Jos minun pitäisi sanoa että mikä on lempimaani, olisi vastaus automaattisesti Italia. Olen ihan varma, että entisessä elämässäni olen ollut italialainen. Rakastan kaikkea siihen liittyvää. Vai rakastanko sittenkään?

Turistimielessä Italia on uskomaton paikka, kulinaristin ja kauneudenpalvojan paratiisi. Ajattelin ennen, että Italia on se maa jonne muutan sitten joskus. Kuvittelin itseni pieneen vuoristokylään oliivitarhojen keskelle.

Jotain on tapahtunut. Olen 11 vuotta kuunnellut ystävieni tuskaisia sanoja lempimaastani ja olen tullut siihen lopputulokseen, että Italiassa on kiva vierailla, mutta kamala asua. Ajattelin kertoa teille tarinoita heidän maastaan ja elämästään.

Politiikasta minun ei kannata sanoa ystävilleni sanakaan, sillä aihe saa heidät raivon partaalle. Italian politiikassa ei taida olla mitään muuta läpinäkyvää kuin räikeä korruptio. Valtion varoja käytetään räikeästi poliitikkojen makean elämän ylläpitoon. Yksi viimeisin esimerkki jonka kuulin oli, että Berlusconin henkilökohtaisen asianajajan kotikaupungista tehtiin suora junayhteys Roomaan. Asianajajan kotikaupunki, Padova, on muuten aika merkityksetön kaupunki, joten kaikille tuli selväksi kuka oli päätöksen takana.

Muutama ystävistäni on arkkitehtejä. Yhdellä on menestyvä arkkitehtiyritys Pohjois-Italiassa, mutta toisen tulevaisuus on jotain muuta kuin valoisa. Hän on ollut harjoittelijana viimeiset vuodet 3000 ?:n vuosipalkalla. VUOSIPALKALLA. Sitä miten tämä on Euroopassa mahdollista en tiedä. Hävetti oikein omat jupisemiseni suomalaisten palkoista ystäväni tilanteen kuultuani. Harmillisintahan hänen tilanteessa on, että työttömyys on rajussa nousussa, joten hän ei ehkä koskaan tule saamaan kunnollista työpaikkaa tai palkkaa. Olisi todella masentavaa yrittää rakentaa tulevaisuutta  jos sellaista ei käytännössä olisi näköpiirissä.

Ystäväni on lukenut valtiotieteitä ja työskentelee EU:n alaisissa projekteissa. Hänen kuukausipalkkansa on alle 1000 ?. Normaali kampaamotyöntekijä ansaitsee 500 ? kuukaudessa, mutta Italian parlamentin omassa kampaamossa kampaaja ansaitsee 150 000 ? vuodessa. Pikkukaupunkien pormestarit ansaitsevat vuorostaan saman verran kuin Yhdysvaltojen presidentti.

Muutama vuosi sitten ystäväni kertoivat ylpeästi, että Italiassa jokaisen yrityksen on tarjottava työtä myös kehitysvammaisille ihmisille. Olin aivan ihmeissäni ja ylpeä heidän systeemistään, että jokaisessa yrityksessä olisi pakollinen kiintiö kehitysvammaisten palkkaamiselle. Kehitysvammaisia tuli palkata, jos he kykenivät tekemään vaaditun työn. Hiljattain kävi ilmi, että EU:n tukema projekti oli täyttä huijausta ja rahaa menetettiin yli 100 miljoona euroa vuodessa. Kukaan ei tietenkään tiedä minne rahat menivät. Tällaisten asioiden esilletulon jälkeen kaikki nostavat kädet pystyyn ja syyttävät sormet suunnataan Silvioon. Ainiin, Silviollahan onkin syytesuoja, joten case closed. Salute!

Lakimuutoksissa kansan palvelijoilla on omat niksinsä. Jotta lakimuutos voi tulla voimaan on lain oltava samassa muodossa tietyn ajan. Jos esimerkiksi pilkun paikkaa siirtää tai lausejärjestys muuttuu tietyn ajan sisällä, laki ei tule voimaan. Jostain kumman syystä pilkut pomppivat ja lauseet rakentuvat uudelleen. Niin ja ne lait,  ne jäävät useimmiten vahvistamatta.

Italiassa kaikki on kiinni siitä kenet tunnet. Yht'äkkiä ovet ovat avoinna eliittikouluihin ja muihin etuihin. Tai itseasiassa, koulussa ei tarvitse edes välttämättä käydä muuten kuin paksun kirjekuoren kanssa. Moni asiapaperi ja koulutodistus on Italiassa tekaistu. Kukaan ystävistäni ei ole käynyt autokoulua. He ovat vain maksaneet oikealle henkilölle ja kappas ajokortti on ansaittu. Italia on tunnettu myös titteliyden tärkeydestä ja pienellä extra korvauksella saat ajokorttiisi managerin tittelin. Näillä tekaistuilla titteleillä ja tutkinnoilla nämä mammanpojat sitten rehvastelevat.

Ystäväni täyttävät tämän vuoden sisällä kaikki kolmekymmentä. Moni on työelämässä ja asuu jo poissa kotoa. Toisilla on vähän erilainen tilanne. Moni ihmettelee, että miten on mahdollista, että 35-vuotias mies asuu vielä äidin helmoissa. Totuus vain on, että sieltä mamman luota ei ole varaa lähteä pois. Kaikesta tästä kurjuudesta huolimatta ystävieni lauseet alkavat yleensä näin; "but in Italy we have...". Kaikesta huolimatta he ovat ihan äärettömän ylpeitä maastaan ja kulttuuristaan ja ovat sanoneet, että he eivät ikinä voisi lähteä omasta maastaan pois.

Tässä oli ihan vain muutama esimerkki, mutta näitähän on paljon ja paljon lisää. Halusin vain jakaa muutaman teidän kanssanne. Poikien kanssa pitkiä keskusteluja käyneenä olen erittäin ylpeä synnyinmaastani Suomesta. Vaikka meillä on talvisin pimeää, on meillä tulevaisuus sentään vähän valoisampi.

 

Kommentit (24)

Vera A.

Ciao bella!

Oikein kiinnostava postaus, varsinkin näin 14 vuotta Italiassa asuneen näkökulmasta ;) Toit esille muutamia erittäin tärkeitä epäkohtia italialaisessa yhteiskunnassa, kuten nuorison vaikean työtilanteen, korruption jne. Italiassa todellakin on paljon epäkohtia, sitä ei käy kieltäminen.

Tuli kuitenkin lukiessa mieleen, että muistathan, että italialaisilla on AINA tapana liioitella KAIKKEA, siis sekä negatiivisia että positiivisia asioita. ;) Suomalainen ei aina ymmärrä tätä Välimeren kulttuurille ja aivan erityisesti italialaisille yleista tapaa puhua ja ilmaista itseään, vaan kaikki otetaan aina sanatarkasti. Tämä on ehdottomasti tärkein ero suomalaisten ja italialaisten välillä siksikin, että italialaisten kanssa tekemisissä oleva voi välttyä monilta väärinkäsityksiltä, jos muistaa aina "suodattaa" italialaisten sekä valitukset että kehut "filtterin" läpi. Tätä eivät kaikki Italiaan muuttaneetkaan suomalaiset aina heti hoksaa, vaan sopeutuminen uuteen puhekulttuuriin voi kestää vuosia.

Joka tapauksessa, toit esille tärkeitä asioita, mutta on pakko tehdä pari huomautusta...

Ensinnäkin Padova ON tärkeä kaupunki Italiassa, eikä todellakaan mikään Seinäjokeen tai Kokkolaan verrattava "kyläpahanen" :) Padovan yliopisto on yksi Italian vanhimpia ja taatusti kunnioitetumpia ja kaupunki on muutenkin arvostettu niin kulttuurisesti kuin muutenkin. Padovan juna-asemalla olen itsekin vaihtanut junaa jatkaakseni eri kaupunkeihin, kun Roomassa asuessani kävin tapaamaassa ystäviä Pohjois-Italiassa. Niin että kyllä suora junayhteys voi olla kätevä muillekin kuin Berlusconin asianajajalle, joka todennäköisesti käyttää mieluummin lentokonetta kuin junaa matkustamiseen...

Toisekseen monissa yrityksissä jne. todellakin työskentelee invalidi-lain avulla työpaikan saaneita ihmisiä. Ei siis kehitysvammaisia ihmisiä, vaan fyysisen invalidi-statuksen saaneita. Onkohan teillä mennyt nyt invalidi- ja kehitysvamma-käsitteet sekaisin kieliongelman vuoksi?
Itse asiassa parissakin virastossa tuo " invalidi-statuksen" ansiosta työpaikan saanut vaikutti ahkerimmalta työntekijältä. :D Niin että on hiukan räikeää väittää koko lain olevan huijausta. Sitä en epäile, ettikö 100 miljoonaa euroa olisi kadonnut jonnekin kuka ties minne, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö laki oikeasti olisi voimassa ja tarjoaisi tärkeän toimeentulon monille ihmisille, joiden olisi ilman tätä lakia ollut vaikea saada minkäänlaista työpaikkaa.

Samalla tavoin on vähän naivia väittää, että Italiassa "moni asiapaperi ja koulutodistus" on huijausta. Ikään kuin Suomessa kaikki olisivat niiiin yltiörehellisiä. Tässäkin kannattaa ottaa huomioon, että Italiassa on lähes 60 miljoonaa asukasta, joten joukkoon mahtuu kaikenlaista sakkia ja täyttää melkeinpä rasismin tunnusmerkit väittää, että kaikki tai des useimmat italialaiset olisivat samanlaisia "huijareita" kuin ystäväsi.

Jälleen, ei millään pahalla, mutta kun itse olen sattunut asumaan eri puolilla Italiaa ja huomaan ison eron Etelä-, Keski- Ja Pohjois-Italian välillä, niin nuo ystäväsi eivät vaikuta aivan "rehdeimmästä" päästä olevimmilta... ovatko he sattumoisin Napolista vai vielä etelämpää? Vai roomalaisia? Jostain syystä epäilen, etteivät he ainakaan kovin pohjoisesta ole... ;) Pohjois- ja Etelä-Italian välillä on todella paljon eroja myös tässä "rehellisyydessä", siihen suhtaudutaan ihan kulttuurisella tasolla eri tavalla, napolilaiselle valehtelelu ei tarkoita samaa kuin torinolaiselle. Kulttuurierot siis ovat huomattavia ihan jo Italiankin sisällä, Italian ja Suomen välisistä eroista puhumattakaan. Kaikki eivät kuitenkaan ole Italiassa huijareita, vaan joukkoon mahtuu super-rehellisiä ihmisiä siinä missä SUomessakin.

Mitä tulee titteleihin, niin ne todellakin ovat tärkeitä niin Italiassa kuin muissakin Välimeren maissa. Niihin ei kannata suhtautua niin vakavasti kuin SUomessa, vaan esimerkiksi "dottoreksi" eli maisteriksi puhuttelu onmonissa tilanteissa ihan vain kohtelias tapa, vaikka ihmisellä ei maisterintutkintoa olisikaan.

Itse muuten sain ajokortin ihan ajokokeesta läpi kaasuttamalla enkä minkään lahjusten avulla, sama koskee aviomiestäni ja useimpia ystäviäni. Ja ajokorttiin ei muuten kirjoiteta minkäänlaista titteliä, niin että en tiedä miten ystäväsi ovat saaneet sinne manageri-tittelin ujutetuksi. .? Henkilöllisyystodistukseen taas voit kirjoittaa olevasi ammatiltasi vaikka presidentti, sillä kun ei henkilöllisyyden todentamisen kannalta erityistä merkitystä.

Itselläni kesti kolme vuotta tottua italialaiseen elämänmenoon ihan siitäkin syystä, että tarkastelin kaikkea aina omasta supisuomalaisesta näkökulmastani. Ulkomaille muuttavan on kuitenkin syytä ymmärtää, ettei ennakkoluuloilla ja asenteellisuudella voi elää seesteistä elämää missään, kaikkein vähiten vieraassa maassa. Oman asennemuutokseni jälkeen opinkin rakastamaan Italiaa ja ottamaan huomioon sen hyvät puolet.

Mm. lapsiystävällisyys, suhtautuminen äiteihin ja raskaana oleviin naisiin, perhesuhteet, ystävyyssuhteet jne ovat aivan omaa luokkaansa, ja pienen lapsen äitinä olen Suomen lomalla aina hiukan shoksisa siitä tylyydestä, johon törmäämme tilanteissa, joissa italialainen olisi käyttäytynyt aivan toisella tavalla. Kuitenkin yritän jättää nämä negatiiviset seikat huomiotta ja nauttia Suomen lomilla vain niistä ihanuuksista, joita synnyinmaani tarjoaa. Samalla tavalla kuin yritän keskittyä niihin positiivisiin asioihin, joita kotimaani Italiaa tarjoaa.

Jos kuitenkin olet kiinnostunut tarkastelemaan Italiaa vähän positiivisemmasta näkökulmasta, niin tervetuloa blogiini http://italianihmemaa.blogspot.com :)

Minna

HERRANJESTAS SENTÄÄN!!!
Miten toi voi olla mahdollista, siis EU:n sisällä??? Ei kyllä uskois! On se vaan jännä, että tällaiset asiat ei saa sijaa uutisissa ja näille asioille ei tehdä mitään? Ja paljon mitättömimmistä asioista uutisoidaan ja ties mitä! HUHHUH! Tulin oikein vihaiseksi tämän jälkeen :D

Toi on niin väärin, että poliitikoilla on tommonen asem! Niin väärin! EU:n tai jonkun pitäis määrätä joku maksimi raja palkka tommosille nilviäisille, oppisivat kunnioittamaan niitä ihmisiä jotka oikeesti tekee työtä sen yhteiskunnan eteen! PUUH! Ihmekös on jonkun talouskriisin partalla!

Kyllä tämä sai vaan taas arvostamaan tätä koto Suomea :)

Sofié

Heippa!

Kiitos kommentistasi!

Junarata on varmasti myös muille italialaisille tärkeä, mutta kysymys herää että olisiko sitä rakennettu ilman, että asianajaja ei asuisi Padovassa.

Ystäväni kertoivat vammaisten työllisyysohjelmasta vuosi sitten ja tällä viikolla luin sen olevan huijausta. Voit lukea asiasta Taloussanomista. Varmasti jotkut yritykset ovat toimineet asianmukaisesti, mutta halusin painottaa asialla sitä, että mihin ne tukieurot saattavat myös mennä.

Mitä asiapapereihin ja koulutodistuksiin tulee, niin Suomessa ei tällaista käytäntöä ole kyllä nähtävillä. En todellakaan tarkoita, että jokainen asiapaperi on väärennetty tai että kaikki italialaiset ovat huijareita. Minusta on vain hyvin erikoista, että tällaista Italiassa edelleen esiintyy. Kyllä meistä suomalaisistakin epärehellisiä löytyy, mutta epärehellisyyden rajat ovat Italiassa ehkä höllemmät. Kulttuurieroja toisin sanoen.

Itseasiassa he ovat kotoisin pohjoisesta. Lähimmät ystäväni ovat todella rehellisiä. He maksavat verot ja ovat muutenkin kuuliaisia. He haluaisivat, että Italia jaettaisiin kahtia, koska etelän menon takia mitkään ponnistelut eivät näy missään.

Toivottavasti et loukkaantunut kirjoituksestani :(. Kirjoitin tämän ystävieni kertomusten ja lukemieni artikkelien perusteella. Tottakai he saattavat liioitella ja varmasti näissä poliittisissa asioissa niin tekevätkin. Täytyy vain sanoa se, että ihan tuulesta temmattuja nämä asiat ei kuitenkaan ole. Palkkakysymykset ja virkamiesten toiminta saavat ainakin tämän tytön suun loksahtamaan auki. Olemme ehkä vain Suomessa oppineet, että meidän kaikkien tulisi olla samalla viivalla ja sen takia Etelä-Eurooppalainen demokratia ei oikein tunnu mielekkäältä.

Sofié

Hei!
Kyllähän näistä uutisoidaan, mutta kukaan ei oikein osaa puuttua näihin asioihin.

Mietin, että olisin mennyt Italiaan kesätöihin, mutta sinne ei kertakaikkiaan vain kannata mennä. Kuukausipalkka olisi ollut 500 ? ja kyse on siis isosta yrityksestä eikä mistään marjanpoimimisesta.

Tulin niin surulliseksi kun kuuntelin ystäväni puhetta siitä, että hän saa vain 3000 e vuodessa. Kyse on harjoittelijan palkasta, mutta kun ei niitä vakituisia töitä ole juurikaan tarjolla niin on pakko tarttua siihen mitä tarjotaan. Vaikka meidänkään taloustilanne ei ole mitenkään paras mahdollinen, mutta sentään vähän paremmin on asiat täällä meilläpäin.

Poliitikot ovat vain tottuneet siihen, että heillä on ylivalta päättää tuollaisista asioista. Miksi he alkaisivat yhtäkkiä alentamaan palkkojaan ja etujaan? Yhtenäinen palkkakatto olisi todellakin tarpeen :)

Vera A.

Kiitos Sofie vastauksestasi :) Varmaan muuten ensin loukkaannuinkin, ihan samalla tavalla kuin kuka tahansa, jonka valitseman kotimaan epäkohtia nostetaan esiin, olivat ne sitten liioiteltuja tai eivät ;)

Koska kuitenkin on turha kieltää, etteikö Italiassa olisi epäkohtia siinä missä muissakin maissa, olivatpa ne sitten eteläisessä tai pohjoisessa Euroopassa, meni närkästyskin nopeasti ohi.

Toivottavasti oma kommenttini ei vaikuttanutkaan "liian tulistuneelta", kuten varmaan itsekin olet huomannut, italialainen kommunikointitapa on aina hiukan kärkevämpi kuin suomalainen enkä aina itse muista, että mihin tyyliin sopii kirjoittaa/puhua milläkin kielellä :)

Ja monet asiat, joista kirjoitit, ovat toki itsenikin tiedossa, mutta halusinkin tähdentää noiden muutamien esiin tuomiesi asioiden kohdalta, ettei totuus ole aivan mustavalkoinen. Esim. tuo Padova-yhteys on varmasti jossain määrin "junailtu" siellä asuvan poliitikon avulla, mutta olet varmaan seurannut suomalaistakin politiikkaa sen verran, että tiedät myös kotimaisten poliitikkojen vetävän ihan samalla tavalla "kotiinpäin" äänien toivossa. Eli näitä uutisia luen itse suomalaisista nettilehdistä päivittäin ;)

Tai samalla tavalla kuin Italiassa on käytetty EU:n tukirahoja aivan toisiin tarkoituksiin kuin ne oli alunperin tarkoitettu, niin samanlaisia väärinkäytöksiä löytyy valitettavasti myös monista muista Euroopan maista :( Se ei tee toiminnasta sen miellyttävämpää, mutta ei ehkä nyt kuitenkaan ole syytä myöskään maalata Italiasta maailman epärehellisimmän maan esikuvaa ;)

Itse usein Italiasta puhuessani selvennän, että puhunko Etelä- vai Pohjois-Italiasta, koska ne todellakin ovat kuin kaksi eri maata. Ehkäpä ystäväsikin ovat Italian epäkohdista puhuessaan tarkoittaneet useimmiten nimenomaan Etelä-Italiaa?

Hauska kuitenkin lukea näkemyksiäsi Italiasta ja muistakin asioista, luen blogiasi varmasti jatkossakin :)

Petra Pauliina

Minulla on ollut ihan samoja mietteitä asiasta mutta toisaalta yksi ystäväni on asunut maassa jo useamman vuoden ja vaikuttanut viihtyvän oikein hyvin. Asenne varmasti ratkaisee: jos lähtee skandinaavisella mentaliteetilla niin varmasti ahdistus iskee aika pian.

En tiedä jaksaisinko ja pärjäisinkö itse ainakaan etelässä kovinkaan kauaa mutta toisaalta juuri nuo hullut jutut ja vastakohdat tekevät Italiasta Italian. Ja tosiaan etelän ja pohjoisen erot ovat kyllä suuria; viime syksyn italian tunnilla tutorimme saivat melkein tappelun aikaan (ja meikäläinen tippui heti kärryiltä puhetahdin vaihduttua vitosvaihteelle...) aiheesta mammoni, työ- ja asuntotilanne ja palkat. Joten jos italialaiset itsekään eivät pääse kulttuuristaan yksimielisyyteen niin ehkä meilläkin saa olla asiasta eri mielipiteitä. :)

Ja menee ehkä politiikan puolelle, mutta aika rankasti nämä pohjois- ja etelä-Euroopan erot ovat viime aikoina tulleet esille. Suomi on niin uskomattoman mallikas maa muuhun Eurooppaan verrattuna ja jopa täällä Belgiassa huomaa jo eron.

Mutta tosiaan, ei tietenkään kaikkia italialaisia voi niputtaa yhteen, mutta minusta otitte molemmat hyviä pointteja esille siitä todellisuudesta, minkä maassa voi kohdata. Ja vielä Veralle, kiitos linkistä Italia-blogiisi! :)

K

Olen itse asunut Padovassa. Olet todennäköisesti oikeassa siinä, että suoraa yhteyttä Padovasta Roomaan ei välttämättä olisi yhtä nopeasti luotu ilman Berlusconin myötävaikutusta. Kuten aiemmin todettiin, Padova ei kuitenkaan ole kaupunkina mikään pieni - ei se toki Milano tai Rooma ole, mutta tulee aika pian niiden jäljessä, varsinkin kun ympäröivät taajamat lasketaan mukaan. Italian junat sitä paitsi pysähtyvät varsin tiheään tahtiin, joten yhteydestä on varmasti iloa muillekin kuin padovalaisille. Viime vuonna siellä ollessani ei ainakaan ollut yhtään junaa, joka menisi vain Roomasta Padovaan, vaan kyllä päätepysäkkinä on Padovan lähellä oleva Venetsia.

Mutta juu, se siitä, olen samaa mieltä siitä, että Italia on maista parhain - turistille. En itse tahdo koskaan asua siellä, jos myös toimeentulo pitäisi hankkia sieltä. Tilanne maassa on ihan toivoton. On ihan hullua, että alue, jolla on ollut sivistysvaltio tuhansien vuosien ajan ja jolla vielä muutama sata vuotta sitten oli huomattavan suuri kansainvälinen merkitys, on jämähtänyt kehitysmaan asteelle. En yhtään ihmettelekään, että todella moni italialainen jättää maansa paremman toimeentulon ja yhteiskunnan toivossa. Eräs ystäväni jopa kutsuu itseään poliittiseksi pakolaiseksi.

Mukavaa, että kirjoitat myös syvällisistä aiheista, jotka herättävät keskustelua!

-SL

Tuttuja asioita juuri tuo pienet palkat, siksi monet sisilialaisetkin suuntaa esim. Pohjois-Italiaan jossa tienaa jo vähän paremmin kun etelässä..
Itse en onneksi tunne ketään joka olisi saanut koulutodistuksen vain maksamalla, kaikki tuntemani ovat käyneet koulut läpi kunnialla :)
vaikka politiikka ja palkkojen pienuus on ikävää, silti kaipaan Italiasta aina kohteliasta ja lämmintä ilmapiiriä enkä tylyyttä ja talven kylmää viimaa jota täällä saa kestää aika monta talvikuukautta, onneksi on vielä kesää jäljellä..
Yksi lisäys olisi vielä asioiden toimimattomuus, odottelu ja hitaus Italiassa, mutta eiköhän kaiken kestä unelman eteen

-SL

"Mitä asiapapereihin ja koulutodistuksiin tulee, niin Suomessa ei tällaista käytäntöä ole kyllä nähtävillä. "

Jos katsot googlesta esim. hakusanalla huijarilääkäri tulee muutamia juttuja Suomessa ilman lääkärin koulutusta toimineista papereita väärentäneistä huijareista ha uusin tapaus taisi olla 2010 että kyllä niitä jonkin verran ihan Suomestakin löytyy, ikävää mutta hyvä että ainakin osa on jäänyt kiinni!

Annimanni

Uuh. Minäkin olen matkailun suhteen aikamoinen Italia-fani, vaikka en olekaan siellä nyt käynyt aikoihin. Mielenkiintoinen juttu tämä kirjoituksesi! Ihan kamalia juttuja, ei häviä Kreikka-kirjoitteluille alkuunkaan.

Ella

Salve! Se on totta että monet stereotypiat italiasta pitävät osittain paikkaansa, ja melkein jokaisessa stereotypiassa on pieni totuus. Olen asunut Italiassa monta vuotta ja on pakko sanoa että ei ne asiat ihan noin mustavalkoisia ole kuin kaverisi antavat ymmärtää. Italialaiset ovat esim. yllättävän korkeasti koulutettuja, procentualisesti heillä on enemmän maistereita ja tohtoreita kuin Suomessa, ja he ovat tittelinsä ihan oikeasti ansainnut eikä ostanut. Ketään italialaisista kavereistani ei ole ostanut ajokorttinsa, minun on todella vaikea uskoa että tilanne olisi niinkuin kaverisi antavat ymmärtää. Italia on mielenkkintoinen ja värkiäs maa josta löytyy paljon kirjoiteltavaa, mutta mielestäni on harmi että niin monet kirjoittavat italiasta ja heidän tavoistaan aioastaan kuulopuheen perusteella. On tärkeää muistaa kun puhuu italiasta ja italialaisista että melkein jokaisella italialaisella on todella vahvat käsitykset ja mielipiteet omasta maasta ja politiikasta, ja heillä on taipumus liioitella asioita. Ja tosiaan eri maakunnissa ihmiset, käytännöt ja mielipiteet voivat vaihdella paljon, joten italiassa on melkein 20 "pikku-Italiaa" :)

Sofié

Kiva. että tulistumisesi laantui muutaman hetken jälkeen :)

Ei vaikuttanut! Mielestäni on todella mahtavaa, että kirjoitukseni herätti teissä näin paljon tunteita! On kiva saada tällaisia kommentteja!

Olen tietoinen meidän omien poliitikkojen julkitulleista junailuista, mutta tässä nyt halusin lähinnä painottaa Italiaa. Seuraan aika paljon ulkomaiden uutisia ja yllättäen Berlusconin toilailut on tullut tutuksi. Mutta kyllähän meiltä näitä esimerkkejä löytyy ihan omasta takaakin. Pitää vain muistaa, että me ollaan vain ihmisiä ja joskus me kaikki tehdään virheitä. Jotkut vain joutuvat julkisen asemansa takia median maalitauluiksi.

Kivaa sunnuntaita :)

Sofié

Jep!

Luin artikkelin ennen nukkumaan menoa ja sitten alkoi kaikki ystävieni kertomat jutut pyöriä mielessä :)

Sofié

Itse en ainakaan etelässä kovin kauaa pystyisi Asua. Tai enhän ole siellä asunut, niin en voi sanoa, mutta mielikuvat esimerkiksi Napolista ovat sen verran epämiellyttävät, niin se ei suuremmin kiinnosta. Tai luulen, että asuminen ja normaalien asioiden hoitaminen tai niiden yrittäminen voisi olla minulle liikaa. Ystäväni sanovat aina, että Italia on niille paratiisi, joilla on mielettömät määrät rahaa ja valtaa.

Ehkä tekstini oli "hieman" provosoiva ja liioitteleva, mutta ainakin sain teistä paljon irti. Loppujen lopuksi rakastan kumminkin Italiaa :)

Sofié

Heh, aktivoidutte aina näissä postauksissa, jotka kirjoitan juuri ennen nukkumaan menoa! Ehkä minun pitäisi alkaa kirjoittelemaan vain iltaisin :)

Sofié

Italia on ihana paikka! Siellä on niin paljon nähtävää! Etelä on minulle pimeyden peitossa, mutta pohjoisessa olen matkannut ristiin rastiin. Parasta on autoilu läpi pienten kylien :)
Eniten minua vain ärsyttää, että normaaleja ihmisiä ei kunnioiteta ja, että julkisia varoja käytetään räikeästi vääriin tarkoituksiin. En ehkä olisi niin vihainen näistä asioista ellen kuulisi näistä koko ajan ystäviltäni. Jotkut asiat ovat jopa ihan hauskojaki, sillä ne tuntuvat kuuluvan italialaiseen kulttuuriin :)

Sofié

Tarkoitin, että järjestelmällistä asiapapereiden väärentämistä. Kyllä meiltä huijareita täältä Suomestakin löytyy, mutta tarkoitin kommentellani lähinnä, että meillä ei ole laitoksia tämänkaltaiseen toimintaan :)

Sofié

Olen käynyt Padovassa muutaman kerran. Kaksi ystävääni asuu siellä ja yksi käy siellä päivittäin töidensä takia. Olen pahoillani, mutta kirjoitin ehkä omasta kokemuksestani. Näin turistin näkemyksen mukaan Padova on vain yksi kaupunki muiden joukossa. En muutenkaan pidä kaupungista ihan hirveästi. Se ei ole niin kaunis ja tunnelmakas kuin muut kaupungit. Joten olen pahoillani, jos en ymmärtänyt sen merkityksellisyyttä.

Kuulin tästä junayhteydestä muutama viikko sitten ystäviltäni, joten ilmeisesti junayhteys on auennut ihan vasta äskettäin. Itse kirjoitin tästä pelkästään ystävieni sanomisten perusteella.

Heh, onko meillä yhteisiä ystäviä, sillä omani kutsuvat itseään sellaisiksi. He suunnittelevat joukkopakoa Etelä-Amerikkaan, mutta tiedän että todellisuudessa he eivät koskaan voi jättää äiti Italiaa. Tilanne on tosiaan toivoton työtilanteen suhteen, mutta niin se kai on vähän kaikkialla Etelä-Euroopassa. Harmittaa vain nähdä omia kavereita umpikujassa. Italia on kumminkin niin lämmin maa, että "kaveria ei jätetä"-mentaliteetti on syvällä sydämissä. Sitä autetaan kuka apua tarvitsee. Tai ainakin minun italialaisten kaverien keskuudessa tämä on hyvin yleinen ajatusmalli. Tästä lähimmäisten kunnioituksesta meillä suomalaisilla olisi taasen jotain opittavaa :)

Olen iloinen, että tämä herätti teissä näin paljon tunteita! Kiitos näistä kommenteista!

Sofié

Kohteliaisuus ja muiden ihmisten kunnioittaminen on kyllä jotain sellaista joita meidän suomalaisten tulisi oppia! Mua kohdellaan aina kuin prinsessaa kun italialaiset kaverit ovat lähettyvillä. Kohteliaisuuksia sataa, mutta tottakai olen niitäkin oppinut kuuntelemaan pilke silmäkulmassa. Ihan kaikkea en nyt kumminkaan uskoisi :D Mutta nämäkin jutut on niitä kulttuurieroja. Suomessa kuullut kohteliasuudet tuntuvat oikeasti kohteliaisuuksilta, sillä me ei ihan hirmuisen helposti kauniita sanoja toisillemme välttämättä jaella.

Niin. Jos on oppinut, että asiat toimivat, niin pelkkien asioiden hoito voi tuntua hyvinkin raskaalta. Ihan kaupassa käyminenkin poikien pikkukaupungissa oli välillä haastavaa. Kauppojen piti aueta kymmeneltä, mutta yleensä italiaanot nukkuivat suoraan siestan yli ja avasivat kaupat vasta 14.30 :)

Nimenomaan, onneksi on vielä kesää jäljellä! Kerätään näitä lempeitä tuulahduksia nyt vähän talven viiman varalle :)

Sofié

Olen lukenut hauskan kirjan italialaisuudesta. Pebbe Severginin La Bella Figura on todella viihdyttävä kirja italialaisuudetsa :)
http://www.rantapallo.fi/matkakirjat/italialaisuutta-aloittelijoille/

Niin, ehkä tekstini on hieman provoisoiva, mutta Silvion toilailut ja ajokorttien ostamiset ovat kyllä ihan totta. Tottakai minulla on nyt vähän väärät lähtökohdat tämän jutun kirjoittamiseen, sillä en ole Italiassa asunut, ainoastaan reissannut.

Jokaisella meistä on varmasti ihan omat näkemyksensä eri asioista, mutta minä nyt satuin kirjoittamaan omani tänne. Jos plaraatte postauksiani eteenpäin löydätte vastaavasti hehkutukseni Italiasta :) Harvemmin kirjoitan tänne tämänkaltaisia postauksia, mutta näköjään te aktivoiduitte tätä lukiessanne! Olen todella kiitollinen näistä kommenteistanne :)

iitu

Itsekin saatiin valitettavasti kokea Italian ihanuuden kääntöpuoli meidän pienellä Italian sisäisellä interraililla. Olin todella yllättynyt miten paljon junareitillä Milano-Napoli vilisi varkaita! Poliisit vähän väliä kävi junan läpi poistuen aina muutaman ryövärin kanssa. En tiedä tapahtuuko sitä aina vai oliko meillä vaan tosi huono tuuri. Köytettiin rinkat lukoilla kiinni ja arvotavarat laitettiin miun käsilaukkuun, jonka hihnan kieputin ranteen ympärille ja laitoin vielä laukun pään alle. En koskaan saanut oikein nukuttua yöjunissa, minkä takia en voi käsittää miten olen voinut yht'äkkiä vaipua niin sikeään uneen, etten ole huomannut kun varas on tullut koppiimme, kiivennyt meidän "sänkyyn" meidän yli ja saanut laukun auki ja napattua päällimäisenä olleen kameran. Kun avasin silmät, huomasin heti että laukku on auki ja tarkastin heti mitä puuttuu. Tietenkin harmitti kamera ja erityisesti kaikki menetetyt lomakuvat, mutta kaikista kauheimmalta tuntui tieto siitä, että joku on ollut meidän päällä ja jollain ihmeen keinolla päässyt käsiksi miun laukkuun. On ne taitavia!

Olisihan tuo voinut tapahtua ihan missä vain, mutta koko maa ei tämän episodin jälkeen tuntunut läheskään niin kivalta kuin edellisenä päivänä. Onneksi asia unohtui äkkiä (Santtu, joka seurasi seuraavana päivänä vierestä miun itkukohtausta, joka muuttui raivoksi ja taas itkuksi, saattaa olla toista mieltä) ja nautittiin loppulomasta täysin rinnoin. Mutta siis joo, olen ehdottomasti samaa mieltä siitä että ihanalla Italialla on myös kääntöpuolensa, kuten kaikilla mailla.

Hyvä juttu, selvästi herättänyt keskustelua ja sehän on vaan hyvä asia :)

Sofié

Voi miten ikävä juttu! Olen aina ennen pitänyt junissa tapahtuvia kaasujuttuja urbaanilegendoina, mutta ilmeisesti niitä oikeasti Euroopan matkaajille aina välillä sattuu :/

Tosi inhottava juttu ja varsinkin kun olette tajunneet, että teidän hytissä on ollut joku muukin:( Hyi! Olisin varmaan saanut aikamoisen shokin tuossa tilanteessa. Tuollaisten asioiden takia en tykkää matkustaa Euroopassa yksin. Aasiassa on vähän eri meininki, mutta silti tyttönä tykkään reissata kulta käsipuolessa :)

Onneksi meidän Thaimaan junamatkaa eivät häirinneet muut kuin tunkeutuja torakat:D Käsidesiä kului, mutta sentään torakat pysyivät poissa edes hetken. Tai ainakin siihen asti kunnes nukahdin.

Olisin varmasti ihan rikki jos lomakuvani häviäisivät. Otin yöbussien ja -junien ajaksi muistikortit kamerasta pois, sillä olin kuullut että tavaroita ihmeellisesti häviää matkojen aikana.

Niin, kaikilla mailla on ne hyvät ja huonot puolet. Itselleni Italia on lähellä sydäntä ja sen takia kirjoitin siitä. Olen erittäin onnellinen näistä kommenteista, tällaisten asioiden takia bloggaamisen aloitinkin :)

Seuraa 

Blogiarkisto

2014
2013
2012
2011
2010