Tiedätkö sen tunteen, kun seisot yleisön edessä ja kaikki mitä sinun piti sanoa tai tehdä katoaa päästäsi? MInulle kävi tänään niin. Olin harjoitellut uutta jumppaa ja koin ennakkoon hallitsevani liikkeet: jousta polvista, nosta kädet sivukautta ylös, hengitä syvään, laske kädet sivuille, tuo oikea jalka eteen, taivuta oikea kätesi kauniisti vartalon jatkeeksi vasemmalle, anna kyljen venyä, vaihda toiselle puolelle... Laitan musiikin soimaan ja huomaan etten muista mitä piti tehdä ensin. Lähden liikkeelle epävarmasti niiaten. Pysähdyn hetkeksi ennen kuin asetan oikean jalkani eteen. Huomaan oman epävarmuuteni mutta luulen että asiakkaani eivät sitä havainneet. Sanon mielessäni itselleni " he eivät tiedä mitä seuraavaksi pitäisi tehdä, jatka itsevarmasti mitä teetkin", vien ohjelman läpi vaikka soimaankin itseäni mielessäni. Juuri tänään joukko  asiakkaita jää keskustelemaan ja kiittämään selkeästä ohjauksesta. Kiitän ja ajattelen helpottuneena että oma epävarmuuteni ja muutamat mokani eivät välittyneet asiakkaille. 

Hassua, että minulle juuri tänään kävi näin. Viime viikolla olin opintojeni lähijaksolla ja juuri perjantaina harjoittelimme koko päivän vuorovaikutustaitoja; keskustelimme  esiintymiseen liittyvistä epävarmuuksista ja kävimme läpi tilanteita jotka aiheuttavat stressiä esiintymisessä. "Valmistaudu huolella" oli niitä tärkeimpiä asioita. Kun tiedät mistä puhut ja tunnet asiasi, olosi on itsevarmempi. No olin kyllä harjoitellut, mutta en riittävästi. Tunnistin oireen välittömästi. Osasin kyllä asiani teoriassa, mutta en ollut  käynyt sitä riittävän monta kertaa läpi. Se, että minulla kaiken kaikkiaan on jo jonkun verran ohjauskokemusta pelasti minut "paljastumiselta". 

Harjoittelimme perjantain vuorovaikutuspäivässä myös mokailun jaloa taitoa ja kykyä heittäytyä mitä erikoisempiin tilanteisiin. Ikä ja kyky nauraa itselle ovat myöskin tuoneet itsevarmuutta. Mikä keventäisi paremmin tunnelmaa kuin pieni moka esitelmän alussa? Kyky ottaa tilanne haltuun on kaiken avain. Jos siinä tilanteessa nolostut, punastut ja alat takellella saat tilanteen aina vain pahemmaks. Helpommin sanottu kuin tehty. Kukapa synnynäisesti osaisi nauraa itselleen tiukassa paikassa tai leiskauttaa ne oikeat mojovat sanankäänteet tilanteeseen sopivalla tavalla! Kuinka usein onkaan tullut mietittyä jälkikäteen "miksi en tajunnut sanoa niin ja näin" Uskalla heittäytyä! Tämän kirjoituksen pääkuvassa "heittäydyn" kasariteiniksi - sitä että pistät itsesi täysillä likoon, ehkä vähän nolaatkin itseäsi yleisösi edessä arvostetaan - panoksesi ja antaumuksesi asiallesi välittyy kuulijoillesi !

Lapsena olin ujo jännittäjä. Luokan tai ryhmän edessä esiintyminen jännitti. Muistan miten päiväkodin leikit joissa tehtiin vuorotellen asioita jännittivät. Ala-asteella kauhua tuottivat yhteiset lukuhetket joissa jokainen vuorollaan joutui lukemaan ääneen kappaleen lukukirjasta. Takeltelin ja änkytin, koin että luin liian hitaasti ja kiirehtimällä vain pahensin tilannettani. Hitaammalla, rauhallisella lukemisella olisin selvinnyt tilanteesta hienosti. Yläasteiässä tiistai-illat jo menivät jännitellessä seuraavan päivän englannin tuntia ( kyllä - muistan ikuisesti että englantia oli keskiviikkoisin klo 12.15-13) . Opettaja laittoi aina tunnin aluksi kelanauhurin päälle ja lause kerrallaan jouduimme suomentamaan kuulemmaamme. Olin kertakaikkisen kauhuissani. Rippukoululeirillä päätin selättää esiintymispelkoni. Joka ilta leirinuotiolla eli erilaisia leikkejä ja pelejä joihin valittiin vapaaehtoisia. Ensimmäisen viikon jännitin ja tuijotin kengänkärkiäni ja pelkäsin joudunko esiintymään. Sitten oivalsin jotakin käänteentekevää: minäpä ilmoittautuisin itse vapaaehtoisesti esiintymään, pistäisin itseni likoon! Enää ei tarvinnut jännittää joutuisinko, vaan aloin omavalintaisesti päästä esiintymään! Se oli hyvin vapauttava tunne ja sen jälkeen olen melko rentoutuneesti suhtatunut tilanteisiin joissa joudun olemaan esillä. Toki esiintyminen jännittää, ja niin kuuluukin olla, mutta sopivasti, oikealla tavalla. Ne "esiintymiset" tai vaikkapa urheilusuoritukset, jotka otan liian rennosti, eivät yleensä mene kovin hyvin. Pienellä jännityksellä esiintymiseen saan juuri sen oikean latauksen jonka avulla pysyy valppaana ja antaa itsestään enemmän yleisölle. 

Älä väheksy itseäsi ja osaamistasi! Olet oman osaamialueesi specialisti sillä hetkellä - muut ovat tulleet kuuntelemaan ja oppimaan sinulta! Olin nuorena, parikymppisenä töissä työllistämisvaroilla paikallisessa museossa. Sain vastuulleni "Kalmistojen kertomaa" näyttelyn opastukset. Tuo näyttely kertoi etelä-savolaisista hautalöydöistä. Sain koulutuksen ja kirjallisuutta tehtävään. Omaksuin asiani ja olin valmis ensimmäiselle opaskierrokselle. Ryhmä lukiolaisia historianopettajansa kanssa. Tiedon saatuani alkureaktioni oli lamaantuminen. Sit pohdin asiaa hetken. Tuo historian lehtori tietää varmasti paljon asiaa, mutta ei varmasti ole yhtä syvällisesti perehtynyt, jos lainkaan eteläsavolaisiin hautalöytöihin. Alkutervehdyksistä selvittyäni pienellä jännityksellä, vedin kierroksen varmasti ja reippaalla otteella. Seuraavia ryhmiä jo odotin ja nautin työstäni!

Jännitätkö sinä esiintymistä? Oletko pohtinut mistä se johtuu ja voisitko jollakin tavoin helpottaa jännitystäsi? Toivottavasti sait tästä kirjoituksesta joitakin vinkkejä joita voisit kokeilla! Muista myös nämä:

1) valmistaudu huolella

2) saavu ajoissa paikalla - tarkista mm. tekniikan toimivuus

3) "plan b " eli olet varautunut yllätyksiin kuten esim. sähkökatkoon tai muuhun tekniseen ongelmaan

4) saatat jännittää yleisöäsi, mutta muista: sinä olet oman asiasi asiantuntija!

5) rauhoitu hetki ennen esiintymistä - hengittele syvään, ota aikaa itsellesi, vetäydy sivuun muusta hälinästä ja kun hetki koittaa - anna palaa - sinä osaat!

 

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Alkuviikosta: Ajatuksia elämästä, ajanhallinnasta, elämänmuutoksesta, matkailusta sekä koiramaisesta arjestani. Viikon toisessa kirjoituksessa perehdytään  polkujuoksuun ja sen oheisharjoitteisiin sekä muuhun kuntoiluun ja hyvinvointiin.   Unelmia - ei vain haaveltavaksi vaan ajatuksella - One Life - make your Dreams come true <3

Hae blogista

Blogiarkisto

Kategoriat