Kirjoitukset avainsanalla äiti

www.pixabay.com

Tänään vietetään äitienpäivää, mutta tänään on myös kansainvälinen sairaanhoitajan päivä. Minulla siis on tuplajuhlapäivä, koska olen äiti ja sairaanhoitaja. Olen vapaalla tänään, koska minulla alkaa huomenna kahden viikon loma. Muuten en välttämättä olisi tarvinnut äitienpäivää vapaaksi. Usein olenkin ollut äitienpäivänä töissä. Eikä mielestäni ole ollenkaan huonoa äitiyttä olla töissä silloin. Äitienpäivää ehtii kyllä juhlia aamulla tai illalla tai ehkä jonain toisena päivänä.

Olen ollut äiti 21 vuotta ja sairaanhoitaja kohta 18 vuotta. Pitkä ura siis molemmista jo tällä hetkellä ja varsinkin ikääni nähden. Olenhan vasta 41 vuotias. Tällä hetkellä äitiyden ja työn yhdistäminen ei ole millään tavalla ongelma. On vaan hyvä, että on töitä, että elämä ei ainakaan aikuistuvien lapsien ympärillä pyöri kokonaan. Koen myös, että lapsista tulee paljon omatoimisempia ja itseohjautuvampia, kun et ole aina paikalla tekemässä kaikkea heidän puolestaan.

Koen myös tällä hetkellä jaksavani todella hyvin työelämässä. Minulla on jo paljon kokemusta sekä elämästä että työstä ja vapaa-ajallani voin panostaa omaan hyvinvointiini, koska minulla ei ole pieniä lapsia ja vanhempani ovat vielä sen verran nuoria, että heitä ei tarvitse koko aikaa vahtia. 

Aina ei ole näin ollut. Kun lapseni olivat pieniä olin kotona heidän kanssaan. Sitten aloin vähitellen tehdä sijaisuuksia ja mieluiten päivätöitä. Vakituisen työn sain, kun molemmat lapset olivat alakouluikäisiä. Siitä lähtien olen tehnyt kolmivuorotyötä. Vakityövuosien aikana olen lyhentänyt työaikaani ja tehnyt enemmän aamuvuoroja. Olen kuitenkin koko ajan tehnyt myös ilta-ja yövuoroa. Niin kuin kolmivuorotyössä kuuluukin. Nykyään voisin sanoa tekeväni mieluummin iltavuoroa, mutta en kylläkään ihan joka päivä.

Mielestäni äitiydestä on hyötyä sairaanhoitajan työssä ja vastaavasti sairaanhoitajan ammatista on hyötyä äitiydessä. Näin olen ainakin henkilökohtaisella tasolla itse kokenut. En olisi samanlainen sairaanhoitaja nyt, jos minulla ei olisi tätä kokemusta kahden pojan kasvattamisesta aikuisiksi. Enkä olisi sellainen äiti kuin nyt olen ellen olisi opiskellut sairaanhoitajaksi enkä ilman työkokemustani.

Se on sitten eri asia, että olenko ollut täydellinen kummassakaan roolissani tai olenko kasvattanut lapsistani täydellisiä ihmisiä. Itse kammoan hieman täydellisyyttä. Mielestäni täydellisyyteen pyrkimiseen liittyy aina hieman jotain pelottavaa. Itse olenkin ihan tyytyväinen omaan ja lasteni epätäydellisyyteen.

Ihanaa äitienpäivää kaikille! Ja onnittelut kaikille teille, jotka olette onnistuneet saamaan itsellenne sairaanhoitajan ammatin. Kumpikaan näistä rooleista ei ole itsestäänselvyys. Olkaa ylpeitä molemmista!

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vietän tänään 21. kertaa äitienpäivää äitinä. Se on iso luku 40-vuotiaalle naiselle. Tämä tarkoittaa, että lapseni tosiaan ovat jo 20 v ja 16 v.

En kylläkään näytä 40-vuotiaalta enkä noin isojen lasten äidiltä. Olen varmasti ainakin 5 v nuoremman näköinen. Tämä tieto perustuu siis muiden ihmisten tekemään arvioon, jonka he ystävällisesti ovat halunneet minulle kertoa. 

Minusta tuli siis äiti 20 vuotiaana. Opiskelin jo silloin sairaanhoitajaksi. Pidin vuoden äitiysloman ja palasin opiskelemaan. Poika oli hyvässä perhepäivähoidossa. Tulin uudestaan raskaaksi puoli vuotta ennen valmistumista. Valmistuin, erosin lasten isästä ja muutin takaisin kotikaupunkiini. Toinen poika syntyi, kun olin juuri täyttänyt 24 vuotta. Olin tällöin siis kahden lapsen äiti ja sairaanhoitaja. 

Olin pitkään kotona poikien kanssa. Vähitellen aloin käydä töissä. Vältin vuorotyötä, koska se ei sopinut yksinhuoltajalle. Vasta sitten menin vuorotöihin, kun lapset olivat kumpikin jo koulussa. Vuorotöiden ansiosta pojista on tullut omatoimisia ja itsenäisiä. En ole ollut koko aikaa paikalla paapomassa heitä. Ja läksytkin ovat ihan itse tehneet. Harrastuksiinkin omin jaloin kulkeneet.

En ole vaatinut lapsiltani liikoja. Enkä suunnitellut heidän puolestaan elämää. Ei ole ollut minun tavoitteeni, että lapset menestyvät hyvin opinnoissaan. En ole esim. koskaan maksanut kiitettävistä arvosanoista. Ei olisi ollut varaakaan koko ajan maksaa kiitettävistä.

Minulla on käynyt hyvä säkä lasten suhteen. Olen saanut kaksi älykästä, ihanaa ja omatoimista poikaa. Toivon heille menestystä elämässä ja että olisivat onnellisia.

Olen pyrkinyt kasvattamaan lapset niin, että pärjäävät ilman minua. Olen myös aina pitänyt huolen siitä, että minulla on muutakin elämää kuin lapseni. Sillä tosiaan he ovat vain lainassa minulla. Ja aikuisen elämähän on paljon muutakin kuin äitiyttä.

En tiedä, millaista elämäni olisi ilman lapsia. En usko, että olisin onnellinen lapsettomana. Olisin katkera, siitä että en ole saanut lapsia. Olen onnellinen, että näin ei ole käynyt. 

Isoäidiksi minulla ei ole kiirettä. Lapsenlapsia tulee sitten joskus, jos on tullakseen. 

Nautin tällä hetkellä omasta aikuisen elämästäni. Tämä on ihan uutta minulle. Uusi elämänvaihe, jossa minulla on koko ajan enemmän aikaa itselleni.

Millainen äiti sinä olet? 

 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Elämän keskivaiheilla blogissa pohditaan kaikkea maan ja taivaan väliltä, mitkä liittyvät omaan elämääni. Olen tällä hetkellä elämän muutosvaiheessa, jossa lapset eivät enää ole pieniä, vaan molemmat jo opiskelijoita, joista toinen ei asu enää kotona. Haluan elää laadukasta ja monipuolista aikuisen naisen elämää. Tule seuraamaan elämääni. <3

Blogiarkisto

2019
2018
Toukokuu
Huhtikuu

Kategoriat