”Onneksi tällaista teeparatiisia ei ollut silloin, kun olimme yliopistossa.”

Näin sanoin ystävälleni Jyväskylässä, kun saavuimme aamuteelle kuuluisaan Teeleidi-teehuoneeseen. Minulle käynti oli ensimmäinen, vaikka Teeleidi on tovin ollut jo kaupungissa. Kahdessa eri toimipaikassa.

Nyt tämä hurmaava teehuone sijaitsee Kramsunkadulla Karpion talossa, joka valmistui vuonna 1904. Se oli aikoinaan Älyläksi kutsutun alueen ensimmäinen talo ja todella lähellä Jyväskylän yliopiston kampusta.

2000-luvun alussa olisin varmaan istunut jatkuvasti Teeleidissä, jos sillä olisi ollut toimintaa jo silloin.

Tosin, tuolloin en kyllä teetä hirveästi juonut. Korkeintaan halpoja liptoneita yliopiston kirjaston kahvilassa. Olin silloin vielä enemmänkin kahvi-ihmisiä.

Mutta huomaan, että me – minä ja opiskelukaupunkini  – olemme muuttuneet kumpikin. Jyväskylään on tullut useampi teepaikka viime vuosien aikana.

Teeleidi lienee kuitenkin kuuluisin kaikista Jyväskylän teetä tarjoavista paikoista. Ja ymmärsin kyllä kolmen tunnin aikana, että miksi näin on.

 

Milky oolongia kauniista kupista. Kyllä kelpaa juoda.
Milky oolongia kauniista kupista. Kyllä kelpaa juoda.

Skonsseja ja teetä. Ne ovat Teeleidi-yrittäjä Anne Savelankin suosikkeja.
Skonsseja ja teetä. Ne ovat Teeleidi-yrittäjä Anne Savelankin suosikkeja.

Teeleidin koti.
Teeleidin koti.

Tässä näkyy vain yksi osa Teeleidin suuresta teevalikoimasta.
Tässä näkyy vain yksi osa Teeleidin suuresta teevalikoimasta.

 

Jestas, mitkä teehinnat!

Yrittäjä Anne Savela kertoi, että hän innostui kiinalaisesta teestä, kun oli Kiinassa vuosia sitten. Kiinalainen tee onkin hyvin esillä Teeleidissä, mutta sieltä löytyy myös monia lempilajikkeitani Japanista.

Teeleidi-logo koristaa teepakkauksia. Pöydällä on myös vihreä tee -kynttilöitä, keksejä sekä muita pieniä tuliaisia kotiin vietäväksi.
Vitriinissä on suolaista ja makeaa. Matchajäätelöä ja -suklaatakin.

– Kannattaa ottaa skonsseja, Anne vinkkaa.

Viikolla Teeleidi tarjoilee myös edullista afternoon tea -kattausta, joka maksaa vain 12 euroa. Anne kertoo, että hän on halunnut pitää hinnan alhaisena, että mahdollisimman moni voisi tulla nauttimaan siitä.

Hämmästelen muitakin hintoja: tavallinen teekannu maksaa kolme euroa. Kalliimmat teet ovat viisi euroa kannullinen ja siihen kuuluu kaksi lisähaudutusta.

Suosikkiteestäni gyokurosta maksan monta euroa enemmän, kun käyn teellä Helsingissä. Nyt sain maistuvan aamiaisteen, skonssin ja vuohenjuustoleivän yhdeksällä eurolla. Se on näin vuorotteluvapaalle säästävän kukkarossa paljon,  mutta edelleen pääkaupunkiseudun hintoihin verrattuna edukas diili.

Ystäväni teekannussa oli milky oolong -teetä. Se on maitohöyrytettyä teetä, jossa maitoa on höyrytetty kuivausvaiheessa teenlehdille.

Nautimme vuorotellen toistemme kannuista teetä. Maitoisen oolongin maku on erittäin pehmeä ja tuo mieleeni Taiwanin, jossa sitä nautin paljon.

 

Täydellinen teeseuralainen

Jugendhuvila on kuin tehty Teeleidin toimintaan.

Teeleidin kotirakennus on upea jo ulkoapäin. Nyt heinäkuussa siellä on iso puutarha täynnä pöytiä ja keskipäivän jälkeen siellä on erittäin vilkasta.

Sisällä on kauniita teesalonkeja, joissa on seinillä teehen liittyvää taidetta sekä kirjallisuutta.

Aika tuntui pysähtyvän ensin, mutta sitten vierähti tässä miljöössä supernopeaa. Eikä ihme: teeseuralaiseni on myös perehtynyt teehen ja juttelimme muun muassa eri juomista sekä Japanista. En olisi voinut kuvitella ensimmäiselle Teeleidi-vierailulleni parempaa seuraa.

Milky oolongkin sopi hyvin pariksi voimakkaalle gyokurolle, japanilaiselle vihreälle teelle. Teekannumme saivat täydennystä ja niitä menikin siinä melko monta, vaikka olikin helteinen päivä.

Oi, Teeleidi, voisitko laajentua myös Jyväskylän ulkopuolelle? No, tiedän, että Teeleidin tuotteita on myynnissä muun muassa Stockmannilla, mutta tällainen paikka olisi kiva myös lähempänä.

Toisaalta on kiva, että vihdoin pääsin tänne, ja Teeleidi on kyllä yksi syy käydä teellä Jyväskylän-vierailujen aikana.

 

Lisää Jyväskylästä:

 

Kommentit (2)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tervetuloa mukaan Adventuristan matkaan!
Olen Annakaisa, intohimoinen seikkailija ja Me Naisten toimittaja sekä bloggaaja.
Tämä blogi on täynnä matka- ja teetarinoita.
Contact: annakaisa_vaaraniemi@hotmail.com

Olen reissannut yhteensä 71 valtiossa.
Syyskuussa 2019 jäin vuorotteluvapaalle ja lähdin reissuun.

Nyt olen Japanin Fukuokassa (huhtikuu 2020).

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
Tammikuu
2019
Joulukuu
Syyskuu
2018
Marraskuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2017
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu

Kategoriat

Instagram