Eli luomu uutuus :)

Olen mukana Indiedaysin ja Chipstersin yhteistyökampanjassa ja tarkoitukseni on esitellä teille mietteitäni luomuruoasta ja sekä tietenkin nämä herkulliset luomusipsit. Minun lisäkseni tässä kampanjassa ovat mukana upeat Rilla ja Ida. He ovatkin jo kirjoitelleet omia mietteitään, mutta nyt on minun vuoroni.

Jos ette ole vielä tähän mennessä huomanneet, niin ruoka ja varsinkin hyvä ruoka on lähellä sydäntäni. Minulle ruoka näyttelee aika suurta pääosaa jokapäiväisessä elämässäni. Nykyään kiinnitän todella paljon huomiota siihen mitä syön ja yritän löytää aina sen terveellisemmän ruoka-ainevaihtoehdon jos se on vain mahdollista.

Olen jo pienestä pitäen kuullut äitini puhuvan luomusta ja puhtaammasta ruoasta, joten olen aina ollut ehkä astetta hieman valveutuneempi kuluttaja. Tottakai opiskelijabudjetti on tuonut omat haasteensa, mutta yritän silti panostaa hyvään ruokaan. Minä todella uskon siihen, että sinä olet mitä syöt.

Minulla on hieman yliherkkyyttä esimerkiksi pitkälle prosessoituihin maitotuotteisiin, eli en voi syödä esimerkiksi normaalia jogurttia tai maitoa. Luomutuotteita elimistöni kestää, joten esimerkiksi maitoni ja jogurttini ovat lähes poikkeuksetta luomua. Ostan myös kasvikseni luomuna, mutta toivon että tulevaisuudessa suurin osa ostoskoristani täyttyisi luomu- ja lähiruoasta.

Yksi lempiliikkeistäni on Helsingin Museokadulla oleva Anton & Anton, josta olenkin kirjoitellut teille aiemmin. Tästä linkistä pääsette lukemaan mietteitäni luomuruokaa kohtaan enemmän. Asun taas Anton & Antonin läheisyydessä, niin kohta kaappini taas pursuilevat kaikista ihanista luomujutuista :)

Chipsters on tuonut sipsihyllyille toivotun  uutuuden, nimittäin luomusipsiperheen. Peheenjäseniä on yhteensä neljä ja lastuperheen makuina on Merisuola, Kermaviili & Sipuli, ChiliGrilli ja Juures. Sipsit ovat alusta alkaen ihan täysin luomua, joten lista ainesosista on hyvin lyhyt ;). Juurekset ovat myös tuotettu ilman torjunta-aineita ja niitä ei ole paistettu pahassa palmuöljyssä.

Sipsit ovat paistettu pienissä erissä joten ne ovat todella rouskuvia. Yksi asia mihin kiinnitin heti huomiota oli pussien koko. Pussit ovat painoltaan 150g ja juurespussia myydään 75 g:n pusseissa. Joten pussien annoskoko on mielestäni inhimillinen ja sopiva.

Suosikkini kaikista mauista oli kyllä juures, sillä palsternakka ja punajuuri ovat minusta aivan mahtavia sipsien muodossa. Muistatteko palsternakkasipsini? Poikaystävän suosikiksi nousi taasen kermaviili & sipuli. Olen aiemmin paahtanut punajuurta keittojen koristeeksi, mutta ensi kerralla voisin kokeilla että miten sipsit taipuvat keitossa. Uskon myös, että sipsit toisivat kivoja makunvivahteita vaikka pajuuri kasvissosekeittoon :)

Sitten minulla olisi teille yksi aika kiva juttu arvottavana... Nimittäin sadan euron lahjakortti Helsingissä sijaitsevaan Chef & Sommelier ravintolaan. Chef & Sommelier keskittyy luomuruokaan ja annokset ovat tehty reilun kaupan tuotteita käyttäen. Ravintola ottaa monenlaiset ruokailijat huomioon, joten listalta löytyy myös Menu Vert eli neljän ruokalajin illallisen saa myös täysin lakto-ovovegetaarisena. Arvontaan voitte osallistua kommentoimalla tämän postauksen kommenttikenttään kertomalla minulle teidän mietteitä luomuruoasta. Arvonta loppuu sunnuntaina 6.5 klo:20. 

P.S. Kurkatkaapas Chiptersin FB-sivulle, sillä sieltä löytyy muun muassa reseptivaihtoehtoja ja  luomu lastu -persoonatesti :)

Kommentit (72)

-heinie-

Oi, juuresipsit kuulostaa namilta :)

En osta kaupasta erikseen luomuruokaa, jotenkin en ole tottunut siihen. Mutta perunat kasvavat porukoiden perunamaalla sekä porkkanat ja punajuuretkin. Mustikat ja puolukat kerään metsästä ja vadelmat porukoiden puutarhasta jne. Suosin itse tehtyä ruokaa. Lapsuudessa maito ja liha ostettiin naapuritilalta. Tuli mieleen, että joskus ylä-asteella tein luomuviljelystä esitelmän koulussa :D.

Lena*

Luomukasviksia löytyy tosi kivasti jo pienemmistäkin kaupoista, mutta kaipaisin kauppoihin myös luomulihaa - harvoin olen sitä löytänyt. Syön lihaa hyvin harvoin ylipäänsä, mutta niinä harvoina kertoina hankkisin mieluiten lihankin luomuna.

mj

Ostan luomua aina kun se on mahdollista. Olen huomannut, että usein hintaero "tavalliseen" on aika pieni, riippuen toki tuotteesta ja ostopaikoista. Joskus taas on jotain tuotteita, joita en vaan suostu ostamaan kalliin hinnan vuoksi - sitten olen ilman. Erityisen iloinen olen kauppoihin tulleista monista erilaisista luomujuustoista.

Lotta

Luomumunissa on enemmän hyviä rasvahappoja kuin ns. normimunissa.
Suomalaiset käyttävät ruokaan tällä hetkellä vähemmän rahaa kuin koskaan aiemmin (Vain n. 12% kaikista tuloistaan). Tottakai osa luomutuotteista on superkalliita, mutta ruoka on ainakin minulle niin tärkeä juttu, että siihen haluaa panostaa! :)

Fiipi

Oon viime vuosina alkanut kans suosimaan luomutuotteita. Tietty välillä on pitäny katsoa mitä kukkaro sanoo siihen mutta ainakin tilipäivinä on voinut ostaa luomua ihan hyvillä mielin, siis extrahyvillä mielin :)
Maidon ostan nykyään aina luomuna, koska vatsani ei kestä enää tavallista maitoa. Ja luomumaito on hieman edullisempaakin kuin laktoositon maitojuoma jota vatsa kans kestää.
Moni puhuu että luomuruoka on silti se saastuttavin ruoka koska sitä kuskataan kauempaa kauppoihin. Toiveina olisi kans jos voisi kaupasta ostaa vain luomulähiruokaa :) Mutta pieni luomutarha minulla on itselläkin, yrtit ovat kasvamassa keittiönpöydällä ja odottavat pääsyään lämpimälle parvekkeelle (kunhan se lämpö vain tulisi!).

Norppa

Juuressipsit kuulostaisivat munkin suosikeilta, tavallisten perään en niinkään ole. :) Mä olen luomuhaksahtanut, enkä edes muista, koska olisin ostanut tavallista maitoa kotiin. Erityisen tarkka olen kananmunissa ja lihassa - jos luomuvaihtoehtoa ei ole, jätän ostamatta. Muissa eläinkunnan tuotteissa yritän valita luomua, jos sitä on. Mun syyni luomuhörhöilyyn ovat eettiset. En halua kokonaan kasvisyöjäksi, mutta en myöskään halua ostaa kaupassa tai ravintolassa tehotuotettua lihaa tai kananmunia. Ajattelen myös, että koska mulla on varaa valita, niin mulla on jonkunlainen moraalinen velvoite ostaa mahdollisimman eettistä ruokaa. Nirsous taas ajaa laadukkaimpien vaihtoehtojen äärelle.

Kasvispuolella suosin mielelläni luomua ja meidän lähikaupassa onkin jo aika hyvät valikoimat. Ihan niin tarkka en kuitenkaan ole kuin eläinkunnan tuotteiden kanssa.

Jennie

Olen suuri luomuruuan fani. Kotona on syöty paljon omalla/isovanhempien kasvimaalla kasvaneita juureksia ja marjametsässä ollaan käyty lapsesta asti. Suosin luomua ensisijaisesti maun takia, luomuporkkana nyt vaan maistuu niin paljon paremmalta kuin "tavallinen". Tietenkin haluan myös välttää turhia myrkkyjä. Kuitenkin suhtaudun aiheeseen rennosti ja ostan luomua silloin, kun se on mahdollista ja kun luomutuotteet näyttävät houkuttelevilta. Esim. luomusitruunat ovat usein niin homeisia jo kaupassa, että ne jäävät lähes aina hyllyyn.

Huli

Noi juuressipsit ovat myös mun herkkua! :) Nam!

Luomuruoakaa kannatan toki. Kasvis- ja juureshyllyltä kaupausta tarttuu nykyään jo lähes aina pelkkää luomua. Lihatuotteiden ostamisen kanssa olen vielä vähän "siinä ja siinä" -linjalla, sille ne ovat niin kalliita. Lihatuotteista minulle tärkeintä on se, että liha on kotimaista eikä sisällä lisäaineita.

jiiiiii

Ihmettelin pitkään koko luomuhössötystä ja pistelin menemään samanlaista safkaa kuin olin lapsuudenkodissa oppinut - kunnes tajusin, että hitsi, meillähän on kotona syöty aina luomua ja lähiruokaa! Perunat kasvavat omalla pellolla mökillä/isovanhempien pellolla, lisäksi kesäisin kasvatellaan itse salaatit, tomaatit, kurkut jne. Yleensä meillä ei juotu limsaa vaan itse poimituista tai kasvatetuista omenoista ja marjoista tehtyä mehua. Kaupassa ostoksilla ostettiin aina kotimaista, ja mieluiten torilta tai lähiseudun kasvattajilta.... Luomutuotteita (esim. maidot jne) ei käytetty, mutta muutoin ruokavalio oli siis aika laadukasta. Tämän tajuaminen vei aika paljon aikaa, mutta nyt ainakin tiedän, ettei kehoani ole kyllästetty pienestä pitäen turhilla lisäaineilla tai superprosessoiduilla ruuilla.

Nykyäänhän on muodikasta noudattaa jotakin RUOKAVALIOTA, ja karppaamisesta ja ties mistä innostuneet työkaverini ovat ihmetelleet joskus, kun syön I T S E T E H T Y J Ä lihapullia. Tästä äimistyneinä olen saanut vastailla useisiin kyselyihin, että noudatanko esim. luomuruokavaliota tai onko puhtaus ruuassa joku juttu. Onhan se, mutta se on mielestäni normaalia (tai ainakin pitäisi olla), eikä mikään ohimenevä innostus.

Tosin liiallisia e-fanaatikkoja en kestä. Kaikki lisäaineet eivät ole pahasta ja aivan kaiken ei aina tarvitse olla luomua, liika orjallisuus tappaa ilon koko syömis- ja ruuanlaittotouhusta. Kohtuus kaikessa ja rennolla asenteella, silloin tulee paras soppa! :)

ps. Rakastan sipsejä hyvin palavasti, ja näiden luomusipsien tulo kauppoihin on loistava asia... nam!

Henna

Luomu- ja lähiruoka on myös täällä lähellä sydäntä ja melkeinpä itsestäänselvyys ruokavaliossa. Kun tuolta maalta olen kotoisin, olen tottunut siihen, että omalta maalta ja lähimetsistä tulee iso osa ravinnosta. Itse kerätyt marjat ne vasta luomua onkin :)
Törmäsin jossain tähän ravintolaan ja olisi hienoa päästä testaamaan heidän menuuta :)

annemi

Luomuruokaa alkaa jo mukavasti olemaan pienempienkin kauppojen hyllyillä, mikä ilahduttaa kovasti. Olin pitkään mukana myös ruokapiirissä, jonka kautta tilasimme luomutuotteita maatiloilta, mutta ryhmä kuihtui kokoon liian pitkien tilausvälien takia. Itse haluan kuluttajana, että pystyn hakemaan luomutuotteeni myös lähikaupasta, jos ei kaikkea niin ainakin osan.

Ostamme lähes kaiken mahdollisen luomuna ja olen siirtynyt myös "luomumeikkien" ja ihonhoitotuotteiden käyttäjäksi :)

Sipsit menevät ehdottomasti testiin!

Kaisa

Luomu merkitsee minulle ennen kaikkea makua! Luomu-uutuuksista minua ilahduttavat erityisesti vähän jalostetut perustuotteet. Raaka-ainelähtöisyys on hyvän olon ja ilon lähde ruokavalinnoissani, ja luomu antaa tähän hyvät eväät! :)

Anne

Olen vielä aloittelija luomuasioissa. Ruokaostoksilla kukkaron nyörit tekevät vielä isoja päätöksiä, mutta toisinaan koriin kuitenkin sujahtaa luomumaistiaisia. Oma suosikkini on luomujälkiuunileipä, nam! Pitää aina silloin tällöin kokeilla jotain uutta, niin eiköhän se ostoskori mene aina luomumpaan suuntaan. :)

Linda

Mun mielestä on erittäin hyvä, että luomuruoka on yleistynyt viime vuosina ja saatavuus ja hinnat on täten parantuneet. Lihan tehotuotannosta on tullut viime vuosina niin paha mieli, että pyrin nykyään ostamaan ainakin kanan ja sianlihan luomu-menetelmillä tuotettuna. Jos ei ole tarjolla suomalaista luomua, niin sitten ostan ulkomaalaista tai jätän kokonaan ostamatta. Pelkän luomun ostaminen tulisi omalle kukkarolleni liian kalliiksi, joten olen jotunut tinkimään joissain asioissa. En esim. osta kaikkia kasviksia ja hedelmiä aina luomuna, mutta lihan, maidon, kananmunien ja kanan saaminen luomuna onkin mulle eettisesti tärkeintä. Jos hintaero ei ole huima (esim. reilun kaupan/luomu banaanit n. 2 ? kg vs. normit 1.5 ? kg) valitsen usein eettisemmän vaihtoehdon. Jos siinä on n. 10 kertainen ero, tuntuu minusta se kohtuuttomalta.

Laura

Suosin luomuruokaa koko ajan enemmän ja uudet luomutuotteet kiinnostavat. Esimerkiksi luomumaito maistuu mielestäni monin verroin paremmalta kuin tavallinen ja kaupan päälle tulee parempi omatunto. Luomuruoan hinnoittelu tosin kummastuttaa. Esimerkiksi luomuruisleipä saattaa maksaa noin 10 senttiä enemmän kuin tavallinen. En ymmärrä miten kukaan valitsisi siinä tilanteessa toisin! Taas joskus luomuruuan hinnat voivat olla kaksin-, kolmin-, jopa nelinkertaiset, mikä tuntuu kohtuuttomalta maassa, jossa ruoka on muutenkin kallista. Yhtä kaikki olen äärimmäisen iloinen luomuruoan noususta ? ja koko ruokakulttuurimme (ainakin jonkinasteisesta) kohentumisesta. :)

IdaSofia

Suomessa asuessani, ostin luomusipsejä aina Porvoosta. :)
Itse yritän kanssa syödä mahdollisimman paljon luomua. Onnekseni vieressäni on ravintola/kahvila missä kaikki on hankittu läheltä ja on luomua. He tekevät ihania banaaniraakasuklaa leivoksia, nams.
Huomaan, että kroppani voi paljon paremmin kun raaka-aineet ovat puhtaita ja luonnollisia, ja ihokin hehkuu. :) Kivaa Torstaita!

Jonna

Eikä, olisi ihan mahtavaa päästä kokeilemaan ravintolaa, joka oikeasti panostaa luomuvalintoihin! Tutustuin reilu vuosi sitten henkilöön, joka on asustanut jo useamman vuoden Ahvenanmaalla ja hän kertoi, että siellä ihmiset todella puhuvat luomuruokavalion puolesta. Tämän kyseisen henkilön kautta opinkin tekemään pieniä arkisia valintoja, kuten nykyään syön aamupuuroni luomukaurahiutaleista valmistettuna, hänen kauttaan tutustuin Ruohonjuuri-kauppaan ja jopa banaaneja ostaessa mietin hänen sanojaan. Nykyään myös kiinnitän huomiota siihen, ettei vähärasvainen ole aina välttämättä se paras vaihtoehto.

Näinpä muuten juuri tänään mainoksen noista sipseistä, ennen kuin ehdin edes tätä postausta avata ja ajattelin, että olispa niitäkin kiva päästä testaamaan. Olen muutenkin suuri ruuan ystävä ja nautin joka kerta, jos pääsen syömään oikeasti hyvää ruokaa.

tassu

Mulle luomu merkitsee nykyään aika paljonkin. Ennen en oikein ymmärtänytkään mitä se luomu oikeen on. Mutta huomattuani myös, että itse en siedä tavallisia maitotuotteita, laktoosittomissa maidoissa on mielestäni outo maku, päädyin koittamaan luomumaitoa. Siitä se innostus oikeastaan tulikin, kun huomasin että luomu maitotuotteista en saa minkäänlaisia vatsaoireita. Innostuin luomuruoan puhtaudesta ja ettei sitä ole jatkojalostettu. Opiskelijana ei ole varaa siirtyä täysin luomutuotteisiin, mutta nykyään kaapeistani löytyy hyvin paljon luomutuotteita ja huomaan sen kyllä ruoan maussa. Huomaan innostuvani nykyään, kun löydän kaupassa, jonkun uuden luomutuotteen :)

Jenna

Täällä myös yksi, joka suosii luomua. Kadehdin ajoittain poikaystäväni vanhempia, jotka elävät lähes täysin omavaraisesti maalla: liha tulee lähimetsistä, kalat järvestä, kasvit, marjat ja sienet omalta pihalta ja metsistä, kananmunat naapurista... Aina heidän luona käydessämme pakkaamme mukaan kaiken mahdollisen ruoan, mitä vain pieneen kotiimme mahtuu. Kiireessä ja opiskelijabudjetilla tulee tosin välillä ostettua muutakin kuin luomua. :/ Sipsit näyttävät herkullisilta ja etenkin tuo Juures kiinnostaisi!

maj

suosin luomua vaikka opiskelijabudjetilla se on tosiaan vaikeaa. kananmunat ja kaurapuuron ostan aina luomuna. luomuna ne on vaan niiin paljon parempia!

Jonna

Meillä ei ole lapsuudessa syöty erityisemmin luomutuotteita enkä oppinut niitä kotoa käsin sen kummemmin arvostamaan. Opiskeluaikana yksin asuessani luomutuotteet tuntuivat kalliilta ja jäivät tosi vähälle omassa ruokavaliossani.

Nyt mulla on pian 10-kuinen tyttö, jolle olen pyrkinyt tekemään ruoat itse. Välillä kuitenkin laskuuttani ostan tytölle purkkiruokaa kaupan hyllystä, mutta niinä hetkinä suosin luomua. Haluan tyttärelleni mahdollisimman terveellisen ruokavalion ja toivon että tyttö arvostaa sitä tulevaisuudessa ja kiinnittää ruoan sisältöön huomiota myöhemminkin.

Noita sipsejä tekisi kyllä mieli maistaa itsekin :)

Kedonkukka

Aikaisemmin en edes sen kummemmin miettinyt mistä ruoka tulee, vaikkakin aina olen ruokani itse tehnyt, enkä käyttänyt einestuotteita. Olisi ihana ostaa kaikki ruoka-aineet luomuna, mutta valitettavasti luomu+opintotuki ei kulje käsikädessä.. Mutta kyllä opiskelijaakin hemmotellaan, en ole nimittäin ostanut perunoita varmaan viiteen vuoteen, kun tätini kasvattaa niitä tässä lähellä olevalla mökillään :)

Pirkko

Miks kaikki ei ole luomua?
Sain Vappuna maistella noita iki ihania luomu chipsejä ne oli niin valtavan hyviä siis ihan erilaisia kuin normi jutut.
Juureschipsit mä suorastaan rakastuin ensisilmäyksellä :)

Erica

Luomu ja lähiruoka minulle tarkoittaa puhtaita ja raikkaita makuja. En ole nipottaja e-koodeista y.m, mutta omaan jääkappiini suosin näitä tuotteista luomuhyllystä, tai jostain pikkukaupasta m.m. mainistemastasi Anton&Antonista. Parhautta on toki itsekasvatettua, ja kesän projekti onkin kasvimaan tekeminen mökille.

Anna

Luomuruoka on minulle todella tärkeitää, koska kärsin monista ruoka-aineallergioista ja olen saanut niihin helpotusta luomutuotteista. Nykyään pyrinkin ostamaan kaiken luomuna oman hyvinvointini sekä tottakai myös luonnon takia.

Els

Luomu ja lähiruoka merkitsee minullekin makua ja laatua. Nykyään ilahdun aina kaupassa käydessä, jos joku suurempi tuottaja on tuonut tarjolle myös luomu vaihtoehdon...Onneksi myös tälläisiä vaihtoehtoja on alkanut viime aikoina näkyä yhä enemmän. En jaksais tutustua enää yhteenkään mansikka/chili/paprika/raparperi-jogurttiin :). Olen yrittänyt tivata elintarvikketeollisuus- koulutuksen käyneeltä ystävältäni, että miksi se on niin &%?%& (!) vaikeaa saada oikeita jauhoja kaupan hyllylle? Maalaistyttönä, tiedän, että niitäkin on :)...Ystäväni vastaukset on yhtä pitkiä, kuin prosessoidun maidon selostus ja alkaa yleensä selityksellä "noku niillä ei oo prosessia" It-ihmistä tuo vastaus jauhoista vähän tyrmistyttää...mutta niin...lähelle on pitkä matka...

Arjessa käytän pää-asiassa luomu porkkanoita, perunoita ja maitoa (en sitä keveintä versioita, maalla :) tuo osa maidosta on jopa aikoinaan heitetty maahan). Muistan ala-asteelta hauskan tilanteen. Kouluumme tuotiin silloin tällöin maitoa suoraan maitotilalta teräksisissä "tonkissa"...Luokassamme oli "kaupunkilainen" sijainen, ja ruokatunnin tultua, hän lähti etsimään oikeaa maitoa (siis maitopurkkeja). Me pienet ihmiset olimme hieman hädissämme, kun opettajahan aina tietää kaiken...mutta tyytyväisenä kuitenkin joimme tonkka-maitoa, sillä aikaa opettaja juoksi pitkin käytäviä 'oikeaa' maitoa etsien :))

Maria

Juuressipsit kuulostavat oikein hyviltä, omatekoisista tulee minulla aina sellaisia nahkeita, rapeus puuttuu kokonaan :(

Oma suhtautuminen luomuun on vähän ristiriitainen. Tai siis lähinnä siihen, mikä sitten lopulta on eettisintä/ympäristöystävällisintä/terveellisintä jne. Eli ostatko ekokaupasta espanjasta tuotuja luomutomaatteja vai haet naapuripuutarhalta polkupyörällä "lähi"tomaatteja, jotka eivät ole luomua. Lihassa on selkeämpää ostaa luomua, mikäli sitä vain on saatavilla, ja jälleen, mikäli se on tuotettu tässä lähellä. Jotenkin tuntuu että se luomumerkki ei vaan ole kuitenkaan mitenkään kiveen kirjoitettu tae varmasti eettisemmästä valinnasta. Näistä asioista pitäisi tietää niin paljon enemmän, ja pieni kuluttaja menee valintojen edessä aika sormi suuhun. Meillä ei olla syöty mm. broileria eettisistä syistä pariin vuoteen, mutta nyt testattiin niitä uusia "kukonpoikia" sen enempää asiaan tutustumatta, kun ne vain "kuulostivat" eettisiltä. Mutta olivatko ne sitten kuitenkaan sitä, en ole ehtinyt vielä tutkia...

Nämä asiat pyörivät kyllä päässä koko ajan ja tulen iloiseksi kun ihan peruskaupoissa alkaa olla luomuvalikoimaa todella paljon!

Liina

Olisi ihana tutustua enemmänkin luomuruokiin kun kaikki niitä niin paljon hehkuttavat:) Itse ostan luomua kun huomaan sen olevan alessa tai melkein samanhintaista kun ns.normituotteet. On ikävää että luomua ostaessa pitää tehdä valinta ekologisuuden ja hyvän maun ja rahan välillä. Ehkä tulevaisuudessa asiat ovat jo paremmin ja luomu on sitä ns.normaaliaruokaa tehotuotettujen sijaan:)

Anna

Puhdasta, hyvää, makoisaa ruokaa - sitä haluan tarjota lapselle
ja nauttia itsekin. Mahtavaa että luomu- ja lähiruokaan panostetaan,
kaupoissa valikoimat kasvavat, saatavuus paranee, ja myös mm. ravintolat
profiloituvat luomulinjalle. Minulle luomu on tärkeä juttu,
vahvasti koen että se on hyväksi,
siitä tulee hyvä olo -niin ruoka-ainesten hankkimisesta, ruuan laittamisesta,
ruuan tarjoamisesta kuin ruuan nauttimisestakin.

Kiitos Sofiè mukavasta blogista ja ihanista reseptivinkeistä!
Hyvää kevättä!

Eva

Juuressipsit ovat ihania! Suosin luomuruokaa, mutta en hinnalla millä hyvänsä. Pyrin myös tekemään järkeviä valintoja ruokakaupaussa ja valitsen mahdollisimman prosessoimattomia tuotteita. Tykkään tehdä itse & laittaa ruokaa ja uskon säästäväni pitkän pennin valinnoillani.

Venla

Luomu on itselleni ennenkaikkea hyvää makua ja hyvää mieltä. Lähes poikkeuksetta luomutuotteet ja -ruoat maistuvat paremmalta ja ovat mielestäni ravintorikkaampia. Kuulostaa pahalta todeta, että voi "ostaa" itselleen myös hyvän omantunnon, mutta kukapa ei mieluiten tukisi sellaista viljelyä ja ruokateollisuutta, jossa eläinten ja luonnon hyvinvointi on tuotannon perusta. We are what we eat :) Ja luomujuuressipsit, mahtavaa!

Mii

Hävettää myöntää, että luomua tulee ostettua paljon vähemmän kuin haluaisin. Osittain kyllä siitäkin syystä, että tällä pikkupaikkakunnalla ei kovin laajaa tarjontaa sen suhteen ole.

Tietyllä tavalla myöskin suosin useammin lähiruokaa tai vähintään kotimaista, kuin luomua.

Satu

Olen kotoisin maalaistalosta joten lapsuudessa kaikki oman kasvimaan kasvikset oli automaattisesti luomua :) Nyt ostan luomuna jauhot ja muita kuivakaapin tuotteita. Kasviksia vähemmän mutta ehkä tulevaisuudessa niitäkin löytyy enemmän kaapistani. Tietenkin olen maistanut myös luomuviinejä, nam! Nyt surautan smoothien luomuomenista, mansikoista ja tammenlehtisalaatista. Uunissa muhii luomuspelttipuuro. Joten nytkin on pari luomuainesta käytössä!

Minna

Luomu itselleni valinta puhtaammasta ravinnosta. Olen myös huomannut, että prosessoidut ruuat ei vain sovi minulle. Joten ruokakaappien sisältö on luomua ja ruoka tehdään alusta alkaen itse. Maistelin vappuna chipstersin lastuja ja herkkuja olivat. :)

Maria/Pinkki työhuone

Luomutuotteita ostetaan meille aika usein, varsinkin silloin, kun haluamme tehdä hyvää ruokaa pitkän kaavan mukaan viikonloppuisin. Kaikkia ruoka-aineita, esim. raitajuurta, ei edes saa muuna kuin luomuna. Onneksi lähikaupassamme K-Supermarket Mustapekassa on panostettu luomuun! Aurinkoista viikonloppua! :) T. Maria Pinkistä työhuoneesta

marika.t

Täytyy myöntää, että ostan luomutuotteita todella harvoin. Kyllähän ne varmasti suurilta osin ovat paremman makuisia ja laatuisia kuin "tavalliset" tuotteet, mutta ovat usein niin kalliita, että jäävät kauppaan.

Kaisa

Asuin koko lapsuuteni maatilalla, kaikki ruoka tuli käytännöstä "omasta maasta". Aikuisiällä, kun itse olen tehnyt ruokaostokseni, olen oikeastaan aina ostanut mahdollisimman "aitoja" tuotteita, paljon vihanneksia, hedelmiä ja muuta mille ei ole ennen kauppaan tuomista tehty mitään. Tähän luomutuotteet on tuonut minusta lisää valikoimaa ja voi valita vielä sen "aidomman" tuotteen. :) Mutta kuten sinäkin jo tuossa mainitsit, opiskelijabudjetilla se ei aina ole niin helppoa..

laurap

Ihanaa, että tiedostavia ihmisiä on enemmän ja enemmän.
Ostan luomuna jauhot, hedelmät ja leivät. Nykyään normaaleissa kaupoissakin on lisätty luomuvalikoimaa, joten luomun hankinta on helpottunut.

santra

Meillä suositaan luomuruokaa mahdollisimman paljon, välillä kuitenkin hinta on valitettavasti esteenä. Kuitenkin kanamunat, maito, viini, kaurahiutaleet ja jauhot hankitaan aina luomuna, aika paljon hedelmiä ja vihanneksiakin. Ainahan luomuruuan ja ei-luomun välillä hinnassa ei ole niin suurta eroa, mutta toivoisin, että ihmiset ostaisivat enemmän luomua, jolloin kalliimpienkien tuotteiden hinta voisi laskea. En tosin tiedä, miten niin saataisiin tapahtumaan...
Näin muuten noita sipsejä meidän lähi-Prismassa, mutta vielä en ostanut, vaikka juuressipsit kovasti houkuttelikin..

Myy

Oi, vielä kun noita sipsejä saisi etikkamaustettuina!

Ostan maidon ja munat aina luomuna. Joskus kasviksia tai hedelmiä, mutta riippuu niiden kunnosta ja hinnasta.

Henna73

Mulla on semmonen fiilis, että luomu on maultaan parempaa. Kun asuu maalla kaukana isoista kaupoista, luomun ostaminen on hieman vaikeaa. Valikoimaa ei juuri kaupoissa ole ja on ostettava ja syötävä sitä, mitä sattuu saamaan.

Annaleena

Nuo juureslastut on herkullisia! Sipsien hinta on melko suolainen, mutta eipä se sipsipussi jokaisella kauppareissulla mukaan lähde...Eihän

Meillä suositaan luomua ja lähiruokaa. Lihat tulee syksyisin hirvimetsältä. Marjat ja sienet poimitaan koko perheen voimin vuoden tarpeisiin. Kohta meille muuttaa kanoja, joten sitten on munat omasta takaa eikä munapulasta tarvitse välittää :)

Päivi

Olen viime aikoina ostanut erityisesti hedelmiä luomuna ja varsinkin päärynät ovat ilahduttaneet. Kuin eri hedelmiä. Suosittelen lämpimästi. Hinnat ovat korkeampia, mutta kun laatu ja varsinkin maku ovat kohdillaan niin mieluusti maksan vähän enemmän ja ostan sitten vaikka vähän pienempiä määriä kerralla. Hukkamäärätkin vähenevät samalla.

-Ninka-

Luomuruokaa suosisin itse paljon enemmän, jos se olisi niin hintavaa. Kuitenkin kerään sienet ja marjat metsästä sekä marjoja ym. Hyvin kiinnostavia nuo sipsit, täytyy testata.

Annu

Ostan luomua mahdollisuuksien mukaan, mutta joskus hinta rajoittaa.
Juuressipsit kuulostaa tosi mielenkiintoiselta, niitä olisi kiva testata.

Uuden Kuun Emilia

Mä koitan luomuilla. Opettaa lapselle, mikä on puhdasta ruokaa, ja miltä se maistuu. Vappuna testattiin myös uudet sipsit. En ole normaalisti sipsejen ystävä, mutta nämä oli oikeesti hyviä!

nelli

Onneksi täällä asuinmaassani luomu on todella suosittua, joten lähes jokaisesta tuotteesta löytää luomuversion. Opiskelijana saatan kyllä valitettavasti välillä ostaa epäluomutuotteita, mutta silloin kyllä suosin lähiruokaa. Olen siitä kyllä onnekas, että täällä luomuruoka ei ole pakosti edes paljoa kalliimpaa. Mielestäni ruuan täytyy olla puhdasta ja itsetehtyä, minulle on tärkeää tietää, mitä suuhuni pistän.

Nina

Luomuruoka on alkanut kiinnostaa minua yhä enemmän ja enemmän. Tosin harmittaa, että näin opiskelijan tuloilla raha usein ratkaisee. Tosin voisihan sitä kokeilla, nouseeko se kauppalasku nyt niin paljoa, vaikka sinne koriin suurimmaksi osaksi luomua laittaisi :) Tänään tosin juuri valitsin luomut kaurahiutaleet ja leseet!

Aikku10

Luomua ostan maitona ja vihanneksina eniten. Liha on kalliista mutta sitäkin välillä. Munat ovat aina luomumunia kaapissani.

krista

Luomuruoka on luonnollisesti (no pun intended! ;)) mahtava vaihtoehto, jota varmasti jokainen yhtään valveutunut tai omasta hyvinvoinnistaan ja elimistöönsä tungetuista aineista kiinnostunut haluaisi ostaa. Totuus on kuitenkin, että luomutuotteet ovat joutuneet ikävään noidankehään - kun ne ovat kalliita, harva ostaa niitä, ja kun harva ostaa niitä, ne ovat ja pysyvät hinnoissaan. Toisaalta pk-seudun ulkopuolella voi olla erittäin hankala löytää (hyviä) luomutuotteita, ja jopa isompien markettien luomuosastot saattavat olla hyvin kämäsiä ja koostua lähinnä parista luomuhedelmästä ja -ruisleivästä. Lähiruokaan tai luomuun erikoistuneista, pienistä söpöistä kivenjalkamyymälöistä taas on turha edes unelmoida. Itse sekä pk-seudulla että 400km päässä "sivistyksestä" asuneena tiedän, että ero on juuri niin räikeä kuin sitä halutaan korostaa.

Se että ei ole varaa, on tietysti (useimmille) huono tekosyy, sillä arvostuksistahan se loppupeleissä on varmaan kiinni. Silti se on myös oma tekosyyni. 20-vuotiaana opiskelijana, joka joutuu maksamaan Helsingin kiskurivuokria ja jota isäpappa ei elätä, en koe olevani valmis panostamaan täysin luomuruokaan, sillä ruokalaskuni kohoaisi pilviin. Ja ei, en ryyppääkään näitä rahoja, eikä minulla ole kalliita harrastuksia, enkä matkusta joka vuosi ulkomaille. Lisäksi syön 90-prosenttisesti kasvisruokaa, enkä itse osta koskaan lihaa kotiin, ja poimin metsämarjoja (parasta lähiruokaa ikinä!) pakastimeen joka loppukesä kuin hullu. Tosin minulla menee VR:n taskuun hävyttömästi rahaa joka kuukausi, koska haluan nähdä perhettäni ja ystäviäni vanhalla kotipaikkakunnallani. Toisin sanoen jos olisin paljasjalkainen helsinkiläinen, minulla olisi kuusikymppiä enemmän rahaa luomu- ja lähiruokaan kuukaudessa. Jollain tapaa ironista, vai mitä.

Pidän kuitenkin hyvästä ruoasta ja haluaisin panostaa laatuun ja ekologisuuteen vielä enemmän, mutta omalta osaltani se jää vielä tulevaisuuteen. Tässä elämäntilanteessa joudun kuitenkin tyytymään luomutuotteissa GoGreenin purkkipapuihin, Clipperin ihanaan valkoiseen teehen, satunnaisiin luomuomenoihin sekä joskus omantunnonpistossa valitsemaani luomumaitoon.

esprit

Itse en juurikaan osta luomua. Luomussa häiritsee törkeä hinta. Ennemmin suosin kotimaista ja sesonkiruokaa.

Eeva

Mielestäni luomuruoka maistuu ja joskus näyttääkin paremmalta kuin normaaliversiot. Ostaisin enemmän luomua, mikäli opiskelijan budjetti sen vain sallisi. Esimerkiksi salaatti ja jogurtit ovat kuitenkin luomunakin suhteellisen edullisia, joten ne tulee lähes poikkeuksetta ostettua luomuna. Luomuleipää tekisi mieli ostaa paljon enemmän! Jotenkin luomua syödessä tuntuu, että ruoka on ihanan puhdasta ja näin ollen koko ruokailuelämys paranee!

Laura

Luomuvalikoima on viime vuosina kasvanut pienehkössä lähikaupassani kiitettävästi. Tästä kiitos kauppiaalle. Vielä toivoisin varsinkin lounasravintoloihin lisää luomua.

Noona

Tästä asiasta olisi mahtavaa kuulla lisääkin mietteitäsi :) Itse ostan myös mahdollisimman paljon luomua ja lähiruokaa( tosin nyt keväällä alkanut opiskelijaelämä on asettanut joitakin rajoitteita). Aamuni ei ala ilman pirkan luomukaurahiutaleita :D Olen onnellinen siitä, että saimme pieneen kaupunkiimme lähiruokatorin, josta saa lähiruoan lisäksi myös luomua. Kesäisin pidän hyötypuutarhaa ja silloin jopa koirani saavat nauttia luomua omasta maasta raakaruokanaan :)

tiiti66

Noista juuressipseistä sen verran, että kaipasin pussiin vielä lanttusipsejä, koska lanttu on todella monipuolinen ja aliarvostettu juures. Itse suosin vielä aika vähän luomua, mutta toki aina kun valinta on tehty helpoksi niin valitsen luomun.

Jeanette

Kaupassa koitan valita aina jotain luomua koriin. Maito, munat, kerma ja puuro ovat vakiintuneet luomuostoslistalla. Viime vuoden lopussa ihan meidän korttelin lähikaupaksi avattiin ihana Aito kauppa, joka on keskittynyt ainostaan lähi-ja luomuruokaan. Plussa vielä kaupalle hyvä valikoima ja ystävällinen ja kiireetön palvelu.

Tyttäreni tarhassa on talven aikana vietetty muutama luomuruokaviikko jonka seurauksena 5-vuotias neitokainekin osaa kaupassa ehdottaa että luomuruokaa ostoskoriin. Vaikkei aina olekkaan varaa ostaa kaikkea luomuruuasta, niin pienillä valinnoilla saa jo paljon aikaan =)

HennaH

Juuressipsit kuullostaa hyviltä. Olen innokas sipsien syöjä ja aina omatunto kolkuttaa kun avaan pussin. Suosin luomuruokaa ja lähiruokaa, näin maaseudun asukkaana minulla on hyvät mahdollisuudet saada lähi- ja luomuruokaa suoraan tilalta.

Armiidatar

Suomessa on ruoka niin puhdasta että syön kaikkea kotimaista ruokaa surutta. Näitä sipsejä haluan maistaa ja katsoa pidänkö.

omppu

Ostan jonkun verran luomua, esim. maitoa ja jukurttia ja satunnaisesti muutakin. Luomuruuan korkea hinta vain on esteenä sille, etten voi siirtyä kokonaan luomuruokaan.

Asa

Enpä ole päässyt maistamaan vielä noita herkkuja! Mulle luomuakin arvokkaampaa on lähiruoka. On mahtavaa, kun voi kannattaa lähitiloja kasvattamaan luomuperiaattein herkullisia ja ravintoarvokkaampia tuotteita. Eron huomaa kyllä! Luomutuotteista käytän maitoa (vielä kun saisi pastoroimatonta!) ja jogurttia ja tiettyjä kasviksia sekä hedelmiä. Hyvän asian puolesta puhut, Sofie!

BabyBorkkana

Juuressipsit kuullostavat hyviltä ja varsinkin anoppilassa kelpaa syödä näitä koska appivanhemmat ovat tarkkoja ettei vaan lihota meidän perheessä, luomua suosin aika paljon mutta kallista varsinkin lihatuotteiden kohdalla.

Teija

Luomuruoka on tässäkin taloudessa itsestäänselvyys. Olen kuulunut luomuruokapiirin jo useamman vuoden ja sitä kautta saadaan kasviksia, jauhoja, munia ym. Lihaa syömme vähän ja haluan, että se on luomua - onneksi esim. nakkeja ja jauhelihaa löytyy nykyisin lähes jokaisesta isommasta kaupasta eikä niiden hintakaan juuri poikkea muista (hyvälaatuisista) tuotteista. Ilahduttavasti nyt myös isojen ketjujen omissa sarjoissa (esim. Rainbow) on alkanut olla luomutuotteita, toivottavasti se vaikuttaisi ihmisten kulutustottumuksiin kun luomua ei enää pidettäisi niin kalliina ja sitä olisi saatavilla enemmän.

Toisaalta ihmettelen sitkeää käsitystä siitä, että ainakin suomalainen ruoka on "niin puhdasta" ettei luomua sen takia tarvita tai haluta. Itse en ainakaan halua ruokaani jäämiä kemiallisista torjunta-aineista, lannoitteista tai lääkkeistä/antibiooteista(eläinperäisten tuotteiden kohdalla). Toki näissä asioissa valvonta on Suomessa varmasti kohdallaan, mutta luomutuotteiden kohdalla ei tarvitse vaivata päätään sillä mitä se lautasella sisältävä annos todellisuudessa pitääkin sisällään. Ja on mukavaa ajatella, että se tuotantoeläin, vaikka kana tai possu, on saanut elää lajilleen tyypillisesti ja toivottavasti onnellisesti :)

RagDoll

Huomasin reissulla ollessani, että vatsani ei reagoinut mitenkään tavallisiin ulkomaisiin maitotuotteisiin, joita herkuttelin, mutta suomessa saatan reagoida kaikkiin, olipa sitten laktoosittomia tai ei. =/ Pitänee testata myös niitä luomuja, josko auttaisi. =)

NinaSofia

Mä olen jo kolme vuotta ostanut luomuna maidon, kananmunat ja vaihtelevasti myös jauhot, puurot ja jugurtit. Jos ostan jauhelihaa, ostan sen aina luomuna. Ainoa missä luomu tuntuu suhteettoman kalliilta laatuun nähden on hedelmät ja vihannekset, sillä omassa lähikaupassani valikoima on surkea. Heti kun opiskelijaelämä loppuu ja tienaan enemmän, niin tulen kyllä harrastamaan enemmän kauppahalleja ja laajentamaan luomuruokavarastojani! Kiinnostaisi kuulla lisää luomulihantuotannosta, onko se oikeasti yhtään eettisempää kun tavallinen, vai onko ainoa ero pelkästään eläinten ruokavalio?

SiskojaSenVeli

Kermaviili & sipuli on mielimakuni. Luomua olla pitää kaikki, mehuista perunoihin. Hinta on vielä ainakin liian korkea mutta laadusta pitää olla valmis maksamaan.

Kivi

Mibulla on vähän sama juttu, että olen kuullut terveellisen ruokavalion (kasvisten, marjojen, luomun jne) merkityksestä jo pienestä pitäen ihanan äitini ansiosta! Minkä pienenä oppii, sen vanhana taitaa, sanotaan ja kohdallani se pitää paikkaansa. En saa millään alas "sokerijogurttia" tai limsoja. Suosin luomua mielelläni. Harmi, että terveellinen ruoka on ylihinnoiteltu. Mielestäni tulisi yhteiskunnalle edullisemmaksi laskea kasvisten, marjojen, hedelmien ja erityisesti luomun ja lähiruoan hintaa. Olisi tilanne, jossa kaikki voittaisivat!

Naomi

Suosin luomua ja lähiruokaa etenkin ravintola- ja kahvilavalinnoissani. Myös kaupasta tulee silloin tällöin ostettua luomua :)

FaerieS

Juuressipsit oli mielettömän hyviä! Äidin kanssa niitä maisteltiin kahvipussikassien teon lomassa :) Suolauksen kanssa oli onnistuttu hyvin, eikä suola peittänyt juuresten makua.

Luomuruuan ja lähiruuan pitäisi olla ehdottomasti halvempaa kuin ulkomaisen ruuan. On epäreilua, että terveellisen ruuan hinta nostetaan pilviin vaan sillä verukkeella, että ihmiset maksavat varmasti enemmän jos ostavat terveellistä ruokaa. Aitous ehdottomasti kunniaan ruuan suhteen, sokeri sokerina ja voi voina.

esteetikko

hei noita pitää maistaa kun suuntaan sipsiostoksille. Sipsejä tulee syötyä aika harvoin vaikka pidänkin niistä. Itsekseen asuvana ei viitsi ostaa jättisäkkiä, siinä on liikaa yhdelle hengelle. Tuo on myös sopivan kokoinen sinkulle.

Peppi22

Luomussa on enemmän makua, juon esimerkkinä vain ja ainostaan luomu omenamehua, jopa baarissa jos en halua alkoholia. Luomutuotteita on jo hyvin saatavilla kaupungissani.

Seuraa 

Blogiarkisto

2014
2013
2012
2011
2010