Kirjoitukset avainsanalla Lapset

www.pixabay.com

Nykyään tuntuu, että säästäminen on muoti-ilmiö, johon kaikki haluavat ja yrittävät osallistua parhaan kykynsä mukaan. Useat haluavat säästää lapsilleen pesämunan esim. laittamalla lapsilisät säästöön. Itse en näin ole voinut tehdä, sillä lapsilisät menivät aina ihan meidän peruselämiseen. Mielestäni lapsilisiä ei välttämättä edes tarvitsisi maksaa perheille, jotka pystyvät ne säästämään. Säästöä tulisi sitten siinäkin. Mutta eipä sellaistakaan asiaa tietenkään millään pysty valvomaan, että kuka käyttää lapsilisät mihinkin. Valitettavasti joku vanhempi käyttää ne myös alkoholiin ja tupakkaan. Toinen äääripää se sitten.

Mielestäni lapsille ei kuitenkaan ole välttämätöntä säästää. Mieluummin olen käyttänyt nekin rahat siihen, että on yhdessä tehty jotain. Olen myös käyttänyt rahaa työajan lyhentämiseen lasten ollessa pienempiä. Tämä on helpottanut omaa jaksamista olla vanhempana.

Minua varten ei ole säästetty rahaa ja tiedän, että en tule juurikaan mitään perintöä saamaan. Minulla kun vielä kaikenlisäksi on kolme sisarusta. Mielestäni rahaa paljon arvokkaampaa ovatkin juuri nämä kolme sisarusta. Ilman heitä elämä olisi kyllä paljon köyhempää. Mikään raha ei korvaa oikeaa ihmistä, joka on kasvanut kanssasi ja kokenut samoja asioita kuin sinä. Heidän kanssaan voin jakaa huolen vanhemmista ja myös kaikki käytännön asiat, mitä joskus sitten tuleekaan.

Joskus pohdin, että tekeekö se minusta huonomman vanhemman, kun en ole pystynyt säästämään lapsilleni? Olisiko lasteni elämä tällä hetkellä jotenkin parempaa, jos olisin pystynyt säästämään lapsilisät heille?

Useimmiten kuitenkin ajattelen, että lapsista on vaan tullut yritteliäämpiä ja kunnianhimoisempia kun ovat tienneet, että omat rahat pitää itse ansaita. Tällä hetkelläkin oppivat koko ajan, että vanhempi ei ole raha-automaatti, josta voi nostaa rahaa aina, kun itseltä loppuu. Oppivat mitoittamaan sen, mihin itsellä on varaa. Ja elämään sen mukaan.

Mielestäni lapsi saa liian helpolla rahaa, jos joku sitä hänelle säästää. Miksi pitäisi täysi-ikäisenä saada vanhempien säästämä pesämuna? Sitten kun on sen tuhlannut niin voikin jäädä odottamaan perintöä, jolla voi kuitata esim. omat velkansa pois. Onpa helppoa!

Ainakaan kenenkään sellaisen ei kannata minua arvostella, joka itse on saanut näin helpolla rahaa. Minä se vaan yritän selviytyä kuukaudesta toiseen omalla työlläni. Ja toivon vielä joskus voittavani Lotossa oikein kunnolla rahaa.

Tällä hetkellä en säästä ollenkaan. On järkevämpää maksaa ensin velat pois. Sitten vasta katson, että pystynkö säästämään koskaan yhtään mitään.

Onko sinun mielestäsi lapsille säästäminen tarpeellista?

 

 

Kommentit (6)

Vierailija
1/6 | 

Minulle on säästetty pesämunaa, samoin sisaruksille. Kaikki ollaan järkevästi rahaa käyttäviä ja säästäväisiä aikuisia, vaikka ollaan ihan perus työpaikoissa töissä. Minulla on myös useampia lapsia ja heille ollaan säästetty pienestä asti myös. Nyt isompien kanssa opetellaan vastikkeellisen kuukausirahan kautta rahan käyttöä ja myös heitä opetan säästämään. Itse olen sitä mieltä, että lainaa otetaan vain asuntoa varten ja ehkä autoa, mutta muuten pitää olla sen verran säästössä, että muita hankintoja ei lainarahalla makseta.

Vierailija
3/6 | 

Olen aivan samoilla linjoilla edellisen vastaajan kanssa. Asunto ja ehkä autolaina ovat ainoat järkevät lainat. Muita hankintoja ei kannata luotolla hankkia, siinä tulee helposti ikävyyksiä.

Mutta itse aiheeseen. Ei lapsille säästäminen ole välttämätöntä, mutta toki omille lapsille säästän kun se on kerran mahdollista. Myös minulle säästettiin ja sain vanhemmilta noin 7000 markkaa kun lähdin opiskelemaan. Raha tuli todella tarpeeseen enkä sitä humputellut. Olen aina ollut järkevä rahankäyttäjä. Vanhemmat on näyttäneet siinä asiassa mallia, koen että olen oppinut fiksun rahankäytön nimenomaan vanhemmiltani. Olen oppinut vanhemmilta myös sen, että aina pitää elää omien tulojen mukaan.

Vierailija
4/6 | 

Minulle ei aikoinaan ole kotoa säästetty pesämunaa, mutta kesätöitä tulikin sitten tehtyä ja opin säästeliääksi rahan kanssa. Omille lapsillemme emme ole säästäneet rahaa, mm.lapsilisät ovat menneet elämiseen. Tyttö opiskelee ja elää omillaan toista vuotta eri paikkakunnalla ja poika toivottavasti pääsee tänä syksynä opiskelemaan. Kesätöitä ovat onneksi aina saaneet ja suostuneet myös tekemään kaikenlaisia töitä. Tytön luona käydessämme maksan mielelläni kauppaostokset, reilusti ruokaa pakastimeen ja kuivatavaraa kaappeihin. Perheitä ja rahavaroja on tietysti hyvin erilaisia, mutta varmaan jokainen vanhempi toivoo lastensa oppivan käyttämään rahojaan järkevästi.

Iisa
6/6 | 

Perheet, jotka kykenevät säästämään lapsilisät ovat myös usein suurituloisia. Pitäisikö näiltä perheiltä viedä etuisuus, jonka he ovat korkealla veroprosentillaan mahdollistaneet myös useille muille perheille?

Perheiden sisälläkin lapset ovat eriarvoisessa asemassa. Toisesta ja sitä seuraavista lapsista maksetaan lapsilisää enemmän kuin ensimmäisestä.

Lapsilisät on tarkoitettu lapsista aiheutuvien kulujen kattamiseen. Kuitenkin aina pitäisi ajatella lapsen etua.  Jollekin se on ruokaa pöytään ja muuhun peruselämiseen, toiselle säästöön rahaa lapsen tulevaisuuteen. Molemmat ovat yhtä oikein.

Se, ettet säästä lapsellesi rahaa ei tee sinusta huonoa vanhempaa. Kuten ei sekään, että säästää rahaa lapselleen tee paremmaksi.

On tutkittuakin, että vanhempien koulutus- ja tulotaso näkyy positiivisesti lasten tulevaisuudessa. Vaikka suurituloisten perheiden lapset saisivat pesämunan vanhemmiltaan, he todennäköisesti myös korkeakouluttautuvat ja heidän veroprosenttinsa on aikanaan korkea. 

Todella harva lapsi tulee samaan rahaa vanhemmiltaan koko elämäänsä. Vanhemmilta saadut rahat voivat alkuun helpottaa elämää, mutta eivät ne tee koko elämästä valmista. Lähtötasosta riippumatta, oli pesämunaa valmiina tai ei, vaaditaan paljon ahkeraa opiskelua ja työntekoa menestyäkseen elämässä.

Kaunismäesä
7/6 | 

Säästämme lapsille, mutta aika pienimuotoisesti, koska ylimääräistä rahaa ei ole ja ajattelen myös, että yhteiset kokemukset, esim. matkat ovat arvokkaita ja niitä halua välillä tarjota lapsillemme. Tavoitteena on lähinnä sellainen summa, että se kattaisi esim. ensimmäisen asunnon vuokravakuuden. 

Vierailija
8/6 | 

Itselläni ei ole lapsia, mutta itseni on potkastu persaukisena maailmalle, joten en ikinä tekisi omille lapsilleni samanlaista karhunpalvelusta. Itse todellakin säästäisin lapsen tulevaisuutta varten siten, että säästäisin oman asunnon käsirahan enkä antais lapsen ikinä mennä vuokralle 🤔

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pienet lapset, pienet huolet. Isot lapset, isot huolet. Muistan kuulleeni tämän sanonnan usein nuorempana äitinä. Etenkin isojen lasten vanhemmat sitä hokivat. Tällä hetkellä voin sanoa ymmärtäväni tämän sanonnan.

Ennen lapset olivat enemmän kotona ja tehtiin enemmän asioita yhdessä. Tällä hetkellä pojilla on pitkiä koulupäiviä ja omia menoja. Isompi poika on usein yön pois kotoa ja en edes tiedä missä ja kenen kanssa. Hänellä toki on oikeus omaan elämäänsä. Hänhän on jo 19 v ja jonottaa omaa asuntoa.

Esim. viime yönäkään hän ei tullut kotiin. Olin niin väsynyt työviikosta, että nukuin silti ihan hyvin. Ja tosiaan olen jo tottunut tähän. Aamulla herätessäni huomasin, että poika ei ole tullut kotiin. Laitoin viestiä whatsappiin hänelle, että oletko kunnossa. Vastausta ei tullut ja näkyi, että paikallakaan ei ole ollut. Kun vastausta ei kuulunut, kokeilin soittaa. Tällöin selvisi, että puhelin kiinni. Mieleen alkoi hiipiä pelottavia ajatuksia siitä, mitä hänelle olisi voinut tapahtua.😮

Pohdin, että sen ikäistä lasta ei kamalan nopeasti poliisi ala etsiä. Ja mietin, että mistä häntä edes lähtisin etsimään. Onneksi sitten sain viestin lopulta, että on kunnossa.

Yksi huolenaiheistani on se, että sitten kun poika saa sen oman asunnon niin pärjääkö hän taloudellisesti itsenäisesti vai tuleeko hänen yksinasumisestaan kallis lasku minulle..

Onko muilla kokemuksia lasten omilleenmuuttamisesta?

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Olen jo aivan innoissani. 😊 Kohta alkaa pitkään odotettu kesäloma osa 2. Pidin touko-kesäkuun vaihteessa 2 viikkoa lomaa pojan ylioppilasjuhlien aikaan. Nyt olisi sit toiset 2 viikkoa edessä. Olenkin ihan loman tarpeessa.😉

Lomalla aion rentoutua ja päästä irti arjesta, etenkin työstä. Minun työssäni se on suhteellisen helppoa, koska en ole korvaamaton. Joku voi tehdä minun työni sillä aikaa kun lomailen. Voin rauhallisin mielin olla 2 viikkoa pois.😊

Lasten itsenäistyminen etenee. Isompi poika on laittanut asuntohakemuksen vireille. Hän hakee opiskelija-asunto yksiötä. Voi kestää kyllä jonkin aikaa ennen kuin sen saa. Minä jo mietin, että muutan sitten pienempään asuntoon, kun hän ensin muuttaa pois. Asumiskulut pienenevät.

Pienempi on täyttynyt 16 vuotta. 2 vuotta niin hänkin on jo täysi-ikäinen. Kyllä aika vaan kuluu nopeasti. Juuri hän oli pieni vauvani.❤

Matkakuume nousee. Menen huomenna shoppailemaan matkaani ajatellen. Sain tässä muutama päivä sitten kerrottua miesystävällekin, että olen lähdössä matkalle. Hän suhtautui asiaan ihan hyvin.❤

Muutama päivä vielä töitä...sitten LOMA! 🌞

 

 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Kyllä aika vaan kuluu nopeasti. Taas ollaan viikonlopun kynnyksellä. Viikko on ollut kiireinen. Työ vie oman aikansa. Harrastukset ovat alkaneet. Tuovat kyllä hyvää vastapainoa työlle. Saa itse olla se, jota ohjataan.😀

Olen aina pikkutytöstä asti tykännyt musiikista ja kirjallisuudesta. Muistan kuinka kuuntelin kasetilta ja levyltä lastenlauluja moneen kertaan ja lauleskelin mukana ja muutenkin näitä lauluja. Serkkujen erilaiset levyt ja kasetit piti aina kopioida itselle.☺

Kirjallisuuskin on tullut tutuksi jo aikaisessa vaiheessa. Äidin kanssa kävimme kirjastossa. Valitsin aina useita kirjoja. Äiti luki niitä meille. Katselin myös mielelläni kirjojen kuvia. Jotkut kirjat katsoin moneen kertaan.☺

Haluankin näiden harrastusteni avulla kehittää jo olemassa olevia taitojani. Ammattilaisurasta en haaveile musiikin ja kirjallisuuden alueella. Vain parhaat saavat niillä elantonsa.

Tämän vuoden hammashoidotkin on tullut kärsittyä. Pieni pinnallinen reikä on paikattu ja suu on puhtaampi ja vaaleampi suuhygienistikäynnin jälkeen. Päätin vihdoin hankkia sähköhammasharjan ja ostin suuhygienistin suosittelemaa hammastahnaa.😆 Vuoden päästä sitten taas uudestaan.

Lapset ovat olleet opinnoissaan. Pienempi harrastuksistaan ja isompi viettänyt opiskelijaelämää. Yhtenä iltana hän ei vastannut viestiini, että onko tulossa kotiin yöksi. Tai vastasi, mutta vasta klo 03.15. En oikein saanut unta koko yönä.  Mieleen tuli kaikkea mahdollista kamalaa, mitä nuorelle miehelle voi tapahtua😮 ja minulla oli tietenkin aamuvuoro silloin seuraavana päivänä.Huoli lapsista ei lopu koskaan. Mitä isommat lapset sitä isommat on myös huolet.

Jumppaaminen on jäänyt vähemmälle. Kurkkua on vähän aristanut. Ei ole varaa sairastaa viikonloppuna, kun on taas työviikonloppu.

Mutta paras päivä on tänään, kun tapaan miesystäväni❤ ikävä on😍

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Elämän keskivaiheilla blogissa pohditaan kaikkea maan ja taivaan väliltä, mitkä liittyvät omaan elämääni. Olen tällä hetkellä elämän muutosvaiheessa, jossa lapset eivät enää ole pieniä, vaan molemmat jo opiskelijoita, joista toinen ei asu enää kotona. Haluan elää laadukasta ja monipuolista aikuisen naisen elämää. Tule seuraamaan elämääni. <3

Blogiarkisto

2019
2018
Toukokuu
Huhtikuu

Kategoriat