www.pixabay.com

"Kuukautisia edeltävä oireyhtymä eli premenstruaalioireyhtymä ( PMS ) tarkoittaa ennen kuukautisia esiintyviä psyykkisiä ja fyysisiä oireita, jotka haittaavat normaalia elämää.

PMS:n syytä ei tiedetä, mutta se liittyy säännölliseen kuukautiskiertoon ja häviää vaihdevuosien alettua. Perimmäinen syy on edelleen tuntematon. Ajatellaan, että  normaaliin munasarjatoimintaan liittyvät hormonitasojen muutokset jostain syystä aiheuttavat poikkeavan vasteen keskushermostossa. Keskushermoston välittäjäaineilla, mm. serotoniinilla ja GABA:lla, uskotaan olevan osuutta oireyhtymän synnyssä.

Lieviä vaivoja ilmenee lähes kaikilla naisilla jossakin vaiheessa elämän varrella. Vaikeasta oireilusta kärsii 4-10 % naisista. Tyypillisintä oireilu on 35-45 vuotiailla."

Oireet ilmestyvät kuukautiskierron loppupuolella, muutamasta päivästä viikkoon ennen kuukautisvuodon alkua. Oireet helpottavat kolmen.neljän päivän kuluessa kuukautisten alkamisesta. Tavallisimmat psyykkiset oireet ovat ärtyneisyys, masentuneisuus ja itkuherkkyys. Myös unettomuutta ja keskittymisvaikeutta voi esiintyä. Fyysisiä oireita ovat rintojen arkuus, rintojen turpoaminen, yleinen turvotus ja päänsärky. Oirekuva voi vaihdella kierrosta toiseen." ( Lääkärikirja Duodecim )

Itselläni kuukautiset alkoivat 13-vuotiaana. Aluksi ne olivat aika epäsäännölliset. Vähitellen aloin tunnistaa, että aina n. viikko ennen kuukautisten alkamista pinna on kireällä, väsyttää, tekee mieli kaikkea makeaa, turvottaa ja keskittymiskyky huononee jne. Nämä oireet pahenivat juurikin tuossa 35 vuoden kieppeillä. Ja sen jälkeen olenkin ollut aina todella kipeä kuukautisten yhteydessä eli siis kerran kuussa. Tuntuu, että viime vuosina kuukautiset ovat hallinneet jopa liikaa elämääni.

Päätinkin nyt koota tähän konkreettisia asioita, joilla voin helpottaa oloani.

  1. On hyvä ymmärtää ilmiön tausta ja normaalius
  2. Puhu avoimesti asiasta perheen ja läheisten kanssa
  3. Turvotuksia voi vähentää rajoittamalla suolan käyttöä
  4. Kahvin ja alkoholin vähentäminen ennen kuukautisia on hyväksi
  5. Liikunta auttaa monia, yleiskunnon ylläpito helpottaa oireita
  6. Syö terveellisesti
  7. Hormonaalista ehkäisyä voi käyttää, jos se muuten sopii ja tuntuu oikealta vaihtoehdolta

Huomasinkin itse, että tässä kuussa oireeni olivat helpommat, kun olin taas alkanut elää terveellisemmin. Liikunta auttaa hyvin etenkin minulla. Kävelyhaasteesta on siis ollut minulle hyötyä. https://www.menaiset.fi/blogit/elaman-keskivaiheilla/aloita-sinakin-kave...

Kirjoitan tätä nyt kuukautisten viimeisenä päivänä. Elämä jo siis helpottaa. Olen menossa kohti sitä kuukauden parempaa vaihetta. Terveellisempi elämä helpottaa taas ensi kuussa oireitani. Ja olen jo tarpeeksi vanha puhumaan vaivoistani. En häpeä niitä. Kuukautiset kuuluvat naisen elämään ja kun ne loppuvat alkaa vaihdevuodet. Ne ovatkin sitten jo ihan oma lukunsa. Kauhulla odotellessa.

Kärsitkö tai oletko kärsinyt PMS-oireista?

 

 

Kommentit (1)

Caroline
2/1 | 

Silloin kun itselläni PMS oireistoa oli, totesin saavani apua -alkuun ihan vahingossa aloin käyttää helokkiölykapseleita 3 kk kuurin.pidin taas 3 kk tauon ja otin uuden kuurin.ihan oma keksintö, joka toimi todella hyvin itselläni aina ns. vaihdevuosi-ikään asti.
Helokkiöljykö pelasti minut sen ajan "kauhuskenaarioista" tai ei.olen nyt 68 v.enkä voi voi sanoa kokeneeni ns. vaihdevuosioireita vieläkään.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Elämän keskivaiheilla blogissa pohditaan kaikkea maan ja taivaan väliltä, mitkä liittyvät omaan elämääni. Olen tällä hetkellä elämän muutosvaiheessa, jossa lapset eivät enää ole pieniä, vaan molemmat jo opiskelijoita, joista toinen ei asu enää kotona. Haluan elää laadukasta ja monipuolista aikuisen naisen elämää. Tule seuraamaan elämääni. <3

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
Toukokuu
Huhtikuu

Kategoriat