Olen kuullut talven ja kevään mittaan yhdeltä jos toiselta  Farangin karamellipossusta ja reseptin eteen sattuessa päätin kokeilla tätä herkkupossua. Bongasin reseptin Glorian Ruoka ja Viini ?lehdestä ja kokeilin possua viikonlopun ja eilisen aikana. Tähän reseptiin kannattaa varata hivenen aikaa, sillä ruoka tehdään kahden päivän aikana, eli tämä resepti ei ole tarkoitettu nopeaan nälkään.

En pidä mitenkään ylettömästi makeista ruoista ja sen takia sävelsin reseptiä hieman. Kuulin tuttavaltani, että jos ei ole niin perso makealle näissä pääruoissa, niin karamellilla ei kannata lotrata jos haluaa syödä koko annoksen ;)

Liha ja haudutusliemi

600 g possunniskaa eli kasleria

1 l vettä

1 valkosipulinkynsi

7 cm pala inkivääriä

1 korianterinjuuri

2 tl valkopippuria

2 dl valkoviiniä

4 dl vähäsuolaista soijaa

1/2 dl ketjap manista eli makeaa soijakastiketta

1 dl osterikastiketta

1. päivä

Karamellipossun valmistaminen aloitetaan jo päivää ennen tarjoilemista. Ota possu huoneenlämpöön muutamaa tuntia ennen liemen valmistusta. Valmista possun haudutusliemi. Kiehauta kaikki liemiainekset kattilassa. Laita liha kokonaisena valurautapataan ja lisää liemi lihan joukkoon. Hauduta lihaa 160-asteisessa uunissa kannen alla 3-4 tuntia. Lihan tulee olla liemen peitossa koko kypsennyksen ajan.

 Nosta liha liemestä ja laita se prässin (painon) alle yöksi jääkaappiin. Siivilöi liemi ja ota se talteen.

 2. päivä

 2 1/2 dl lihan haudutuslientä

4 tähtianista

1 kanelitanko

Kuori hyytynyt rasva haudutusliemen päältä, mittaa kattilaan tarvittava neste ja lisää siihen tähtianis ja kaneli. Kiehauta ja anna jäähtyä.

 Karamelli

2 dl palmusokeria

1/2 dl vettä

1/2 dl sokeria

Mittaa sokerit ja vesi toiseen kattilaan ja kuumenna vähitellen, kunnes sokeri sulaa. Keitä seosta sekoitellen.  Lisää haudutusliemi. Seoksen tulisi "räjähtää" ja yhdistyä paksuksi karamelliksi, eli varothan näppejäsi ja silmiäsi.

Paahdetut sipulit

2 salottisipulia

5 valkosipulinkynttä

2 rkl rypsiöljyä

Kuori ja hienonna sipulit. Kuumenna öljy ja lisää sipulit joukkoon. Kuullota sipulit kauniin keltaisiksi.

Lisäksi

n. 5 dl rypsiöljyä

2 punaista chiliä

3 rkl riisiviinietikkaa

1 puntti korianteria

Leikkaa possu suupalan kokoisiksi paloiksi. Lämmitä öljy 170 asteiseksi. Friteeraa palat muutamassa erässä kullanruskeiksi (n. 2 min. riittää). Valuta ylimääräinen öljy pois.

Halkaise chilit,  poista siemenet ja viipaloi. Hienonna korianteri.  Yhdistä possu, karamelli, chiliviipaleet, korianteri  ja sipulit. Pirskottele riisiviinietikkaa päälle ja tarjoile heti.

PS. Postauksen kuvista tuli ehkä blogihistoriani kaameimmat, mutta minulla oli kiire syömään. Kerrankin söin melkein lämpimän ruoan ;)

 

Kommentit (21)

Sofié

Heippa!

Jeps, kokeilin puolikkaalla karamelli-reseptillä, sillä minua ohjeistettiin juuri tässä asiassa olemaan varovainen.

Ensi kerralla voisin jättää tuon toisen päivän osuuden kokonaan pois ja syödä possun sellaisenaan :)

Mikko

Oijoi, nam, tuota on tullut muutamaan kertaan syötyä Farangissa ja olisi kyllä mahtavaa kokeilla itsekin sen tekemistä esim. kaveriporukalle. Kiitos reseptistä!

Mikko

Sofié

Heippa sinä kirppuilijakaverini!

Sanoin kotona, että meidän pitäisi oikeasti mennä joskus kahville kun ollaan aina kumminkin samoissa paikoissa :)

Anteeksi tosin sunnuntai kun lähdin niin nopeasti, mutta tämä herkku oli tosiaan uunissa.

Jos teet enemmälle kuin kahdelle, niin tuplaa lihan määrä, sillä 600g on kumminkin aika vähän :)

Soffuliini

iitu

Taidatkin tietää ettei tästä tytöstä kokolihan ystävää saa tekemälläkään, mutta jospa yrittäisin vielä kerran...hmmm, tää vaikuttaa siltä että tälle pitäis antaa mahdollisuus ;)

Elle-Marie

Todella herkullisen kuuloinen resepti, tätä täytyy testata ehdottomasti! Suuri kiitos! Laittelen yleensä aika kasvispainotteista ruokaa, mutta tämä kuulostaa niin hyvältä, että poikkeus totuttuun!;)

Sofié

Heippa Iitu <3

Yritä vielä kerran! Anna pois, mutta suosittelen maistamaan lihaa myös siinä vaiheessa kun se tulee pois uunista, sillä se on jo silloin ihan älyttömän hyvää. Eli jos ei pidä makeasta niinkään paljon, niin keplaa possu ilman kuorrutettakin!

Ikävöin muuten meidän lapsuuden fetasalaattihetkiä <3

Sofié

Hei,

tämä oli herkkua myös tallaiselle ihmiselle, joka ei normaalisti laita possua nassuun kovinkaan helposti :)

Siltä normaalilta tieltä on hyvä poiketa aina välillä ;)

iitu

Hih, niitä hetkiä olikin paaaaljon! Ja arvaa mikä kuuluu päivittäiseen ruokalistaani edelleen? Fetasalaatti ja sen miljoona eri variaatiota! Ei ole sen voittanutta :)

Nanna

Nam, vaikuttaa herkulliselta ja kokeilisin reseptiä mieluusti. Vaan mistähän tuota palmusokeria löytäisi, kun ei ainakaan tavan kaupoista löydy... :-(

Sofié

Heippa!

Itse ostin Stockmannilta, mutta luulisi että suuremmista marketeista myös. Yksi paikka mistä voisi myös kysyä on luontaistuotekaupat :)

Seuraa 

Blogiarkisto

2014
2013
2012
2011
2010