Halusin kokeilla jotakin reseptiä saamastani Helsingin Sanomien ruokakirjasta. Kyselittekin brunssi-postauksessani ohjetta kuvassa näkyvään leipään ja juuri sitä reseptiä olin kyseisestä kirjasta lainannut. Resepti on kirjassa nimellä "aprikoosi-pähkinä-sämpylät", mutta en pidä rusinoista pullassakaan joten jätin aprikoosin kokonaan pois. Muokkasin reseptiä muutenkin hieman ja laitoin vehnäjäuhojen sekaan myös soijajauhoja. Saksanpähkinöiden sijasta käytin  pellavan-, kurpitsan- ja auringonkukansiemeniä.

Tarvitset:

2,5 dl maitoa, 1/3 pala tuorehiivaa, 1 tl suolaa, 1 rkl siirappia (käytin vaalea), 1, 5 dl ruisjauhoja, 2 dl soijajauhoja, 2 dl vehnajauhoja, 3/4 dl öljyä, 1dl siemensekoitetta (pellavan-, kurpitsan- ja auringonkukansiemeniä).

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi,  lisää suola, siirappi ja  murennettu hiiva. Sekoita seosta niin kauan kunnes hiiva on liuennut. Lisää siemenseos. Lisää jauhoja vähitellen ja vaivaa taikina tasaiseksi. Lisää öljy viimeisenä. Anna takinan kohota kaksinkertaiseksi.

Kirjan ohjeessa sämpylät paistettiin ihan normaalisti pellillä, mutta itse halusin tehdä niin sanotun sämpyläkakun. Käytin siihen isoa irtopohjakakkuvuokaa. Öljysin vuokaa hieman, jotta sämpylät eivät tarttuisi vuokaan kiinni. Kun taikina oli kohonnut kaksinkertaiseksi, pyörittelin taikinasta palloja ja asettelin ne vieritysten vuokaan. Annoin sämpyläpallojen kohota vuoassa vielä puoli tuntia ennen niiden paistamista. Paista "sämpyläkakkua" 225 asteessa noin 15-20 minuuttia. Varmista keskimmäisten sämpylöiden kypsyys cocktailtikulla.

__________________________

You?ll need:

2,5 dl of milk, 1 / 3 piece of fresh yeast, 1 teaspoon salt, 1 tablespoon syrup, 1, 5 dl of rye flour, 2 dl of soy flour, 2 dl of wheat flour, 3/4 dl oil, 1 dl seed mix (linseeds, pumpkin seeds and sunflower seeds).

Heat the milk to hand temperature; add salt, syrup and crumbled yeast. Stir the mixture until the yeast has dissolved. Add seed mixture. Add flour gradually into the batter until smooth. Add the oil at last. Let the batter rise around 20 minutes.

To make this kind of cake roll, you need a detachable cake tin. Oil the cake tin a bit, so that the rolls don?t stick to the pan. Roll little balls from the risen batter. Put those little rolls into a cake tin and let those rise again for 20 minutes before baking. Garnish the rolls with seed mix. Bake the ?cake? in 225 degrees for about 15-20 minutes.  Make sure with a cocktail stick that also those rolls in the middle are ready.

Kommentit (6)

Sofia

Kiitos ihanasta reseptistä! Mietinkin juuri mitä leipoisin viikonlopun viettopaikkaan viemiseksi. Laitoin soijajauhojen sijasta myllärin sämpyläjauhoja. Kaunis "kakusta" ainakin tuli :)

fedu

mmm..ca a l'air trop bon!! j'essaierai dle faire ce weekend! happy blogging to you!

Sofié

Oleppas hyvä :)

Saaja on varmasti onnellinen. Olisin ainakin itse niin onnellinen jos joku toisi minulle oman tekemän lahjan kukkakimpun sijaan. Olet varmasti toivottu vieras :)

Mitä tahansa jauhoja voi tietenkin käyttää. Meillä noi soijajauhot on suosittuja proteiinin rikkauden takia :)

Jonna

Onpas kaunis leipä. Minulla on kaapissa jättipussit siemeniä, ihan alkajaisiki voisinkin alkaa "tuhota" niitä näihin. Vaikuttaa todella herkulliselta reseptiltä. Miltäs uusi kirja muuten vaikuttaa?

Sofié

Heippa!

Sounds like a plan! Kirja on mun mielestä tosi hyvä varsinkin sellaiselle, joka ei ole hirveästi ruokaa laittanut. Kirjassa on hyvät perusreseptit. Joitain tiettyjä reseptejä on selkeytetty hyvillä kuvilla. En tee korvapuusteja ikinä ihan vain sen takia, että pelkäisin ettei niistä tulisi kauniita. Kirjassa on tosi selkeät kuvat siitä miten saa korvapuustitkin onnistumaan :)

Ehkäpä rohkaistun :))

Seuraa 

Blogiarkisto

2014
2013
2012
2011
2010