Kirjoitukset avainsanalla painonhallinta

www.pixabay.com

Itselläni on ylipainoa. Ihan liikaa. Yleensä en ehdi / jaksa tätä asiaa pohtia. Mutta aina aika ajoin alan pohtia, että olisiko elämäni jotenkin vielä parempaa, jos olisin edes vähän kevyempi. Sitten alan muistella niitä useita omia laihdutuskertojani. Jostain syystä päädyn aina siihen tulokseen, että olen ihan tyytyväinen näin. Mutta paino saa pudota, jos on pudotakseen pienillä arjen syömis-ja liikuntatottumuksilla.

Laihduttaa en enää ala. Onhan laihduttaminen ihan vanhanaikaista ja viittaa mielestäni siihen, että laihdut jonkun sairauden seurauksena. Sairauden vuoksi laihtumisessa taas ei ole mitään hienoa vaan se on erittäin surullista. Sitä en toivo kenellekään.

Elämäni aikana olen kokeillut monenlaisia keinoja painonpudotukseen. Lukioiässä paino putosi vähemmällä ruoalla ja enemmällä liikunnalla. Kilot kuitenkin tulivat takaisin, kun olin parisuhteessa ja sain ensimmäisen lapsen. Toisen raskauden aikana paino putosi hyvin, koska noudatin diabeetikon ruokavaliota tunnollisesti. Minua motivoi se, että en halunnut synnyttää alateitse liian isoa vauvaa. Kilot tulivat kuitenkin takaisin, koska en enää synnytyksen jälkeen välittänyt, mitä söin.

Muutaman vuoden päästä tästä olin kyllästynyt itseeni. Halusin muutosta ja liityin painonvartijoihin. Kävin kokouksissa ja laskin pisteitä tunnollisesti. Paino putosikin runsaasti 9 kk:n aikana. Mutta sitten tapahtui romahdus. En enää jaksanut. Olin ihan uuvuksissa. En käynyt enää ryhmässä. Paino alkoi hiljalleen nousta jälleen.

Sitten kuluikin pidempi aika, etten tehnyt juuri mitään painonpudotukseni eteen. Elin vain ja olin. Kunnes aloin käydä kuntosalilla. Ruokavaliomuutoksella ja käymällä salilla paino putosi 10 kg vuodessa. Tämä ei minulle riittänyt kuitenkaan vaan liityin kuntosalilla Xtravaganza ryhmään. Paino putosikin hyvin. En kuitenkaan onneksi käyttänyt niitä ateriankorvikkeita juurikaan. Olivat aika kalliita ja ilmeisesti eivät kovinkaan terveellisiä. Ryhmä loppui yhtäkkiä ja paino alkoi jälleen nousta. Tämän painonpudotuksen aikana minulla alkoi olla sydämen lisälyöntejä ja aloin käyttää beetasalpaajaa.

Joitakin vuosia sitten ostin Fitfarmilta Simple ruokavalion ja sen jatkon. 12 vkon aikana paino ei kovinkaan paljoa laskenut, mutta kiinteydyin ja näytin mielestäni paljon paremmalta. Taisin voidakin ihan hyvin. Tämän jälkeen labroissani havaittiin, että sokerinsietokykyni on heikentymässä.

Nyt olen ollut monta vuotta yrittämättä sen kummemmin pudottaa painoa. Yritän liikkua edes jonkin verran ja syödä terveellisesti. Minulla ei vielä ole perussairauksia. Tiedän sairastuvani vielä aikuisiän diabetekseen. Mutta uskon pärjääni sairauden kanssa ruokavaliolla niinkuin raskausaikana.

Laihtuminen ei ole koskaan tuonut minulle onnea. Olen ollut paljon onnellisempi pulleana. Kevyempi olo ja parempi ulkonäkö eivät tee ihmistä onnelliseksi. Onnellinen on se, joka ei yritä olla mitään muuta kuin jo on.

Tuon diabeteksen takia kuitenkin ajattelen, että olisi parempi alkaa tehdä jotain painolleen. En kyllä yhtään edes tiedä, paljonko painan tällä hetkellä. Ja lihaksia en halua todellakaan menettää. Enkä saada esim. eteisvärinää. Enkä halua menettää jäljellä olevaa mielenterveyttänikään.

Olisiko teillä minulle suositella jotain hyvää painonhallintaohjelmaa? Otan mielelläni vastaan vinkkejä. Etenkin muita kuin, että syö vähemmän ja liiku enemmän. Voit myös kertoa, onko laihdutus tuonut sinulle onnen vai päinvastoin?

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (2)

Inka

Koska kyselit vinkkiä niin minulla olisi yksi todella helppo: aloita Finelin ilmainen ruokapäiväkirja. Sitä kautta huomaat nopeasti mitkä ruuat ovat ravitsemuksellisesti parhaita ja saat hyvin tietoa päivittäisistä hiilari-, rasva ja proteiinimääristä.  Lisäksi hivenaineet ja vitamiinimäärät ovat helposti saatavilla.

Finelissä on laajat valikot eti ruokia joten se on erittäin helppokäyttöinen ja ennenkaikkea ilmainen. Kannattaa kokeilla.

PIRKKO

MITÄHÄN JOS VAIN YRITTÄISIT KETO DIEETTIÄ. KATSO NETISTÄ , KATSO TED TAI OSTA ANTTI HEIKKILÄN KIRJA.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vuoden ensimmäinen päivä. Moni on varmastikin tänään luvannut aloittaa uuden elämän. Laihduttaminen tai ainakin ruokavalion keventäminen on usealla mielessä.

Itselläkin oli taas tämä laihdutusajatus mielessä joulukuun aikana. Ajattelin, että minäpä otan itseäni niskasta kiinni ja pistän itseni täysin kuriin ja pudotan painoa oikein kunnolla vuoden 2018 aikana. 

Miksen sitten kuitenkaan lopulta luvannut mitään sellaista? Vastaus on se, että tulin järkiini. Muistelin kaikkia niitä kertoja, kun olen onnistunut pudottamaan painoa. Miten ihanaa onkaan, kun paino putoaa ja vaatekoko aina vaan pienenee. Alat näyttää koko ajan nätimmältä ja  voit pukea päällesi melkein mitä vaan haluat. Ihanaa, mutta niin petollista.

Minulla on ollut kolme merkittävää painonpudotusjaksoa elämäni aikana. Ensimmäinen oli toisen raskauden aikana v.2001. Minulla oli sokerit koholla ja aloitin noudattamaan saamaani ruokavaliota, jossa laskin tarkkaan hiilihydraatteja. Onneksi en joutunut pistämään insuliinia itselleni. Paino putosi raskauden aikana 14 kg. Siitä huolimatta poika painoa syntyessään 4230 g. Jatkoin tällä ruokavaliolla jonkin aikaa synnytyksen jälkeenkin, mutta sitten alkoivat herkut ja siideri taas maistua. Olin ollut ilman niitä pitkään. Paino nousi taas korkojen kera.

Muutaman vuoden päästä tästä olin ihan kyllästynyt itseeni, lähinnä painooni. Päätin liittyä painonvartijoihin. Ajattelin, että siinä on pelastukseni. Paino putosikin hyvin. 23 kg yhdeksän kuukauden aikana. Olin oikein tyytyväinen. Mieleni ei kuitenkaan ollut valmis tähän muutokseen. Lopetin ryhmässä käymisen ja painoni nousi vähitellen takaisin siihen mitä se oli ollut ja taas tuli korkoa lisää.

Sitten olinkin useamman vuoden tekemättä mitään ihmeempää painon pudotuksen suhteen. Kunnes kuusi vuotta sitten sain idean aktivoitua kuntosalille. Tämä on ollut paras ratkaisu, sillä se on lisännyt lihasmassaani ja paremman kunnon vuoksi elämänlaatuani.

Muutama vuosi sitten hurahdin kuntosalilla olleeseen Xtravaganza ohjelmaan. Paino putosikin hyvin. Mutta ryhmä lopetettiin ja olen sen jälkeen ollut omillani. Onneksi en ollut juurikaan käyttänyt näitä xtravaganza ateriankorvikkeita kuitenkaan. Niissähän oli todettu jonkinlaista terveyshaittaa. Ja kalliitakin olivat.

Tässä siis painonpudotushistoriaani. Tällä kokemuksella en siis lupaa laihduttaa tänä vuonna. Sen sijaan aion lukea tarkkaan uuden Onnistujan oppaan Kilot veks. Näin täällä siitä mainoksia ja päätin, että ostan sen.

Opas on täynnä hyviä painonpudotusta edistäviä artikkeleita. En aio alkaa enää nälkädieetille enkä uuvuttaa itseäni liian rankalla liikunnalla. Mutta lupaan soveltaa tätä opasta omaan elämääni ja katsotaan viekö tämä vuosi kiloja mennessään. Jos ei vie niin pyrin ainakin siihen, että kiloja ei tulisi yhtään enempää.

Toivotan kaikille teille terveellisempää vuotta 2018!

 

 

 

Kommentit (1)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Kuusi vuotta sitten aloin käydä kuntosalilla. Olin tosi innoissani saamaan itseni parempaan kuntoon. Otin ohjausta eli treenasin muutaman kerran personal trainerin kanssa ja sain ruokavalion. Paino putosikin n. 10 kg ja kunto koheni ensimmäisen vuoden aikana.

Sitten iski laihdutushimo. Halusin olla vetävän näköinen. Liityin kuntosalin painonhallintaryhmään. Sain uuden ruokavalion ja saliohjelman. Paino putosikin hyvin niiden kahden vuoden aikana, kun kävin ryhmässä. Tämä ryhmä kuitenkin lopetettiin.

Sen jälkeen olen ollut omillani. Olen lihonut takaisin kaiken sen minkä sain pois. Varmaan paino tullut takaisin korkojen kera. En tiedä, paljonko painan tällä hetkellä. En halua punnita itseäni. Huomaan myös, että kunto ei ole enää niin hyvä kuin muutama vuosi sitten. Syön liikaa kaikkea ylimääräistä. Ja olen laiskistunut. Yritän käydä salilla muutaman kerran viikossa tekemässä lihaskuntotreenin. Siitä sentään olen jotenkin saanut pidettyä kiinni.

Haluaisin niin olla vielä se entinen itseni,  Joka piti itsensä kurissa ja jaksoi jumpata. Jääkö se loppuelämän haaveeksi...

Oletteko muut epäonnistuneet painonhallinnassa ja haaveiletteko aina vaan onnistumisesta silti?

Kommentit (1)

Outi

Ikuinen epäonnistuja tuossa painoasiassa täällä huutelee. Tosin ikuisena optimistina edelleen välillä jaksan yrittää. Edellinen hyvä yritys päättyi sappileikkaukseen. Sen jälkeen kaikki on vaan maistunut ihan liian hyvältä. Mutta elämä jatkuu kunnes loppuu ja siihen asti opetellaan tätä oikeanlaisen elämisen ikuista opintietä. 🙂

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Elämän keskivaiheilla blogissa pohditaan kaikkea maan ja taivaan väliltä, mitkä liittyvät omaan elämääni. Olen tällä hetkellä elämän muutosvaiheessa, jossa lapset eivät enää ole pieniä, vaan molemmat jo opiskelijoita, joista toinen ei asu enää kotona. Haluan elää laadukasta ja monipuolista aikuisen naisen elämää. Tule seuraamaan elämääni. <3

Blogiarkisto

2018
Toukokuu
Huhtikuu

Kategoriat