PARIISI   -    PARIS 

Pariisi (ransk. Paris) on Ranskan pääkaupunki.

Aaltojen ravistelema, mutta uppoamaton (Pariisin kaupungin virallinen motto)

Pariisi on kaupunki, missä halutaan asua. (Margaret Anderson)

Kun amerikkalaiset kuvaavat elokuvaa, on heillä kohderyhmänään koko maailma. Kun ranskalaiset tekevät saman, he keskittyvät Pariisiin. (Jean-Jacques Annaud)

On täysin mahdollista olla rakastunut Pariisiin ja samalla suhtautua ranskalaisiin tyystin välinpitämättömästi tai jopa vihamielisesti. (James Baldwin)

Joka ei vieraile Pariisissa säännöllisesti, ei voi koskaan olla aidosti elegantti. (Honoré de Balzac)

Mielestäni Pariisi on kaksikymppinen mies, joka on rakastunut vanhempaan naiseen. (John Berger)

Salaisuudet kulkevat nopeasti Pariisissa. (Napoleon Bonaparte)

Jos et tule koskaan elämässäsi rakastumaan, on Pariisi epäonnistunut siirtymään sinuun. (E. A. Bucchianeri)

Pariisi tulee aina olemaan Pariisi. Mitä muutakaan odotat sen olevan? (Frédéric Dard)

Miten valtavan vaikutuksen Pariisi minuun tekikään. Se on maailman epätavallisin paikka! (Charles Dickens)

Jumala keksi pariisilaiset, jotta ulkomaalaiset eivät ollenkaan ymmärtäisi ranskalaisia. (Alexandre Dumas nuorempi)

Amerikan parhaimmisto ajautuu Pariisiin. Pariisissa oleva amerikkalainen on paras amerikkalainen. Älykkäälle ihmiselle on hauskempaa elää älykkäässä maassa. Ranskassa on ne ainoat kaksi asiaa, joita kohti ajaudumme vanhetessamme - älykkyys ja hyvät tavat. (F. Scott Fitzgerald)

Mennyttä ei voi paeta Pariisissa, ja kuitenkin paikan viehätys piilee juuri siinä että siellä menneisyys ja nykyhetki kietoutuvat toisiinsa niin käsittämättömällä tavalla, ettei se tunnu enää taakalta. (Allen Ginsberg)

Ei ole kuin yksi Pariisi ja vaikka elämä siellä olisi kuinka vaikeaa, ja vaikka se vain pahenisi ja vaikeutuisi entisestään - niin ranskalainen ilma kirkastaa aivot ja tekee hyvää - oikein hyvää. (Vincent van Gogh)

Pariisilaisuus ei ole syntymistä Pariisissa, vaan jälleensyntymistä siellä. (Sacha Guitry)

Viimeksi Pariisin nähdessäni oli sen sydän lämmin ja hilpeä, kuulin sen sydämen naurun jokaisessa katukahvilassa. (Oscar Hammerstein II)

Pariisista ei koskaan pääse ja jokaisella joka on siellä asunut on siitä erilaiset muistikuvat. Palasimme sinne aina, olimmepa keitä hyvänsä ja olipa se muuttunut kuinka paljon tahansa. Ei sen väliä, kuinka vaikea tai helppo sinne milloinkin oli päästä, Pariisi oli aina paluun arvoinen ja antoi täyden korvauksen kaikesta sen eteen nähdystä vaivasta. (Ernest Hemingway)

Mutta Pariisi oli todella vanha kaupunki ja me olimme nuoria eikä mikään ollut tuolloin yksiselitteistä, ei edes köyhyys, ei äkkirikastuminen, ei kuutamo, ei oikea ja väärä eikä erään vieressäsi kuutamolla makaavan hengityskään. (Ernest Hemingway)

Jos on ollut tarpeeksi onnekas saadakseen elää nuorena miehenä Pariisissa, niin minne ikinä loppuelämänsä ajan meneekään, säilyy se mukana, sillä Pariisi on yhtä liikkuvaa juhlaa. (Ernest Hemingway)

Lontoo on arvoitus. Pariisi on selitys. (Ernest Hemingway)

Minulle se on ennen kaikkea tuoksujen kaupunki. (Pentti Holappa)

Erehtyminen on inhimillistä, vetelehtiminen pariisilaista. (Victor Hugo)

Kävely Pariisissa on oppitunti historiasta, kauneudesta ja elämän tarkoituksesta. (Thomas Jefferson)

Minusta Pariisi edistää paremmin kirjoittamista tai maalaamista kuin New York... Pariisissa on kaikkia taiteen lajeja inspiroiva tunne, jota ei todella tavoita New Yorkissa. Kun täällä nousee aamuisin ylös, tuntuu että kaikkialla tässä kaupungissa heräilee ihmisiä, joilla on samoja ongelmia ja samoja kärsimyksiä, jotka haluavat luoda jotain. Sitä on yksi heistä. (James Jones)

Täällä vallitsee henkisen yrityksen ilmapiiri. Mikään muu kaupunki ei ole täysin senkaltainen. Herään aikaisin, usein jo viideltä, ja alan kirjoittaa siltä seisomalta. (James Joyce)

Sellainen on Pariisi. Ei tänne tulla sään vuoksi. (Adrian Leeds)

Tiedän nauttivani elämästä Pariisissa. Se on niin inhimillinen ja siinä on jotain jaloa... Se on todellinen kaupunki, vanha ja hieno ja niin täynnä elämää että jokainen voi sen nähdä. (Katherine Mansfield)

20-vuotiaana pariisitar on ihastuttava; 30-vuotiaana vastustamaton; 40-vuotiaana hurmaava. Entä neljänkympin jälkeen? Yksikään pariisitar ei ole koskaan neljääkymmentä vuotta vanhempi. (André Maurois)

Kun Pariisi aivastaa, Eurooppa vilustuu. (Klemens von Metternich)

Kevään saapuessa Pariisiin tuntee nöyrinkin kuolevainen asuvansa paratiisissa. (Henry Miller)

Lounas tappaa puolet Pariisia, illallinen toisen puolen. (Charles de Montesquieu)

Taiteilijalla ei ole Euroopassa muuta kotia kuin Pariisi. (Friedrich Nietzsche)

Ihmiset ihmettelevät miksi niin moni kirjailija asettuu elämään Pariisiin. Olen asunut Pariisissa kymmenen vuotta ja vastaus on minusta yksinkertainen: koska se on paras paikka hakea ideoita. Aivan kuten Italia, Espanja... tai Iran ovat parhaita paikkoja hakea sahramia. Jos haluaa hakea oopium-unikoita, lähtee Burmaan tai Kaakkois-Aasiaan. Ja jos haluaa hakea ideoita romaaniin, lähtee Pariisiin. (Roman Payne)

Muoti ohjaa maalaistyttöjä, mutta pariisittaret ohjaavat muotia. (Jean-Jacques Rousseau

Pariisissa on maailman puhtaimmat vesikourut, sillä koiratkin kunnioittavat niitä. (Alain Schifres)

Jopa pulut tanssivat, suutelevat, kiertävät kehää toistensa keskenään, astuvat toisiaan. Pariisi on rakkauden kaupunki, jopa linnuille. (Samantha Schutz)

Pariisi on paikka, missä voi unohtaa ja löytää itsensä uudelleen, pyyhkäisten pois menneisyytensä kuolleen painon. (Michael Simkins)

Viimeinen muistutus. Jos olet Pariisissa alkukesän hämärän aikaan, palaa Seinelle katselemaan, kuinka iltataivas sulkeutuu hitaasti päivänvalon viimeisen kaistaleen ylle kuiskauksen lailla hiljaa haalistuen. (Kate Simon)

Amerikka on kotimaani ja Pariisi kotikaupunkini. (Gertrude Stein)

Pariisissa kaikki vain tuijottivat, kun puhuin heille ranskaa; en koskaan saanut niitä idiootteja ymmärtämään omaa kieltään. (Mark Twain)

Hyviä puhujia löytää vain Pariisista. (Francois Villon)

Hyvät amerikkalaiset päätyvät kuoltuaan Pariisiin. (Oscar Wilde)

Kirjallisuudessa

Pariisi on ikään kuin valtameri. Se on mahtava paikka elää, jos sattuu olemaan hai. On paljon tuoretta meriruokaa, ja jos joku ärsyttää, voi hänet purra kahtia. Sitä ei välttämättä ole kaikkien rakastama, mutta ainakin jätetään rauhaan nauttimaan omasta olostaan. Mutta jos on ihminen, sitä viettää aikansa ajelehtien pinnalla aaltojen lyömänä ja haiden vaanimana. Niinpä on vain kehityttävä haiksi niin pian kuin suinkin voi. (Stephen Clarke: A Year in the Merde)

Tosiasiassa suurin osa pariisilaistarjoilijoista on erittäin kohteliaita, mikä ärsyttää vierailijoita jotka toivoivat palaavansa kotiin mukanaan tarinoita tylystä palvelusta. (Stephen Clarke: Paris Revealed - The Secret Life of a City, 2011)

Pariisilaisilla on kauhea maine itsekeskeisinä, töykeinä ja aggressiivisina, ja pahinta on että he ovat oikeasti vain ylpeitä siitä. (Stephen Clarke: Paris Revealed - The Secret Life of a City, 2011)

Nähdessään turistien tuijottavan ilmeettöminä kaupungin karttaa pariisilaiset eivät ajattele "oho, turisteja", vaan: "Luojan kiitos, he eivät aio kysyä minulta neuvoa. (Stephen Clarke: Paris Revealed - The Secret Life of a City, 2011)

Älä hymyile sattumanvaraisesti ohikulkijoille. Saatat mielestäsi olla ystävällinen ja osoittaa kuinka tyytyväinen olet vierailuusi heidän kaupungissaan, mutta he luulevat sinun joko olevan hullu, nauravan heille tai pyytävän seksiä. Mikäli kuitenkin haluat seksiä, sinun täytyy vain hymyillä ohikulkevalle pariisilaismiehelle. (Stephen Clarke: Paris Revealed - The Secret Life of a City, 2011)

Moni tulee Pariisiin tunteakseen nostalgiaa. Usein tämä nostalgia liittyy johonkin, mitä he eivät ole itse kokeneet - kunniakkaat päivät joina kaikki pukeutuivat keikareiden tai can-can-tanssijoiden tapaan; savuisat kahvilaillat jotka kuluivat kuunnellessa Sartren selityksiä siitä, kuinka absurdia kaikki on (häntä itseään lukuunottamatta tietysti); kellaribaareista kantautunut jazz-musiikin ääni; aurinkoiset kesät joina kaikki, mitä tarvitsit rakastuaksesi ikuisesti ja intohimoisesti oli leirisänky ullakolla Montmartressa ja litra halpaa punaviiniä. (Stephen Clarke: Paris Revealed - The Secret Life of a City, 2011)

Jokirannan auringonlaskujen, kodikkaiden ravintoloiden, vaivattoman eleganssin ja edullisen shampanjan yhdistelmässä on vain jotain, mikä saa soinnut lyömään lähes jokaisen sydämessä. (Stephen Clarke: Paris Revealed - The Secret Life of a City, 2011)

(Robert Doisneaun valokuvasta The Lovers) Ja valokuvan tausta on täydellinen - syleilyn lämpö on asetettu vasten ikävää, kosteaa säätä ja naispuolisen ohikulkijan paheksuvaa katsetta, kun taas parin takana takkinsa tiukasti napittanut toimistotyöntekijä, baskeri yhteenkasvaneiden kulmakarvojen päälle puserrettuna, yhtäkkiä tuntuu tajuavan mitä hänen elämästään puuttuu - romanssi. Sillä välin rakastavaiset kääntävät selkänsä heitä ympäröivälle ikävyydelle ja elävät pariisilaista unelmaa. Ja me kaikki haluaisimme olla juuri siellä, juuri nyt. (Stephen Clarke: Paris Revealed - The Secret Life of a City, 2011)

Lyhyesti sanoen, Basin de la Villettessä on kaikki - vedestä heijastuva himmeä tunnelmavalaistus, pariisilaiset jotka todella ovat trés parisiens [erittäin pariisilaisia] ja mahdollisuus juoda paljon viiniä. Romantiikan määrä: 100 prosenttia. (Stephen Clarke: Paris Revealed - The Secret Life of a City, 2011)

Pariisi on kaupunki jossa romanssi ei voi epäonnistua. [...] Suoraan sanoen, se joka ei kykene virittämään romanttista tunnelmaa ei ansaitse Pariisia. (Stephen Clarke: Paris Revealed - The Secret Life of a City, 2011)

Pariisilaiset uskottelevat kaupunkinsa olevan ville chaude, kiimainen kaupunki, paikka jossa jopa kunniallisella perheenisällä on salainen seksielämä. Seksiä on tarkoitus olla kaikkialla - ei vain hierontasaleissa ja parinvaihtoklubeilla, vaan hädin tuskin kilometrin päässä mikäli satut kohtaamaan kadulla oikean henkilön katseen. (Stephen Clarke: Paris Revealed - The Secret Life of a City, 2011)

Pariisi pitää yhä itseään kaikkia muita seksikkäämpänä paikkana, joka saa ulkopuolelta tulevat punastelemaan sen avoimuutta rakkausasioiden suhteen. [...] Älkää käsittäkö väärin, Pariisi on seksikäs - mutta sen todellinen viehätysvoima piilee siinä, että se kuvittelee olevansa vielä niin paljon seksikkäämpi. (Stephen Clarke: Paris Revealed - The Secret Life of a City, 2011)

Jos Pariisi pitää itseään melkoisena seksipetona, johtuu se vain siitä, että se on - kaiken tasapuolisuuden nimissä - erittäin kokenut rakastaja. (Stephen Clarke: Paris Revealed - The Secret Life of a City, 2011)

Pariisi on impressionismin ja kubismin henkinen koti ja on toiminut isäntänä melko lailla kaikille muille taiteellisille ismeille. Se oli kaupunki, missä Picasso kehittyi lahjakkaasta teinistä modernismin suurmieheksi ja missä Van Gogh muuttui synkästä hollantilaisesta kiihkeäksi ranskalaiseksi. (Stephen Clarke: Paris Revealed - The Secret Life of a City 2011)

Pariisilaisuus tarkoittaa minkä tahansa jonon eteen tunkemista ja kykyä raivostuttaa ihmisiä pelkällä olankohautuksella. (Stephen Clarke)

Elokuvissa

Meillä tulee aina olemaan Pariisi. (Humphrey Bogart, Casablanca, 1942)

Sitä, että Pariisi on olemassa ja silti joku valitsee elävänsä jossain muualla, en tule koskaan ymmärtämään. (Marion Cotillard, Midnight in Paris)

Pariisi on aina hyvä idea. (Audrey Hepburn, Kaunis Sabrina)

Ei, ei tämä kaupunki. Se on liian todellinen ja liian kaunis. Ei se koskaan anna unohtaa mitään. Se saavuttaa sisimmän ja avaa ihmisen laajaksi, ja sellaisena tämä myös pysyy. (Gene Kelly, An American In Paris)

Sitä katsoo ympärilleen, ja jokainen katu, jokainen bulevardi on oma erityinen taidelajinsa - ja kun miettii, että kylmässä, väkivaltaisessa, merkityksettömässä maailmankaikkeudessa on olemassa Pariisi, nämä valot... Eihän Jupiterilla tai Neptunuksella tapahdu mitään, mutta kaukana avaruudesta voi nähdä nämä valot, kahvilat, juovat ja laulavat ihmiset. Kaiken sen perusteella mitä tiedämme, on Pariisi maailmankaikkeuden kuumin paikka. (Owen Wilson, Midnight in Paris)

En voi sanoa kuin tunteneeni samanaikaisesti sekä iloa että surua. En kuitenkaan kovin paljon surua, sillä tunsin olevani elossa. Kyllä, elossa. Sillä hetkellä rakastuin Pariisiin. Ja tunsin, että Pariisi rakastui minuun. (Paris Je T’Aime)

 


 

https://www.youtube.com/watch?v=W7OSrHWobp4

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Cape Ann, paikalla on suuri merkitys suvulleni ja myös itselleni. Yli 100 vuotta sitten sukuni isoisän isä eli perheensä kanssa Cape Ann alueella.

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
Tammikuu