Kirjoitukset avainsanalla pettäminen

Blogia kirjoittaa jopa kansainvälistä huomiota saanut Irina Holmberg, joka auttaa työkseen naisia menestymään uuden elämänkumppanin löytämisessä.

Vaikka pettäminen ei ole yleisesti ottaen mikään hieno tai ihailtava teko, niin on täysin normaalia että sitä tapahtuu. Toisin kuin välillä luullaan, pettäminen parisuhteessa ei aina aiheudu mistään varsinaisesta syystä, vaan teko on hyvinkin usein spontaani ja harkitsematon.

Pettäminen ei ole myöskään mikään uusia asia, vaan sitä on tapahtunut juuri niin kauan kuin me ihmiset olemme tällä maapallolla eläneet. Viime vuosina pettämisestä on tosin tullut hieman paremmin  hyväksyttävä teko, jonka takia myös erilaiset pettämissivustot kuten Victoria Milan, ovat yleistyneet paljon.

Koska pettäminen kiinnostaa itseäni erityisesti tieteellisestä näkökulmasta, niin ajattelin listata tähän muutamia siihen liittyviä asioita, jotka eivät ole useimpien tiedossa.

Pettämiseen ei ole tieteellistä määritelmää

Mitä on pettäminen? Siinä onkin hyvä kysymys, johon on yhtä monta vastausta kuin on vastaajia. Pettämiseen ei nimittäin ole mitään tarkkaa määritelmää. Joka tapauksessa, suurin osa erilaisista kyselyistä ja gallupeista ovat näyttäneet, että suuteleminen on useimmille se pettämisen raja. Yhtälailla joku voi nähdä pettämiseksi liian intiimin halauksen tai jopa tietynlaisen keskustelun.

Koska pettämiseen ei ole mitään kunnollista määritelmää, niin onkin ensisijaisen tärkeää, että ymmärrätte kumppanisi kanssa toisianne. Mielestäni pettämistä on turha yrittää estää millään sen tarkemmilla “pelisäännöillä”, vaan se raja pitää kummankin tuntea.

Miehet tunnistavat pettäjän paremmin kuin naiset

Tilastojen puolesta, miehet tunnistavat pettävän kumppanin paremmin kuin naiset. Syy tähän löytyy mitä todennäköisimmin meidän ihmisten DNA:sta. Uroksen yksi tärkeimmistä tehtävistä on aina ollut oman jälkikasvun varmistaminen, johon tietysti kuuluu myös se, että oma kumppani ei saa lasta jonkun muun kanssa. Ajatus - “Miten voin varmistua, että tämä lapsi on minun” - on siis koodattu melko syvälle miesten perimään. Myös miesten mustasukkaisuus perustuu pitkälti tähän samaan asiaan.

Naiset pettävät herkemmin ovulaation aikana

Naisille pettäminen ei ole välttämättä yhtään niin paljon tuurista kiinni kuin ehkä olet luullut.

Ovulaatio on tiedostamatta usein mielenkiintoista aikaa naisen elämässä. Silloin nainen on hedelmällinen, tuntee itsensä seksikkäämmäksi ja hän saattaa esimerkiksi pukeutua rohkeammin kuin muina aikoina. Evoluution näkökulmasta tämä käy myös täysin järkeen. Ovulaation aikaan naisella on parhaat mahdollisuudet lisääntyä ja alitajuisesti se on myös jokaisen naisen päämäärä. Mutta eikö tämän vaiston pitäisi sammua parisuhteessa?

Ei tietenkään - meidän ihmisten luontaiset vaistot eivät sammu sormia napsauttamalla eikä liioin myöskään vihkisormuksen avulla, vaan niitä vastaan on kamppailtava enemmän tai vähemmän jatkuvasti.

Useimmat miehet eivät tarvitse varsinaista syytä pettämiseen

Useiden kliinikoiden mukaan, jotka auttavat työkseen pariskuntia pääsemään syrjähyppyjen yli, miehen uskottomuudelle ei läheskään aina ole mitään varsinaista syytä. Miehen kohdalla syrjähyppy tai salasuhde ei automaattisesti tarkoita tyytymättömyyttä omaan avioliittoon, vaan hän saattaa olla hyvinkin tyytyväinen ja rakastunut omaan kumppaniinsa. Naisten kohdalla syrjähypyn taustalla taas on usein jokin oikea syy.

Miesten pettämistä kuvaili hyvin muun muassa psykologi Dr. Joyce Hamilton Berry, joka vapaasti käännettynä menisi suunnilleen näin:

“Vertailisin miesten uskottomuutta keittiöönsä kävelemään ihmiseen, joka löytää suklaakakun pöydältä. Se näyttää hyvältä, se tuoksuu hyvältä. Hänellä ei välttämättä ole nälkä, mutta päättää syödä kakun siitä huolimatta.

Toisin sanoen, miesten pettämiseen ei välttämättä ole mitään muuta syytä kuin se, että hän näkee viettelevän naisen, joka osoittaa kiinnostusta takaisin.”

Joyce kuitenkin muistuttaa, että tämä tämä on yleistys ja ei tietenkään sovi kaikkiin miehiin. Perusajatuksena se kuvaa kuitenkin hyvin eroja miesten ja naisten kohdalla.

Joka seitsemäs pettää ensimmäisen avioliittovuoden aikana

Viimeinen fakta jota et ehkä tiennyt on se, että pettäminen parisuhteessa on oikeastaan melko yleistä. Vuonna 2005 tehty kattava tutkimus osoitti, että vasta naimisiin menneistä ihmisistä voi pettää pahimmillaan joka lähes joka viides. Tutkimuksen mukaan on 18% todennäköisyys, että naiset pettävät parisuhteen alkuvaiheessa ja miehillä vastaava luku on 12%.

Jos koit tämän artikkelin mielenkiintoiseksi, niin suosittelen lukaisemaan myös edellisen kirjoitukseni iäkkäämpien naisen deittailusta.

Onko sinulla kokemuksia pettämisestä tai petetyksi tulemisesta? Kommentoi, jaa, tykkää tai vihaa. Kuulisin mieluusti sinun ajatuksiasi uskottomuudesta.

Kommentit (0)