Kirjoitukset avainsanalla kuukautiset

www.pixabay.com

Menkat alkoivat. Kaikki tuntuu taas todella ärsyttävältä. Vatsa on turvoksissa ja kipeä. Väsyttää ja keskittymiskyky on huonompi. Työkuntoni on myös menkkojen aikaan huonompi. Mutta menkathan eivät ole sairaus, joten niiden takia ei saa sairaslomallekaan jäädä. Ja miten edes voisikaan jäädä, kun jatkuvasti on vajaamiehitystä. Minun huonompikin työpanokseni on ollut aina tarpeellinen.

Seuraavat kolme päivää olen siis väsynyt, kipeä ja vainoharhainen sen suhteen, että vuoto tulee läpi.  Arvatkaa tekisikö mieli vaan jäädä näiksi päiviksi kotiin kuuntelemaan kirjaa tai katselemaan tv:tä. 

Toisaalta taas sitten liikkeellä olo helpottaa oireita. Ja tiistaina oireet ovat jo ohi. Menkat menevät siis hyvin ohitse töitä tehdessä eivätkä ne siis pilaa ensi viikon vapaitani.

Yrittäkää siis vaan jaksaa etten ole muutamaan päivään niin täydessä terässä kuin yleensä. Itseä aina hävettää se, että uupumus iskee kerran kuussa. Mutta uskon, että elämä on kuitenkin parempaa kuukautisten kanssa kuin ilman niitä. 

Mites sinä? Jäätkö kotiin potemaan menkkoja? Uuvutko joka kuukausi juuri ennen menkkoja?

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
www.pixabay.com

Kylläpä ärsyttää taas ihan hirveästi kaikki asiat. Tunnen olevani taas erittäin huonossa kunnossa. Tuntuu, etten jaksaisi tehdä yhtään mitään. Ja kaikki, mitä pitää tehdä tuntuu vaativan ponnisteluja.

Saatan loukkaantua jostain ihan pikku asiasta. Tunteet ovat erityisen pinnalla tänään. Itku on herkässä.

Mistä tämä johtuu? Voitteko yhtään arvata? No, minulla on menkat. Mahaa särkee, perä vuotaa ja pinna on kireällä.

Keskittymiskykyni ei tällä hetkellä riitä yhtään tämän parempaan postaukseen. Eikä kyllä aikanikaan. Mutta postaan kuitenkin, koska tämä blogi kertoo minun elämästäni ja menkat ovat kuuluneet siihen jo n. 30 vuotta. Suurimman osan elämästäni minulla siis on ollut menkat.

Toisaalta pitää olla iloinen siitä, että ne vielä tulevat. Sitä en osaa varmuudella sanoa, että ovatko vaihdevuodet jo minulla alkaneet. Mutta ainakaan ne eivät ole vielä edenneet niin pitkälle, että menkat olisivat loppuneet. Aika säännöllisesti ovat vielä tulleet enkä kärsi esim. kuumista aalloista. Talvella todellakin palelen.

Nyt pitää nämä muutama päivä jaksaa ponnistella. Sitten olo taas helpottaa. Koitan kestää.

Kuinka moni tuntee samoin kuin minä menkkojen ekana päivänä?

Kommentit (2)

Vierailija
1/2 | 

Miksi pitää olla vielä iloinen siitä, että kuukautiset yhä tulevat, jos niiden kanssa on noin kestämistä? :)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

www.pixabay.com

"Kuukautisia edeltävä oireyhtymä eli premenstruaalioireyhtymä ( PMS ) tarkoittaa ennen kuukautisia esiintyviä psyykkisiä ja fyysisiä oireita, jotka haittaavat normaalia elämää.

PMS:n syytä ei tiedetä, mutta se liittyy säännölliseen kuukautiskiertoon ja häviää vaihdevuosien alettua. Perimmäinen syy on edelleen tuntematon. Ajatellaan, että  normaaliin munasarjatoimintaan liittyvät hormonitasojen muutokset jostain syystä aiheuttavat poikkeavan vasteen keskushermostossa. Keskushermoston välittäjäaineilla, mm. serotoniinilla ja GABA:lla, uskotaan olevan osuutta oireyhtymän synnyssä.

Lieviä vaivoja ilmenee lähes kaikilla naisilla jossakin vaiheessa elämän varrella. Vaikeasta oireilusta kärsii 4-10 % naisista. Tyypillisintä oireilu on 35-45 vuotiailla."

Oireet ilmestyvät kuukautiskierron loppupuolella, muutamasta päivästä viikkoon ennen kuukautisvuodon alkua. Oireet helpottavat kolmen.neljän päivän kuluessa kuukautisten alkamisesta. Tavallisimmat psyykkiset oireet ovat ärtyneisyys, masentuneisuus ja itkuherkkyys. Myös unettomuutta ja keskittymisvaikeutta voi esiintyä. Fyysisiä oireita ovat rintojen arkuus, rintojen turpoaminen, yleinen turvotus ja päänsärky. Oirekuva voi vaihdella kierrosta toiseen." ( Lääkärikirja Duodecim )

Itselläni kuukautiset alkoivat 13-vuotiaana. Aluksi ne olivat aika epäsäännölliset. Vähitellen aloin tunnistaa, että aina n. viikko ennen kuukautisten alkamista pinna on kireällä, väsyttää, tekee mieli kaikkea makeaa, turvottaa ja keskittymiskyky huononee jne. Nämä oireet pahenivat juurikin tuossa 35 vuoden kieppeillä. Ja sen jälkeen olenkin ollut aina todella kipeä kuukautisten yhteydessä eli siis kerran kuussa. Tuntuu, että viime vuosina kuukautiset ovat hallinneet jopa liikaa elämääni.

Päätinkin nyt koota tähän konkreettisia asioita, joilla voin helpottaa oloani.

  1. On hyvä ymmärtää ilmiön tausta ja normaalius
  2. Puhu avoimesti asiasta perheen ja läheisten kanssa
  3. Turvotuksia voi vähentää rajoittamalla suolan käyttöä
  4. Kahvin ja alkoholin vähentäminen ennen kuukautisia on hyväksi
  5. Liikunta auttaa monia, yleiskunnon ylläpito helpottaa oireita
  6. Syö terveellisesti
  7. Hormonaalista ehkäisyä voi käyttää, jos se muuten sopii ja tuntuu oikealta vaihtoehdolta

Huomasinkin itse, että tässä kuussa oireeni olivat helpommat, kun olin taas alkanut elää terveellisemmin. Liikunta auttaa hyvin etenkin minulla. Kävelyhaasteesta on siis ollut minulle hyötyä. https://www.menaiset.fi/blogit/elaman-keskivaiheilla/aloita-sinakin-kave...

Kirjoitan tätä nyt kuukautisten viimeisenä päivänä. Elämä jo siis helpottaa. Olen menossa kohti sitä kuukauden parempaa vaihetta. Terveellisempi elämä helpottaa taas ensi kuussa oireitani. Ja olen jo tarpeeksi vanha puhumaan vaivoistani. En häpeä niitä. Kuukautiset kuuluvat naisen elämään ja kun ne loppuvat alkaa vaihdevuodet. Ne ovatkin sitten jo ihan oma lukunsa. Kauhulla odotellessa.

Kärsitkö tai oletko kärsinyt PMS-oireista?

 

 

Kommentit (1)

Caroline
1/1 | 

Silloin kun itselläni PMS oireistoa oli, totesin saavani apua -alkuun ihan vahingossa aloin käyttää helokkiölykapseleita 3 kk kuurin.pidin taas 3 kk tauon ja otin uuden kuurin.ihan oma keksintö, joka toimi todella hyvin itselläni aina ns. vaihdevuosi-ikään asti.
Helokkiöljykö pelasti minut sen ajan "kauhuskenaarioista" tai ei.olen nyt 68 v.enkä voi voi sanoa kokeneeni ns. vaihdevuosioireita vieläkään.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Kuvat: www.pixabay.com

Kuukautisten aikaan olen tavanomaista väsyneempi. Uuvun helposti. Kuukautisvaivat pahenivat n. 5 v sitten. Olen kipeä ja huonokuntoinen. Ajatukseni ei ole kaikkein kirkkain.

Olen kuukautisten aikaan tavallista hermostuneempi. Ärsyynnyn helposti pienistäkin asioista, joilla ei oikeasti ole edes merkitystä.

Minua hermostuttaa liikkua kodin ulkopuolella kuukautisten aikaan. Pelkään istua. Pelkään, että vuoto tulee läpi. Vuotoni on aika runsas. Tai ainakin minusta tuntuu siltä.

Ennen menkkoja minua hermostuttaa paisunut mahani. Olen ihan niin kuin viimeisillään raskaana. Liikkuminen hidastuu. Masentaa. 

Onko sinulla kuukautisvaivoja?

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Elämän keskivaiheilla blogissa pohditaan kaikkea maan ja taivaan väliltä, mitkä liittyvät omaan elämääni. Olen tällä hetkellä elämän muutosvaiheessa, jossa lapset eivät enää ole pieniä, vaan molemmat jo opiskelijoita, joista toinen ei asu enää kotona. Haluan elää laadukasta ja monipuolista aikuisen naisen elämää. Tule seuraamaan elämääni. <3

Blogiarkisto

2019
2018
Toukokuu
Huhtikuu

Kategoriat