Olet päättänyt aloittaa juoksuharjoittelun tai ehkäpä sana "juoksuharjoittelu" voi kuulostaa liian vakavamieliseltä, vaan ajatuksesi on käydä vähän hölkkäämässä.  Olipa kummin vain, jokin syy on saanut sinut kiinnostumaan juoksusta. Ehkäpä haaveilet itsesi voittamisesta ja/tai jonkin tavoitteen saavuttamisesta ? Haluat laihtua ja/tai kiinteytyä? Haluat omaa aikaa? 

Juokseminen on siinämielessä helppo  harrastus, että voit harrastaa sitä oikeastaan missä vain - et tarvitse välttämättä siirtyä "suoritus"paikalle, vaan voit lähteä juoksemaan mistä vain. Näin ollen se on myös "nopea" harrastus kiireiselle ihmiselle. Voit lähteä ovesta ulos - käydä juoksemassa ja palata suoraan kotiin.  Juoksemisesta sanotaan myös, että se on edullinen harrastus, koska välineitä ei juurikaan tarvita, palaan tähän vielä lyhyesti jo tämän kirjoituksen aikana.

Harrastaaksesi juoksemista, et myöskään välttämättä tarvitse kavereita, "joukkuetta" ympärillesi, joten kynnys siinäkin mielessä pitäisi olla matala. Et ole sidottu paikkaan etkä jonkin ryhmän aikatauluun. 

Tässä lyhyesti ne kysymykset jotka aloittavan juoksijan on hyvä käydä läpi ennen kuin aloitat tai olet aloittelemassa harrastusta. Toisin sanoen: missä, miksi ja millä sekä kysymys: yksin vai yhdessä?

Missä?

Kuten aiemmin mainitsin, juosta voi lähes missä tahansa. Käytä mielikuvitustasi! Itse ihmettelin pidemmän aikaa missä voisin harjoitella polkujuoksua Savonlinnssa? Pitääkö minun ajaa jonnekin merkatulle polulle? Eksynkö? Asun lähes kirjaimellisesti kuntoradan vieressä! Olin ajatellut ettei kuntorata ole sama kuin maasto jossa polkujuostaan. No ei, ainakaan täysin, mutta perusharjoitteluun kuntorata on mitä mainioin paikka. Se tarjoaa vaihtelevuutta - tasaisia pätkiä ei juurikaan löydy! Tajusin myös, että kuntoradaltahan poikkeaa sieltä täältä pieniä polkuja. Ne eivät ole kovin pitkiä, mutta tarjoavat mainion tavan toteutella myös metsässä, kapeilla poluilla juoksemiseen, juurakoihin, kiviin ja kantoihin, eikä eksymisen vaaraa ole! 

pieniä polkuja löytyy kuntoratojen varrelta

 Mikäli mahdollista suosittelen sinulle aluksi hiekkapohjaista kovaa alustaa kuten hiekkatie, puiston polku tai kuntorata kun aloittelet juoksuharrastusta. Jalat voivat ensimmästen viikkojen ja jopa kuukausien aikana kipeytyä. Valitsemalla asfalttia lempeämmän alustan voit sopeuttaa jalkojasi uuteen harrastukseen ja sitten pikku hiljaa lisätä juoksukilometrejä asfaltilla mikäli tavoitteesi on jatkossa juosta enemmän asfaltilla. Mikäli sinun on hankala järjestää lenkkejä hiekkapohjaiselle alustalle, voit tottakai juosta myös asfaltilla. Alkuun on hyvä kuulostella miltä jaloissa tuntuu ja reilusti kävellä osan lenkistä (tämä ohje pätee myös hiekalla/poluilla aloittelelevalle juoksijalle!) 

Miksi?

Jotta ihminen motivoituu mihin tahansa asiaan, täytyy hänellä olla syy tekemiselleen, olipa kyse sitten laihtumisesta, juoksemisesta, uuden kielen oppimisesta tai vaikkapa pianon soittamisesta. Syy motivoi meitä tekemään isommin, huolellisemmin, paneutumaan asiaan ja vastoinkäymisistä huolimatta jatkamaan kohti päämäärää. Kun aloitat juoksemisen, määritä itsellesi jokin tavoite, syy juosta, vaikka pienikin. Se voi olla "haluan pystyä juoksemaan 5kilometriä, jotta yleiskuntoni ja jaksamiseni paranisi", "olen haaveillut puolimaratonista kaksi vuotta ja nyt haluan sen toteuttaa". Minun haaveeni on sen edellisessä kirjoituksessa kertomani kävelyreissun jälkeen ollut "joskus juoksen vielä NUTS Karhunkierroksen 32km polkujuoksun Kuusamossa".

Tapahtumaan osallistuminen antaa sinulle konkreettisen tavoitteen

Ole rohkea ja kerro tavoitteestasi mahdollisimman monelle & ilmoittudu tapahtumaan varhaisessa vaiheessa ( jos tavoitteesi on jokin tapahtumajuoksu) - tee siitä julkinen! Ai miksi ihmeessä? Minäkin ajattelin ensin että salassa tässä harjoittelen ja sitten yllätän ja juoksen ensi keväänä Kuusamossa. Ei - kun teet tavoitteestasi julkisen, samalla siitä tulee itsellesi "totta". Et ainoastaan harjoittele itseäsi varten vaan ystäväsi mahdollisesti kyselevät harjoittelustasi ja ovat kiinnostuneita kuinka etenet ja kun tapahtumapäivä koittaa , he ovat sinua kannustamassa! - jos eivät paikanpäällä niin liveseurannassa netin välityksellä! Et ole yksin vaikka taivaltaisit juoksua yksin - voit ajatella että sinulla on iso joukko kannustajia rinnallasi! Tämä on muuten ihan oikeasti totta! Juostessani maratoneja maailmalla, tiesin ystävien seuraavan netin välityksellä väliaikojani. Aina, kun painoin jalkani väliaika-alustalle, hymyihin ja ajattelin kannustajiani. 

Millä? 

Tämä on aihe johon palaan jo lähiviikkojen aikana, mutta muutama sana jo tässä vaiheessa juoksijan välineistä. Vaikka en halua sinua pelotella heti alkuun kallilla hankinnoilla, kehotan ( melkeinpä käsken)  kuitenkin panostamaan oikeasti hyviin juoksukenkiin! Hyvät juoksukengät eivät ole ne nätinväriset unelmakengät jotka löydät edullisesti (tai kalliisti) verkkokaupasta, vaan olet käynyt niitä sovittamassa ja toivottavasti valinnut ne osaavan jalkinemyyjän opastuksella! Panostamalla heti alussa hyviin, oikeankokoisiin ja sinun jalallesi sopiviin  kenkiin voit välttyä rasitusvammoilta, kalliilta lääkäri- ja fysioterapiakäynneiltä. Muista vaatteista ja välineistä mainittakoon, että suosittelen suosimaan hengittäviä urheilumateriaaleja, kunnollisia juoksusukkia ja jos sinulla on mahdollisuus - ota aktiivisuusranneke/sykemittari heti käyttöösi, mutta se ei suinkaan ole välttämätöntä!

juoksukengät asfaltille ja poluille ja anteeksi - hän halusi välttämättä kuvaan :D 

Yksin, yhdessä vai koiran kanssa? 

Jos luit edellisen kirjoitukseni "maratoonari" tiedät, että minulle juoksuharrastuksen alkuvaiheessa oli erittäin tärkeää, että minulla oli juoksukavereita. Jos päivällä tuntui ettei tänään jaksaisi lähteä lenkille, ei kuitekaan kehdannut kaverille sanoa etten jaksa. Varsinkin alussa juoksu tuntui ajoittain myös haastavalle, kun kunto ei vielä ollut kovin hyvä, kaverin seura auttoi jaksamaan ja toisaalta jos sai tsempata toista, huomasi itsekin jaksavansa paremmin! Juostessa kaverin kanssa, myös vauhti pysyy usein maltillisena, kun pitää kiinni vanhasta ohjeesta "pitää pystyä puhumaan puuskuttamatta". Juostessa pääsi myös vaihtamaan ajatuksia ja virkistymään myös henkisesti!  Vauhtilenkeillä kaveri on hyvä kirittäjä, silloin ei tarvitsekaan jutella, mutta yksin luovuttaisit todennäköisesti herkemmin!

Edellisen "juoksu-urani" loppuvaiheilla minulle tuli koira, jonka kanssa lenkeilimme jonkun verran. Olihan se mukavaa kun oli kaveri matkassa, mutta silti on sanottava, että oman kokemukseni mukaisesti koiran kanssa lenkkeily on haastavaa ainakin aluksi ja kokemattomalle juoksijalla. Koiran kanssa vauhti on yleensä aluksi liian kovaa, sitten pysähdellään hyvinkin pikaisesti, nuuhkitaan, pissitään, juostaan, kakitaan, juostaan, nuuhkitaan....Nykyisen kahden koiran omistajana en edes harkitse yhteislenkkiä ja yhdenkin kanssa toteuttaisin ehkä silloin tällöin. Juoksutan heitä muuten mutten omalla treenilenkilläni. Tämä on toki jokaisen oma päätös ja osalla se voi toimia oikein hyvinkin lenkkiseurana! Jos sinulla on koira muttei muuta lenkkiseuraa - kannustan toki kokeilemaan!

 Ensi viikolla lähdetään liikkeelle! Sitä ennen annan sinulle kotitehtäväksi tarkistaa  juoksukenkäsi!  Suosittelen myös vierailua hyvinvarustellussa urheiluliikkeesä, jossa tehdään usein veloituksettomia jalka-analyysejä oikean, juuri sinulle sopivan juoksukengän löytämiseksi.

Seuraava juoksujuttu juhannuspäivänä 23.6 Kerron silloin  ainakin asiaa järkevän tavoitteen asettamisesta, alkulämmittelystä ja sen merkityksestä sekä juoksuvauhdin määrittämisestä. Blogin lisäksi voit halutessasi seurata omaa harjoitteluani instagram videopäiväkirjassani kestävyysvalmentajataru. 

Mukavaa viikonloppua !

ps. Tiistaina 19.6 juttu, kun  kävin kokeilemassa päiväunia kuntosalilla <3

Leevi näyttää tunnin alussa miten hammock -liinaan asettaudutaan 

Kommentit (1)

Seuraa 

Alkuviikosta: Ajatuksia elämästä, ajanhallinnasta, elämänmuutoksesta, matkailusta sekä koiramaisesta arjestani. Viikon toisessa kirjoituksessa perehdytään  polkujuoksuun ja sen oheisharjoitteisiin sekä muuhun kuntoiluun ja hyvinvointiin.   Unelmia - ei vain haaveltavaksi vaan ajatuksella - One Life - make your Dreams come true <3

Hae blogista

Blogiarkisto

Kategoriat