Kirjoitukset avainsanalla Puola

Ylläolevassa kuvassa on Kuolemanportti. Tästä meni sisään 110 000 ihmistä ja heistä 80 000 tuhottiin. Leirillä oli vankina myös suomalaisia merimiehiä, joista muutama kai selvisikin leiriltä hengissä. Voin vain kuvitella millaiset henkiset kärsimykset leiriajasta on jäänyt eloon jääneille. En pysty kirjoittamaan tästä ilman, että kyyneleet nousevat silmiin. Tämän portin takana on tapahtunut niin paljon kauheuksia, että ei niitä pysty oikeastaan edes ajattelemaan. Päätimme kuitenkin käydä katsomassa tätä Stutthofin keskitysleiriä, kun olimme viikolla Gdanskissa lomalla.

Gdanskista pääsee Stutthofin keskitysleirimuseolle bussilla nro 870. Matka kestää tunnin yhteen suuntaan. Viime viikolla busseja kulki päiväsaikaan kahden tunnin välein kumpaankin suuntaan.

Museo alueelle pääsee ilmaiseksi kiertelemään. Mahdollista olisi ollut maksaa oppaalle 40 eur/ hlö englanninkielisestä opastuskierroksesta, mutta me kiertelimme ilman opasta. Saimme ihan tarpeeksi karun kuvan keskitysleirin menneistä tapahtumista katselemalla ympärillemme ja lukemalla opasteita. Minä en halunnut ottaa leiriltä kuvia juurikaan. En myöskään pystynyt olemaan kovin pitkää aikaa kerrallaan niissä parakeissa. Siellä oli ahdistava tunnelma ja hajukin oli jotenkin epämiellyttävä. Vaikkei kuitenkaan sellainen kuin olin pelännyt olevan.

Kiertelimme alueella reilun tunnin ajan. Olisi ollut mahdollista mennä katsomaan 25 min elokuvapätkäkin, mutta mies ei halunnut, että menemme katsomaan sitä. Halusi säästää minut edes siltä. Tämä oli varmasti ihan hyvä ratkaisu. Pelkästään jo leirillä käymisessä oli tarpeeksi sulateltavaa.

Leiriltä kävelimme Sztutowon kylään, jossa ei ollut mitään muuta paikkaa auki kuin pieni kauppa, josta ostimme jäätelöt ja limsaa. Sieltä menimme bussiin nro 870 ja ajelimme takaisin Gdanskiin. Tulipahan koettua tämäkin. Luulenpa, että en toista kertaa vieraile millään keskitysleirillä. En suosittele herkille ihmisille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olin tällä viikolla maanantaista perjantaihin miesystävän kanssa Puolassa Gdanskissa lomailemassa. Gdansk valikoitui kohteeksemme, koska emme olleet kumpikaan vielä käyneet Gdanskissa emmekä Puolassa. Olimme myös kuulleet positiivisia kertomuksia muilta kaupungista ja somessakin Gdansk on ollut viime aikoina paljon esillä. Gdanskissa on myös suhteellisen halpaa, joten se sopi siltäkin osalta meille lomakohteeksi.

Asuimme n. 1,5 km päässä Gdanskin keskustasta. Hotellimme oli ihan perushotelli Focus, joka sijaitsi moottoritien varressa 20 km päässä lentokentästä. Sain nukuttua hotellissa ihan kohtuullisen hyvin ja aamupala oli myös ihan hyvä. Illalla oli mahdollista syödä buffet illallinen suhteellisen edullisesti ja muutamana iltana siellä söimmekin. Hotellissa oli paljon työmiehiä, joista kaikki eivät olleet puolalaisia. Muita suomalaisia ei ollut, mutta saksalaisia turisteja sitäkin enemmän.

Ajelimme aamupalan syömisen jälkeen aina Gdanskin keskustaan paikallisbussilla. Minä ihastuin heti vanhaan kaupunkiin ja siellä kävelimme ja ihastelimme kauniita rakennuksia ja tunnelmaa. Siellä oli hyvä syödä lounas. Ravintoloita ja kahviloita oli useita, mistä valita.

Yhtenä päivänä ajelimme Sightseeing bussilla ympäri kaupunkia. Tuli nähtyä molemmat reitit. Gdanskista tuli minulle mieleen Tallinna ja myös Berliini. Jonkinlainen sekoitus näistä kaupungeista. Gdanskissa ei tullut kertaakaan tunnetta, että voisi tapahtua terroristi-isku. Autoilla sen sijaan ajettiin välillä aika kovaa vauhtia. Kiinnitin myös huomiota, että Gdanskissa autot olivat keskimäärin paljon uudempia kuin Suomessa. Kaikilla oli aika uusi auto. Ja autoliikkeitä oli todella paljon. Suomessa useat ajelevat todella vanhoilla autoilla. Huomaa, että Puolassa on kansantalous nousussa.

Gdanskissa on paljon museoita. Me kävimme Toisen maailmansodan museossa. Kiersimme koko näyttelyn kuulokkeet korvilla kuunnellen englanninkielistä opastusta. Minulle jäi muutaman tunnin kierroksen jälkeen yhteenvetona mieleen se, että sota aiheutti koko maailmalle paljon kärsimystä ja mikään maa ei selvinnyt sodasta ilman taloudellista ja henkistä menetystä. Toivottavasti kolmatta maailmansotaa ei tule koskaan. Näyttely oli vaikuttava. Suosittelen käymään siellä, jos vaan mahdollista Gdanskin vierailun aikana.

Kyllä Gdanskissa ihan viihtyi muutaman päivän ajan. Rahat riittivät hyvin ja oli ihan siistiä ja turvallista. Suosittelen kaupunkilomista kiinnostuneille.

 

Kommentit (1)

Vierailija
1/1 | 

Utelias kyseli tuolla aiemmin, oletteko Puolan suunnalla reissussa, siellähän te olitte.

Vaikuttaa kivalta ja kauniilta paikalta tuo Gdansk. Kiitos mukavasta kirjoituksestasi matkalta!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Elämän keskivaiheilla blogissa pohditaan kaikkea maan ja taivaan väliltä, mitkä liittyvät omaan elämääni. Olen tällä hetkellä elämän muutosvaiheessa, jossa lapset eivät enää ole pieniä, vaan molemmat jo opiskelijoita, joista toinen ei asu enää kotona. Haluan elää laadukasta ja monipuolista aikuisen naisen elämää. Tule seuraamaan elämääni. <3

Blogiarkisto

2019
2018
Toukokuu
Huhtikuu

Kategoriat