Koko F.

Sellaiseen törmää melkein jokaisessa japanilaisessa vaatekaupassa. Se tarkoittaa ”free size”, jonka oletetaan sopivan kaikille. Japanilaisystäväni vertaa sitä kansainväliseen S-kokoon tai hieman suurempaan, mutta ei kuitenkaan M-kokoon.

Kansainvälisistä ketjuista, kuten H&M:stä ja Gapista löytyy kyllä melkein länsimainen kokovalikoima, mutta usein se loppuu M-kokoon Tokiossakin noissa liikkeissä.

Sen sijaan vaikkapa suosikkiliikkeestäni COSilta löydän vaikka mitä L-koossa: se koko ei mene kovin hyvin kaupaksi Japanissa. Toisaalta, Japanin hintojen jälkeen (vaikka saisin ostettua verovapaasti) COSilta ostaminen ei ole kovin järkevää. Silti, on kiva käydä katsomassa lemppariliikkeen vaatteita. Ja mitä mahtavia kohteliaisuuksia siellä aina saakaan: jos Japanissa menee vaikka Niken liikkeeseen Nike-tossut jalassaan tai COSille merkin mekko päällään, myyjät ovat heti hassusti kiittelemässä:

– Kiitos, kun valitsit tuotteemme.

– Kiitos, kun pidät vaatteistamme. Ne näyttävät hyvältä päälläsi.

Aiemmilla kerroilla olen kiertänyt Japanin vaatekaupat melko kaukaa. Tänä keväänä olin vielä opiskelija, kun olin edellisen kerran Japanissa, ja silloin innostuin ilmaisista nähtävyyksistä, enkä seikkaillut ostoskeskuksissa niin paljon kuin nyt.

Tällä reissulla on ollut kiva kierrellä kauppoja – F-koosta ja superhintavista vaatteista huolimatta. Tai no, löytyyhän Japanista onneksi kohtuuhintaisiakin vaatteita, mutta laatu ei silloin välttämättä kohtaa kriteereitäni.

 

Oversize F koko, kiitos!

Olen aina luullut, että japanilaiset koot ovat niin pieniä, että minun on turha niistä haaveillakaan. Mutta viime aikoina muoti on täälläkin oversize-tyylistä. Lisäksi monissa kaupoissa on niin sanottuja unisex-mallistoja, jotka sopivat sekä miehille että naisille, ja nämä ovat muita suurempia.

Tietenkin on myös tuo makuasia-näkökulma: japanilainen muoti on aivan toisenlaista kuin suomalainen. Täällä huomaa melkein vaatetuksesta sen, missä kaupunginosassa liikutaan milloinkin. Tietyt tyylit ovat in eri osissa, ja eri-ikäiset tietenkin pukeutuvat myös eri tavoin.

Nyt tokiolaiskaupoissa myydään paljon muhkeita kaulahuiveja sekä kaulureita, villatakkeja sekä -paitoja, päälaella keikkuvia pipoja. Värit ovat hempeitä, pastellisiakin. Ja sitten on niitä myymälöitä, joissa mennään trendien mukaan ja joista löytyy kasarimuotia. Neonvärejä sekä isoja huppareita.

Olen löytänyt tuhansien liikkeiden ja brändien joukosta suosikkini.

Totta kai tykkään Uniglostakin ja Mujista, mutta nämä alla olevat merkit eivät välttämättä ole niin tunnettuja, joten haluan esitellä ne nyt:

 

 1. Punyus  Koomikko Naomi Watanben perustama Punyus-merkki on metka. Sieltä löytyy vaatteita koossa 1–4 ja vaikka millaisia printtejä. Watanbe ei ole koskaan jäänyt pukeutumisellaan seinäkukkaseksi. Monet normaalikokoisetkin länsimaalaiset käyvät täällä shoppailemassa värikkäitä vaatteita, mutta ennen kaikkea tämä liike tarjoaa kohtuuhintaista katumuotia M-koosta lähtien useassa Tokion-myymälässään.
   
 2. Double Name  Joku ehkä muistaa 1980- ja -90-lukujen värikkäät lasketteluanorakit, ruutuflanellipaidat ja ylisuuret colleget. Double Name on tällä hetkellä niin kasarityylissä, että se voi järkyttää. Vaikka en olekaan kasarifani, tykkään heidän peruscollegeista – joita löytyy nyt monenmallisina mekkoinakin.
   
 3. Urban Research  Edelleen melko edullista japanilaismuotia. Kuvassa näkyvä villakangastakkikin lähtisi alle 80 eurolla. Mekot ovat pieniä ja kapeita, mutta villapaidat ja takit kivan väljiä. Lisäksi ihania asusteita kaupat täynnä.

   

+ 3 muuta kivannäköistä vaatekauppaa, joista olisin löytänyt vaikka mitä

 1. Gomme Gomme


  Vähän kalliimpaa, mutta kivoja leikkauksia ja vähän hassuttelua. Värimaailmassa paljon mustavalkoista.
   
 2. Select Eye


  Niin ihanan graafista ja selkeitä linjoja niin vaatteissa kuin myymälässä, sekä erikseen isojen kokojen osasto.
  Mutta alle sadalla eurolla ei saa mitään.
   
 3. Ground Y  Mustavalkoista, raikasta unisex-muotia. Kallis, mutta laadukkaita luonnonmateriaaleja. 

Sinua saattaa kiinnostaa myös:

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tervetuloa mukaan Adventuristan matkaan!
Olen Annakaisa, intohimoinen seikkailija ja Me Naisten toimittaja sekä bloggaaja.
Tämä blogi on täynnä matka- ja teetarinoita.
Contact: annakaisa_vaaraniemi@hotmail.com

Olen reissannut yhteensä 71 valtiossa, ja suosikkini on Japani. 
Nyt olen Helsingissä (heinäkuu 2020), mutta mieleni on vielä Fukuokassa.

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
Tammikuu
2019
Joulukuu
Syyskuu
2018
Marraskuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2017
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu

Kategoriat