www.pixabay.com

Aika monella meistä on varmastikin joku masentunut läheinen. Suomessa on paljon masentuneita ihmisiä. Masennusta on monen tasoista. Aina sitä ei huomaa päällepäin. Monet kärsivät yksinään aivan turhaan, koska eivät kehtaa puhua vaivastaan kenellekään. Voi olla myös, että ihminen ei tunnista omaa pahaa oloaan masennukseksi.

Masentunut ihminen vetäytyy usein omiin oloihinsa. Hän ei jaksa ylläpitää läheisiä ihmissuhteitaan. Kuitenkin masentunut tarvitsisi juuri läheisten tukea ja apua. Ilman läheisiä masennus ja eristäytyneisyys yleensä pahenee.

Läheisen ihmisen masennus on raskasta. Huoli läheisestä voi kuormittaa hyvinkin paljon. Usein läheisen masennus herättää ristiriitaisia ja vaikeita tunteita. Paras ohje masentuneen läheiselle on, että alä lähde kaikkiin mielialoihin mukaan. Myöskään jokaiseen ahdistuksen ilmaisuun ei tarvitse reagoida tai yrittää keksiä ratkaisua. Tärkeintä on kertoa toisen olevan tärkeä itselle.

Masentunutta auttaa monesti pelkästään se, että hän tietää sinun välittävän. Varsinainen masennuksen hoito kuuluu terveydenhuollon ammattilaisille. Läheisten tehtäväksi jää kuitenkin usein pitää yllä masentuneen toivoa. Häntä voi muistuttaa, että hän saa tarvitsemaansa ja sopivaa hoitoa ja että masennuksesta voi toipua.

Läheisen on tärkeätä huolehtia omasta hyvinvoinnistaan ja jaksamisestaan. Jos itse uupuu, ei pysty tukemaan toista. On tärkeätä elää omaa elämäänsä. Käydä ulkona ja harrastuksissa jne. Elämästä saa edelleen nauttia, jos vain pystyy.

Moni masentunut ei halua kuormittaa läheisiään. Ei siis ole masentuneelta pois, jos huolehdit itsestäsi. Masentuneiden läheisille on myös olemassa tuki-ja vertaistoimintaa. Voi olla hyvä päästä keskustelemaan muiden samassa tilanteessa olevien kanssa. Lähde https://www.mielenterveysseura.fi/fi/mielenterveys/mielenterveyden-h%C3%...

Tässä 10 vinkkiä, mistä masentuneet ovat kokeneet saaneensa apua:

  1. Ole läsnä ja tukena masentuneelle, mutta ymmärrä antaa tilaa.
  2. Älä lausu kliseitä, kuten " Ylös, ulos ja lenkille! Kyllä se päivä paistaa risukasaankin. Kyllä se siitä. Happihyppelylle ja mieli paranee!" Sano näin: " Jos kaipaat seuraa, ota yhteyttä. Pian nähdään taas. Haluaisitko tehdä jotain? Miten voit?"
  3. Lainaa lemmikkiä. Sopii elänrakkaille masentuneille.
  4. Lähetä kirje tai kortti.
  5. Hemmottele arkisesti, mutta älä lahjo.
  6. Halaa ja anna läheisyyttä, jos masentunut päästää lähelleen.
  7. Vie tuulettumaan vaikka elokuviin.
  8. Älä vaadi mitään, mutta ole olemassa toista varten. Muista kuitenkin, että masentunut läheinen ei ole koko elämäsi.
  9. Auta selviytymään arjessa: vie ruokaa, ole seurana julkisilla paikoilla, jää yökylään ja tiukan paikan tullen vie hakemaan apua.
  10. Ruoki. Siis tee ruokaa, kokkaa, herkuttele, pidä huolta, että sairasteleva syö.

Muista kuitenkin, että masennus on sairaus, jota ei paranneta parhaillakaan aikeilla. Välillä et voi piristää sairastavaa, vaikka kuinka yrittäisit. Lähde https://www.menaiset.fi/artikkeli/ajankohtaista/nain_autat_masentunutta_...

Itse olen kokenut parhaana apuna ihan vaan sen, että joku on jaksanut kuunnella minun ajatuksiani. Ja minähän tietenkään en juurikaan ole kuormittanut läheisiäni vaan olen hakenut ammattiapua.  Kolmen vuoden terapia on käytynä ja siitä olikin todella paljon hyötyä. Tällä hetkellä en tarvitse keskusteluapua.

Masennusta lisäävänä olen kokenut turhan syylistämisen joidenkin läheisteni ongelmista ja vaikeuksista. Masentunut ei ole jaksanut auttaa välillä edes itseään saatika sitten toisia. Masennustani ovat lisänneet myös joidenkin henkilöiden taholta saamani negatiivinen kiusaamiskohtelu. Nykyään en enää niinkään välitä heistä. Tiedän oman arvoni ihmisenä jne.

Ja tämän tarkoituksena ei ollut nyt masentaa tai syyllistää niitä henkilöitä, jotka tunnistavat ehkä lisänneensä minun masennustani. Mutta jos tunnistat itsesi, niin ehkä tämä laittaa sinut miettimään tarkemmin, miten kohdata masentunut ihminen lisäämättä hänen ahdistustaan. Ehkä et vain ole ymmärtänyt omassa käytöksessäsi olevan vikaa. Jatkossa osaat varmasti suhtautua ymmärtäväisemmin masentuneeseen ihmiseen.

Mitä apua sinä kaipaisit masentuneena? Ja mitä et todellakaan?

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Elämän keskivaiheilla blogissa pohditaan kaikkea maan ja taivaan väliltä, mitkä liittyvät omaan elämääni. Olen tällä hetkellä elämän muutosvaiheessa, jossa lapset eivät enää ole pieniä, vaan molemmat jo opiskelijoita, joista toinen ei asu enää kotona. Haluan elää laadukasta ja monipuolista aikuisen naisen elämää. Tule seuraamaan elämääni. <3

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
Toukokuu
Huhtikuu

Kategoriat