Kaksi ensimmäistä vuotta Maputossa on nyt takana. Mosambik alkaa vihdoinkin tuntua kodilta.

-  Tänne sopeutuminen on ollut hidasta, Lotta Ehrnrooth myöntää haastattelussamme. Kaikki oli uutta: kieli, tavat ja ihmiset.

Afrikkaan Ehrnroothin perheen vei miehen työ: eteläisellä pallonpuoliskolla ennen toimittajan töitä tehnyt Lotta on nykyään diplomaatin rouva.

Se maistuu mukavalta, eikä enää Suomenkaan lähipiiri kysy, että milloin rouva meinaa palata töihin. Välillä ikävä toki iskee itsellekin. 

- Tiedän kuitenkin sen, että jos en olisi uskaltanut irtisanoutua töistä ja olisin jäänyt minun vanhaan työpaikkaani, minua harmittaisi kauheasti nyt. Minulta olisi kaikki tämä jäänyt kokematta.

Maputossa sosiaalinen elämä on sitä paitsi osoittautunut puolison näkökulmasta virkeämmäksi kuin esimerkiksi Saksassa, missä perhe asui tätä aiemmin. Mosambikissa on nimittäin paljon Lotan kohtalotovereita.

-  Monet perheet ovat tulleet tänne niin, että vain parin toinen osapuoli voi olla töissä. Saksassa ihmisillä oli omat kiireensä, enkä löytänyt sellaisia, jotka olisivat olleet samassa tilanteessa kuin minä.

Diplomaattien nopeatahtisella muuttorumballa on toki myös negatiiviset puolensa. Maputossa Lotta on tavannut heitäkin, joilla ei enää ole tarvetta tai energiaa tutustua uusiin ihmisiin.

- On ihmisiä, jotka ovat muuttaneet 15 kertaa, ja ehkä aloittaneet muuttamisen jo lapsena. Keskustelu heidän kanssaan on hyvin helppoa, mutta samalla tiedät, että se pysyy heidän kanssaan aina tietyllä tasolla, Lotta kertoo. 

Lisää Lotan kokemuksista ja ajatuksista podcastissamme alla!

 

Kommentit (0)

Seuraa 

Millaista on suomalaisten naisten elämä ulkomailla? Tässä podcastissa Ranskassa asuvat Lilli ja Helena juovat kahvia eri puolilla maailmaa asuvien suomalaisten kanssa ja selvittävät, mikä elämässä naurattaa, itkettää, ihastuttaa ja vihastuttaa.

Blogiarkisto

2017