Kirjoitukset avainsanalla liikunta

www.pixabay.com

Aloitin lokakuun lopulla kävelydieetin. Kävelydieetti tarkoittaa sitä, että kävellään neljä kertaa viikossa 30 minuutin lenkki sen lisäksi, mitä muutenkin tulisi käveltyä. 

Minä todellakin kävelin nämä lenkit marraskuussa. Sää oli pääsääntöisesti todella hyvää kävelysäätä ja nautin kävelystä. Kävely tekee selvästikin hyvää minulle sekä fyysisesti että psyykkisesti. Vaatteetkaan eivät kiristä, joten vyötäröltä on lähtenyt ehkäpä muutama sentti.

Painoon kävelydieetillä ei ainakaan näin lyhyessä ajassa sen sijaan ollut juurikaan vaikutusta. Viime viikolla paino putosi 1,5 kg, mutta kilot olivat palanneet tällä viikolla maanantaiaamuna. Paino siis on ihan sama kuin kuukausi sitten.

En aio lopettaa kävelemistä joulukuussa. Joulukuussa tavoitteena on kävellä joka päivä ulkona yhteensä tunnin ajan. Tähän lasketaan kaikki bussipysäkille kävelemiset jne. Eli ulkona liikkuminen on minulla aina lähinnä hyötyliikuntaa ja paikasta toiseen siirtymistä. Jos näistä ei täyty tunnin tavoite niin pitää lähteä ihan lenkille.

Tämän lisäksi kävelen työpäivän aikana ja kun käyn salilla niin teen aina 30 min crosstrainer harjoituksen. Käyn salilla n. kerran viikossa.

Tänään pidän lepopäivän enkä kävele yhtään enempää kuin on pakko. Minulla on nimittäin nuha enkä halua tulla yhtään kipeämmäksi, koska ei ole varaa olla töistä poiskaan. 

Kävele sinäkin joulukuussa joka päivä tunti ulkona niin saat pirteyttä tähän pimeään vuodenaikaan!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
www.pixabay.com

Kävelydieetin aloittamisesta on nyt kaksi viikkoa aikaa. Tänään oli tullut aamupainoon 400 g lisää. Sen arvelen johtuvan ihan vaan hormonaalisista seikoista. Siis siitä, että menkat ovat pian alkamassa. Silloin tekee mieli makeita herkkuja. Minua vaivaa myös aina pahentunut turvotus näihin aikoihin kuukaudesta.

Viime viikolla tein siis kaikki neljä 30 minuutin ylimääräistä kävelymatkaa. Silti en tunne itseäni yhtään kiinteämmäksi vaan juuri päinvastoin pulleammaksi johtuen turvotuksesta. 

Viime viikolla ruokavalio meni niin, että epäterveellisempi syöminen tapahtui juuri ennen punnitusta viikonloppuna. Viikonloppuna en myöskään harrastanut mitään kuntoilua, ei lenkkejä eikä kuntosalia. Istuin ja löhösin paljon.

Aion jatkaa edelleen kävelylenkkejä. Niistä on kyllä minulle hyötyä. Ruokavalio on se, mihin minun kannattaisi todellakin kiinnittää enemmän huomiota. Minun tapauksessani pitäisi vaan olla tarkalla ruokavaliolla. Muuten lipsun aina ja tilanne ryöstäytyy käsistä.

Ensi viikolla nähdään, onko tilanteeni yhtään parempi silloin.

www.pixabay.com

Huhtikuu ja kävelyhaaste alkavat olla jo lopuillaan. Kunto on varmastikin useimmilla ainakin vähän kohonnut. Toivon myös, että monelle jää kävelyhaasteesta päälle tapa käydä lenkkeilemässä tai sitten pitää kuntoa yllä hyötykävelemällä. Arvelen tämän sujuvan jo monella meistä hyvin.

Seuraavaksi haluankin panostaa enemmän lihaskuntooni. Itse käyn n. kerran viikossa salilla tekemässä kokovartalotreenin. Arvelen kuitenkin, että voisin hyötyä lihaskuntohaasteesta, jonka voin ja jaksan tehdä kotona työpäivän päätteeksi. Toukokuussa olen lähdössä matkallekin ja haasteen voi toteuttaa hotellihuoneessakin.

Olen tämänkin haasteen kopioinut joskus Anna.fi:stä ( 10.1.2017 ).

Haaste sisältää kolme eri liikettä, joita on tarkoitus tehdä joka päivä tietty määrä tai aika. Haasteen edetessä toistojen määrä tai liikkeeseen käytettävä aika tasaisesti kasvavat.

30:n päivän lihaskuntohaasteen liikkeet ovat seuraavat:

Lankku

Lankku vahvistaa keskivartalon lihaksia, erityisesti vatsalihaksia. Samalla vartalonhallinta, ryhti ja tasapaino kehittyvät.

Tee näin: Asetu konttausasentoon jumppamaton päälle. Laske kyynärvartesi matolle niin, että kyynärpäät ovat kohtisuoraan olkapäiden alapuolella. Jännitä keskivartalosi, vedä napa selkärankaan, suorista jalat ja nouse varpaillesi. Pidä niska suorassa ja katse vartalon etupuolella. Huolehdi, että selkärankasi on suorana eikä pyöristy tai notkistu. Tarvittaessa voit helpottaa liikettä laskemalla polvet lattiaan.

Kyykky

Kyykkääminen harjoittaa pakaroiden ja reisien suuria lihaksia. Kyykyt parantavat myös lonkkien, polvien ja nilkkojen liikkuvuutta.

Tee näin: Asetu hieman lantiota leveämpään haara-asentoon. Pidä jalkapohjat tukevasti lattiassa ja lähde laskeutumaan kyykkyyn vieden peppua taakse. Kuvittele, että olisit istuutumassa takanasi olevalle tuolille. Selkä on suorassa linjassa, mutta taipuu lantiosta luonnollisesti hieman eteenpäin. Laskeudu noin 90 asteen kulmaan ja nouse takaisin ylös. Huolehdi, että kyykätessäsi polvet ja varpaat osoittavat samaan suuntaan.

Punnerrus

Punnerrus harjoittaa monipuolisesti ylävartaloa: käsivarsia, hartioita, rintalihaksia ja selkää.

Tee näin: Asetu lattialle konttausasentoon. Aseta kämmenet tukevasti lattiaan olkapäiden alapuolelle, hieman hartioita leveämmälle etäisyydelle toisistaan. Vedä napa sisään, nouse ylös polvien tai varpaiden varaan ja lähde laskeutumaan alas kyynärpäistä koukistaen. Pidä niska pitkänä vartalon jatkeena. Käytä rintaa mahdollisimman lähellä lattiaa ja punnerra itsesi takaisin ylös.

 

Lihaskuntohaasteen säännöt:

  1. Joka päivä liikkeitä tehdään tietty määrä tai aika.
  2. Voit valita haasteeseen kaikki liikkeet eli kyykyn, lankun ja punnerruksen, tai jättää yhden tai kaksi liikettä pois.
  3. Liikkeet voi tehdä putkeen tai osissa. Jos 40 kyykkyä putkeen tuntuu raskaalta, voit jakaa ne esimerkiksi kolmeen sarjaan.
  4. Tee liikkeet huolellisesti ja oikeaoppisesti. Jos esimerkiksi lankkuasentosi alkaa hajota, pysäytä kello, pidä tauko ja jatka hetken kuluttua uudestaan.
  5. Haasta itsesi, mutta kuuntele kroppaasi. Pidä lepopäivä, jos vointisi on huono.
  6. Muista, että treenaat vain itseäsi varten. Jatka haastetta niin pitkälle kuin itse haluat.
  7. Etene päivä kerrallaan, älä mieti seuraavaa.

Tsemppiä!

 

30:n päivän lihaskuntohaasteen ohjeet:

1.20 sekuntia lankkua   50 kyykkyä  5 punnerrusta

2.20 sekuntia lankkua   55  kyykkyä 5 punnerrusta

3.30 sekuntia lankkua   60 kyykkyä  6 punnerrusta

4.30 sekuntia lankkua    Ei kyykkyä  6 punnerrusta

5.40 sekuntia lankkua    70 kyykkyä  7 punnerrusta

6. Ei lankkua                  75 kyykkyä  7 punnerrusta

7.45 sekuntia lankkua    80 kyykkyä 10 punnerrusta

8.45 sekuntia lankkua    Ei kyykkyä  10 punnerrusta

9.1 minuutti lankkua       100 kyykkyä 10 punnerrusta

10.1 minuutti lankkua     105 kyykkyä 15 punnerrusta

11.1 minuutti lankkua     110 kyykkyä 15 punnerrusta

12.1,5 minuuttia lankkua Ei kyykkyä   15 punnerrusta

13. Ei lankkua                 130 kyykkyä  Ei punnerruksia

14.1,5 minuuttia lankkua 135 kyykkyä 18 punnerrusta

15.1,5 minuuttia lankkua  140 kyykkyä 18 punnerrusta

16.2 minuuttia lankkua     Ei kyykkyä    20 punnerrusta

17.2 minuuttia lankkua     150 kyykkyä  20 punnerrusta

18.2,5 minuuttia lankkua  155  kyykkyä  20 punnerrusta

19.Ei lankkua                   160 kyykkyä    25 punnerrusta

20.2,5 minuuttia lankkua  Ei kyykkyä      25 punnerrusta

21.2,5 minuuttia lankkua  180 kyykkyä   30 punnerrusta

22.3 minuuttia lankkua     185 kyykkyä    Ei punnerrusta

23.3 minuuttia lankkua     190 kyykkyä    30 punnerrusta

24.3,5 minuuttia lankkua   Ei kyykkyä      35 punnerrusta

25.3,5 minuuttia lankkua   220 kyykkyä    35 punnerrusta

26.Ei lankkua                    225 kyykkyä     40 punnerrusta

27.4 minuuttia lankkua     230 kyykkyä      40 punnerrusta

28.4 minuuttia lankkua     Ei kyykkyä         45 punnerrusta

29.4,5 minuuttia lankkua  240 kyykkyä      45 punnerrusta

30.5 minuuttia lankkua     250 kyykkyä      50 punnerrusta

 

Toukokuussa siis kaikki mukaan hankkimaan lisää lihaskuntoa!

Kuva: Shutterstock

Olen alkanut miettiä nyt kaikkia näitä omia kulutustottumuksiani. Pohdin myös, että missä kaikessa voisin säästää. Tänään pohdin, että kuluukohan minulla liian paljon rahaa kuukaudessa omiin liikuntaharrastuksiini?

Tällä hetkellä minulla on jäsenyys kuntosalille. Kuukausimaksuni on 39 eur. Omasta mielestäni kuukausihinta on ehkä hieman liian korkea siihen nähden, että siihen sisältyy vain kuntosalin käyttö. Hinta on korkea myös siihen nähden, että en välttämättä joka viikko ehdi/jaksa käydä salilla. Tykkään juuri tästä kuntosalista kuitenkin, koska olen käynyt siellä jo yli 7 v. Osaan käyttää siellä olevia laitteita jne. Sali on tuttu ja turvallinen. Joskus kävin innokkaasti jumpillakin. Jos ottaisi jumpat taas ohjelmaan, niin kuukausihinta nousee 10 eur.  En kadu kuntosalijäsenyyteeni menevää rahaa.

Kuntosalijäsenyyden lisäksi minulla on käytössäni Yogaia nettipalvelu, joka maksaa n. 10 eur/ kk. Voin milloin vain kotona meditoida, joogata ja treenata. Mielestäni Yogaia ei ole kallis. Sitä tulee kuitenkin käytettyä työpäivinäkin. Enemmän vaan pitäisi sitäkin käyttää.

Kuntoiluvaatteisiin ja kenkiin minulla kuluu harvakseltaan rahaa. Viime vuosina olen käyttänyt lähinnä aina niitä samoja mukavantuntuisia. Ostan kyllä sitten uusia, kun ne alkavat olla reikäisiä. Tai jos kokoni vaikka vielä pienenee. Kasvaa en itseni kyllä enempää anna. Sitten ei pääse enää liikkumaankaan.

Eli siis minulta kuluu n. 50 eur/ kk omiin liikuntaharrastuksiini. Mielestäni se ei ole liikaa. Mutta tiedän kyllä, että kuntosalijäsenyyden voisi saada halvemmalla ja moni ei viitsisi maksaa Yogaiasta. Mutta siltikin mielelläni maksan näistä.

Pojalta nämä eivät ole pois. Hän ei halua harrastaa tällä hetkellä mitään liikuntaa vaan keskittyä rauhassa lukion loppuunkäymiseen. Hän kyllä joutuu hyötykävelemään, koska en todellakaan ole hankkinut hänelle mopoautoa. En ostaisi lapselleni mopoautoa, vaikka olisinkin varakkaampi. Mopoautot ovat ihan vihoviimeisiä kulkuvälineitä. Vaarallisiakin.

Paljonko sinulla kuluu kuukaudessa omiin liikuntaharrastuksiisi?

 

Kommentit (8)

Vierailija
1/8 | 

Käyn kaupungin kuntosalilla kymppikortilla, eli maksan käytön mukaan 2,80 €/kerta (Töölön kisahallin voimailusali on edullisin, mutta kuitenkin kaikki tarpeellinen löytyy siellä). Silloin kun on aktiivisempi, niin menee suunnilleen 25 €/kk, jos kerran viikkoon, niin puolet tuosta. Kuntosalin kestotilaus olisi tyhmää, jos sitä ei käytä tosi usein, ja se onkin jäsenyyspaikkojen liikeidea.

Vierailija
2/8 | 

Minulla menee harrastuksiini 80€/6kk eli 23€/kk, jolla voin käydä nyrkkeilemässä yhteensä 12krt. Sen lisäksi liikuntavaatteisiin satunnaisesti ja nyrkkeilyyn tarvittavat välineet kestävät useamman vuoden kerrallaan (käsisiteet, säkkihanskat, nyrkkeilyhanskat, nyrkkeilykengät).

Sen lisäksi kuntosalin saa ilmaiseksi työn puolesta käyttöön. Muille maksaa 20€/kk.

Kiipeilyä, kun harrastin niin se oli n. 40€/kk.

Mielipiteeni on, että näitä harrastuksia voin jatkaa ja olisin valmis maksamaan omista harrastuksistani kuukaudessa tarvittaessa yli 150€, jos harrastukset niin vaatisivat ja aikaa harrastuksille olisi esim. ratsastus.

Minni1
3/8 | 

Kannattaa laskea, paljonko tulee kuukaudessa yhden käynnin hinnaksi, kun makselee jäsenyyksiä! Varsinkin jos käynnit on tosi epäsäännöllisiä, kannattaako moisia maksaa? Jos itse maksaisin tuon 39 euroa/kk, niin yhden käynnin hinnaksi minulla tulisi n. 4,87 euroa, kun käyn salilla kaksi kertaa viikossa!

Vierailija
4/8 | 

En maksa kuukausimaksuja, mutta tanssin kerran viikossa. Vuoden seurajäsenyys ja puolen vuoden tanssitreenit noin 90 euroa. Joogassa käyn satunnaisesti, ja se maksaa noin 10 euroa kerta 10 kerran kortilla. Kallista, mutta ei vaan tule muuten joogattua kotona. Ennen kävin kuntosalilla, ja oli 49 euron kuukausijäsenyys. Oli tosi mukava sali ja ja jumpat... kävin 5 kertaa viikossa ja usein useamman tunnin peräkkäin. Valitettavasti sali suljettiin, ja yhtä mukavaa samaan hintatasoon en ole löytänyt. .Kotoa löytyy soutulaite, hulavanne ja kahvakuulat - tosin pölyttymässä nurkassa. En vaan ole kotona jumppaava tai joogaava. Kävelen päivittäin, aktiiviranneke laskee minulle noin 11 000 askelta päivittäin. Mies tykkää lasketella, ja siihen uppoaa rahaa. Kävimme Itävallassa, ja viikon lomaan upposi 1000 euroa. Muuten ehkä noin 100 euroa talvi lähirinteissä. Perinteistä hiihdän myös mielelläni, ja se on ilmaista kunhan on varusteet.

Vierailija
5/8 | 

Ei sinun liikuntaharrastuksistasi kannata säästää. Ota mieluummin muut säästökohteet, jos tarvis :)

Vierailija
6/8 | 

Kuntosalijäsenyys (sisältäen jumpat) on 20€/kk, jonka maksan smartumeilla, eli omasta pussistani menee 10€/kk. Käyn kuntosalilla ja jumpissa 4krt viikossa, joten harrastus tulee hyvin edulliseksi.

Outi
7/8 | 

Liikuntaharrastuksiin minulla ei juurikaan mene rahaa tällä hetkellä. Työpaikan puolesta saan hyvät kuntosalit käyttööni 45 euron vuosihintaan, mutta kertaakaan en ole vielä käynyt. Joskus aikanaan kun oli enemmän aikaa, harrastin ratsastusta. 10x kortti maksoi liki 300 euroa. Kerran viikossa kävin useamman vuoden ja jonkun aikaa myös kuntosalilla, jonka kuukausihinta oli 70 euroa. Nämä siis samaan aikaan. Enkä kokenut että rahat olisivat menneet hukkaan. Nautin molemmista harrastuksista. Se on sitä omaa aikaa ja jos tykkäät salilla käydä ja joogasta, niin säästä jostain muusta. 😊

Hyötyliikkuja
8/8 | 

Mulla on työkyvyttömyyseläke 1380e/kk. Vuokra 526e asunnosta 1970 luvun betoniluhtitalossa, joka on ihan vaan peruskämppä. Sähkölasku on n.30egee kuussa. Kun olen kaikki perusmenot, lääkkeet, plus avioerossa maksettavakseni jäänyt entinen asuntovelka, maksanut jää mulle elämiseen 260e. Siitä pitää kustantaa ruoka, jonka teen itse, kanin ruoka ja hiekka (n.20e/kk). Mulla ei oo ees varaa haaveilla mistään maksullisista kuntoiluharrastuksista, vaikka punttisali onkin ollut aina lempiliikuntamuoto. Nyt on kesät talvet pyöräiltävä tai käveltävä. Joten mun liikuntaharrastuksiin menee pyöreä nolla euroa. Tuntuu välillä tosi kurjalta kun ei mihinkään ylimääräiseen, saatika harrastuksiin oo varaa. Kotona mulla on käsipainot ja kuminauhajumppaan kuminauha, sekä jumppapallo. Niillä on pärjättävä ja oonkin pärjännyt. En voi edes käydä niissä liikuntajutuissa jotka on eläkeläisalennuksella, koska ei ne niin paljon halvempia oo. Uimahallin kuntosali maksais n.39e/6 kk, mutten ole siihenkään raskinut vähiä rahojani haaskata. Kun vuoden verran vielä jaksan kitkutella, niin sitten loppuu tuo velan maksu ja sitten voinkin jopa aloittaa kuntosaliharrastuksen taas😊

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Elämän keskivaiheilla blogissa pohditaan kaikkea maan ja taivaan väliltä, mitkä liittyvät omaan elämääni. Olen tällä hetkellä elämän muutosvaiheessa, jossa lapset eivät enää ole pieniä, vaan molemmat jo opiskelijoita, joista toinen ei asu enää kotona. Haluan elää laadukasta ja monipuolista aikuisen naisen elämää. Tule seuraamaan elämääni. <3

Blogiarkisto

2019
2018
Toukokuu
Huhtikuu

Kategoriat