Jotta päästään kenkämalliston etenemisen esittelyssä eteenpäin, lienee ajankohtaista avata hivenen luonnoskirjan kansia. Luonnoskirja on ehdottomasti suunnittelijan työkalu numero 1. Ideoita voi raapustella myös irtolehtisille, mutta luonnoskirjan kansien sisällä tärkeät ideat pysyvät turvassa ja löytyvät helposti.

Yksi ammattikorkeakoulun vaikeimmista kursseista oli ehdottomasti luonnoskirjakurssi ensimmäisenä vuonna. Aikaisemmin en ollut piirrellyt/luonnostellut kirjaan, vaan juurikin erilaisille irtopapereille. Aluksi kärsin todella pahasta valkoisen paperin kammosta. Mielestäni jokainen sivu tuli täyttää kauniilla kuvilla ja loppuun asti mietityillä piirrustuksilla.

Nykyään olen oikein sinut luonnoskirjojen tyhjien sivujen kanssa. Niihin voi oikein onnistuneesti sutata epäselviä töhryjä, joita myöhemmin katsellessaan voi vain ihmetellä, että mikäköhän upea oivallus tämäkin mahtoi olla. Tykkään myös todella paljon kirjoitella luonnoskirjaan listoja sekä mind map -tyylisiä pohdintoja projekteista ja niiden tavoitteista. Tästäkin jalkinemallistosta taitaa olla viisi mind mappia selvittämässä ajatuksia.

Suurin osa mallistoon tulevista jalkinepareista löytyy jo suunniteltuna luonnoskirjan sivuilta. Muutama malli kaipaa vielä hiomista ennen kaavoittamista. Malliston värit ovat jokseenkin selvillä, mutta niidenkin osalta saattaa tapahtua vielä viime hetken muutoksia. Musta on mallistossa hallitseva tekijä. Se saattaa kuulostaa tylsältä, mutta haluan pelata mallistossa muodoilla ja vaihtuvilla tyyleillä ja yksityiskohdilla, siksi on parempi rauhoittaa värimaailma. Näin kokonaisuus pysyy yhtenäisenä ja hallittuna.

Tässä vuosien kuluessa luonnoskirjoja on kertynyt jo useita hyllyn täytteeksi. Osaa ensimmäisistä ei kehtaa enää avata, mutta kasvamiseen taitaa kuulua aina pieni myötähäpeä menneisyyden itseä kohtaan. Jos aktiivisesti käyttää luonnoskirjoja, ne alkavat kertoa tarinaa tietyistä elämän ajanjaksoista, ehkä jopa hivenen päiväkirjamaiseen tapaan.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Cobblerinan työhuoneella -blogi kertoo tarinaa yrittäjän arjesta, tyylistä sekä ajankohtaisista projekteista. Sanna Niskanen on yrittäjä Cobblerina -asustemerkin takana. Blogissa seurataan muun muassa kevään aikana valmistuvan jalkinemalliston syntymistä ja näyttelyn toteutusta.

cobblerina(at)gmail.com

Instagram