Kirjoitukset avainsanalla talous

www.pixabay.com

Koko marraskuun on ollut mielessä, että teen postauksen tästä aiheesta. Mutta nyt vasta tuntuu siltä, että oikeasti teen sen. Todennäköisesti tämä postaus tulee keräämään lukuisia kommentteja siitä, miten hyvät tulot minulla on ja mihin ikinä olen edes luottoja tarvinnut. Teen tämän silläkin uhalla, että tiedän jo etukäteen saavani näitä kommentteja.

Eli siis viime vuonna ( 2018 ) sain tuloja palkkatyöstäni sairaanhoitajana yhteensä 38942,53 eur. Monen mielestä tämä on iso summa, mutta minä joka olen elänyt tätä elämääni tiedän, että tiukkaa tekee noilla tuloilla, kun olet yksinhuoltaja. Rahat riittävät kyllä peruselämiseen, mutta siihen se sitten jääkin. Asumistukea ei esim. saa näillä tuloilla. Veroja maksoin koko vuoden 21,5 %.

Ansiotulojen lisäksi minulla on ollut 2 eur pääomatuloja v. 2018. En ole ihan varma, että mistä ne ovat kertyneet, mutta veikkaan, että S-Asiakasomistajuudesta jotenkin.

En valita tilanteestani tällä hetkellä. Velkani hoidan vähitellen pois. Joskus velkojen miettimiseen kyllästyy ja niistä haluaisi äkkiä eroon. Takaisinmaksu vie aikaa. En halua vetää itseäni liian kireälle. Haluan elääkin samalla. Mutta eihän minulla periaatteessa ole mikään kiire. Siihen on vielä 18 vuotta, kun olen 60 vuotias. Silloin siis tavoitteena olla velaton.

Sain muuten veronpalautusta tältä vuodelta 192 eur. Ne rahat käytin elämäni rahoittamiseen. Minulla kun on yleensä aina rahat vähissä jo pari viikkoa ennen palkkapäivää. Tässä suhteessa taidan olla aika tavallinen palkansaaja. Ylihuomenna onneksi taas on palkkapäivä.

Tänä vuonna olen tienannut jo enemmän kuin viime vuonna. Silti rahat ovat aina vaan vähissä. Mutta en valita siitä vaan olen kiitollinen, että minulla on työpaikka, vaikka työ minua aina välillä väsyttääkin. Väsymys kuuluu tavalliseen elämään ja siitä kyllä selviää lepäämällä tarpeeksi.

En anna raha-asioiden masentaa itseäni enempää ja en pohdi niitä enempää tällä erää. Seuraavan postauksen aihe siis jotain muuta!

 

 

Kommentit (5)

Yrittäjä
1/5 | 

Me tienataan miehen kanssa yrittäjinä yhteensä vuodessa tuon verran. Meillä on yksi lapsi ja asuntolaina. On tässä ihan hyvin pärjätty.

Inka
2/5 | 

Raha on jännä asia kun joku on hyvin onnellinen elämässään pienillä tuloilla ja toinen tarvitsee isot tulot saavuttaakseen saman onnellisuuden ja tyytyväisyyden asteen. Itse olen myös yksinhuoltaja ja yksin elätän itseni ja lapseni. Olen tyytyväinen omaan tilanteeseeni vaikka välillä saisi olla enemmän tunteja vuorokaudessa jotta pystyy antamaan tarpeeksi aikaa sekä työlle että lapsille. Omat vuositulot olivat siellä 50 000-100 000 € välissä.

Vierailija
3/5 | 

En oikeastaan ymmärrä, miksi julkaiset tulosi kaiken kansan nähtäväksi. Onko kyseessä se, että haluat kehuskella ansioillasi, vai mikä on pointtisi?

Yleensä kansalaiset eivät mielellään kerro tarkkaa summaa vuosiansioistaan. No jokainen tyylillään!

Kai sä olet veloton 60-vuotiaana, kunhan maltat elää tulojesi mukaan, etkä ota hetken mielijohteesta taas uutta luottoa.

Vierailija
4/5 | 

Mieheni tienasi saman verran kuin sinä. Minä 330000 euroa. Kaksi täysikäistä lasta. Kerran vuodessa pystytään tekemään jonkun tasoinen ulkomaanmatka, tänä vuonna ei päästy, kun oli lasten valimsumisjuhlaa ja kaikkea ylimääräistä. Oma ralo maksettu kahden vuoden päästä pois, näin ollen olen velaton 50 v. Kaksi autoa, vene. Olen tyytyväinen elämääni, välillä on ollut tiukkaa, mutta pärjätty on, ollaan onnekkaita kun ollaan terveitä koko perhe. Ja lasten koulutukset ollaan pystytty maksamaan sekä heidän harrastukset. Lapsilisät saatiin, eikä muita tukia olla saatu koskaan. Tehty molemmat paljon töitä, ei mitään ylimääräisiä vapaita eikä sairauslomia. Olen onnekas.

Vierailija
5/5 | 

Kiva kun kerroit tulosi.

Omat tuloni tulevat tänä vuonna olemaan hieman päälle 40 000 e. Pärjään tuloillani loistavasti, mutta se on tähän lisättävä, että en ole yksinhuoltaja. On helpompaa, kun on toinen jakamassa arjen kuluja.

Oletko koskaan käynyt juttelemassa esim. talousvalmentajan tms kanssa? Tai en tiedä, onko sellaisia, mutta jotainhan taloudenhoidossa on ”vialla” kun raha on koko ajan loppu. Ymmärrän tosiaan, että yksinhuoltajana joudut varmasti laskemaan rahat tarkkaan, mutta velkaantumisesi on huolestuttavalla tasolla. Noilla tuloilla pitäisi kyllä pärjätä, vaikkei suuria säästöjä olisikaan.

Toivotaan, että velkataakkasi pikkuhiljaa helpottaa. Toivon, ettet velkaantuisi ainakaan lisää.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
www.pixabay.com

Lokakuussa sain pienemmän tilin kuin taas pitkään aikaan on ollut. Olin syyskuussa lomalla, joten loma-ajalta jäi lisät tienaamatta ja se näkyy kyllä aina heti sitten jossain vaiheessa palkassa. Mutta en kyllä rahan takia jättäisi lomia pitämättäkään. Lomailu tekee hyvää ja ilman lomaa ei kyllä jaksa. En siis valita tästä vaan totean vain asian, mikä vaikuttaa rahojen riittävyyteen.

Menothan taas pysyvät aina samoina ja lomilla tuppaa rahaa kulumaan aina vähän enemmänkin kuin töissä ollessa. Silloin usein päädytään tilanteeseen, jossa rahat alkavat olemaan vähissä jo reilu kaksi viikkoa ennen palkkapäivää. 

Onneksi minulla kuitenkin on kaikki laskut maksettuina niin että vasta marraskuussa tilipäivänä maksan niitä seuraavan kerran. Karhukirjeitä siis ei ole odotettavissa mistään. Ja muutenkaan minun ei tarvitse seuraavan kahden viikon aikana tehdä mitään erikoista, mihin kuluu rahaa.

Olen kotosalla ja käyn töissä. Ja koska olen maksanut laskuni niin voin käydä salilla, kuunnella kirjoja ja laittaa ruokaa. Ei aina tarvitse olla menossa johonkin eikä aina tarvitse syödä ulkona tai käydä elokuvissa. Välillä on kiva ehtiä olla kotonakin.

En siis valita vaan totean vain rahojen olevan vähissä. Enkä kyllä jaksa yhtään ajatella, että alkaisin tehdä esim. keikkatöitä, jotta saisin enemmän rahaa. Liika työnteko tappaa takuuvarmasti minut liian aikaisin enkä näe sitten lasteni vanhenemista enkä voi olla heidän tukenaan.

Seuraava tilipäivä on minulla siis 15.11.2019 ja sitä ennen en saa mistään mitään rahaa. Täytyy tulla siis toimeen vain niillä mitä on jäljellä. Ehkä minunkin tilanteeni vielä joskus helpottaa.

Onko sinullakin rahat vähissä?

Kommentit (4)

Vierailija
2/4 | 

Ei ole rahat vähissä. Olen hyvä ennakoimaan. Jos on tulossa vaikka vähemmän palkkaa tai isompia menoja, niin vähennän tietoisesti kulutusta jo etukäteen. Olen muutenkin ollut jo pienestä pitäen säästäväinen.

Vierailija
3/4 | 

On. Pienipalkka muutenkin. Sairastuin,joten lisät jäi saamatta. Koira sairastui. Myös matkan ostin(Puolaan). Autokin pitäisi katsastaa. Minulle,lapselle ja koiralle vajaa 200€, ennekö palkka tulee (15.11)

Vierailija
4/4 | 

Olen säästänyt pienistä tuloista 20 vuotta. Olen pihi, joten rahaa on jos johonkin tarvitsen. En ostele tavaroita ym. Taloudenpito on hyvin hallinnassa. Laittamalla jatkuvasti säästöön, ei tule ongelmaa että rahat olisivat koskaan loppu. Pitää vain hallita rahan käyttöä ja olla itsekuria, mutta se tuntuu olevan monelle vaikeaa. Minulla on pienemmät tai samat tulot kuin sinulla, silti omistusasunto ja säästöjä.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

www.pixabay.com

Olen ennenkin blogissa maininnut, miten edullinen vuokra-asunto minulla on. Tällä hetkellä vuokra on vain 554,50 eur / kk. Neliöitä on 66 ja huoneita kolme. Tässä asunnossa on siis ihan hyvin mahtunut asumaan äiti ja kaksi poikaa. Tällä hetkellähän kotona asuu vain yksi poika.

Isommalla on oma opiskelija-asunto lähellä kouluaan. Hän siis asuu vuokralla ja Kela maksaa lähes kokonaan hänen vuokransa asumistuen muodossa.

Tämän minun asuntoni vuokraa on viimeksi korotettu vuoden 2017 alusta alkaen. Joten nyt sitten ensi vuoden alusta vuokra nousee 13,3 eur/ kk yleisen kustannusnousun johdosta. Eli vuokra on silloin sitten 567,80 eur/kk.

Tämän korotuksen vuoksi ei vielä tarvitse vaihtaa pienempään asuntoon. Se on ajankohtaista sitten, kun pienempi poika muuttaa pois kotoa. Jos siis jaksan silloinkaan muuttaa. Muuttaminen on raskasta puuhaa.

Olen kiitollinen, että olen saanut asua tässä halvassa vuokra-asunnossa. Omistusasuntoon minulla ei olisi varaa ollutkaan enkä ole siitä asiasta edes katkera. Mieluummin olen käyttänyt rahojani kaikkeen muuhun. Omistaminen ei ole minulle tärkeää.

Kohoaako sinun vuokrasi? Entä muut asumiskustannukset?

P.S. Niin ja asumistukea minulle on tosiaan maksettu viimeksi joskus kauan sitten, kun olin hetken työttömänä. Peruin sen heti, kun sain taas pitkän sijaisuuden.

 

Kommentit (1)

Käyttäjä28993
Liittynyt24.1.2019
1/1 | 

Meillä on asumisoikeusasunto ja vuokra kohtuullinen, joka vuosi se kyllä vähän

nousee , ensivuonna 2 euroa.

Muutimme tähän omakotitalosta joka jäi liian isoksi lasten muuttaessa omilleen. Ostamistakin

harkittiin mutta päädyimme tähän ratkaisuun harkinnan jälkeen. Listasimme hyvät ja vähemmän hyvät

puolet ja emme ole katuneet.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

www.pixabay.com

Varsinkin aiemmat sukupolvet ovat halunneet omistaa asuntonsa ja autonsa. Tämän lisäksi on haalittu myös muuta omaisuutta esim. kesämökki. Rahaa on myös säästetty nuukailemalla aivan kaikesta. Myös ihan tavalliset työläiset ovat näin pystyneet jättämään pienen perinnön jälkeläisilleen.

Minun isovanhempani ovat myös näin toimineet. Sen takia tiedänkin hyvin, miten minäkin olisin voinut toimia, jos vaan olisin kokenut sen itselleni tarpeelliseksi. Ei ole siis esimerkin puutetta, että minulla ei ole merkittävää omaisuutta 42-vuotiaana.

Minä en halua omistaa asuntoa, autoa enkä mitään muutakaan. Minun mielestäni omistamisessa on vain huolta ja lisämenoja. Ja omia lapsiani kun ajattelen niin kummallakin heistä on mahdollisuus kerryttää itselleen mittava omaisuus elämänsä aikana, jos näin haluavat. Kummallakin pojalla on loistava matematiikkapää, joten osaavat laskea tarkkaan, mihin rahansa laittavat. Ei ole minun huonolla esimerkilläni mitään merkitystä. Todennäköisesti haluavat tehdä asiat ihan eri tavalla kuin minä. Huonosta esimerkistäkin siis oppii.

Monet ihmettelevät, miten voin olla niin tyytyväinen elämääni, vaikka minulla ei ole mitään muuta kuin velkaa. Se varmastikin johtuu siitä, että minun ei tarvitse yhtään murehtia kiinteistöjeni, autojeni eikä minkään muunkaan arvoa eikä kuntoa. Voin vaan olla ja elää kuluttaen vähät rahani niin kuin itse milloinkin haluan. Ja velkoja on ihan turhaa murehtia. Eivät ne häviä murehtimalla vaan töitä tekemällä. Ja minähän teen tietenkin töitä. Siinä voin ainakin olla hyväksi esimerkiksi.

Minun mielestäni siis ihminen, jolla on omaisuutta ei ole yhtään sen parempi kuin sellainenkaan, jolla on vain velkaa. Mitäänhän täältä ei hautaan mukaansa saa kuitenkaan. Ja lapset voivat aina kerryttää itse itselleen omaisuuden, jos sellaisen haluavat.

En ole kateellinen toisten omaisuudesta. Älä sinäkään ole minun veloistani! Sinun lukijani ei tietenkään kannata ottaa yhtään velkaa. Älä aja itseäsi sellaiseen velkakierteeseen, missä minä olen. En suosittele sitä kenellekään! Ole vain tyytyväinen omaan tavalliseen ehkä vähävaraiseenkin elämääsi. Ja nauti niistä kaikista pienistä asioista, jotka ovat täysin ilmaisia.

Ei ole huono ihminen sellainenkaan, jolla ei ole säännöllisiä työtuloja eikä pääomatuloja. Elämässä oikeasti tärkeätä on rakkaus ja toisista välittäminen. Ei se kuinka paljon sinulla on rahaa tai omaisuutta. Tokihan raha helpottaa elämää, mutta kyllä on yksinäistä, jos ei ole ketään kenen kanssa jakaa miljoonansa. Muistakaa siis ennen kaikkea rakastaa!

 

 

Kommentit (4)

Vierailija
2/4 | 

Älä Sanna luovuta vaan pidä tätä blogiasi! Olet sanonut, että tämä on sinulle myös ns. terapiablogi.

Sanonta: "Karavaani kulkee ja koirat haukkuu."

Minä tykkään lukea sinun juttujasi, koska mulla on vähän samanlainen elämänasenne. Olen toki sinua vanhempi, mutta ymmärrän asenteesi ja pointtisi siihen, miksi kirjoitat mitä kirjoitat.

Simuel
3/4 | 

Kyllä vuokralla asuva on kakkosluokan kansalainen, sen huomaa niiden puheista jotka "hallitsevat elämänsä" eli asuvat omistusasunnossa (=pankin) ja ajavat hienoilla autoilla (=leasing). Ei aina itse kelpaa edes kaveriksi, kumppanuudesta puhumattakaan.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Elämän keskivaiheilla blogissa pohditaan kaikkea maan ja taivaan väliltä, mitkä liittyvät omaan elämääni. Olen tällä hetkellä elämän muutosvaiheessa, jossa lapset eivät enää ole pieniä, vaan molemmat jo opiskelijoita, joista toinen ei asu enää kotona. Haluan elää laadukasta ja monipuolista aikuisen naisen elämää. Tule seuraamaan elämääni. <3

Blogiarkisto

2019
2018
Toukokuu
Huhtikuu

Kategoriat