"Harkitse tarkkaan mitä teet - ajattele seurauksia"  tämä puhutteleva lause on vanhasta lastenkirjasta. se on jotenkin jäänyt mieleeni ja kulkenut sydämessäni kaikki nämä vuodet. Tosin aina, tuota hienoa neuvoa en ole muistanut noudattaa.

Tämä viikko on saanut minut jälleen mietteliääksi - miten pienillä, pahaa tarkoittamattomilla, ehkä väärin asetelluilla sanoilla voimme  saada toisen ihmisen pahoittamaan mielensä. Eikä se tarkoita sitä, että tuo toinen olisi millään tavalla  pikkusieluinen. Vaikeita asioita on usein hankala  pukea sanoiksi ja lopputuloksesta voi hyvinkin tulla väärinymmärretty ilmaus. Tämä on inhimillistä - se mitä tapahtuu ja teemme sen jälkeen, kun vahinko on syntynyt, ratkaisee. Huudammeko ja paiskomme ovia, pistämmekö välit poikki tai teemmekö vain suotuisan "pesäeron" loukanneen ystävän tai jopa sukulaisen kanssa? Tässä kohtaa kehottaisin molempia osapuolia pysähtymään. Vedä syvään henkeä ja rauhoitu. Joskus se ottaa tovin - mene ulos - tekisi mieleni taas sanoa, että mene metsään, mutta mene paikkaan tai sukella asiaan joka saa sinut rauhoittumaan. Jotakuta auttaa vaikkapa autoilu, toista musiikin kuuntelu, kolmas saattaa purkaa stressinsä liikunnalla tai puutarhatöillä. 

Seuraavaksi asetu toisen asemaan tilanteessa ja pohdi:  Mikä sai toisen sanomaan juuri noin? Oliko sanominen harkittua vai vihapäistä sanailua? Ymmärsinkö oikein vai teinkö omia tulkintoja? Loukannut osapuolia voi myös miettiä tahollaan: sanoinko asiani liian jyrkäsi tai olisiko mahdollista että minut on ymmärretty väärin? Kuinka itse reagoisin jos minulle sanottaisiin/tehtäsiin  noin? Molempien on hyvä miettiä myös toisen taustoja: onko ystävälle tapahtunut jos aiemmin asioita, jotka voivat vaikuttaa hänen reagointiinsa? 

Keskutelkaa rakentavasti ja kuunnelkaa toisianne. En voi käsittää tilanteita, joissa välit vain katkevat ja asioita ei selvitetä. Itse liiankin spontaanina ihmisenä haluaisin ratkaista ongelmat nyt ja heti, mutta se ei ole aina viisasta. Välillä asioiden on hyvä hetken hautua, hakeutua omiin uomiinsa ja löytää oikeat mittasuhteet tapahtuneelle.  Pienen ajan kuluttua asia ei suuremmassa mittakaavassa enää välttämättä näytäkään kummoiselta. Surullista, että monet, jopa perhesuhteet,  ovat katkenneet selvittämättömien asioiden vuoksi. Vaikka asioille on hyvä antaa aikaa, on myös syytä muistaa, että ei kuitenkaan liikaa. Jos aikaa kuluu liian paljon, on yhteydenottaminen päivä päivältä hankalampaa ja asiat vain jäävät selvittämättä ja saattavat jopa ajankuluessa muuttaa muotoaan yhä synkemmiksi ja toisessa ei enää nähdä mitään hyvää.

Kun asioista puhutaan normaalilla äänensävyllä, toista kuunnellen ja hänen mielipidettä ja tunteita kunnioittaen, on hyvin todennäköistä, että asia joka on saanut välit tulehtumaan, saadaan ratkaistuksi. Näin voimme oppia  ymmärtämään ja kunnioittamaan toisiamme mielipide-eroista huolimatta. On myöskin hyvä muistaa, että erilaisuus on rikkaus <3 

Rentouttavaa alkavaa viikonloppua - nauttikaa rakkaidenne seurasta!

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Alkuviikosta: Ajatuksia elämästä, ajanhallinnasta, elämänmuutoksesta, matkailusta sekä koiramaisesta arjestani. Viikon toisessa kirjoituksessa perehdytään  polkujuoksuun ja sen oheisharjoitteisiin sekä muuhun kuntoiluun ja hyvinvointiin.   Unelmia - ei vain haaveltavaksi vaan ajatuksella - One Life - make your Dreams come true <3

Hae blogista

Blogiarkisto

Kategoriat