Kirjoitukset avainsanalla raha

www.pixabay.com

Itselläni on ollut toistuva masennus ja huomaan taas kuukautisten aikaan olevani tavallista masentuneempi. Silloin oma tilanteeni alkaa aina näyttää toivottomalta ja alan helposti syyllistää itseäni siitä, että olen laittanut itseni tällaiseen tilanteeseen. Tilanteeseen, joka ei hetkessä korjaannu.

Omalla kohdallani masennus on ollut ennen ensimmäistä velkakierrettä. Silloin halusin ostaa kaikkea, mitä muutkin ostavat. Sitten olikin liikaa velkaa ja masennuin lisää siitä. Minun oli pakko laittaa velat ulosottoon, koska en enää jaksanut pohtia niitä. Siivosin ne tavallaan pois mielestäni tällä tavalla. Enkä avannut velkojien lähettämiä kirjeitä. Tavallaan niitä ei siis ollut. Ja minulla oli taas rahaa käytössäni. Opin elämään varojeni mukaan ja töitä tekemällä maksoin ulosottovelkani. Kun sain velat maksettua olin todella tyytyväinen itseeni. Se oli ihmeellistä, kun sai koko tilin ekaa kertaa kokonaan itselleen.

Sitten huomasinkin taas kituuttelevani pienellä palkallani. Lapset kasvoivat ja isommalta pojalta loppui lapsilisät ja elatustuet ja lukion käyminen oli hänellä vielä kesken. Palkkani ei riittänyt mihinkään muuhun kuin peruselämiseen.

Se on selvä, että jatkuva kituuttelu masentaa ja sitä kautta altistaa velaksi elämiselle. Kun kerran on mahdollista ostaa velaksi niin tottakai ihminen sen valitsee, jos se helpottaa elämää sillä hetkellä. Ja kyllähän se piristää masentunutta, kun voi lähteä lomamatkalle ja ylipäätään elää kerrankin niin kuin ne muutkin. Masennustila kummasti lievenee. Sairaalloiseen masennukseen en usko tämän kuitenkaan auttavan. Sairaalloiseen masennukseen tarvitaan yleensä lääkehoitoa ja pitkää terapiaa.

Ihmettelette varmaan, mistä johtuu, että juuri nyt olen taas enemmän huolissani tilanteestani. Se johtuu siitä, että pienemmän pojan lapsilisät loppuivat ja niinkin pieni summa kuin n. 150 eur/ kk on merkittävä summa pienituloiselle. Hassua että lapsilisät loppuvat juuri silloin, kun kulutus on suurimmillaan. Ensi vuonna loppuu elatustuet ja pojalla kuitenkin vielä lukio kesken. Mutta kyllä siitäkin selvitään. Täytyy vaan tottua, että on taas vähemmän rahaa käytössä.

Tänään palkkapäivänä maksoin taas kerran laskujani. Tällä kertaa laitoin säästötilille 50 eur. Maksan sillä myöhemmin pois pienintä velkaani. En ole saanut vielä tämän velan laskua. Mutta hoidan sen pois heti, kun se tulee. Siitä alkaa se velka lyhentyä nopeammin. Muutaman kuukauden päästä se on maksettu ja siirryn seuraavaan.

Velat lyhenevät hitaasti, mutta tämä antaa minulle toivoa siitä, että minä vielä selviän tästä. Samalla itselläni pysyy hallinnan tunne. Minä itse voin vaikuttaa, siihen miten tilanne etenee. Minä hallitsen omaa rahankäyttöäni.

Se, että hallinnan tunne säilyy itsellä lieventää veloista johtuvaa masennusta. Ja velat ovat mahdollistaneet minulle kaikkea sellaista, mitä en yhtään kadu. En siis kadu, että olen elänyt. Kituuttelua sen sijaan voisi jopa katua. Masennuksen kannalta on ollut parempi tehdä niin kuin olen tottunut tekemään. Minä itse tiedän, mikä minulle on parasta.

Oletko sinä huomannut itselläsi vastaavia masennuksen ja raha-asioiden yhteyksiä?

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

www.pixabay.com

Monelle hoitoalan ammattilaiselle on tuttua kahden työn tekeminen. Arkisin hoidetaan päätyötä pelkällä peruspalkalla raataen. Ansaitut viikonloppuvapaat saattavat kulua keikkaillessa esim. vanhustenhoidossa. Tästä saa hieman lisiä, joista yleensä maksetaan yli 40 % veroa.

Verotusasia tulee muuttumaan vuoden alusta niin, että on vain yksi veroprosentti kaikelle tienaamiselle ja pitää itse pitää huolta tulojen kokonaismäärästä. Mielestäni on aika karua maksaa päätyöstään esim. 30 % veroa. Lisätienestejä voi olla mahdoton täysin ennustaa.

Itsekin olen tehnyt useampaa työtä silloin, kun minulla ei ollut vielä vakituista työtä. Saatoin tehdä pitkiä yli kahden viikon työputkia. Yritin tällä tavalla saada velkojani maksettua pois. Lopulta en jaksanut enää. Liian samanlainen työ viikon jokaisena päivänä on aivan liikaa kenelle tahansa.

Ja tärkeätä oli tietenkin viettää joskus aikaa kokonainen päivä omien lastensa kanssa. Kuinkahan moni yksinhuoltajaäiti tai isä joutuu juurikin tekemään useampaa työtä? Ja usein näissä tapauksissa lapset eivät edes tapaa toista vanhempaansa. Minulla vanhemmat ja sisarukset auttoivat lasten kanssa.

Tällä hetkellä en ole yhtään sillä fiiliksellä, että alkaisin taas keikkailemaan monessa eri paikassa. Nythän voisin toki tehdä niin paljon kuin jaksan, koska lapseni ovat isoja. Jotenkin vaan ei tunnu hyvältä idealta tehdä rankkaa hoitotyötä viikon jokaisena päivänä. Johtaisi kohdallani varmastikin burn-outiin ennemmin tai myöhemmin.

Oletko sinä tehnyt kahta tai useampaa työtä? Kerro kokemuksistasi.

 

Kommentit (4)

Memmu

Olen tehnyt useita vuosia kahta työtä yhtä aikaa. Kun meni kolmas osa palkasta ulosottoon niin piti saada hieman lisää rahaa käyttöön ja samalla sai maksettua velat nopeammin pois. Nyt olen täysin velaton ja koen että kaksi työtä yhtä aikaa oli rankkaa, mutta todellakin kannatti. Tein kahden täysin erialan töitä, muuten ei olisi jaksanut.

SannaSR
Liittynyt27.8.2017

Kahden eri alan työt tuntuukin heti jo vähän kevyemmältä. Mutta työ on aina työtä. Jos oikeasti tekee töitä niin kyllä ne tekijäänsä verottavat. Ehkä ei ihan joka päivä lisätöitä. Aina silloin tällöin on vapaapäivä paikallaan.

Vierailija

Teen päivätyön lisäksi keikkaa kahteen paikkaan, neljälle eri osastolle. Yksinhuoltajana yhden työn tulot ei riitä. Välillä on niin loppu että itkettää, välillä itkettää kun keikkaa ei hetkeen ole ja rahat ei riitä. Työt itsessään ovat erilaisia ja pidän kaikista työpaikoistani.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

www.pixabay.com

Reilu kaksi vuotta sitten olin lähes täysin velaton ihminen. Minulla oli tuolloin vain opintolainaa ja pankin pieni kulutusluotto. Olin maksanut muut isommat velkani pois ja olin oppinut elämään varojeni mukaan. Pärjäsin joten kuten kahden teini-ikäisen pojan kanssa elättäen heitä 2000 eur nettotuloillani.

Mitään kallista ei kuitenkaan ollut varaa tehdä. Esim. matkoja jne. Säästäminen ei myöskään onnistunut, kaikki rahat menivät elämiseen. Elämä oli kuukaudesta toiseeen sitä samaa, mitä se oli ollut aina.

Keväällä 2016 tarvitsin uuden pyykinpesukoneen. Minulla ei ollut rahaa ostaa sitä käteisellä. Joten ostin sen sitten luotolla. Mietin tätä jonkin aikaa ennen kuin tein ostoksen. Tunnen itseni ja tajusin jo siinä vaiheessa, että nyt olin taas antanut itselleni luvan ostaa luotolla.

Hiljakseen huomasin jälleen ostelevani kaikkea tarpeellista ja tarpeetonta luotolla. Kun se kerran oli mahdollista. Ajattelin ei huolta huomisesta asenteella. Aina välillä järjestelin luottojani. Mutta nyt huomaan vain lisänneeni velkojeni kokonaismäärää.

Tällä hetkellä suunnittelen, että alan soveltaa lumipallotekniikkaa omaan tilanteeseeni niin, että alan lyhentää pienintä velkaani +50 eur/kk. Tällä tavalla saan sen nopeammin maksettua pois. Siitä sitten vaan jatkaen kohti sitä isointa velkaa.

Aion myös vielä jotenkin järjestellä näitä luottojani. Takuusäätiön velkaa en halua, koska sitten olen luottotiedoton monta vuotta. Uskon tilanteeni helpottavan, kun molemmat lapseni ovat aikuisia. Silloin voin lyhentää velkojani kuukaudessa enemmän. Jätän itselleni rahaa tilille vain vuokraan ja välttämättömään elämiseen.

60 v aion olla velaton. Ja siinä iässä toivottavasti olen jo läksyni oppinut. Alan elää varojeni mukaan. Velaton vanhuus on varmasti oikein järkevää. Eläkkeet kun ovat niin kovin pieniä.

Onko muilla samoja kokemuksia?

 

Kommentit (9)

Kädestä suuhun -eläminen velka...

Lumipallotekniikka on varmasti hyvä keino, kyllä se siitä lähtee rullaamaan! :)

Olen hieman eri kannalla velkaantumisen syystä. Useimmiten taustalla on se, ettei budjetoida velkaa mukaan, jolloin mennään miinukselle (eli otetaan se velka, jota ei pysty budjetissaan maksamaan). Jotta elämän yllätyksiin, kuten hajonneeseen pesukoneeseen pystyisi varautumaan, olisi oltava säästöjä, joita yllättävän moni ei budjetoi ja säästä taloudessaan, vaan se mikä palkkapäivänä tulee, kulutetaan.

Otin kummitätini vinkistä nuorempana tavoitteeksi säästämisen puskurirahastoon, mikä oli käytännössä 20 €/kk siirto säästötilille. Ideana oli, että sieltä ei otettaisi rahaa kuin hätätilanteessa. Tämä neuvo on säästänyt minut velanotolta paitsi nyt kun budjetoin asuntolainan, jota maksan niin että kuitenkin samalla jää hieman rahaa säästöön.

SannaSR
Liittynyt27.8.2017

Olen kyllä säästänytkin elämäni varrella, mutta aina vaan ne säästöt on tarvinnu nostaa käyttöön. Nyt ei tarvi säästääkään kun kaikki ylimääräinen menee velkoihin.😁

Vierailija

Aiotko nyt laittaa stopin velkakierteelle eli et ota enää uusia velkoja? 

Vierailija

Sinulla näyttää olevan halu pysäyttää velkakierre ja vähentää velkataakkaa niin eikö tuossa tilanteessa kannata nimenomaan lopettaa uusien velkojen ottaminen. Eihän sitä kannata turhaan velkaa kerryttää asioilla, jotka eivät ole välttämättömyyksiä. Totuttuja tapoja on tietysti vaikea muuttaa, mutta pystyt siihen, kun päätät! Tsemppiä!!!

SannaSR
Liittynyt27.8.2017

Kiitos kannustuksesta! Yritän järkeistää raha-asioitani. Viikko aikaa miettiä, miten toimia.

Anni Rahapalleroinen

Hei. Luin mielenkiinnolla postauksesi. Täällä painitaan vastaavien asioiden kanssa. Itse laskin juuri miten lähden sulattamaan omia lumipallojani, joten linkkaan tähän blogini.

Kovasti tsemppiä lisävelkaantumisen lopettamiseksi! Itse harkitsen vakaasti oman luottokiellon ottamista, ehkäisee laskulle ostamisen lisäksi tehokkaasti identiteettivarkauksia ja on voimassa 2 vuotta.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

www.pixabay.com

Viime vuosina olen ostellut paljon luotolla. Velkaa on kertynyt taas jonkun verran. Ja velkojen hoitamiseen kuluu paljon rahaa joka kuukausi. Velkojen lyhentäminen on myös erittäin hidasta.

Tutkailinkin asiaa googlettamalla ja löysin artikkeleita Lumipallotekniikasta. Lumipallotekniikalla tarkoitetaan tapaa lyhentää velat pienimmästä velasta alkaen aina siihen isoimpaan velkaan asti.

Ensin tehdään lista omista veloista. Esim näin:

  • Osamaksu: 700 eur ( 50 eur/kk )
  • Luottokortti 1: 2500 eur ( 60 eur /kk )
  • Luottokortti 2: 4000 eur ( 100 eur/ kk )
  • Opintolaina: 3000 eur ( 30 eur/kk )
  • Kulutusluotto: 30 000 eur ( 500 eur/kk )

Sitten päätetään, että paljonko ylimääräistä voi lyhentää kuukaudessa. Summaksi voi ottaa esim. 50 eur. Sitten kaikista veloista lyhennetään minimilyhennys niin kauan kuin ne ovat olemassa. Mutta pienimpää velkaa lyhennetään tuolla ylimääräisellä 50 eurolla niin kauan, että se on kokonaan lyhennetty.

Sen jälkeen voit alkaa lyhentää seuraavaksi pienintä velkaasi ylimääräisellä 50 eur + sillä summalla, mikä kului pienimmän velan pois hoitamiseen kuukaudessa. Näin jatketaan taas kunnes tämäkin velka on hoidettu pois. Ja sitten taas käytetään kaikki se raha seuraavaksi kolmanneksi pienimmän velan lyhentämiseen jne. kunnes velkoja ei enää ole.

Eli tällä tavalla velka tavallaan sulaa nopeammin pois. Muutenhan velkojen takaisinmaksuun kuluu ikuisuus.

Itselläni on jatkuva rahapula velkojen vuoksi. Ja tämän takia en ole tyytyväinen omaan taloustilanteeseeni.

Aoin alkaa työstää tätä omalla kohdallani. Olen niin kyllästynyt olemaan aina rahaton, vaikka minulla on kuitenkin paljon parempi palkka kuin monella muulla. Otan tämän tekniikan käyttöön marraskuun 15.päivä, joka on minun seuraava palkkapäiväni.

Oletko sinä sulattanut velkasi tällä keinolla? Kerro kokemuksestasi!

P.S. Esimerkkinä olevat velat eivät ole omiani, vaan keksin ne tähän!

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Elämän keskivaiheilla blogissa pohditaan kaikkea maan ja taivaan väliltä, mitkä liittyvät omaan elämääni. Olen tällä hetkellä elämän muutosvaiheessa, jossa lapset eivät enää ole pieniä, vaan molemmat jo opiskelijoita, joista toinen ei asu enää kotona. Haluan elää laadukasta ja monipuolista aikuisen naisen elämää. Tule seuraamaan elämääni. <3

Blogiarkisto

2018
Toukokuu
Huhtikuu

Kategoriat