Riina-Maija Palander vastaa puhelimeen Virosta, missä hän on vastussa Ontikan tilasta. Riina-Maija, tai Riinis on asunut aina maailmalla, jo ennen miehensä Kalle Palanderin tapaamista.

Vaikka työelämä sai kymmenisen vuotta sitten jäädä, aika kotona ei koskaan ole käynyt pitkäksi. Neljä lasta, hevoset, tila ja miehen ura ovat pitäneet siitä huolen. Riinistä harmittaa, ettei Suomessa kotiäitiyttä osata arvostaa. 

- Äitiys on Suomessa maan alle haudattu, ei voi edes sanoa, että se olisi aliarvostettua. Ulkomailla kun sanon, että ole kotiäiti, sehän suorastaan villitsee ihmiset. Suomessa sulle lyödään suuperheen äiti -leima otsaan, ihan kuin olisit joku maatalon emäntä, joka punnertaa maitotonkkien kanssa menemään.

Riina-Maijan tavoin moni ulkomailla asuva suomalainen nainen on joutunut luopumaan Suomen urastaan puolison vuoksi. Kun paluumuutto alkaa häämöttää, moni ajatteleekin palaavansa takaisin työelämään - niin teki Riiniskin. Todellisuus voi osoittautua toiseksi. 

- Kun me tultiin Espanjasta vuodenvaihteessa, niin minä tietty ajattelin, että tässähän voisi vaikka tehdä jotain. Mutta en minä sitä kyllä helpoksi kokenut. Olen valmistunut huippuarvosanoin Oslosta, olen opiskellut bisnestä ja puhun paljon kieliä - ei se niistä ole kiinni. Ongelma on siinä, että koulutodistukset ja työkokemukset ovat kymmenen vuoden takaa. 

Lisää Riina-Maija räväköitä ajatuksia kuulet podcastistamme alta. 

 

Kommentit (8)

Makne
9/8 | 

SURPRISE!!!!!! Hetki siihen meni että Riinis ymmärsi itsekin, ettei "puhun kahdeksaa kieltä" ja "valmistuin yliopistosta huippuarvosanoin 12 vuotta sitten" riitä, jos olet nämä 12 vuotta pessyt kotona pyykkiä. Pyykinpesua ja kotiäitiyttä mitenkään väheksymättä, mutta työkokemukseksi sitä ei voida laskea.

Miksi et aloita jostain harjoittelijan paikalta ja etene sieltä pikkuhiljaa?

Vierailija
10/8 | 

Omituisen negatiivisia uutisia tehty riinasta. Kyllä, laukoo välillä ajattelematta asioita, mutta miesten itsevarmuus ei haittaisi ketään.

On myös totta, että presidentti ei kehu kaikkia niitä tyttöjä, jotka huonolla liksalla hoitavat ja hoitaneet lapsia. Kun taas pojista tehdään juttua, jos tienaavat vanhempiensa rahoilla.
Marjanpoiminnalla tienaaminen vaatii maita ja mantuja. Tai yliluonnollisen ihmisen joka pyöräilee satoja kilometrejä ja sen jälkern kävelee metsissä paikkoja etsien.

Tai nostetaan esiin poika, joka väsää vanhemoien avulla pöytiä, johon on vaadittu hyväntekeväisyyttä, tilojen ja koneiden ilmaiskäyttöä aika monelta.

Tai poika joka kerää rahaa hevoseen käytännössä kerjäämällä rahaa muiden vanhemmilta, sen sijaan että tekee jotain työtä, jonka tekijöistä on pulaa. Eli siivous ja hoito ja ruoanlaitto.

Kaikilla on koruja ja romua tarpeeksi ja taitoa tehdä itsekin niitä.

Asiaan, eli riina on varmasti tehnyt enemmän työtä kuin rietas miehensä konsanaan.
Sukupuoliväheksyntä näyttää vain lisääntyvän
Kunnioitan toki marjanpoimijapoikaa, hienoa, että hän julistaa metsän hiljaisuudesta

Vierailija
11/8 | 

Nuorten kesätyöpaikat jaetaan usein niin, että fyysisesti ja henkisesti raskaat duunit (lastenhoito) annetaan tytöille. Kevyet duunit ( ruohonleikkuu koneilla, ym koneiden käyttö ) pojille.... outoa.

Vierailija
12/8 | 

Hehe, puutarhurina ja juurikin ruohoa koneilla leikanneena aikuisena naisena sanoisin, ettei se ruohonleikkuu todellakaan fyysesti helppoa hommaa ole!

Sippe
13/8 | 

Oih, terveisiä ulkomailta. Olisi ihana saada sellaisia äitiyslomia, kotihoidontukia ja lapsilisiä kuin mitä Suomessa on saatavana ja mikä mun mielestä kyllä kertoo äitiyden arvostuksesta. Ja taatut hoito- ja koulupaikatkin! Monipiippuinen juttu :) Mutta ei siis varmasti helppoa saada töitä jos on vuosikymmeniä poissa kuvioista, oli sitten kotiäiti, työtön, sairas tms. Mutta ei siis vain kotiäitiydestä ole mielestäni kyse.

*
14/8 | 

Ongelma :

"Olen valmistunut huippuarvosanoin Oslosta, olen opiskellut bisnestä ja puhun paljon kieliä - ei se niistä ole kiinni. Ongelma on siinä, että koulutodistukset ja työkokemukset ovat kymmenen vuoden takaa. "

Ratkaisu:

Aloita hieman alempaa kuin huipulta... Näytä ettei koulutuksesta saatu tieto ole tuona yli kymmenen vuoden aikana kadonnut

Päivitä tietosi, kouluttaudu. Ei yli 12 vuoden takaisella koulutuksella ilman työkokemusta avaa tietä huipulle

Kuvaamasi käsitys Suomesta ja äitiydestä osoittaa sinun täydellistä tietämättömyyttä nyky Suomesta tai sitten ystäväpiirisi on todella rajoittunut. Mediassa nostetaan ääritapaukset pinnalle ja esiin, ei kokonaisuutta. 

Ennen kuin Riinis lyttäät äitiyden Suomessa, tutustu siihen. Kokeile elää Suomalaista arkea, älä vain piipahda täällä. Olet niin kaukana edustamastasi kohderyhmästä, että sinuna miettisin tarkemmin sanavalintoja.

Mirror
15/8 | 

Nyt kyllä R-M Paladerin kannattaisi hiukan miettiä mitä suustaan päästää, ja varsinkin asennetta korjata.Juu u, kyllä on arvostettavaa,että on lukenut ja osaa kieliä, mutta jos 10 vuotta on ollut pois työelämästä niin silloin on palannut' lähtöruutuun'...Ihmettelen miksei bisnes Ontikan kartanossa riitä kun on majoitusta ym toimintaa,johan siinä on työsarkaa....Huono asenne ja pöyhkeä käytös ei ainakaan paranna tilannetta....Oma valinta

Vierailija
16/8 | 

Mä en nyt ymmärrä yhtälöä, että pyörittää yritystä (hotellia, ravintolaa?) ja etsii samalla töitä. Eikö sieltä omasta firmasta löydy töitä?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Millaista on suomalaisten naisten elämä ulkomailla? Tässä podcastissa Ranskassa asuvat Lilli ja Helena juovat kahvia eri puolilla maailmaa asuvien suomalaisten kanssa ja selvittävät, mikä elämässä naurattaa, itkettää, ihastuttaa ja vihastuttaa.

Hae blogista

Blogiarkisto

2017
Sisältö jatkuu mainoksen alla