Kirjoitukset avainsanalla arvostelu

www.pixabay.com

Onko sinun rahankäyttöäsi joskus arvosteltu julkisesti? Minun on. En valita asiasta, koska olen itse näihin haastatteluihin suostunut ja hyväksynyt nämä itsestäni kirjoitetut artikkelit. Olen näiden antamieni haastattelujen avulla halunnut tuoda esille sitä, miten kallista ihan tavallinen elämä on. Ja myös sitä, miten pienet palkat hoitajilla on työmäärään ja vastuuseen nähden.

Olen myös itse postannut rahatilanteestani tässä blogissani. Talousasiat ovat olennainen osa elämääni. Minulla on kyllä rahaa, mutta ei niin paljoa, että ei puutetta siitä syntyisi. Joten riittää siis juttuakin aiheesta.

Miltä se sitten tuntuu, kun joku anonyymi tuntematon henkilö antaa palautetta sinun rahankäytöstäsi? Yleensä se ei tunnu yhtään miltään, mutta joskus saatan olla herkällä mielellä ja silloin saatan harmistua jostakin mielestäni asiattomasta kommentista. Vastaisuudessa aionkin herkässä mielentilassa ollessani olla lukematta kommentteja.

Ketkä sitten arvostelevat minun rahankäyttöäni? Aika suuri ryhmä taitaa olla ne, jotka tienaavat vähemmän kuin minä. He tuntuvat unohtavan helposti, että heillä on pienempi veroprosentti kuin minulla ja että he voivat tarvittaessa hakea asumistukea ja toimeentulotukea riippuen tietty tilanteestaan. Jos on parisuhteessa niin puoliso varmasti mielellään elättää, kun kerran yhteisessä taloudessa asutaan.

Sitten on näitä, jotka naureskelevat hoitajien huonoille palkoille. Arvostelijalla itsellään on 5000 eur bruttopalkka ja hän on sijoittanut joka kuukausi osan rahoistaan järkevästi ja tuottoisasti. Sitten on hyvä antaa neuvoja pienempipalkkaisille, että sinä käytät liikaa rahaa esim. ruokaan ja veikkaukseen.

Itse myönnän, että jos oikein todella viitsisin niin pystyisin saamaan ruokalaskussa ison säästön joka kuukausi. Mutta tiedättekö mitä? En useinkaan jaksa enkä ehdi miettiä niin tarkkaan, mitä syön milloinkin. Helppous ratkaisee minulla. Siksi tilaankin Sannan ruokakassia. Ruoat ovat maistuvia ja terveellisiä. Ruoanlaitto on minun ja pojan yhteinen harrastus. Hän ei enää montaa vuotta asu kotona. Sitten voin taas miettiä ruoka-asioita uudestaan.

Tällä hetkellä en ole mielestäni valittanut tilanteestani. Yritän vain aina jotenkin selvitä kuukaudesta toiseen jotenkin kikkailemalla. Velat, joita lyhennän joka kuukausi yli minimin, ovat kertyneet useamman vuoden aikana juuri siksi, että hoitajan palkka ei ole riittänyt kahden aikuistuvan lapsen elättämiseen yksinhuoltajana. Ja olen myös halunnut itsellenikin jotain joskus. Parempi on ollut näin. Huonompi vaihtoehto olisi se, että minä olisin katkeroitunut yksinhuoltajaäiti, joka koko ajan valittaisi huonosta tilanteestaan. Katkeroituminen huonontaa huomattavasti elämänlaatua. Ja lisää mielenterveysongelmia. En halua olla katkera.

Onko sinun rahankäyttöäsi joskus arvosteltu? Otitko saamistasi vinkeistä itseesi? Muutitko jotain näiden perusteella? Olitko sitten onnellinen?

Lue tämä https://www.menaiset.fi/artikkeli/ihmiset-ja-ilmiot/tyo-ja-raha/palkka-t...

Kommentit (16)

Irmemurme
1/16 | 

Minä ymmärrän tilanteesi. Olen itsekin hoitoalalla ja aikoinaan yksinhuoltajakin. Yksineläjää ei maksuissa huomioida....maksut on perusasioissa samoja kuin esim pariskunnalla...tulot vain pienemmät. Lisäksi nyt yli 50 v veroprosentti vain noussut pakollisten eläke yms prosenttiosuuksien jälkeen mutta palkka laahaa perässä kikyn sekä lomarahaleikkaustenkin muodossa. Tili tuli ja tili meni on arkea mikäli ei halua asua veneen alla ja kerjätä ruokiansa. Pitäähän sitä joskus jotain piristystä arkeen olla ja hankkia. Ne jotka arvostelee...tulkaa kokeilemaan itse. Esim. asumistukeen otetaan huomioon bruttotulot,siis tulot ennen verojen poistoa joten hoitoalan palkat siinä kuitenkin niin kovia ettei tukea tipu. Voisin jatkaa listaa paljonkin mutta en enää muuta sano kuin että ymmärrän kyseisen artikkelin henkilöä täysin....tsemppiä meille.

Vierailija
2/16 | 

Jos kirjoittaa julkista blogia ja avaa paljon omia henkilökohtaisia asioita saa varautua kovaankin kritiikkiin. Sama tialnne jos antaa julkisesti haastatteluja. Mikäli on herkkä ja haavoittuva niin ei todellakaan kannata julkaista liian henkilökohtaisia tuntojaan, saatikka talousasioitaan.

Vierailija
3/16 | 

No, jos haastattelun antaa, ja julkaisee aiheesta vielä omassa blogissaankin, niin eikö ole silloin itse avannut keskustelun? :-) Mutta en suinkaan arvostele rahankäyttöäsi! Perustelet hyvin ruokakassin käytön: terveellistä, vaihtelevaa ruokaa. Jos tuon suunnittelun ja toteutuksen tekisi itse, niin siihen kuluisi paljon aikaa ja vaivaa. Työssäkäyvillä on niin vähän vapaa-aikaa, että suotakoon heille jokainen hengähdystaukonsa. Mutta jokainen meistä laittaa myös rahaa "savuna ilmaan". Näitä ovat esim. rahapelit ja karkit. Niistä se karsiminen on aloitettava. Mutta suurin lovi lompakkoon syntyy veloista, ne tulevat todella kalliiksi. Toivottavasti saat pian ne maksettua. Onnea jatkolle!

Vierailija
4/16 | 

Kuule, sinun ei edes tarvitsi tehdä mitään kovaa rutistusta sen eteen, että säästäisit ruokalaskussasi. Lisäksi mainitset veloista, jotka ”ovat kertyneet useamman vuoden aikana juuri siksi, että hoitajan palkka ei ole riittänyt kahden aikuistuvan lapsen elättämiseen yksinhuoltajana”. Siksi olisi tärkeää ottaa edes se tarvittava vartti tai puoli tuntia viikossa talouden ja ruokaostosten suunnitteluun ja budjetoimtiin. Sen kauempaa siihen ei mene, ja tuolla pienellä suunnitelmallisuudella voisit hyvin luopua kuukausittaisesta luottokortin käytöstä ja säästää johonkin kivaan. Tuo nykyinen päivä kerrallaan -ajattelu tulee pitkässä juoksussa todella kalliiksi, eikä sitä aikaakaan säästy jos päivittäin käy kaupassa.

Vierailija
5/16 | 

Ei taloudellinen tilanteesi voi niin älyttömän huono olla, ainakaan siitä näkökulmasta, kuinka paljon olet matkustellut viime aikoina. Blogiasi lukeneena sinähän olet vähän väliä jossain ulkomailla lomalla. Ja eihän siinä sinänsä mitään pahaa ole, mutta hieman kyseenalaista on silloin puhua pienestä palkasta ja yksinhuoltajan taloudellisesta selviämisestä, jos kuitenkin on rahaa matkustella (vieläpä noin paljon).

Vierailija
6/16 | 

Kannattaisi oikeasti miettiä mitä ihmiset sanovat. Blogisi perusteella olet yksi ehkä ristiriitaisin ja epärehellisin ihminen ikinä. Ei kannata sanoa ettei ole rahaa, jos sitä käyttää miten sattuu. Minulla meni myös usko näihin kirjoituksiin kuntoilusta ja terveellisistä valinnoista ruokavaliossa. Suklaa, valmisruoat ja "dieetti"sipsit eivät siihen kuulu. Annan vinkin. Kokeile viikon ajan ostaa ja tehdä itse kaikki ruoat. Älä osta herkkuja. Jos se tuntuu pahalta niin palaa entiseen. Anna mahdollisuus vinkeille mitä ihmiset kertovat.

Pop
7/16 | 

Kyllä sinulla on keskimääräisesti ihan hyvä palkka! Siihen en ota kantaa, onko palkkasi tarpeeksi hyvä työn määrään ja vastuuseen nähden, mutta monet joutuvat tulemaan todella pienillä tuloilla toimeen ja vaikka se veroprosentti olis kuinka pieni niin käteen jäävä osuushan se ratkaisee, monella suomalaisella koko kuun palkka on pienempi, mitä itse ilmoitit tuossa, joka oli vajaa palkka sinulle. Mutta meillä on nelihenkinen perhe ja ruokaan menee 400-600 euroo kuussa ja summa sis. jo pesuaineet, wc paperit yms. Meillä ei yksinkertaisesti ole varaa laittaa ruokaan kuukaudessa tuollaisia summia mitä sinä käytät. Ja minulla ei tosiaankaan ole edes aikaa käydä joka päivä kaupassa. Mutta meillä tehdään laatikot, arkiruuat ja sunnuntai ruuatkin itse eli toisin sanoen perunankuorimispäiviä on paljon. Vaikka en tee vuorotöitä niin kyllä minuakin välillä väsyttää kun ilta yhdeksältä väännän seuraavan päivän ruokia. Mutta eipä tulisi mieleenkään ostaa esim makaroonilaatikkoa kaupasta valmiina kun tietää miten helppo se on valmistaa kotona itsekin. Jos toimisin niin kuin sinä, olisin ihan varmasti ulosotossa. Piukkaa on vielä kaksi vuotta, mutta tuntuu hyvältä kun on alle 50 velaton ja talo maksettu. Eikä tunnu ollenkaan siltä, että jäisin jostain paitsi, minusta kotiruoka on sitä maukkainta ruokaa! Pitäisi suosia sitä kotiruokaa ja juurikin ruuan itse valmistamista. Sinun rahan käytöstä tulee ihan mieleen teinien rahankäyttö. Ei huolta huomisesta. Toisaalta ihmettelen sitäkin, miksi tämmöisiä julkaistaan kun rahavaikeuksiin tuommoinen johtaa väkisinkin.

Itsekin hoiva-alalla
8/16 | 

Tämänkin postauksen tarkoitus on vain kohauttaa ja saada lisää lukijoita (itsekin erehdyin klikkaaman). Saahan siitä pikkuisen pennosia ylivelkaantuneen talouden nälkiintyneeseen säästöpossuun. 

Samaa mieltä täällä kommentoineiden kanssa, eli budjetointi pitäisi ehdottomasti aloittaa. Ostosteluriippuvuus yhdistettynä luottokortin vingutteluun ja minimilyhennysten maksamiseen kostautuvat viimeistään pian, kun velat kasautuvat niin isoiksi ettet pysty niitä maksamaan. 

Voisit ehkä ottaa vinkeista oppia? Sen sijaan että pahoitat mielesi syyttä suotta.

Hoitoalalla myös
9/16 | 

Olet väliinputoaja, kuten meidän perhe. Tienaat riittävästi tullaksesi juuri toimeen, muttet elääksesi herroiksi. Tienaat liikaa saadaksesi tukea mistään, vaikka joutuisit laskemaan joskus tarkkaankin rahan käyttöäsi. Hyvin tienaavat naureskelevat surkeudellesi, ja tykkäävät kovin neuvoa miten kannattaisi elää, vaikkei heillä ole hajuakaan siitä, millaista on kun ei tienaa sitä kymppitonnia kuussa. 

Tt
10/16 | 

Moikka.

Monilla arvostelijoilla ei ole hajuakaan, mitä 3-vuorotyö on. Se on todella raskasta hoito-alalla, henkisesti ja fyysisesti. Siihen nähden ne lisät joista julkisuudessakin kohistaan, ovat vitsi vain. Mä en haluaisi terveyttäni myydä näin halvalla, mutta minkäs teet. Koitan syödä terveellisesti ja kokata mahdollisimman paljon itse, mutta kahden lapsen äitinä sorrun itsekin liian kalliisiin eväisiin sekä puoli-valmiisiin ruokiin. Mä en valitettavasti ole niin täydellinen että jaksaisin aina tehdä alusta asti ruoat itse. Liikuntaa haluaisin harrastaa enemmän, mutta useimmiten sohva kutsuu töiden, kaupassa käynnin ja siivouksen jälkeen.

Tiedän myös teoriassa kuinka säästetään, mulla on useampi rahasto, mutta en vain jaksa elää kuten haluaisin elää. Raskaan työn vastapainoksi sitä haluaa palkita itsensä. Mulla tosin ei ole matkustus intoa mihinkään kotimaata pidemmälle. Kävin nuorena jonkin verran reissussa ja itseäni hirvittää kun lehdissä on jatkuvasti juttua lutikoista jne. Nettikaupat (second Hand sekä fb:n kirppikset) on mun pahe mutta sieltäkin ostan kohtuudella. Vuorotyöni sekä miehen vaativan työn takia meillä on 2 autoa ja ne se nielee tuloista ison siivun. Siihen päälle asuntolaina ja yhtiövastike ym.

Koita vaikka aluksi säästää yhdessä asiassa, sen sijaan että koitat liikaa kerralla. Itse jätin pois vapaapäivien lounaat ja ulkona syömme kerran kuussa. Myöskin hupi-ajot on minimissä ja koitan suunnitella muut ajot järkevästi. Minulle ei tule enää lehtiä enkä osta niitä kaupasta.
Yksi hyvä keino on avata s-pankkiin rahasto ja laittaa sinne menemään bonukset.
Tsemppiä sinulle ja kiitos blogistasi!

Nääs
11/16 | 

Hyvä Tt, vuorotyönhän ihminen valitsee siinä vaiheessa kun lähtee alalle opiskelemaan, vai kuinka?

Mieti asia toisinpäin, tekisitkö kahdeksasta neljään töitä (virastoaika), viikonloput, arkipyhät aina vapaana ja perheen kanssa, lomat saa sillon kun haluaa, liikuntaetu ja käteen jää tasaseen 1860 euroa? Jos et, niin sitten varmaan pitää tehdä raskasta kolmivuorotyötä, että saa lisää liksaa tai opiskella joku muu ammatti, mistä saa helpommalla kovemman palkan.

Valinnastahan tässä on kysymys. Olen aikoinani valinnut alan, jossa saan olla perheeni kanssa mahdollisimman paljon ja ehdottomasti olen halunnut päivätyön. Eli tulot on alle 2000 euroa/kk, ja varmasti moni ajattelee, että on liian vähän, mutta rahan vastapainona on vapaa-aikaa lasten kanssa ja työn lisäksi jaksan liikkua, tehdä ruokaa...yms. Kaikkea ei pysty rahallakaan korvaamaan ja minulle on ollut aina tärkeintä se, että saan olla lasteni kanssa mahdollisimman paljon ja olla mukana heidän harrastuksissaan. Vuorotöitä ei ole pakko tehdä, jos ne kokee noin raskaiksi, onhan terv.hoitoalalla myös ihan päivätöitäkin tarjolla. Yleensä vain siinä vaiheessa sitten valitetaan, että palkat on niin huonot, että on pakko tehdä vuorohommaa.... 

Tt
12/16 | 

Hei. Tekisin totta kai tuolla palkalla päivätöitä. Nykyinen palkkani on n. 1700 € /kk käteen kaikkine lisineen. Jos saisin saman päivätöitä tekemällä, niin vaihtaisin heti. Alunperin tykkäsin vuorotyöstä, tykkään edelleen mutta ikääntyessä huomaa, ettei enää palaudu jatkuvista rytmin vaihteluista. Tuntuu, että on koko ajan väsynyt. Vuorotöissä on myös terveysriskit. Teen nykyään yövuoroa harvakseltaan, juurikin tuon palautumisen ja muiden haittojen takia.

Meidän työpaikalla ei ole edes liikuntaetua. Joidenkin on pakko tehdä kolmivuoroa ja olla hoitoalalla, kuka ne ihmiset muuten hoitaisi?
Kuka hoitaisi sinun lapsesi, vanhempasi tai sinut jos joudut sairaalaan?
Lasten kannalta on ehkä parempi tehdä vuorotöitä; pystyn arkivapaillani pitämään kuopusta myös kotona. Huvittavaa, että miehet rutisevat jatkuvasti palkoista mutta kun naiset tekevät niin, se onkin väärin. Mieheni on monesti kertonut, että hänen alaisensa (jotka ovat miehiä) pyytävät jatkuvasti palkankorotuksia ja koittavat jallittaa milloin päivärahoissa ja milloin matkakorvauksissa. Samaan aikaan hoitaja jää aamuvuoron jälkeen iltavuoroon ja saa siitä hyvästä 30-50 € hälytysrahaa (miinus verot). Ja saa vielä palkkakuitin saapumisen jälkeen kysellä, miksi hälytysrahat taas puuttuivat.
Jos tekee esim. lauantaina iltavuoron ja sunnuntaina aamuvuoron, siitä saa 130 € miinus verot. Käteen jää n. 90 €. Kannattaa olla kateellinen juuh.

Nääs
13/16 | 

Tt, taitaa noissa hoitoalan palkoissa sitten olla erilaisia palkkahaitareita, olen kyllä ihan ymmärtänyt, että tekemällä juurikin sunnuntaivuoroja ja valvomalla öitä saa muhkean tilin! Ja olin ihan takuuvarma, että jokainen hoitoalalla kolmivuorossa työskentelevä saa enemmän käteen kuukaudessa kuin minä!! Juuri kuulin kuinka eräs lähihoitaja kerskui, että ottaa sunnuntaivuoroja paljon ja öitä paljon, niin saa muhkea tilin, jopa 500 euroo enemmän käteen pelkillä lisillä! Että nyt olen kyllä todella yllättynyt sinun palkastasi, ymmärrän kyllä turhautumisesi, jos todellakin saat noin vähän käteen vuorotyöstä! Ja samaa mieltä olen, miehet nurisee aina palkoistaan, vaikka saavat monin verroin kuin me naiset!

Tt
14/16 | 

En pidä palkkaani huonona mutta välillä ärsyttää kun yleisesti kuvitellaan hoito-alan palkkojen olevan hyvät. Kyllähän sillä ihan ok tilin tekee jos pystyy tekemään enemmän öitä mutta mä en terveyttäni myisi niin halvalla. Meillä ei ole vaki-yökköjä vaan kaikki tekevät 3-vuorotyötä. Jotkut tekevät enemmän yövuoroja, jotkut vähemmän.
Yhdestä yövuorosta (10 h, josta 9 h oikeuttaa yövuorolisään) saa käteen n. 35 €. Aiemmin meillä jokainen teki n. 4-5 yötä /lista (lista on 3 viikkoa). Nyt yöt eivät enää jakaannu tasaisesti sillä osa ei halua tehdä ja osa haluaa tehdä enemmän. Eli ei näistä ihan huikeasti tienaa. Tekisin kyllä yövuoroja, jos pystyisin mutta palautuminen niistä kestää melko pitkään.
Kerran sain yhden listan lisistä peräti 542 € käteen, joka johtui siitä että siellä oli useampi pyhä, hälytysrahoja, ylitöitä, iltoja...olin kyllä aika väsynyt sen listan jälkeen. Ylityöt ja pyhät on ne millä tienaa mutta jos tekee täyttä työaikaa, ei siinä enää hirveästi jaksa ylimääräisiä vuoroja, varsinkaan perheellisenä.
Jos tekisin päivätyötä esim. Poliklinikalla, saisin käteen tuon 1600 € . 3-vuorotyössä saa lisät jotka ovat mielestäni korvausta epämukavista työajoista. Lisien kanssa palkka on kuusta riippuen 1700-1800 €. Yksityisellä puolella saa vielä vähemmän. Toki vuorotyössä on hyvätkin puolet, mutta olen alkanut harkita päivätöihin siirtymistä,kun tosiaan nämä vuoron vaihtelut eivät tee kovin hyvää. Meillä joutuu töissä sietämään kaikennäköistä väkivallasta seksuaaliseen ahdisteluun ja toki joudumme alttiiksi erilaisille viruksille jne. Joten siihen nähden palkka voisi olla isompi, varsinkin kun otetaan huomioon mikä hintataso Suomessa on.

Nääs
15/16 | 

Niin kuin sanoin, ihan kerskui lähihoitaja itse palkallaan, sanoi hamstraavansa sunnuntaita ja öitä, että lisillä tehdään kuulemma iso tili teidän alalla, peruspalkat ovat kuulemma huonot ja juuri niillä lisillä tehdään iso palkka.

Itsekin olen naisvaltaisella alalla ja tasan tarkkaan kukaan mies ei tekisi tätä hommaa tällä palkalla, kyllä olisi kk- palkka pari sataa isompi. Mutta olen kyllä kouluttaessani alalle tiennyt, mikä palkkani tulee olemaan, ja varmaan sinäkin? Jos nyt tarvitsisin isompaa palkkaa, niin kyllä minun sitten pitäisi kouluttautua lisää, ei tämä peruspalkka tästä enää kauhiasti nouse, tosin on onneksi palvelusvuosilisät, jotka nousee sitä mukaan, kuinka paljon on palvelusvuosia takana.

Ja siinä mielessä käteen jäävä osa pienenee koko ajan, kun kaikki Suomessa nousee; sähkö, kiinteistöverot, jäte ym. ja palkan korotukset ovat todella pieniä, eivät riitä kattamaan millään em. hintojen nousuja. Jos nyt vertaan kymmenen vuoden takaista elämääni, niin elin kyllä paljon "leveämmin". Nyt pitää kaikki tarkkaan katsoa ja laskea, että se tili riittää.

Tt
16/16 | 

Tiedän muutaman muunkin hoitajan joka kerskuu palkallaan, mutta edelleenkin; ylitöillä ja öillä voi tienata ihan hyvän tilin. Kyllä meiltäkin löytyy ne hoitajat, jotka haalivat kaikki extra-vuorot, pyhä-yöt jne. Mutta se vaatii paljon uhrauksia. Itse en jaksa kovinkaan monta extra-vuoroa tehdä normi-vuorojeni lisäksi.

Mä en ole koskaan tykännyt, että hoito-alojen palkat oikeutetaan tuolla hokemalla " mitäs läksit, kyllä tiesit, mikä palkka-taso on". Näin tilanne ei ikinä muutu. Voisin mäkin todeta valittajille; "Mitäs läksit opiskelemaan sitä ja tätä, mitäs muutit sinne kun et viihdy siellä jne jne. Sen sijaan asioille voitaisiin tehdä jotain ja naiset voisivat pitää toisensa puolia. Kyllä meistä jokainen tarvitsee hoitajia eri vaiheissa elämäänsä. Eniten pielessä on ehkä se, että kaikista hoitoalan töistä maksetaan sama palkka. Ei huomioida ollenkaan erikois-osaamista jne. Mä olen itse sellaisessa työssä, johon ei tulijoita ole. Teemme paljon tuplavuoroja, perehdytämme ym. Emme saa siitä mitään extraa. Edellisessä työpaikassani sain sentään henkilökohtaisen lisän, joka oli n. 100 euron luokkaa. Olen käynyt paljon lisä-koulutuksissa työni ohella, mutta ei se palkassa näy.

Se, että kouluttaudun lisää, ei palkkaani juurikaan nosta. Osastonhoitajat saavat aivan surkeaa palkkaa. Olen ollut alalla pian 10 vuotta, minulla on yksi ikälisä joka on 69 euroa / kk, muita lisiä en palkkani päälle saa (paitsi ne vuorotyölisät eli haittatyölisät).

En ole muuta ratkaisua asiaan keksinyt, kuin karsimalla kuluja. Harrastuksia minulla ei ole, en niihin pääsisi kun en tiedä koskaan, pääsenkö työvuoroni lopuksi kotiin. Muut menot olen karsinut minimiin. Ei auta kuin sijoitella muutamaan rahastoon ja elellä tiukasti.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Elämän keskivaiheilla blogissa pohditaan kaikkea maan ja taivaan väliltä, mitkä liittyvät omaan elämääni. Olen tällä hetkellä elämän muutosvaiheessa, jossa lapset eivät enää ole pieniä, vaan molemmat jo opiskelijoita, joista toinen ei asu enää kotona. Haluan elää laadukasta ja monipuolista aikuisen naisen elämää. Tule seuraamaan elämääni. <3

Blogiarkisto

2019
2018
Toukokuu
Huhtikuu

Kategoriat