www.pixabay.com

Nykyään tuntuu, että säästäminen on muoti-ilmiö, johon kaikki haluavat ja yrittävät osallistua parhaan kykynsä mukaan. Useat haluavat säästää lapsilleen pesämunan esim. laittamalla lapsilisät säästöön. Itse en näin ole voinut tehdä, sillä lapsilisät menivät aina ihan meidän peruselämiseen. Mielestäni lapsilisiä ei välttämättä edes tarvitsisi maksaa perheille, jotka pystyvät ne säästämään. Säästöä tulisi sitten siinäkin. Mutta eipä sellaistakaan asiaa tietenkään millään pysty valvomaan, että kuka käyttää lapsilisät mihinkin. Valitettavasti joku vanhempi käyttää ne myös alkoholiin ja tupakkaan. Toinen äääripää se sitten.

Mielestäni lapsille ei kuitenkaan ole välttämätöntä säästää. Mieluummin olen käyttänyt nekin rahat siihen, että on yhdessä tehty jotain. Olen myös käyttänyt rahaa työajan lyhentämiseen lasten ollessa pienempiä. Tämä on helpottanut omaa jaksamista olla vanhempana.

Minua varten ei ole säästetty rahaa ja tiedän, että en tule juurikaan mitään perintöä saamaan. Minulla kun vielä kaikenlisäksi on kolme sisarusta. Mielestäni rahaa paljon arvokkaampaa ovatkin juuri nämä kolme sisarusta. Ilman heitä elämä olisi kyllä paljon köyhempää. Mikään raha ei korvaa oikeaa ihmistä, joka on kasvanut kanssasi ja kokenut samoja asioita kuin sinä. Heidän kanssaan voin jakaa huolen vanhemmista ja myös kaikki käytännön asiat, mitä joskus sitten tuleekaan.

Joskus pohdin, että tekeekö se minusta huonomman vanhemman, kun en ole pystynyt säästämään lapsilleni? Olisiko lasteni elämä tällä hetkellä jotenkin parempaa, jos olisin pystynyt säästämään lapsilisät heille?

Useimmiten kuitenkin ajattelen, että lapsista on vaan tullut yritteliäämpiä ja kunnianhimoisempia kun ovat tienneet, että omat rahat pitää itse ansaita. Tällä hetkelläkin oppivat koko ajan, että vanhempi ei ole raha-automaatti, josta voi nostaa rahaa aina, kun itseltä loppuu. Oppivat mitoittamaan sen, mihin itsellä on varaa. Ja elämään sen mukaan.

Mielestäni lapsi saa liian helpolla rahaa, jos joku sitä hänelle säästää. Miksi pitäisi täysi-ikäisenä saada vanhempien säästämä pesämuna? Sitten kun on sen tuhlannut niin voikin jäädä odottamaan perintöä, jolla voi kuitata esim. omat velkansa pois. Onpa helppoa!

Ainakaan kenenkään sellaisen ei kannata minua arvostella, joka itse on saanut näin helpolla rahaa. Minä se vaan yritän selviytyä kuukaudesta toiseen omalla työlläni. Ja toivon vielä joskus voittavani Lotossa oikein kunnolla rahaa.

Tällä hetkellä en säästä ollenkaan. On järkevämpää maksaa ensin velat pois. Sitten vasta katson, että pystynkö säästämään koskaan yhtään mitään.

Onko sinun mielestäsi lapsille säästäminen tarpeellista?

 

 

Kommentit (6)

Vierailija
1/6 | 

Minulle on säästetty pesämunaa, samoin sisaruksille. Kaikki ollaan järkevästi rahaa käyttäviä ja säästäväisiä aikuisia, vaikka ollaan ihan perus työpaikoissa töissä. Minulla on myös useampia lapsia ja heille ollaan säästetty pienestä asti myös. Nyt isompien kanssa opetellaan vastikkeellisen kuukausirahan kautta rahan käyttöä ja myös heitä opetan säästämään. Itse olen sitä mieltä, että lainaa otetaan vain asuntoa varten ja ehkä autoa, mutta muuten pitää olla sen verran säästössä, että muita hankintoja ei lainarahalla makseta.

Vierailija
3/6 | 

Olen aivan samoilla linjoilla edellisen vastaajan kanssa. Asunto ja ehkä autolaina ovat ainoat järkevät lainat. Muita hankintoja ei kannata luotolla hankkia, siinä tulee helposti ikävyyksiä.

Mutta itse aiheeseen. Ei lapsille säästäminen ole välttämätöntä, mutta toki omille lapsille säästän kun se on kerran mahdollista. Myös minulle säästettiin ja sain vanhemmilta noin 7000 markkaa kun lähdin opiskelemaan. Raha tuli todella tarpeeseen enkä sitä humputellut. Olen aina ollut järkevä rahankäyttäjä. Vanhemmat on näyttäneet siinä asiassa mallia, koen että olen oppinut fiksun rahankäytön nimenomaan vanhemmiltani. Olen oppinut vanhemmilta myös sen, että aina pitää elää omien tulojen mukaan.

Vierailija
4/6 | 

Minulle ei aikoinaan ole kotoa säästetty pesämunaa, mutta kesätöitä tulikin sitten tehtyä ja opin säästeliääksi rahan kanssa. Omille lapsillemme emme ole säästäneet rahaa, mm.lapsilisät ovat menneet elämiseen. Tyttö opiskelee ja elää omillaan toista vuotta eri paikkakunnalla ja poika toivottavasti pääsee tänä syksynä opiskelemaan. Kesätöitä ovat onneksi aina saaneet ja suostuneet myös tekemään kaikenlaisia töitä. Tytön luona käydessämme maksan mielelläni kauppaostokset, reilusti ruokaa pakastimeen ja kuivatavaraa kaappeihin. Perheitä ja rahavaroja on tietysti hyvin erilaisia, mutta varmaan jokainen vanhempi toivoo lastensa oppivan käyttämään rahojaan järkevästi.

Iisa
6/6 | 

Perheet, jotka kykenevät säästämään lapsilisät ovat myös usein suurituloisia. Pitäisikö näiltä perheiltä viedä etuisuus, jonka he ovat korkealla veroprosentillaan mahdollistaneet myös useille muille perheille?

Perheiden sisälläkin lapset ovat eriarvoisessa asemassa. Toisesta ja sitä seuraavista lapsista maksetaan lapsilisää enemmän kuin ensimmäisestä.

Lapsilisät on tarkoitettu lapsista aiheutuvien kulujen kattamiseen. Kuitenkin aina pitäisi ajatella lapsen etua.  Jollekin se on ruokaa pöytään ja muuhun peruselämiseen, toiselle säästöön rahaa lapsen tulevaisuuteen. Molemmat ovat yhtä oikein.

Se, ettet säästä lapsellesi rahaa ei tee sinusta huonoa vanhempaa. Kuten ei sekään, että säästää rahaa lapselleen tee paremmaksi.

On tutkittuakin, että vanhempien koulutus- ja tulotaso näkyy positiivisesti lasten tulevaisuudessa. Vaikka suurituloisten perheiden lapset saisivat pesämunan vanhemmiltaan, he todennäköisesti myös korkeakouluttautuvat ja heidän veroprosenttinsa on aikanaan korkea. 

Todella harva lapsi tulee samaan rahaa vanhemmiltaan koko elämäänsä. Vanhemmilta saadut rahat voivat alkuun helpottaa elämää, mutta eivät ne tee koko elämästä valmista. Lähtötasosta riippumatta, oli pesämunaa valmiina tai ei, vaaditaan paljon ahkeraa opiskelua ja työntekoa menestyäkseen elämässä.

Kaunismäesä
7/6 | 

Säästämme lapsille, mutta aika pienimuotoisesti, koska ylimääräistä rahaa ei ole ja ajattelen myös, että yhteiset kokemukset, esim. matkat ovat arvokkaita ja niitä halua välillä tarjota lapsillemme. Tavoitteena on lähinnä sellainen summa, että se kattaisi esim. ensimmäisen asunnon vuokravakuuden. 

Vierailija
8/6 | 

Itselläni ei ole lapsia, mutta itseni on potkastu persaukisena maailmalle, joten en ikinä tekisi omille lapsilleni samanlaista karhunpalvelusta. Itse todellakin säästäisin lapsen tulevaisuutta varten siten, että säästäisin oman asunnon käsirahan enkä antais lapsen ikinä mennä vuokralle 🤔

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Elämän keskivaiheilla blogissa pohditaan kaikkea maan ja taivaan väliltä, mitkä liittyvät omaan elämääni. Olen tällä hetkellä elämän muutosvaiheessa, jossa lapset eivät enää ole pieniä, vaan molemmat jo opiskelijoita, joista toinen ei asu enää kotona. Haluan elää laadukasta ja monipuolista aikuisen naisen elämää. Tule seuraamaan elämääni. <3

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
Toukokuu
Huhtikuu

Kategoriat