Kirjoitukset avainsanalla luonnonvarat

www.pixabay.com

Itse olen kahden viimeisen vuoden aikana lentänyt useamman kerran vuodessa. En tunne tästä kuitenkaan syyllisyyttä. Tiedättekö miksi? Minä en ole ensimmäisten 40 elinvuoteni aikana lentänyt kertaakaan. Enkä ole lentänyt kaukomaille. Marokkokin on suhteellisen lähellä. Miksen minä saisi nähdä maailmaa, kun niin monet muutkin ovat lennelleet koko pitkän elämänsä ajan pitkin maailmaa? Jatkossa ehkä voisin kyllä harkita lentämisen vähentämistä, kun matkustamisen alkuinnostus alkaa vähitellen hiipua ja rahatkin loppua.

Mielestäni tärkeimmät ekoteot löytyvät kuitenkin ihan tavallisesta arjesta. Sillä on merkitystä, miten syöt, asut ja liikut arkisin. 

Meillä ei tule juurikaan ruokahävikkiä, koska käymme ilman autoa kaupassa usein ja ostamme aina vain sen, mitä milloinkin tarvitsemme. Meillä syödään paljon kasviksia, kerran viikossa ainakin on kokonaan kasvisruokaa. Usein ostan töihinkin evääksi kasvis-tai vegetuotteita. Tässä voisin panostaa vielä enemmän siihen, että vähennän lihan osuutta edelleen.

Asumisessa olen koko ikäni säästänyt ympäristöä, koska en ole koskaan asunut leveästi. Tällä hetkellä asun leveimmin kuin koskaan, kun on yksi ylimääräinen huone. Asunnossamme ei myöskään ole talvella koskaan liian lämmintä.

Sähkölaskuni on aina ollut suhteellisen pieni. Meillä ei pala turhaan valot. Meillä on aina yöllä kaikki valot pois päältä.  Ei pystytä nukkumaan valoisassa. Pesen aina täysiä koneellisia pyykkiä. Kun isompi poika asui vielä kotona, pesin omat vaatteeni 30 asteen pesussa. Pesen aina pyykit pikaohjelmalla.

Pyrin myös kierrättämään jätteemme. Taloyhtiössämme tämä on onneksi tehty koko ajan helpommaksi.

Asumisen suhteen voisin ehkä tosiaan miettiä sitä asunnon vaihtoa yhden huoneen pienempään eli kaksioon. Pitää vaan varmistaa ensin, että ei vaihda naapurien suhteen yhtään huonompaan vaihtoehtoon.

Entäs arjen liikkuminen sitten. Minulla ei ole autoa eikä koskaan ole ollutkaan. Kuljen kävellen ja julkisilla kulkuvälineillä. En ole koskaan edes harkinnut, että hankkisin auton. Eikä olisi koskaan ollut varaakaan.

En myöskään ostele turhaa krääsää. Ostan vain tarpeeseen tulevaa tavaraa. Aion jatkaa tällä mallilla vastaisuudessakin.

Voisin sanoa, että viime aikojen lentämisestä huolimatta olen elänyt aina suhteellisen ekologisesti. Täydellinen en ole, mutta aika paljon olen kuitenkin jo tehnyt. Tämä minun elämäntyylini on myös suhteellisen edullinen. Vaikka olenkin joutunut ottamaan velkaa pärjätäkseni, niin silti olen kuluttanut suhteellisen vähän elämäni aikana yhteisiä luonnonvarojamme olemalla ihan vain köyhä.

Mitkä ovat sinun ekotekojasi?

 

 

 

 

Kommentit (6)

Vierailija
1/6 | 

Pesukoneen pikaohjelma kuluttaa paljon vettä, eikä siten ole kovin ekologinen vaihtoehto.

Vierailija
5/6 | 

Miksi et pidä itseäsi köyhänä? Sinulla on kuitenkin kulutusluottoja etkä asu edes omistusasunnossa, vaikka olet yli nelikymppinen.

Vierailija
6/6 | 

Minun mielestäni varsinaisesti köyhä on sellainen, jolla on niin pienet tulot, että sillä ei selviä pakollisista menoista. Kyllähän kuka tahansa (hyväpalkkainenkin jopa) voi elää yli varojensa, jos ei mieti rahankäyttöään, vaan antaa palaa vaan. Jos on oikeasti köyhä, ei matkustele ulkomailla, vaan miettii, mistä seuraavat murkinat saa hankittua. Eli en minäkään Sannaa köyhänä pitäisi.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Elämän keskivaiheilla blogissa pohditaan kaikkea maan ja taivaan väliltä, mitkä liittyvät omaan elämääni. Olen tällä hetkellä elämän muutosvaiheessa, jossa lapset eivät enää ole pieniä, vaan molemmat jo opiskelijoita, joista toinen ei asu enää kotona. Haluan elää laadukasta ja monipuolista aikuisen naisen elämää. Tule seuraamaan elämääni. <3

Blogiarkisto

2019
2018
Toukokuu
Huhtikuu

Kategoriat