa. Aikansa kutakin.

Paljonko sinun mielestäsi terveelliseen ruokaan saa kulua kuukaudessa rahaa?

 

Kommentit (6)

Vierailija
7/6 | 

Ihan en ymmärrä valitustasi pienistä tuloista ja velkataakasta jos käytätte ruokaan noin paljon rahaa. Meidän nelihenkiseltä perheeltä (2 aikuista, lapset 17 ja 12 v. ) menee ruokaan noin 500€/kk, ja syömme oikein hyvin ja terveellisesti. Mukaan mahtuu myös herkkuja. Jos tulost olisi suuremmat ja kulut pienemmät, saisimme varmasti menemään vaikka 1500€, mutta se tuntuisi aivan älyttömältä. Saisit tuosta summasta nipistettyä varmasti helpostikin 200-300€ ja pystyisit maksamaan velkojasi pois ja lopettamaan valituksen. Kakkua ei voi syödä ja säästää.

Vierailija
8/6 | 

Sinulla on velkaa silmät ja suut täynnä ja silti käytät surutta miltei tonnin kuussa ruokaan ja hygieniaan. En vaan pysty ymmärtämään.

Annamuori
9/6 | 

Meitä on kaksi eläkeläistä ja kolme koiraa. Ehdoton maksimi on 400e/kk. Usein 280e /kk riittää. Seuraan tarkkaan ruokamenoja. Leivät leivotaan itse, mehuja ja hilloja on itseltä sekä sieniäkin on kerätty. Syksyllä on perunatkin omasta takaa. Silloin, kun on vieraita menee vähän enemmän.

Yh-isi
10/6 | 

Mä oon jutellu näistä ihan ammattilaistenkin kanssa. Normaali kahden aikuisen ja kahden alle kouluikäisen lapsen talouden ruokakauppakulut on vajaa 800-1000€/kk. Lasten kasvaessa isommiksi isompikin ja joskus noiden pienten kanssa pääsee allekin. Turha kauhistella vielä tuollaisi laskuja.

Vierailija
11/6 | 

Onhan tuo iso summa. Ja vielä enemmän ihmetyttää, että ajattelet myöhemmin yksinäsi kuluttavan 400 €/kk ruokaan ja hygieniaan. Aiemmassa postauksessa kirjoitat, miten velkataakka painaa, mutta nyt vaikutat puolustelevan omaa tilannettasi ja kirjoitat, ettet aio tinkiä ainakaan ruoasta ja hygieniasta. Olen itse alakouluikäisen lapsen yh, lapsen nälkä ja ruokahalu välillä tuntuu pohjattomalta, mutta kasvaa ja liikkuu niin paljon, että energiaa kuluu. Meillä menee ruokaan ja hygieniaan se 400 €/kk ja siihen sisältyy minun työpaikalla syömä lounas, joka sitten palkasta laskutetaan. Lapsi saa tietysti kouluruuan. Emme silti syö eineksiä, vaan ihan tavallista, monipuolista kotiruokaa, jota teen isoja annoksia kerrallaan ja pakastan. Hedelmiä ja marjoja syömme paljon, marjat olen itse enimmäkseen poiminut. Sinuna miettisin vielä tuota menoerää, mutta toisaalta, itse teet omat valintasi. Silloin sinun täytynee myös hyväksyä se tosiasia, että maksat velkojasi pitempään, kuin ehkä haluaisit.

Tämmöistä
12/6 | 

Mikä on tässä bloggaajan pointti? Aiheet kiertää nyt rataa raha, raha ja raha... Haluaako hän nyt vain seuraajia vai kuinka? Kun näihin postauksiin nyt tuppaa tulemaan kaikista enemmän kannanottoja..
Uskomus vaan menee... jos valitetaan, ettei rahat riitä ja pitäs velkoja saada pois, -kuitenkaan ei olla valmiita laittaamaan tikkua ristiin? Mistä sinä säästät, kun tulee piukka kuukausi, -jätät lainasi lyhentämättä, et maksa vuokraasi vai vingutatko lisää luottokorttia?

Bloggaajalle kysymys, että vastaavasti voisit sinä miettiä, että mitä pahaa on siinä jos ruokalaskut on pienet ja kotona syödään terveellistä kotiruokaa? Oletko ajatellut, että juurikin se ruokalasku on monessa perheessä ainut asia, mistä voidaan säästää? Nyt ei ole kuitenkaan kysymys siitä, että se sinun ostamasi ruoka, jonka ostat kaupasta pihistelemättä olisi terveellisempää kuin näiden jotka sitä itse kotona valmistavat.

Jokainen saa ostaa kaupasta mitä tahansa ja laittaa rahaa ruokaa niin kuin itse haluaa. Valmisruuan ostajakaan ei ole sen huonompi kuin se joka tekee kaiken ruokansa itse, jokainen tehköön niin kuin haluaa. Mutta en näe siinäkään mitään rehvastelemisen aihetta, että on "varaa" ostaa kaupasta mitä tahansa, miettimättä sen paremmin, mitä kaikki maksaa..

Ja sitten toisaalla puhut, että pitää liikkua, pitää ostaa terveellisempää ruokaa ja pitäisi saada lainat maksettua?

Jokainen määrittelee oman perheensä ruokabudjetin. Tähän budjettiin vaikuttaa oleellisesti perheen tulot ja montako henkeä taloudessa on. Pahimpina kuukausina olen itse ruokkinut tuolla 400 eurolla nelihenkisen perheen eikä me nälkää nähty. Itse pyrin ainakin ruuanlaitossa Martta tekniikkaan, se jos mikä on sellainen taito, jolla mennään tosi pitkälle!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Elämän keskivaiheilla blogissa pohditaan kaikkea maan ja taivaan väliltä, mitkä liittyvät omaan elämääni. Olen tällä hetkellä elämän muutosvaiheessa, jossa lapset eivät enää ole pieniä, vaan molemmat jo opiskelijoita, joista toinen ei asu enää kotona. Haluan elää laadukasta ja monipuolista aikuisen naisen elämää. Tule seuraamaan elämääni. <3

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
Toukokuu
Huhtikuu

Kategoriat